ENTERPRISE SOFTWARE REVIEW INFORMATYKA W DUŻYCH ORGANIZACJACH

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "ENTERPRISE SOFTWARE REVIEW INFORMATYKA W DUŻYCH ORGANIZACJACH"

Transkrypt

1 ENTERPRISE SOFTWARE REVIEW INFORMATYKA W DUŻYCH ORGANIZACJACH Większość kapitału firm przemysłowych i sieciowych lokowana jest w majątku trwałym. Nawet relatywnie niewielka poprawa efektywności zarządzania nim może uwolnić środki na niezbędne inwestycje, wsparcie obszarów wymagających pilnych zmian, czy też finansowanie rozwoju. Porządkowanie zarządzania majątkiem, cenne jako takie, warto wykorzystać jako okazję do przekształcenia organizacji zgodnie z modelem procesowym. Procesy biznesowe pozwalają bowiem podnieść efektywność zarządzania majątkiem firm przemysłowych i sieciowych nie tylko skokowo, ale również długofalowo. Aby ułatwić wprowadzenie zmian, a zarazem zwiększyć ich pozytywne skutki, zarządzanie procesami warto wdrażać równolegle z systemami map cyfrowych.

2 Procesowe spojrzenie na zarządzanie majątkiem uważam za długofalowo najważniejsze wyzwanie, a przez to jeden z głównych celów zarządczych dla firm przemysłowych na najbliższe lata. W nim tkwi bowiem największy potencjał poprawy efektywności zarządzania kapitałem oraz minimalizacji kosztów operacyjnych. Przemysł i sektor użyteczności publicznej dojrzały do systemowych zmian zarządzania majątkiem. Katalizatorem tego trendu są głównie procesy inwestycyjne, które z kolei są wynikiem zmian rynkowych i regulacyjnych. Przedsiębiorstwa zaczęły przyglądać się temu, co posiadają, jaki jest stan majątku, a także temu, na ile wpisuje się on w długofalowe plany biznesowe. Infrastruktura starzeje się i prędzej czy później będzie wymagać wymiany. Jeśli różnica między prędzej i później wynosi, powiedzmy, pięć lat, mówimy o odsunięciu w czasie pokaźnych wydatków i możliwości sfinansowania pilniejszych potrzeb. W przypadku dużej awaryjności i wysokich kosztów napraw, opcją tańszą może być wymiana składników majątku. Problem w tym, że informacja, na podstawie której można by podejmować takie decyzje, nie jest oczywista, ani też łatwo dostępna. Podstawową przeszkodą jest tu fakt, że informacja na temat majątku przechowywana jest w wielu odrębnych systemach dziedzinowych, zarządzanych przez odrębne jednostki organizacyjne, oraz generowana w ramach różnych procesów biznesowych. Finanse widzą majątek jako środki trwałe w systemie ERP. Działy utrzymania ruchu widzą go jako element procesu produkcji lub dostarczania usług, posługując się zwykle aplikacjami stworzonymi samodzielnie. Dla odmiany, działy serwisowe obcują z majątkiem jako konkretnymi urządzeniami czy instalacjami, zwykle nie wnikając w to, czy jest on potrzebny, czy nie, czy jego utrzymanie jest tanie, czy drogie itd. W przypadku spółek użyteczności publicznej dochodzi jeszcze perspektywa planowania wyłączeń, rozwoju sieci, reagowania na kolizje z innymi mediami lub inwestycjami itp. To wszystko, oczywiście, tylko najważniejsze, najbardziej oczywiste obszary. Rozproszenie informacji i słaba dostępność wiarygodnej informacji na temat majątku jest dla firm przemysłowych i sieciowych istotną barierą rozwojową. Majątek jest dla nich głównym narzędziem produkcji lub dostarczania usług, a zarazem pochłania gros ich kapitału. Jest to równocześnie bardzo poważna bariera operacyjna, blokująca możliwość wprowadzania prawdziwego zarządzania procesowego, w którym procesy przebiegają nie wewnątrz, lecz na wskroś działów funkcjonalnych. Procesowe spojrzenie na zarządzanie majątkiem uważam za długofalowo najważniejsze wyzwanie, a przez to jeden z głównych celów zarządczych dla firm przemysłowych na najbliższe lata. W nim tkwi bowiem największy potencjał poprawy efektywności zarządzania kapitałem oraz minimalizacji kosztów operacyjnych. Model danych dla procesów Porządkowanie obszaru zarządzania majątkiem można, i raczej należy, podzielić na etapy. W pierwszym kroku majątek należy zinwentaryzować, biorąc pod uwagę potrzeby informacyjne wszystkich potencjalnych zainteresowanych. Połączenie inwentaryzacji w terenie z weryfikacją źródłach elektronicznych pozwala stworzyć założenia dla tzw. Kanonicznego Modelu Danych (KMD), dzięki któremu majątek będzie można nie tylko opisać, lecz także obserwować i mierzyć z wielu perspektyw jednocześnie. Wdrożenie KMD nie wymaga przechowywania wszystkich danych w jednym repozytorium (choć jest to sytuacja, do której warto dążyć), definiuje jednak wspólne standardy i modele pojęciowe w komunikacji pomiędzy systemami. Początkowo dane operacyjne zazwyczaj pozostają w bazach danych istniejących systemów dziedzinowych i są wymieniane za pośrednictwem uniwersalnej

3 Zbigniew Gała Autor jest analitykiem procesowym w katowickiej firmie Proximus S.A. Od 15 lat zajmuje się wdrożeniami złożonych systemów informatycznych w elektroenergetyce, gazownictwie, przemyśle i szeroko pojętym sektorze użyteczności publicznej, jak również bankowości. Można się z nim skontaktować pod adresem: W spółkach zajmujących się dystrybucją energii elektrycznej lub gazu można wyróżnić przynajmniej 20 procesów, które wpływają lub są powiązane bezpośrednio z majątkiem, a także szereg procesów powiązanych z nim pośrednio. Gdy tych 20 procesów podstawowych rozpisać na szczegóły, mamy do czynienia z ponad 500 czynnościami procesowymi, ok. 300 produktami w postaci dokumentów i raportów, oraz niemal 400 interfejsami międzyprocesowymi i systemowymi. warstwy integracyjnej, np. Korporacyjnej Szyny Danych (ang. ESB Enterprise Service Bus). Zawartość i struktura tej komunikacji powinna opierać się bezpośrednio na Kanonicznym Modelu Danych i obowiązywać w integracji wszystkich systemów. Wdrożenie Kanonicznego Modelu Danych w odniesieniu do danych źródłowych dotyczących majątku bezpośrednio przekłada się na model analityczno-raportowy, determinując trafność i przydatność wnioskowania, oraz jego spójność w dłuższym okresie. Etap następny to ustalenie stanu obecnego procesów biznesowych związanych z majątkiem. Warto podkreślić, że procesy biznesowe istnieją w każdym przedsiębiorstwie, nawet jeżeli nie zostały zdefiniowane w sposób świadomy czy jawny. Ponadto, nie wszystkie istniejące procesy mają wsparcie w systemach informatycznych. Obserwacje na całym świecie prowadzą do tych samych wniosków, a mianowicie, że im większa jest jawność i świadomość procesów, i im rzetelniejszy jest ich pomiar, tym lepiej firmy radzą sobie z utrzymaniem i systematycznym podnoszeniem efektywności. Dzięki dobrze opisanym procesom możliwe jest dokonywanie porównań, np. na tle konkurencji czy standardów funkcjonujących w sektorze czy branży. Analizy mogą także opierać się na procesach referencyjnych, uznanych za wzorcowe na podstawie doświadczeń innych podmiotów. Wartość biznesowa takich analiz rośnie jeszcze bardziej, jeśli stoi za nimi Kanoniczny Model Danych. Analiza procesów związanych z majątkiem umożliwia całościowe spojrzenie na zarządzanie nim. W spółkach zajmujących się dystrybucją energii elektrycznej lub gazu można wyróżnić przynajmniej 20 procesów, które wpływają lub są powiązane bezpośrednio z majątkiem, a także szereg procesów powiązanych z nim pośrednio. Gdy tych 20 procesów podstawowych rozpisać na szczegóły, mamy do czynienia z ponad 500 czynnościami procesowymi, ok. 300 produktami w postaci dokumentów i raportów, oraz niemal 400 interfejsami międzyprocesowymi i systemowymi. To dużo, ale jeśli procesy te opisać w notacji powszechnie

4 stosowanej w systemach klasy BPMS (ang. Business Process Management System), można je bez dużego wysiłku modelować, wdrażać, a następnie, zarządzać nimi, mierzyć je i doskonalić realizując krokowo kolejne oszczędności. Systemy paszportyzacyjne są dostępne od co najmniej od kilkunastu lat, a mimo to kompletna i aktualna informacja o majątku wciąż bywa problemem. Procesy są idealnym uzupełnieniem systemów paszportyzacji, ponieważ zapobiegają zakończeniu inwestycji lub remontu bez złożenia i uzyskania akceptacji dla wymaganej dokumentacji powykonawczej, a także rozliczenia materiałów i pracowników. Od czego zacząć? Na początek inwentaryzacja i paszportyzacja. Warto tu zauważyć, że systemy paszportyzacyjne są dostępne od co najmniej od kilkunastu lat, a mimo to kompletna i aktualna informacja o majątku wciąż bywa problemem. Procesy są idealnym uzupełnieniem systemów paszportyzacji, ponieważ zapobiegają zakończeniu inwestycji lub remontu bez złożenia i uzyskania akceptacji dla wymaganej dokumentacji powykonawczej, a także rozliczenia materiałów i pracowników. Dzięki procesom, wiedza o ważnych zdarzeniach jest gromadzona i współdzielona, a ryzyko ludzkiego błędu lub zaniedbania zostaje zredukowane do minimum. Formalizacja procesów pozwala także na automatyczne uruchamianie procesów powiązanych, a w efekcie koordynację wielu działań i ich synchronizację w czasie. Gdy np. w procesie inwentaryzacji stwierdzona zostanie potrzeba likwidacji majątku, w odpowiednich krokach tego procesu następuje komunikacja z procesami likwidacji. Zdarzenie to wyzwala także działania w procesach eksploatacji sieci, inwestycji, pracy w terenie, itd. Procesowe zarządzanie majątkiem minimalizuje ryzyko, redukuje koszty i skraca czas realizacji zadań. Pozwala także na bieżąco kontrolować wykonanie zadań oraz egzekwować terminowość prac. Drugim oczywistym kandydatem na wdrożenie zarządzania procesowego jest eksploatacja. Tu procesowe jest praktycznie wszystko, od planowania i realizacji cyklicznych przeglądów i modernizacji, poprzez planowanie i koordynację wyłączeń, obsługę zgłoszeń i awarii, aż po zarządzanie brygadami. W powiązaniu z eksploatacją warto zająć się także gospodarką urządzeniami i układami pomiarowymi, o znaczeniu której dla bezpieczeństwa instalacji sieciowych, a także wyników finansowych, nie trzeba specjalnie przekonywać. Pozwalam tu sobie na pewną generalizację, wiedząc, że zagadnienia gospodarki licznikowej w różnych firmach wyglądają nieco różnie. Z drugiej strony, na podstawie doświadczenia w projektach dla firm energetycznych, gazowniczych, ciepłowniczych, przemysłowych, a także wodno-kanalizacyjnych mogę powiedzieć, że na poziomie procesowym różnice nie są aż tak duże. Powyższe obszary wskazuję jako właściwe z jednego powodu: ich przełożenia na koszty kapitałowe i operacyjne. Zarządzanie procesowe można jednak wprowadzić także w wielu innych obszarach, w tym w szczególności związanych z finansami, zakupami oraz relacjami z klientami. Procesy administracyjne są relatywnie łatwe do zautomatyzowania za pomocą platform procesowych. Można je uznać za podwórko doświadczalne, na którym organizacja może uczyć się i testować różne koncepcje. Jeśli celem inicjatyw procesowych jest rzeczywista poprawa efektywności gospodarowania majątkiem, z zabraniem się za wskazane wyżej obszary ewidencja, inwestycje, eksploatacja nie ma co czekać. Im wcześniej obszary te zostaną uporządkowane, tym szybciej pojawią się twarde efekty finansowe.

5 Oderwanie definicji procesów od kodu aplikacyjnego jest wielkim postępem i źródłem długofalowych oszczędności operacyjnych. Dzięki tej separacji zmianę w procesie można wykonać taniej, bo bez udziału dostawcy, ale jeszcze większe oszczędności wynikają z samej możliwości dokonania zmiany i wprowadzenia jej w życie możliwie szybko. Architekt by się przydał Systematyzując wiedzę na temat majątku i związane z nim procesy nie można pominąć kwestii architektury systemów wspierających te obszary. Wykorzystanie szyny integracyjnej (ESB) jest w tych projektach naturalne ze względu na to, że u zarania projektów, i jeszcze długo później, dane o majątku przechowywane będą w wielu systemach lub muszą zostać do nich dostarczone w postaci wsadu operacyjnego. Rozproszenie danych o majątku nie stoi w sprzeczności z centralizacją zarządzania nimi. Do centralizacji zarządzania warto dążyć, nie tylko jeśli chodzi o definicje procesów, ale również zarządzanie uprawnieniami osób i systemów komunikujących się wzajemnie w ramach tych procesów. Szybko okaże się bowiem, że prawdziwą władzę nad procesami mają ci, którzy mają właściwe uprawnienia. Rzeczą absolutnie niezbędną jest możliwość graficznego modelowania i testowania przebiegu procesów w formie modeli zgodnych ze światowymi standardami opisu procesów, w tym zwłaszcza BPMN. Oderwanie definicji procesów od kodu aplikacyjnego jest wielkim postępem i źródłem długofalowych oszczędności operacyjnych. Dzięki tej separacji zmianę w procesie można wykonać taniej, bo bez udziału dostawcy, ale jeszcze większe oszczędności wynikają z samej możliwości dokonania zmiany i wprowadzenia jej w życie możliwie szybko. Gdy zarządzanie obejmuje majątek znacznej wartości, nawet relatywnie drobne optymalizacje skutkują wielomilionowymi oszczędnościami. Procesy wymagają solidnej integracji na poziomie aplikacji i danych. Na dłuższą metę integracja rodzi zaś potrzebę standaryzacji architektury aplikacji i interfejsów, a także zasad wymiany danych pomiędzy nimi. Dobrze jest zawczasu zadbać o to, by inwestycje w środowisko do zarządzania procesami miały solidne podstawy w postaci dobrze zaprojektowanej i udokumentowanej architektury korporacyjnej. W efekcie, gdy procesy będą już wdrożone, wdrożenie zmian w aplikacjach, warstwie pośredniej i samych procesach będzie można zaplanować, przetestować i przeprowadzić bez ryzyka dla poprawnego działania całego środowiska. Bez mapy ani rusz Ponieważ majątek przemysłowy i sieciowy bywa zwykle silnie rozproszony, zarządzanie nim warto od początku rozważać z perspektywy osób zajmujących się tym zawodowo. Rozwiązania automatyzujące procesy majątkowe muszą bezwzględnie wykorzystywać mapy cyfrowe. Połączenie tych dwóch sfer bardzo dobrze sprawdza się w praktyce w różnych gałęziach przemysłu i to ono, z perspektywy użytkowników, wpływa na efektywność zarządzania. Zalety procesowych platform GIS ujawniają się na bardzo wiele sposobów, w tym m.in. w szybkim identyfikowaniu miejsc awarii, krótszych czasach wyłączeń, mniejszej liczbie błędów i pomyłek, lepszej koordynacji prac i wielu innych pozytywnych skutkach. Wykorzystanie map cyfrowych w powiązaniu z platformami procesowymi w zarządzaniu majątkiem jest cenne także z innego powodu. Pozwala ludziom dosłownie dostrzegać możliwości wprowadzania optymalizacji i oszczędności. Tabelka z danymi nigdy nie będzie tak czytelna, jak instalacja narysowana na tle mapy. Mapa pozwala na przykład zorientować się, czy do określonego składnika majątku można zastosować standardowy proces, czy też należy uczynić wyjątek, dzięki któremu np. prace modernizacyjne lub naprawcze będzie można wykonać szybciej lub taniej. Krótko mówiąc, automatyzacja tak, ale kontrola człowieka nad wyjątkami i krocząca optymalizacja również tak.

6 Proximus jest integratorem systemów informatycznych. Firma dostarcza kompletne rozwiązania obejmujące infrastrukturę i aplikacje biznesowe dla przedsiębiorstw z sektorów: utilities, przemysłowego, bankowego, finansów, handlu, usług oraz administracji publicznej. Proximus działa od 2007 r. i zatrudnia ok. 80 osób w Katowicach, Warszawie, Gdańsku i Wrocławiu. Główny obszarem działalności Proximus jest tworzenie i wdrażanie rozwiązań informatycznych. Firma dostarcza m.in. rozwiązania do zarządzania majątkiem, automatyzacji procesów biznesowych, zarządzania zespołami terenowymi, zarządzania procesami produkcji, sterowania automatyką i monitorowania, zarządzania logistyką i dystrybucją, zarządzania relacjami z klientami i partnerami biznesowymi, zarządzania pracą zespołową, a także systemy do zarządzania informacją i dokumentami, oraz do zabezpieczania i archiwizacji danych. Do budowy rozwiązań Proximus wykorzystuje platformy i technologie partnerów, w tym m.in.: Hewlett-Packard, Huawei, IBM, Lenovo, Microsoft, NetApp, Oracle, Red Hat, Software AG, Symantec, Veeam, VMware, Xerox. Proximus S.A Katowice ul. Ligocka 103 tel.: fax: Dział Handlowy: Realizacja/Usługi integracyjne: Centrum serwisowe: Dział logistyki: Klientami Proximus SA są m.in.: Polskie Sieci Elektroenergetyczne, Grupa Energa, Grupa PGE, Grupa Synthos, Grupa Tauron, PGNiG, Dalkia Polska (obecnie Veolia Poland), MPWiK we Wrocławiu, Węglokoks, Huta Ferrum, Port Gdynia, Grupa Lotos, JAS-FBG, Polpharma, PGF Hurt, Allianz Bank Polska, Bank HSBC, Getin Noble Bank, BRE Leasing, Millenium Leasing, Europejski Fundusz Leasingowy, Canal+ Cyfrowy, UPC Polska, Jerónimo Martins Polska, Żabka, Huhtamaki, Kapsh, Paccor, Arctic Paper, Famur, Polskie Koleje Państwowe, Biblioteka Śląska, Wojewódzki Sąd Administracyjny w Gliwicach, Główny Inspektorat Ochrony Środowiska, Urząd Miasta Bytom, Urząd Miasta Katowice, Urząd Miejski w Strzelcach Opolskich, Urząd Miejski w Słupsku Proximus. Znaki towarowe: nazwa Proximus i logotyp Proximus są znakami towarowymi lub zarejestrowanymi znakami towarowymi firmy Proximus. Inne nazwy firm, produktów i usług mogą być znakami towarowymi albo usługowymi innych podmiotów.

Skrócone opisy pryncypiów architektury korporacyjnej podmiotów publicznych

Skrócone opisy pryncypiów architektury korporacyjnej podmiotów publicznych Skrócone opisy pryncypiów architektury korporacyjnej podmiotów publicznych Wersja: 1.0 17.06.2015 r. Wstęp W dokumencie przedstawiono skróconą wersję pryncypiów architektury korporacyjnej podmiotów publicznych.

Bardziej szczegółowo

udokumentowanych poprzez publikacje naukowe lub raporty, z zakresu baz danych

udokumentowanych poprzez publikacje naukowe lub raporty, z zakresu baz danych Rola architektury systemów IT Wymagania udokumentowanych poprzez publikacje naukowe lub raporty, z zakresu metod modelowania architektury systemów IT - UML, systemów zorientowanych na usługi, systemów

Bardziej szczegółowo

HP Service Anywhere Uproszczenie zarządzania usługami IT

HP Service Anywhere Uproszczenie zarządzania usługami IT HP Service Anywhere Uproszczenie zarządzania usługami IT Robert Nowak Architekt rozwiązań HP Software Dlaczego Software as a Service? Najważniejsze powody za SaaS UZUPEŁNIENIE IT 2 Brak zasobów IT Ograniczone

Bardziej szczegółowo

Wzrost przychodów i optymalne koszty sprzedaży. Zarządzanie terytorium sprzedaży z iq GIS

Wzrost przychodów i optymalne koszty sprzedaży. Zarządzanie terytorium sprzedaży z iq GIS Wzrost przychodów i optymalne koszty sprzedaży Zarządzanie terytorium sprzedaży z iq GIS AGENDA Korzyści dla Twojej organizacji Kilka słów o nas AGENDA Korzyści dla Twojej organizacji Kilka słów o nas

Bardziej szczegółowo

Dopasowanie IT/biznes

Dopasowanie IT/biznes Dopasowanie IT/biznes Dlaczego trzeba mówić o dopasowaniu IT-biznes HARVARD BUSINESS REVIEW, 2008-11-01 Dlaczego trzeba mówić o dopasowaniu IT-biznes http://ceo.cxo.pl/artykuly/51237_2/zarzadzanie.it.a.wzrost.wartosci.html

Bardziej szczegółowo

Kim jesteśmy. CompFort Meridian Polska dzisiaj Około 120 pracowników Obrót za 2012 r. ponad 91 mln zł Stały wzrost przychodów i zakresu działalności

Kim jesteśmy. CompFort Meridian Polska dzisiaj Około 120 pracowników Obrót za 2012 r. ponad 91 mln zł Stały wzrost przychodów i zakresu działalności Profil firmy Profil firmy CompFort Meridian Polska jest dostawcą rozwiązań do zarządzania IT, gwarantujących wysoki poziom bezpieczeństwa, dostępności oraz wysoką jakość usług dostarczanych przez organizację

Bardziej szczegółowo

Efektywność i bezpieczeństwo biznesu morskiego - impulsy dla wdrożeń IT

Efektywność i bezpieczeństwo biznesu morskiego - impulsy dla wdrożeń IT Efektywność i bezpieczeństwo biznesu morskiego - impulsy dla wdrożeń IT wykorzystanie technologii ICT dziś systemy automatyki przemysłowej oraz sensory pozwalają na zdalne monitorowanie pracy urządzeń

Bardziej szczegółowo

Prowadzący Andrzej Kurek

Prowadzący Andrzej Kurek Prowadzący Andrzej Kurek Centrala Rzeszów Oddziały Lublin, Katowice Zatrudnienie ponad 70 osób SprzedaŜ wdroŝenia oprogramowań firmy Comarch Dopasowania branŝowe Wiedza i doświadczenie Pełna obsługa: Analiza

Bardziej szczegółowo

Kompleksowe rozwiązanie dla organizacji,

Kompleksowe rozwiązanie dla organizacji, Kompleksowe rozwiązanie dla organizacji, W KTÓRYCH REALIZOWANE SĄ PRZEDSIĘWZIĘCIA PROJEKTOWE 0 801 2727 24 (22 654 09 35) Kompleksowe wsparcie realizacji projektu Czy w Twojej organizacji realizowane są

Bardziej szczegółowo

ISO Matrix - e-iso dla Twojej firmy

ISO Matrix - e-iso dla Twojej firmy ISO Matrix - e-iso dla Twojej firmy Dlaczego platforma IT? Nasi klienci, którym wdrażamy Systemy Zarządzania ISO, to głównie małe i średnie przedsiębiorstwa. Czy rzeczywiście zastosowanie platformy informatycznej

Bardziej szczegółowo

Informatyczny przełom. w gospodarce mieszkaniowej Polski i Niemiec. Bartłomiej Weres DomData Sp. z o.o.

Informatyczny przełom. w gospodarce mieszkaniowej Polski i Niemiec. Bartłomiej Weres DomData Sp. z o.o. Informatyczny przełom w gospodarce mieszkaniowej Polski i Niemiec Bartłomiej Weres DomData Sp. z o.o. Obszary rewolucji informatycznej Postęp na płaszczyźnie sprzętowej wydajność sprzętu możliwości gromadzenia

Bardziej szczegółowo

Projekt Badawczy Analiza wskaźnikowa przedsiębiorstwa współfinansowany ze środków Unii Europejskiej

Projekt Badawczy Analiza wskaźnikowa przedsiębiorstwa współfinansowany ze środków Unii Europejskiej Projekt Badawczy Analiza wskaźnikowa przedsiębiorstwa współfinansowany ze środków Unii Europejskiej FiM Consulting Sp. z o.o. Szymczaka 5, 01-227 Warszawa Tel.: +48 22 862 90 70 www.fim.pl Spis treści

Bardziej szczegółowo

Twórcy oprogramowania

Twórcy oprogramowania Twórcy oprogramowania PROFIL FIRMY 2 PROFIL FIRMY FABRITY zapewnia kompleksowe wsparcie w zakresie rozwoju oprogramowania dla biznesu, doradztwa i realizacji projektów informatycznych. Firma jest doświadczonym

Bardziej szczegółowo

Zintegrowany System Zarządzania w Śląskim Centrum Społeczeństwa Informacyjnego

Zintegrowany System Zarządzania w Śląskim Centrum Społeczeństwa Informacyjnego Zintegrowany System Zarządzania w Śląskim Centrum Społeczeństwa Informacyjnego Beata Wanic Śląskie Centrum Społeczeństwa Informacyjnego II Śląski Konwent Informatyków i Administracji Samorządowej Szczyrk,

Bardziej szczegółowo

Harmonogram Akademii Kompetencji Comarch

Harmonogram Akademii Kompetencji Comarch Harmonogram Akademii Kompetencji Grupa warsztatowa nr 1 9.04.13 16.04.13 23.04.13 07.05.13 Ogólny wstęp o u, oprogramowaniu Optima i szansach słuchaczy po zakończeniu zajęć + e- commerce z wykorzystaniem

Bardziej szczegółowo

magon capital Zapraszamy

magon capital Zapraszamy magon capital Zapraszamy Magon Capital Magon Capital został stworzony, żeby świadczyć usługi finansowe dla przedsiębiorstw. Prowadzimy doradztwo w obszarach doradztwa strategicznym przy budowie wartości

Bardziej szczegółowo

Systemowe rozwiązania Smart Grid ofertą do nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwami sieciowymi

Systemowe rozwiązania Smart Grid ofertą do nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwami sieciowymi Systemowe rozwiązania Smart Grid ofertą do nowoczesnego zarządzania przedsiębiorstwami sieciowymi Elżbieta Starakiewicz BDE Intelligent Utility Network, IBM 2012 IBM Corporation Punkt widzenia IBM na sieć

Bardziej szczegółowo

Studium przypadku Bank uniwersalny

Studium przypadku Bank uniwersalny Studium przypadku Bank uniwersalny Przedsiębiorstwo będące przedmiotem studium przypadku jest bankiem uniwersalnym. Dominującą strategią banku jest przywództwo produktowe. Cele banku koncentrują się, zatem

Bardziej szczegółowo

Najpierw lepiej, później taniej Strategia osiągania unikalnej wartości dla klienta wspierana rozwiązaniami IBM. Autorzy: IBPM S.A.

Najpierw lepiej, później taniej Strategia osiągania unikalnej wartości dla klienta wspierana rozwiązaniami IBM. Autorzy: IBPM S.A. Najpierw lepiej, później taniej Strategia osiągania unikalnej wartości dla klienta wspierana rozwiązaniami IBM Autorzy: IBPM S.A. 3 zasady dobrego zarządzania Wprowadzenie 1 Najpierw lepiej potem taniej

Bardziej szczegółowo

Atena.Portal Kredytów Kupieckich Pełna obsługa ubezpieczenia wierzytelności

Atena.Portal Kredytów Kupieckich Pełna obsługa ubezpieczenia wierzytelności Wsparcie dla klienta i underwritera Atena.Portal Kredytów Kupieckich Pełna obsługa ubezpieczenia wierzytelności Czołowy dostawca TOP provider of IT solutions for insurance Pierwszy dostawca IT dla ubezpieczeń

Bardziej szczegółowo

Wspomaganie zarządzania infrastrukturą ciepłowniczą za pomocą systemów informatycznych. Licheń, listopad 2012

Wspomaganie zarządzania infrastrukturą ciepłowniczą za pomocą systemów informatycznych. Licheń, listopad 2012 Wspomaganie zarządzania infrastrukturą ciepłowniczą za pomocą systemów informatycznych Licheń, listopad 2012 Agenda Dalkia podstawowe informacje o strategii Zasady podejścia do infrastruktury ciepłowniczej

Bardziej szczegółowo

Rozwiązania branżowe dla dostawców energii. Kompleksowa oferta BTC

Rozwiązania branżowe dla dostawców energii. Kompleksowa oferta BTC Rozwiązania branżowe dla dostawców energii Kompleksowa oferta BTC 2 Rozwiązania branżowe dla dostawców energii Rozwiązania branżowe dla dostawców energii 3 Wydajne rozwiązania IT dla energetyki Dla zachowania

Bardziej szczegółowo

Studia podyplomowe PROGRAM NAUCZANIA PLAN STUDIÓW

Studia podyplomowe PROGRAM NAUCZANIA PLAN STUDIÓW 01-447 Warszawa ul. Newelska 6, tel. (+48 22) 34-86-520, www.wit.edu.pl Studia podyplomowe BEZPIECZEŃSTWO I JAKOŚĆ SYSTEMÓW INFORMATYCZNYCH PROGRAM NAUCZANIA PLAN STUDIÓW Studia podyplomowe BEZPIECZEŃSTWO

Bardziej szczegółowo

REKOMENDACJE DOTYCZĄCE PLATFORMY ZARZĄDZANIA KOMPETENCJAMI

REKOMENDACJE DOTYCZĄCE PLATFORMY ZARZĄDZANIA KOMPETENCJAMI REKOMENDACJE DOTYCZĄCE PLATFORMY ZARZĄDZANIA KOMPETENCJAMI WYTYCZNE DO MODELU DANIEL WOJEWÓDZKI Rekomendacje dotyczące Platformy Zarządzania Kompetencjami System adresowany do małych przedsiębiorstw do

Bardziej szczegółowo

Zintegrowane Systemy Transportowe (ITS) Integracja oraz standaryzacja

Zintegrowane Systemy Transportowe (ITS) Integracja oraz standaryzacja Zintegrowane Systemy Transportowe (ITS) Integracja oraz standaryzacja - Wstęp - Czy systemy ITS są standaryzowane? - Standaryzacja w transporcie - Jakie wartości daje standaryzacja w rozwiązaniach ITS?

Bardziej szczegółowo

Elektroniczna Księga Wieczysta

Elektroniczna Księga Wieczysta Elektroniczna Księga Wieczysta Aspekty wdrażania systemu informatycznego świadczącego usługi drogą elektroniczną Robert Ciurkot Dyrektor Departamentu Konsultingu Grupa Bull Grupa Bull na świecie 50 krajów

Bardziej szczegółowo

Tematyka seminariów. Logistyka. Studia stacjonarne, I stopnia. Rok II. ZAPISY: 18 lutego 2015 r. godz. 13.15

Tematyka seminariów. Logistyka. Studia stacjonarne, I stopnia. Rok II. ZAPISY: 18 lutego 2015 r. godz. 13.15 Tematyka seminariów Logistyka Studia stacjonarne, I stopnia Rok II ZAPISY: 18 lutego 2015 r. godz. 13.15 prof. nadzw. dr hab. Zbigniew Pastuszak tel. 537 53 61, e-mail: z.pastuszak@umcs.lublin.pl 1. Rola

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: EAR-2-106-IS-s Punkty ECTS: 4. Kierunek: Automatyka i Robotyka Specjalność: Informatyka w sterowaniu i zarządzaniu

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: EAR-2-106-IS-s Punkty ECTS: 4. Kierunek: Automatyka i Robotyka Specjalność: Informatyka w sterowaniu i zarządzaniu Nazwa modułu: Systemy informatyczne w produkcji Rok akademicki: 2014/2015 Kod: EAR-2-106-IS-s Punkty ECTS: 4 Wydział: Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Inżynierii Biomedycznej Kierunek: Automatyka

Bardziej szczegółowo

Nowe trendy w zarządzaniu operacyjnym Przejście z zarządzania ręcznie sterowanego do efektywnie zarządzanej firmy

Nowe trendy w zarządzaniu operacyjnym Przejście z zarządzania ręcznie sterowanego do efektywnie zarządzanej firmy Nowe trendy w zarządzaniu operacyjnym Przejście z zarządzania ręcznie sterowanego do efektywnie zarządzanej firmy Paweł Zemła Członek Zarządu Equity Investments S.A. Wprowadzenie Strategie nastawione na

Bardziej szczegółowo

Skuteczna Strategia CRM - wyzwanie dla organizacji. Artur Kowalski Prometriq

Skuteczna Strategia CRM - wyzwanie dla organizacji. Artur Kowalski Prometriq Skuteczna Strategia CRM - wyzwanie dla organizacji Artur Kowalski Prometriq Wrocław, 19-11-2009 Jest tylko jedna strategia sukcesu Polega ona na precyzyjnym zdefiniowaniu docelowego odbiorcy i zaoferowaniu

Bardziej szczegółowo

Znak pisma: DKZ-14.15-70-06/12-PT Warszawa, dnia 24 stycznia 2012 r. Zapytanie ofertowe na

Znak pisma: DKZ-14.15-70-06/12-PT Warszawa, dnia 24 stycznia 2012 r. Zapytanie ofertowe na Znak pisma: DKZ-14.15-70-06/12-PT Warszawa, dnia 24 stycznia 2012 r. Zapytanie ofertowe na Przeprowadzenie specjalistycznego audytu użyteczności Platformy Wspieramy e-biznes www.web.gov.pl. I. ZAMAWIAJĄCY

Bardziej szczegółowo

Trochę się zmieniło, Model biznesowy Architektura Społeczna w EA Inteligentne aplikacje System EVERPROGRESS Główne funkcje systemu Osobisty asystent

Trochę się zmieniło, Model biznesowy Architektura Społeczna w EA Inteligentne aplikacje System EVERPROGRESS Główne funkcje systemu Osobisty asystent Trochę się zmieniło, Model biznesowy Architektura Społeczna w EA Inteligentne aplikacje System EVERPROGRESS Główne funkcje systemu Osobisty asystent więcej niż prosta aplikacja Cechy niefunkcjonalne systemu

Bardziej szczegółowo

Przyszłość to technologia

Przyszłość to technologia Przyszłość to technologia - twórz ją z nami Innowacyjne projekty dla prestiżowych klientów Wdrażamy jedne z największych w kraju projekty z dziedziny informatyki i nowoczesnych technologii. Realizujemy

Bardziej szczegółowo

Kompleksowe rozwiązania do ochrony danych. Wybrane przykłady wdroŝeń. Tomasz Tubis. Tivoli Summer Academy 2010

Kompleksowe rozwiązania do ochrony danych. Wybrane przykłady wdroŝeń. Tomasz Tubis. Tivoli Summer Academy 2010 Kompleksowe rozwiązania do ochrony danych. Wybrane przykłady wdroŝeń. Tomasz Tubis Tivoli Summer Academy 2010 Grupa Sygnity Powstała w marcu 2007 roku w wyniku połączenia dwóch giełdowych grup kapitałowych:

Bardziej szczegółowo

Sposób funkcjonowania

Sposób funkcjonowania Stratus Avance został zaprojektowany w sposób, który w przypadku wystąpienia awarii ma zminimalizować czas przestoju i zapobiec utracie danych. Jednocześnie rozwiązanie ma być tanie i łatwe w zarządzaniu.

Bardziej szczegółowo

Mateusz Kurleto NEOTERIC. Analiza projektu B2B Kielce, 18 października 2012

Mateusz Kurleto NEOTERIC. Analiza projektu B2B Kielce, 18 października 2012 2012 Pierwsze przymiarki do zakresu informatyzacji (rodzaj oprogramowania: pudełkowe, SaaS, Iaas, CC, PaaS. Zalety i wady: dostępność, koszty, narzędzia, ludzie, utrzymanie, bezpieczeństwo, aspekty prawne)

Bardziej szczegółowo

Audyt funkcjonalnego systemu monitorowania energii w Homanit Polska w Karlinie

Audyt funkcjonalnego systemu monitorowania energii w Homanit Polska w Karlinie Audyt funkcjonalnego systemu monitorowania energii w Homanit Polska w Karlinie System zarządzania energią to uniwersalne narzędzie dające możliwość generowania oszczędności energii, podnoszenia jej efektywności

Bardziej szczegółowo

System B2B jako element przewagi konkurencyjnej

System B2B jako element przewagi konkurencyjnej 2012 System B2B jako element przewagi konkurencyjnej dr inż. Janusz Dorożyński ZETO Bydgoszcz S.A. Analiza biznesowa integracji B2B Bydgoszcz, 26 września 2012 Kilka słów o sobie główny specjalista ds.

Bardziej szczegółowo

Henryk Radzimowski - Dyrektor ds. Ekonomicznych

Henryk Radzimowski - Dyrektor ds. Ekonomicznych Informacje o prelegencie: WOJEWÓDZKIE PRZEDSIĘBIORSTWO ENERGETYKI CIEPLNEJ W LEGNICY Henryk Radzimowski - Dyrektor ds. Ekonomicznych Informacje o firmie Wojewódzkie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej

Bardziej szczegółowo

Procesowa specyfikacja systemów IT

Procesowa specyfikacja systemów IT Procesowa specyfikacja systemów IT BOC Group BOC Information Technologies Consulting Sp. z o.o. e-mail: boc@boc-pl.com Tel.: (+48 22) 628 00 15, 696 69 26 Fax: (+48 22) 621 66 88 BOC Management Office

Bardziej szczegółowo

Efektywna organizacja zadań w systemie handlu emisjami.

Efektywna organizacja zadań w systemie handlu emisjami. Efektywna organizacja zadań w systemie handlu emisjami. Autor: dr inż. Bolesław Jankowski (Badania Systemowe "EnergSys" Sp. z o.o.) "Energetyka Cieplna i Zawodowa", nr 2/2006 Wprowadzenie 31 marca 2006

Bardziej szczegółowo

Obsługa posprzedażowa klientów indywidualnych online. Atena.eKonto. ubezpieczeniowe. Czołowy dostawca. TOP provider of. IT solutions for insurance

Obsługa posprzedażowa klientów indywidualnych online. Atena.eKonto. ubezpieczeniowe. Czołowy dostawca. TOP provider of. IT solutions for insurance Obsługa posprzedażowa klientów indywidualnych online Atena.eKonto ubezpieczeniowe Czołowy dostawca TOP provider of IT solutions for insurance Pierwszy dostawca IT dla ubezpieczeń Potrafimy wykorzystać

Bardziej szczegółowo

Projekt: Współpraca i Rozwój wzrost potencjału firm klastra INTERIZON

Projekt: Współpraca i Rozwój wzrost potencjału firm klastra INTERIZON Projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Projekt: Współpraca i Rozwój wzrost potencjału firm klastra INTERIZON Opis szkoleń z obszaru INFORMATYKA planowanych

Bardziej szczegółowo

DALIGA MARTIN JEDNA MINUTA MOJEJ PRACY TO REDUKCJA TYSIĄCA MINUT TWOICH STRAT! DALIGA MARTIN

DALIGA MARTIN JEDNA MINUTA MOJEJ PRACY TO REDUKCJA TYSIĄCA MINUT TWOICH STRAT! DALIGA MARTIN Curriculum Vitae MARTIN DALIGA JEDNA MINUTA MOJEJ PRACY TO REDUKCJA TYSIĄCA MINUT TWOICH STRAT! Curriculum Vitae MARTIN DALIGA INFORMACJE OSOBISTE: imię: Martin nazwisko: Daliga data urodzenia: 08.06.1978

Bardziej szczegółowo

www.omec.pl 1 Konferencja "Bezpieczny Projekt" Wrocław 22 czerwca 2010

www.omec.pl 1 Konferencja Bezpieczny Projekt Wrocław 22 czerwca 2010 Od kartki i ołówka do systemu informatycznego, czyli jak wdrażano zarządzanie projektami u klienta Rinf Sp. z o.o. www.omec.pl 1 Co my rozumiemy pod pojęciem: PROJEKT Projekt: Ciąg zadań nastawionych na

Bardziej szczegółowo

E-logistyka Redakcja naukowa Waldemar Wieczerzycki

E-logistyka Redakcja naukowa Waldemar Wieczerzycki E-logistyka Redakcja naukowa Waldemar Wieczerzycki E-logistyka to szerokie zastosowanie najnowszych technologii informacyjnych do wspomagania zarządzania logistycznego przedsiębiorstwem (np. produkcją,

Bardziej szczegółowo

System INTEGRYB jako zintegrowane repozytorium danych umożliwiające zaawansowaną analitykę badawczą

System INTEGRYB jako zintegrowane repozytorium danych umożliwiające zaawansowaną analitykę badawczą System INTEGRYB jako zintegrowane repozytorium danych umożliwiające zaawansowaną analitykę badawczą Lena Szymanek 1, Jacek Seń 1, Krzysztof Skibicki 2, Sławomir Szydłowski 2, Andrzej Kunicki 1 1 Morski

Bardziej szczegółowo

TECHNOLOGIE JUTRA DZISIAJ NOWOCZESNE ZARZĄDZANIE MAJĄTKIEM

TECHNOLOGIE JUTRA DZISIAJ NOWOCZESNE ZARZĄDZANIE MAJĄTKIEM TECHNOLOGIE JUTRA DZISIAJ NOWOCZESNE ZARZĄDZANIE MAJĄTKIEM PODSTAWA PRAWNA Każda instytucja publiczna oraz przedsiębiorstwa zobowiązane są do prowadzenia ewidencji majątku oraz jego okresowej inwentaryzacji.

Bardziej szczegółowo

Zmiana zasad rynkowych. Duża dynamika zmian. Brak ograniczeń związanych z lokalizacją organizacji. Brak ograniczeń w dostępie do technologii

Zmiana zasad rynkowych. Duża dynamika zmian. Brak ograniczeń związanych z lokalizacją organizacji. Brak ograniczeń w dostępie do technologii Strategiczna Karta Wyników jako element systemu zarządzania efektywnością przedsiębiorstwa Piotr Białowąs Dyrektor Departamentu Strategii Pełnomocnik Zarządu EnergiaPro Koncern Energetyczny SA Przyczyny

Bardziej szczegółowo

Architektura bezpieczeństwa informacji w ochronie zdrowia. Warszawa, 29 listopada 2011

Architektura bezpieczeństwa informacji w ochronie zdrowia. Warszawa, 29 listopada 2011 Architektura informacji w ochronie zdrowia Warszawa, 29 listopada 2011 Potrzeba Pomiędzy 17 a 19 kwietnia 2011 roku zostały wykradzione dane z 77 milionów kont Sony PlayStation Network. 2 tygodnie 25 milionów

Bardziej szczegółowo

BAKER TILLY POLAND CONSULTING

BAKER TILLY POLAND CONSULTING BAKER TILLY POLAND CONSULTING Wytyczne KNF dla firm ubezpieczeniowych i towarzystw reasekuracyjnych w obszarze bezpieczeństwa informatycznego An independent member of Baker Tilly International Objaśnienie

Bardziej szczegółowo

ZAŁĄCZNIK Nr 2 do CZĘŚCI II SIWZ WYCIĄG ZE STANDARDÓW, ZASAD I WZORCÓW INTEGRACYJNYCH OBOWIĄZUJĄCYCH W PSE S.A.

ZAŁĄCZNIK Nr 2 do CZĘŚCI II SIWZ WYCIĄG ZE STANDARDÓW, ZASAD I WZORCÓW INTEGRACYJNYCH OBOWIĄZUJĄCYCH W PSE S.A. ZAŁĄCZNIK Nr 2 do CZĘŚCI II SIWZ WYCIĄG ZE STANDARDÓW, ZASAD I WZORCÓW INTEGRACYJNYCH OBOWIĄZUJĄCYCH W PSE S.A. 1 Załącznik Nr 2 do Część II SIWZ Wyciąg ze standardów, zasad i wzorców integracyjnych obowiązujących

Bardziej szczegółowo

Automatyczne decyzje kredytowe, siła szybkiego reagowania i optymalizacji kosztów. Roman Tyszkowski ING Bank Śląski S.A. roman.tyszkowski@ingbank.

Automatyczne decyzje kredytowe, siła szybkiego reagowania i optymalizacji kosztów. Roman Tyszkowski ING Bank Śląski S.A. roman.tyszkowski@ingbank. Automatyczne decyzje kredytowe, siła szybkiego reagowania i optymalizacji kosztów. Roman Tyszkowski ING Bank Śląski S.A. roman.tyszkowski@ingbank.pl Obsługa wniosków kredytowych Potrzeba elastyczności

Bardziej szczegółowo

ZAŁOŻENIA TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE SYSTEMU BUDOWANEGO W RAMACH PROJEKTU

ZAŁOŻENIA TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE SYSTEMU BUDOWANEGO W RAMACH PROJEKTU Projekt Rozwój elektronicznej administracji w samorządach województwa mazowieckiego wspomagającej niwelowanie dwudzielności potencjału województwa ZAŁOŻENIA TECHNICZNO-TECHNOLOGICZNE SYSTEMU BUDOWANEGO

Bardziej szczegółowo

System e-zlecenia. www.coig.pl

System e-zlecenia. www.coig.pl System e-zlecenia www.coig.pl Czym jest system e-zlecenia? e-zlecenia to nowoczesny system informatyczny, który obsługuje i wspomaga procesy biznesowe zachodzące w obszarze obsługi planów i ich realizacji

Bardziej szczegółowo

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. ul. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. ul. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. ul. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Staples Inc. jest największym na świecie przedsiębiorstwem zajmującym się dostawą rozwiązań biurowych. Istnieje

Bardziej szczegółowo

w Polsce 2011 Oprogramowanie, usługi i infrastruktura ICT w dużych firmach Na podstawie badania 420 dużych firm Data publikacji: czerwiec 2011

w Polsce 2011 Oprogramowanie, usługi i infrastruktura ICT w dużych firmach Na podstawie badania 420 dużych firm Data publikacji: czerwiec 2011 Oprogramowanie, usługi i infrastruktura ICT w dużych firmach w Polsce 2011 Na podstawie badania 420 dużych firm Data publikacji: czerwiec 2011 Język: polski, angielski Słowo od autora Pomimo sukcesywnego

Bardziej szczegółowo

Ocena stanu i zasadnicze kierunki informatyzacji administracji publicznej

Ocena stanu i zasadnicze kierunki informatyzacji administracji publicznej Główne cele konferencji: Ocena stanu i zasadnicze kierunki informatyzacji administracji publicznej Nowe oblicze epuap Mariusz Madejczyk Ministerstwo Spraw Wewnętrznych i Administracji 1 Główne cele warsztatów

Bardziej szczegółowo

Optymalizacja produkcji oraz lean w przemyśle wydobywczym. Dr inż. Maria Rosienkiewicz Mgr inż. Joanna Helman

Optymalizacja produkcji oraz lean w przemyśle wydobywczym. Dr inż. Maria Rosienkiewicz Mgr inż. Joanna Helman Optymalizacja produkcji oraz lean w przemyśle wydobywczym Dr inż. Maria Rosienkiewicz Mgr inż. Joanna Helman Agenda 1. Oferta dla przemysłu 2. Oferta w ramach Lean Mining 3. Potencjalne korzyści 4. Kierunki

Bardziej szczegółowo

Cloud Computing wpływ na konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarkę Polski Bohdan Wyżnikiewicz

Cloud Computing wpływ na konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarkę Polski Bohdan Wyżnikiewicz Cloud Computing wpływ na konkurencyjność przedsiębiorstw i gospodarkę Polski Bohdan Wyżnikiewicz Warszawa, 17 grudnia 2012 r. Co to jest cloud computing? Cloud computing jest modelem umożliwiającym wygodny

Bardziej szczegółowo

Usprawnienie procesu zarządzania konfiguracją. Marcin Piebiak Solution Architect Linux Polska Sp. z o.o.

Usprawnienie procesu zarządzania konfiguracją. Marcin Piebiak Solution Architect Linux Polska Sp. z o.o. Usprawnienie procesu zarządzania konfiguracją Marcin Piebiak Solution Architect Linux Polska Sp. z o.o. 1 Typowy model w zarządzaniu IT akceptacja problem problem aktualny stan infrastruktury propozycja

Bardziej szczegółowo

SiR_13 Systemy SCADA: sterowanie nadrzędne; wizualizacja procesów. MES - Manufacturing Execution System System Realizacji Produkcji

SiR_13 Systemy SCADA: sterowanie nadrzędne; wizualizacja procesów. MES - Manufacturing Execution System System Realizacji Produkcji System informatyczny na produkcji: Umożliwi stopniowe, ale jednocześnie ekonomiczne i bezpieczne wdrażanie i rozwój aplikacji przemysłowych w miarę zmiany potrzeb firmy. Może adoptować się do istniejącej

Bardziej szczegółowo

Monitoring procesów z wykorzystaniem systemu ADONIS

Monitoring procesów z wykorzystaniem systemu ADONIS Monitoring procesów z wykorzystaniem systemu ADONIS BOC Information Technologies Consulting Sp. z o.o. e-mail: boc@boc-pl.com Tel.: (+48 22) 628 00 15, 696 69 26 Fax: (+48 22) 621 66 88 BOC Management

Bardziej szczegółowo

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka

Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka Program Operacyjny Innowacyjna Gospodarka Cel główny: Rozwój polskiej gospodarki w oparciu o innowacyjne przedsiębiorstwa Cele szczegółowe: zwiększenie innowacyjności przedsiębiorstw, wzrost konkurencyjności

Bardziej szczegółowo

Opis znaczenia kryterium. Lp. Nazwa kryterium Opis kryterium. 1. Wnioskodawca przeprowadził inwentaryzację zasobów nauki objętych projektem.

Opis znaczenia kryterium. Lp. Nazwa kryterium Opis kryterium. 1. Wnioskodawca przeprowadził inwentaryzację zasobów nauki objętych projektem. Kryteria merytoryczne wyboru projektów dla poddziałania 2.3.1 Cyfrowe udostępnianie informacji sektora publicznego (ISP) ze źródeł administracyjnych oraz zasobów nauki Programu Operacyjnego Polska Cyfrowa

Bardziej szczegółowo

Proces zarządzania zasobami na przykładzie sektora utilities. Tivoli Day, Warszawa, 12-10-2010

Proces zarządzania zasobami na przykładzie sektora utilities. Tivoli Day, Warszawa, 12-10-2010 Proces zarządzania zasobami na przykładzie sektora utilities Tivoli Day, Warszawa, 12-10-2010 Agenda 1. O Qumak-Sekom - naprawdę krótko 2. O rozwiązaniu IBM 3. Potrzeby firm energetycznych w zarządzaniu

Bardziej szczegółowo

Specyfikacja usług. 1. Zakup usług informatycznych dla realizacji dostępu do systemu dla obsługi relacji B2B.

Specyfikacja usług. 1. Zakup usług informatycznych dla realizacji dostępu do systemu dla obsługi relacji B2B. W zawiązku z otrzymaniem dofinansowania na projekt: Zautomatyzowany system B2B elektronicznej wymiany dokumentów i danych, realizowany w ramach Programu Operacyjnego Innowacyjna Gospodarka, Działanie 8.2:Wspieranie

Bardziej szczegółowo

Porozumienie Burmistrzów i SEAP jako wzorcowy projekt realizacji polityki Unii Europejskiej i Polski

Porozumienie Burmistrzów i SEAP jako wzorcowy projekt realizacji polityki Unii Europejskiej i Polski Porozumienie Burmistrzów i SEAP jako wzorcowy projekt realizacji polityki Unii Europejskiej i Polski Doskonalenie zarządzania usługami publicznymi i rozwojem w jednostkach samorządu Grupa Wymiany Doświadczeń:

Bardziej szczegółowo

Audyty zarządzania bezpieczeństwem - wstęp do tworzenia i doskonalenia Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem obiektów przemysłowych.

Audyty zarządzania bezpieczeństwem - wstęp do tworzenia i doskonalenia Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem obiektów przemysłowych. Audyty zarządzania bezpieczeństwem - wstęp do tworzenia i doskonalenia Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem obiektów przemysłowych. Ireneusz Rogala Automatic Systems Engineering Sp. z o.o. Istotne przesłanki

Bardziej szczegółowo

dział administracji obecnie72% - wzrost o 41 punktów procentowych w porównaniu do 2010 roku

dział administracji obecnie72% - wzrost o 41 punktów procentowych w porównaniu do 2010 roku Outsourcing back-office atrakcyjnym rozwiązaniem biznesowym Co czwarte polskie przedsiębiorstwo stosuje outsourcing back-office, wynika z tegorocznego badania przeprowadzonego przez Ipsos na zlecenie Grupy

Bardziej szczegółowo

Projekty realizowane w Banku Polskiej Spółdzielczości S.A. przy współudziale i na rzecz Zrzeszenia BPS

Projekty realizowane w Banku Polskiej Spółdzielczości S.A. przy współudziale i na rzecz Zrzeszenia BPS Projekty realizowane w Banku Polskiej Spółdzielczości S.A. przy współudziale i na rzecz Zrzeszenia BPS Departament Zarządzania Informatyką i Projektami BPS S.A. IX Spotkanie Liderów Informatyki Zrzeszenia

Bardziej szczegółowo

Aurea BPM. Unikalna platforma dla zarządzania ryzykiem Warszawa, 25 lipca 2013

Aurea BPM. Unikalna platforma dla zarządzania ryzykiem Warszawa, 25 lipca 2013 Aurea BPM Unikalna platforma dla zarządzania ryzykiem Warszawa, 25 lipca 2013 Agenda 1. Podstawowe informacje o Aurea BPM 2. Przykłady projektów w obszarze minimalizacji skutków zagrożeń 3. Aurea BPM dla

Bardziej szczegółowo

Sekcja I: Instytucja zamawiająca/podmiot zamawiający

Sekcja I: Instytucja zamawiająca/podmiot zamawiający Unia Europejska Publikacja Suplementu do Dziennika Urzędowego Unii Europejskiej 2, rue Mercier, 2985 Luxembourg, Luksemburg Faks: +352 29 29 42 670 E-mail: ojs@publications.europa.eu Informacje i formularze

Bardziej szczegółowo

MICROSOFT DYNAMICS CRM MICROSOFT DYNAMICS CRM MICROSOFT DYNAMICS CRM MICROSOFT DYNAMICS CRM. Sprzedaż

MICROSOFT DYNAMICS CRM MICROSOFT DYNAMICS CRM MICROSOFT DYNAMICS CRM MICROSOFT DYNAMICS CRM. Sprzedaż WSPARCIE PEŁNEGO PROCESU OBSŁUGI KLIENTA W BRANŻY DEWELOPERSKIEJ ESTATE EXTENSION DLA MICROSOFT DYNAMICS CRM Sprzedaż Serwis Marketing Obieg dokumentów Rezerwacje Harmonogramy Umowy Odsetki Płatności XPLUS

Bardziej szczegółowo

Wykaz haseł identyfikujących prace dyplomowe na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania

Wykaz haseł identyfikujących prace dyplomowe na Wydziale Nauk Ekonomicznych i Zarządzania Kierunek Analityka Gospodarcza Analiza ryzyka działalności gospodarczej Business Intelligence Ekonometria Klasyfikacja i analiza danych Metody ilościowe na rynku kapitałowym Metody ilościowe w analizach

Bardziej szczegółowo

Zintegrowany System Informatyczny (ZSI)

Zintegrowany System Informatyczny (ZSI) Zintegrowany System Informatyczny (ZSI) ZSI MARKETING Modułowo zorganizowany system informatyczny, obsługujący wszystkie sfery działalności przedsiębiorstwa PLANOWANIE ZAOPATRZENIE TECHNICZNE PRZYGOTOWANIE

Bardziej szczegółowo

firmy produkty intranet handel B2B projekty raporty notatki

firmy produkty intranet handel B2B projekty raporty notatki firmy mail intranet produkty DOKUMENTY handel raporty B2B projekty notatki serwis zadania Dlaczego warto wybrać Pakiet ITCube? Najczęściej wybierany polski CRM Pakiet ITCube jest wykorzystywany przez ponad

Bardziej szczegółowo

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego Biłgoraj, 06 maja 203 Ogłoszenie o zamówieniu kompleksowego wdrożenia platformy Business to Business do współpracy handlowej pomiędzy Spółką Lider, a jej partnerami biznesowymi stanowiącymi stałych odbiorców

Bardziej szczegółowo

BCC Software Factory. Oferta: Tworzenie, rozwój i utrzymanie oprogramowania. Tytuł prezentacji 1

BCC Software Factory. Oferta: Tworzenie, rozwój i utrzymanie oprogramowania. Tytuł prezentacji 1 BCC Software Factory Oferta: Tworzenie, rozwój i utrzymanie oprogramowania SAP Competence Center Tytuł prezentacji 1 BCC Data Centers BCC Software Factory: wyspecjalizowany ośrodek kompetencyjny BCC w

Bardziej szczegółowo

Transfer Pricing Manager Skuteczne zarządzanie ryzykiem cen transferowych

Transfer Pricing Manager Skuteczne zarządzanie ryzykiem cen transferowych Transfer Pricing Manager Skuteczne zarządzanie ryzykiem cen transferowych Ceny transferowe Podstawowe informacje 02 Na gruncie przepisów podatkowych (art. 9a, 11, 19 UPDOP oraz art. 25, 25a i 30d UPDOF)

Bardziej szczegółowo

REQB POZIOM PODSTAWOWY PRZYKŁADOWY EGZAMIN

REQB POZIOM PODSTAWOWY PRZYKŁADOWY EGZAMIN REQB POZIOM PODSTAWOWY PRZYKŁADOWY EGZAMIN Podziękowania REQB Poziom Podstawowy Przykładowy Egzamin Dokument ten został stworzony przez główny zespół Grupy Roboczej REQB dla Poziomu Podstawowego. Tłumaczenie

Bardziej szczegółowo

Konieczne inwestycje z obszaru IT w sektorze elektroenergetycznym Integracja Paweł Basaj Architekt systemów informatycznych

Konieczne inwestycje z obszaru IT w sektorze elektroenergetycznym Integracja Paweł Basaj Architekt systemów informatycznych Konieczne inwestycje z obszaru IT w sektorze elektroenergetycznym Integracja Paweł Basaj Architekt systemów informatycznych 2009 IBM Corporation Wymagania związane z bezpieczeństwem energetycznym, obsługą

Bardziej szczegółowo

SOA Web Services in Java

SOA Web Services in Java Wydział Informatyki i Zarządzania Wrocław,16 marca 2009 Plan prezentacji SOA 1 SOA 2 Usługi Przykłady Jak zacząć SOA Wycinek rzeczywistości Problemy zintegrowanych serwisów : Wycinek Rzeczywistości Zacznijmy

Bardziej szczegółowo

Nowoczesne i praktyczne metody wdrażania optymalnie działających procesów i zarządzania dokumentami elektronicznymi w narzędziach BPMS/DMS

Nowoczesne i praktyczne metody wdrażania optymalnie działających procesów i zarządzania dokumentami elektronicznymi w narzędziach BPMS/DMS Nowoczesne i praktyczne metody wdrażania optymalnie działających procesów i zarządzania dokumentami elektronicznymi w narzędziach BPMS/DMS Warszawa, 03.03.2015 AGENDA Informacje wprowadzające Podstawowe

Bardziej szczegółowo

Atena.Insurance Platform

Atena.Insurance Platform Pełna obsługa procesów biznesowych zachodzących w towarzystwie ubezpieczeń na życie Atena.Insurance Platform Life Czołowy dostawca TOP provider of IT solutions for insurance Pierwszy dostawca IT dla ubezpieczeń

Bardziej szczegółowo

Firmowe media społecznościowe dla pracowników

Firmowe media społecznościowe dla pracowników Firmowe media społecznościowe dla pracowników Raport z badania Maciej Dymalski, Szymon Góralski Wrocław, 2012 ul. Więzienna 21c/8, 50-118 Wrocław, tel. 71 343 70 15, fax: 71 343 70 13, e-mail: biuro@rrcc.pl,

Bardziej szczegółowo

Paweł Gołębiewski. Softmaks.pl Sp. z o.o. ul. Kraszewskiego 1 85-240 Bydgoszcz www.softmaks.pl kontakt@softmaks.pl

Paweł Gołębiewski. Softmaks.pl Sp. z o.o. ul. Kraszewskiego 1 85-240 Bydgoszcz www.softmaks.pl kontakt@softmaks.pl Paweł Gołębiewski Softmaks.pl Sp. z o.o. ul. Kraszewskiego 1 85-240 Bydgoszcz www.softmaks.pl kontakt@softmaks.pl Droga na szczyt Narzędzie Business Intelligence. Czyli kiedy podjąć decyzję o wdrożeniu?

Bardziej szczegółowo

Krzysztof Wawrzyniak Quo vadis BS? Ożarów Mazowiecki, styczeń 2014

Krzysztof Wawrzyniak Quo vadis BS? Ożarów Mazowiecki, styczeń 2014 1 QUO VADIS.. BS? Rekomendacja D dlaczego? Mocne fundamenty to dynamiczny rozwój. Rzeczywistość wdrożeniowa. 2 Determinanty sukcesu w biznesie. strategia, zasoby (ludzie, kompetencje, procedury, technologia)

Bardziej szczegółowo

Zwiększenie efektywności Działu Ekspedycji

Zwiększenie efektywności Działu Ekspedycji Zwiększenie efektywności Działu Ekspedycji Analiza na przykładzie Spółdzielni Piekarsko Ciastkarskiej w Warszawie Warszawa, Lipiec 2013 Spółdzielnia Piekarsko Ciastkarska w Warszawie SPC to największy

Bardziej szczegółowo

Debiut na Rynku New Connect Giełda Papierów Wartościowych 13 września 2011 Warszawa

Debiut na Rynku New Connect Giełda Papierów Wartościowych 13 września 2011 Warszawa Debiut na Rynku New Connect Giełda Papierów Wartościowych 13 września 2011 Warszawa Nazwa XSystem Forma prawna Spółka Akcyjna Siedziba Łódź 91-473, ul Julianowska 54B NIP 729-238-42-40 Branża IT Data powstania

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie testowaniem wspierane narzędziem HP Quality Center

Zarządzanie testowaniem wspierane narzędziem HP Quality Center Zarządzanie testowaniem wspierane narzędziem HP Quality Center studium przypadku Mirek Piotr Szydłowski Ślęzak Warszawa, 17.05.2011 2008.09.25 WWW.CORRSE.COM Firma CORRSE Nasze zainteresowania zawodowe

Bardziej szczegółowo

Trwałość projektów 7 osi PO IG

Trwałość projektów 7 osi PO IG Warszawa, 6 października 2015 r. Konferencja podsumowująca wdrażanie 7 i 8 osi priorytetowej PO IG Trwałość projektów 7 osi PO IG Paweł Oracz Departament Strategii Systemu Informacyjnego Ministerstwo Finansów

Bardziej szczegółowo

Balanced Scorecard. Zaprogramuj swoją strategię. wyceny i doradztwo finansowe modelowanie i analizy business excellence

Balanced Scorecard. Zaprogramuj swoją strategię. wyceny i doradztwo finansowe modelowanie i analizy business excellence Balanced Scorecard Zaprogramuj swoją strategię wyceny i doradztwo finansowe modelowanie i analizy business excellence Agenda Koncepcja Strategicznej Karty Wyników Mapa strategii Narzędzia ICT dla wdrożenia

Bardziej szczegółowo

Jakich liderów i jakich technologii potrzebuje biznes w dobie cyfrowej transformacji?

Jakich liderów i jakich technologii potrzebuje biznes w dobie cyfrowej transformacji? Mariusz K.Kaczmarek 11 czerwca 2015 Jakich liderów i jakich technologii potrzebuje biznes w dobie cyfrowej transformacji? Nasza misja CompFort Meridian Polska dostarcza innowacyjne usługi i rozwiązania,

Bardziej szczegółowo

Transfer Pricing Manager Skuteczne zarządzanie ryzykiem cen transferowych

Transfer Pricing Manager Skuteczne zarządzanie ryzykiem cen transferowych Transfer Pricing Manager Skuteczne zarządzanie ryzykiem cen transferowych Ceny transferowe Podstawowe informacje 02 Na gruncie przepisów podatkowych (art. 9a, 11, 19 UPDOP oraz art. 25, 25a i 30d UPDOF)

Bardziej szczegółowo

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl

Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Dane Klienta: Staples Polska Sp. z o.o. Bysewska 18 80-298 Gdańsk www.staplesadvantage.pl Staples Polska Sp. z o.o. (dawniej Corporate Express Polska Sp. z o.o.) to jeden z największych na świecie dostawców

Bardziej szczegółowo

Bazy danych 2. Wykład 1

Bazy danych 2. Wykład 1 Bazy danych 2 Wykład 1 Sprawy organizacyjne Materiały i listy zadań zamieszczane będą na stronie www.math.uni.opole.pl/~ajasi E-mail: standardowy ajasi@math.uni.opole.pl Sprawy organizacyjne Program wykładu

Bardziej szczegółowo

Spis treści Wstęp 1. Wprowadzenie 2. Zarządzanie ryzykiem systemów informacyjnych

Spis treści Wstęp 1. Wprowadzenie 2. Zarządzanie ryzykiem systemów informacyjnych Wstęp... 13 1. Wprowadzenie... 15 1.1. Co to jest bezpieczeństwo informacji?... 17 1.2. Dlaczego zapewnianie bezpieczeństwa informacji jest potrzebne?... 18 1.3. Cele, strategie i polityki w zakresie bezpieczeństwa

Bardziej szczegółowo

Wprowadzenie do systemów informacyjnych

Wprowadzenie do systemów informacyjnych Wprowadzenie do systemów informacyjnych Kryteria oceny systemu Podstawowe metody projektowania UEK w Krakowie Ryszard Tadeusiewicz 1 UEK w Krakowie Ryszard Tadeusiewicz 2 Technologia informatyczna dzisiaj

Bardziej szczegółowo