Publikacje naukowe (recenzowane, pokonferencyjne, monografie):

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Publikacje naukowe (recenzowane, pokonferencyjne, monografie):"

Transkrypt

1 Publikacje naukowe (recenzowane, pokonferencyjne, monografie): - Długozima A., 2012: "Wzornictwo ogrodów działkowych" [w:] Rylke J. (red.), Wzornictwo ogrodowe 2012, Wydawnictwo Sztuka ogrodu Sztuka krajobrazu, Warszawa, s Długozima A., 2011: Wzornictwo we współczesnej sztuce sepulkralnej [w:] Rylke J. (red.), Wzornictwo ogrodowe 2011, Wydawnictwo Sztuka ogrodu Sztuka krajobrazu, Warszawa, s Długozima A., 2011: Cmentarze obrazem kondycji społeczności. Badanie cmentarzy dla odtworzenia kultury społeczności lokalnych [w:] Zglińska A., Pranke P. (red.), Pamiętać czy zapomnieć Miejsca pamięci we współczesnym dyskursie naukowym, Teka Historyka, Warszawa, s Długozima A., 2011: Szata roślinna cmentarzy [w:] Drozdek M., (red.), Rośliny do zadań specjalnych. Zieleń Miast i Wsi współczesna i zabytkowa, Oficyna Wydawnicza PWSZ w Sulechowie, Sulechów - Długozima A., 2010: Bośnia i Hercegowina dobra kultury w czasie wojny i pokoju [w:] Ochrona Zabytków, Nr 3/2009, s Długozima A., 2010: Kompozycja warmińskich cmentarzy, na przykładzie cmentarzy gminy Jonkowo [w:] Rylke J. (red.), Wzornictwo ogrodowe, Wydawnictwo Sztuka ogrodu sztuka krajobrazu, Warszawa, s Długozima A., 2010: Badanie cmentarzy dla odtworzenia kultury duchowej i materialnej społeczności lokalnej (na przykładzie bieszczadzkich cmentarzy), [w:] Chylińska D., Łach J. (red.), Studia krajobrazowe a ginące krajobrazy, Uniwersytet Wrocławski, Instytut Geografii i Rozwoju Regionalnego, Wrocław, s Długozima A., 2010: Przestrzenie publiczne na obszarach suburbanizowanych [w:] Halama D., Kaflińska M. (red.), Współczesne kierunki urbanizacji przestrzeni europejskiej, Wydawnictwo Fundacja Uniwersytetu Ekonomicznego, Kraków, s Długozima A., 2010: Bojkowie Bieszczadzcy. Badanie cmentarzy dla odtworzenia ich kultury materialnej i duchowej [w:] Dudra S. (red.), Łemkowie, Bojkowie, Rusini: historia, współczesność, kultura materialna i duchowa. T. 3, Wydawnictwo Druk-Ar, Zielona Góra, s Długozima A., 2010: Zielone pochówki, czyli rzecz o ekologicznych cmentarzach. Eko cmentarze [w:] Ekonatura, Nr 10/2010, s / 6

2 - Długozima A., 2009: Drzewa na cmentarzach - znaczenie, dobór, zasady kompozycji i pielęgnacji [w:] Ekonatura, Nr 12/2009, s Długozima A., 2009: Rola cmentarzy w strukturze miast na przykładzie cmentarzy warszawskich [w:] Oleksiejuk E., Jankowska A. (red.), Zieleń w przestrzeni publicznej miast: funkcja kreacja identyfikacja, Toruń - Długozima A., 2009: Ogrody deszczowe. Rain gardens [w:] Problemy Ekologii, nr 4/ 2009, s Długozima A., 2009: Akcja cmentarze: Bieszczadzkie krzyże cmentarne [w:] Spotkania z Zabytkami, Nr 6/2009, s Długozima A., Rylke J., 2009: Ocena, wycena i kształtowanie zasobów kulturowych [w:] Szyszko J. i in. (red.), ABC gospodarki przestrzennej w aspekcie rozwoju regionalnego, Wydawnictwo SGGW, Warszawa, s Długozima A., 2008: Zespoły dworskie Podkarpacia. Stan zachowania, pełnione funkcje, problemy [w:] Mitkowska A. i in. (red.), Założenia rezydencjonalno-ogrodowe: dziedzictwo narodu polskiego (na tle europejskich wpływów kulturowych), Instytut Botaniki im. W. Szafera, Polska Akademia Nauk, Kraków, s Publikacje popularno naukowe: Długozima A., 2013: Długozima A., 2013: Cmentarz w malarstwie [w:] Kultura, Nr 10/2013, s Długozima A., 2013: Studenci na start. Nowe oblicze polskich cmentarzy [w:] Kultura 9/2013, s , Nr Długozima A., 2013: Śmierć w kolorze rdzy. Cmentarzyska niepotrzebnych maszyn [w:] Kul tura, Nr 9/2013, s / 6

3 Długozima A., 2013: Płeć śmierci [w:] Kultura, Nr 8/2013, s Długozima A., 2013: Przedsiębiorstwa pogrzebowe. Historia i współczesność [w:] Kultura, Nr 7/2013, s Długozima A., 2013: Wyposażenie nekropolii. Ławka na cmentarzu [w:] Kultura 6/2013, s , Nr Długozima A., 2013: Kremacja i co dalej? [w:] Kultura, Nr 5/2013, s Długozima A., 2013: Co przyniesie przyszłość? Cmentarze na miarę XXI wieku [w:] Kultura, Nr 3/2013, s Długozima A., 2012: Z wizytą w Wiedniu. Światowe miasto śmierci [w:] Kultura, Nr 6/2012, s Długozima A., 2012: Fenomen miejsc wypadków komunikacyjnych [w:] Kultura, Nr 5/2012, s Długozima A., 2012: Wiosna na cmentarzach: Dekorowanie grobów, pielęgnacja i dobór roślin [w:] Kultura, Nr 4/2012, s Długozima A., 2011: Prawodawstwo cmentarne na Zachodzie [w:] Kultura, Nr 9/2011, s / 6

4 Długozima A., 2011: Projektowanie cmentarzy. Część 1: Polska kontra reszta świata [w:] Kultura, Nr 8/2011, s Długozima A., 2011: Oryginalność made in China [w:] Kultura, Nr 7/2011, s Długozima A., 2011: I Festiwal Ogrodowy w Bolestraszycach. Ogród, cmentarz dwa bratanki [w:] Kultura, Nr 7/2011, s Długozima A., 2011: Oswoić śmierć. Cmentarz i sztuka [w:] Kultura, Nr 5/2011, s Długozima A., 2011: Pogrzebowy savoir vivre [w:] Kultura, Nr 2/2011, s Długozima A., 2011: Świąteczno noworocznie na cmentarzach [w:] Kultura, Nr 1/2011, s Długozima A., 2010: Cudze chwalicie, swego nie znacie [w:] Kultura, Nr 10/2010, s Długozima A., 2010: Nagrobkowy zawrót głowy [w:] Kultura, Nr 7/2010, s Długozima A., 2010: Napowietrzne katakumby. Kolumbaria [w:] Kultura, Nr 6/2010, s Długozima A., 2010: Tanatoturystyka. Cmentarze pełne życia [w:] Kultura, Nr 5/2010, s Długozima A., 2010: Śmierć z pomysłem [w:] Kultura, Nr 4/2010, s Długozima A., 2010: Ogrodnictwo cmentarne. Kompozycje roślinne na grobach [w:] Kultura, Nr 3/2010, s Długozima A., 2010: Krematorium wizja i rzeczywistość [w:] Kultura, Nr 2/2010, s Długozima A., 2010: Cmentarze XXI wieku [w:] Kultura, Nr 1/2010, s Długozima A., 2010: Współczesne nekropolie. Cmentarze XXI wieku [w:] Kultura, Nr 1/2010, s Długozima A., 2010: Sztuka krajobrazu i sztuka w krajobrazie [w:] - Długozima A., 2010: Cmentarz a sztuka [w:] - Długozima A., 2010: Sztuka krajobrazu w mieście [w:] 4 / 6

5 - Długozima A., 2010: Natura i sztuka na tropie słownika terminów [w:] - Długozima A., 2010: Sztuka krajobrazu odzwierciedleniem kondycji sztuki współczesnej [w:] - Długozima A., 2010: Szata roślinna cmentarzy. Kompozycje roślinne na grobach [w:] Rylke J., (red.), Skrypt do Wzornictwa Ogrodowego , Warszawa, s Długozima A., 2009: Inne sposoby na otrzymanie wsparcia [w:] Kultura, Nr 11/2009, s Długozima A., 2009: Gloryfikowani czy zapomniani? [w:] Kultura, Nr 11/2009, s Długozima A., 2009: Regionalne programy operacyjne [w:] Kultura, Nr 10/2009, s Długozima A., 2009: Zapomniane cmentarze [w:] Kultura, Nr 10/2009, s Długozima A., 2009: Podniebne cmentarze [w:] Kultura, Nr 8/2009, s Długozima A., 2009: Ekologiczne cmentarze. Zielona śmierć [w:] Kultura, Nr 7/2009, s Długozima A., 2009: Na tropie unijnych dotacji [w:] Kultura, Nr 6/2009, s Długozima A., 2009: Lipie dawny cmentarz cerkiewny i pozostałości cerkwi [w:] - Długozima A., 2009: Cmentarz w Górzance [w:] - Długozima A. 2009: Cmentarz w Bystrem koło Michniowca [w:] - Długozima A., 2009: Kościół parafialny i cmentarz w Mchawie [w:] - Długozima A., 2009: Cerkiew i cmentarz w Kulasznem [w:] - Długozima A., 2009: Cmentarz jest ogrodem co ma piękna wiele. Rzecz o cmentarzu w Łupkowie [w:] - Długozima A., 2009: Manasterzec cerkiew i cmentarz [w:] 5 / 6

6 6 / 6

Projektowanie obiektów architektury krajobrazu II - opis przedmiotu

Projektowanie obiektów architektury krajobrazu II - opis przedmiotu Projektowanie obiektów architektury krajobrazu II - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Projektowanie obiektów architektury krajobrazu II Kod przedmiotu 06.4-WI-ArchKP-proj.obiektów II-

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁ OGRODNICZY Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

WYDZIAŁ OGRODNICZY Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie WYDZIAŁ OGRODNICZY Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie Instytut Roślin Ozdobnych i Architektury Krajobrazu DYDAKTYKA L.p. Nazwa przedmiotu Rok Nazwiska osób prowadzących zajęcia z przedmiotu 1 3 4 STUDIA

Bardziej szczegółowo

Studia Podyplomowe Zieleń w Układach Historycznych

Studia Podyplomowe Zieleń w Układach Historycznych Celem Studium Podyplomowego jest podnoszenia kwalifikacji i kompetencji słuchaczy reprezentujących różne zawody, aktualizacja i poszerzenie wiedzy na temat badao, ochrony, konserwacji, urządzania i pielęgnacji

Bardziej szczegółowo

Plan studiów kierunku architektura krajobrazu

Plan studiów kierunku architektura krajobrazu Plan studiów kierunku architektura krajobrazu Profil kształcenia: ogólnoakademicki Forma studiów: stacjonarne Forma kształcenia/poziom studiów: I stopnia Uzyskane kwalifikacje: I stopnia Obszar kształcenia:

Bardziej szczegółowo

Tryb studiów Studia stacjonarne Kierunek studiów Rolnictwo Tytuł przedmiotu Projektowanie terenów zielonych Imię, nazwisko i tytuł/stopień

Tryb studiów Studia stacjonarne Kierunek studiów Rolnictwo Tytuł przedmiotu Projektowanie terenów zielonych Imię, nazwisko i tytuł/stopień Studia stacjonarne Projektowanie terenów zielonych Piątek od 8.00 do 9.30 Wykład 1. Ochrona Krajobrazu Historycznego (na przykładzie The National Trust). Lista Dziedzictwa Kultury i Natury UNESCO wprowadzenie,

Bardziej szczegółowo

KIERUNEK: ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU Studenci kierunku Architektura Krajobrazu otrzymują przygotowanie z zakresu kształtowania środowiska przestrzennego ze szczególnym uwzględnieniem projektowania, urządzania

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych I stopnia, kierunek Architektura Krajobrazu

Plan studiów stacjonarnych I stopnia, kierunek Architektura Krajobrazu Plan studiów stacjonarnych I stopnia, kierunek Architektura Krajobrazu Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie Liczba godzin Zajęcia dydaktyczne Inne z udziałem nauczyciela Praca własna studenta Forma

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych II stopnia, kierunek Ogrodnictwo (obowiązują studentów kończących studia w roku akademickim 2016/2017)

Plan studiów stacjonarnych II stopnia, kierunek Ogrodnictwo (obowiązują studentów kończących studia w roku akademickim 2016/2017) Plan studiów stacjonarnych II stopnia, kierunek Ogrodnictwo (obowiązują studentów kończących studia w roku akademickim 2016/2017) Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6 +7+8)

Bardziej szczegółowo

Opis efektów kształcenia dla modułu zajęć

Opis efektów kształcenia dla modułu zajęć Nazwa modułu: Ochrona przyrody cz.1 Rok akademicki: 2015/2016 Kod: HKL-2-109-OD-s Punkty ECTS: 2 Wydział: Humanistyczny Kierunek: Kulturoznawstwo Specjalność: Ochrona dóbr natury i dóbr kultury Poziom

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych drugiego stopnia, kierunek Ogrodnictwo

Plan studiów stacjonarnych drugiego stopnia, kierunek Ogrodnictwo Plan studiów stacjonarnych drugiego stopnia, kierunek Ogrodnictwo Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6+ 7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z udziałem nauczyciel

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych drugiego stopnia, kierunek Ogrodnictwo

Plan studiów stacjonarnych drugiego stopnia, kierunek Ogrodnictwo Plan studiów stacjonarnych drugiego stopnia, kierunek Ogrodnictwo Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6+ 7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z udziałem nauczyciel

Bardziej szczegółowo

Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie

Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie Śląski Ogród Botaniczny w Mikołowie ul. Sosnowa 5, 43-190 Mikołów Centrum Edukacji Przyrodniczej i Ekologicznej Śląskiego Ogrodu Botanicznego w Mikołowie www.sibg.org.pl Nasi członkowie: Województwo śląskie

Bardziej szczegółowo

Efekty kształcenia dla kierunku studiów architektura krajobrazu i ich odniesienie do efektów obszarowych

Efekty kształcenia dla kierunku studiów architektura krajobrazu i ich odniesienie do efektów obszarowych Załącznik do uchwały nr 388/2012 Senatu UP Efekty kształcenia dla kierunku studiów architektura krajobrazu i ich odniesienie do efektów obszarowych Wydział prowadzący kierunek: Wydział Ogrodnictwa i Architektury

Bardziej szczegółowo

Tematy prac inżynierskich dla studentów VI semestru kierunku Architektura Krajobrazu w semestrze letnim 2011/2012

Tematy prac inżynierskich dla studentów VI semestru kierunku Architektura Krajobrazu w semestrze letnim 2011/2012 Tematy prac inżynierskich dla studentów VI semestru kierunku Architektura Krajobrazu w semestrze letnim 2011/2012 doc. dr inż. arch. Artur Buława - Gabryszewski Tel kom: 603 185 431 1. Projekty zagospodarowania

Bardziej szczegółowo

studia stacjonarne, początek realizacji pracy inżynierskiej w roku akademickim 2016/17 realizowanych Liczba prac

studia stacjonarne, początek realizacji pracy inżynierskiej w roku akademickim 2016/17 realizowanych Liczba prac Liczba realizowanych prac Liczba proponowanych tematów ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU studia stacjonarne, początek realizacji pracy inżynierskiej w roku akademickim 2016/17 Lp. Bloki przedmiotowe Nazwisko opiekuna

Bardziej szczegółowo

ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU studia stacjonarne, początek realizacji pracy inżynierskiej w roku akademickim 2015/16

ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU studia stacjonarne, początek realizacji pracy inżynierskiej w roku akademickim 2015/16 ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU studia stacjonarne, początek realizacji y inżynierskiej w roku akademickim 05/6 Katedra / Instytut.. PROJEKTOWANIE OBIEKTÓW ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU + KONSERWACJA I REWALORYZACJA

Bardziej szczegółowo

Biblioteka Pedagogiczna w Sieradzu ul. Jagiellońska 2, 98-200 Sieradz tel./fax 043 822 31 64, 043 822 49 62, 043 822 80 20 www.bpsieradz.

Biblioteka Pedagogiczna w Sieradzu ul. Jagiellońska 2, 98-200 Sieradz tel./fax 043 822 31 64, 043 822 49 62, 043 822 80 20 www.bpsieradz. TEMATYCZNE ZESTAWIENIA BIBLIOGRAFICZNE OGRÓD MOJE HOBBY (Książki zakupione do BP w Sieradzu z dotacji WFOŚiGW w latach 2006-2012) Oprac. mgr Beata Kuc-Mazurek Wydział Informacji i Instruktażu Metodycznego

Bardziej szczegółowo

Urządzanie terenów zieleni - opis przedmiotu

Urządzanie terenów zieleni - opis przedmiotu Urządzanie terenów zieleni - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Urządzanie terenów zieleni Kod przedmiotu 06.4-WI-ArchKP-urządz.ter.ziel.- 16 Wydział Kierunek Wydział Budownictwa, Architektury

Bardziej szczegółowo

Przekształcenia krajobrazu sakralnego na pograniczu polskosłowacko-ukraińskim

Przekształcenia krajobrazu sakralnego na pograniczu polskosłowacko-ukraińskim Grażyna Holly Przekształcenia krajobrazu sakralnego na pograniczu polskosłowacko-ukraińskim (XIX-XXI wiek). Park Narodowy Połoniny dokumentacja fotograficzna (południowo-wschodnia część Parku) Fotografie

Bardziej szczegółowo

Liczba godzin w semestrze I r o k. Nazwa modułu. PLAN STUDIÓW (poziom studiów) PIERWSZEGO STOPNIA studia (forma studiów) niestacjonarne

Liczba godzin w semestrze I r o k. Nazwa modułu. PLAN STUDIÓW (poziom studiów) PIERWSZEGO STOPNIA studia (forma studiów) niestacjonarne wykłady ćwiczenia teren. Forma zaliczenia lab / slo mowe O*/F* PLAN STUDIÓW (poziom studiów) PIERWSZEGO STOPNIA studia (forma studiów) niestacjonarne (kierunek studiów) ROLNICTWO specjalności: Agrobiznes,

Bardziej szczegółowo

PLAN STUDIÓW. Semestr. Forma zal./ godz. punkty w sem. ECTS Wykłady obowiązkowe. Liczba

PLAN STUDIÓW. Semestr. Forma zal./ godz. punkty w sem. ECTS Wykłady obowiązkowe. Liczba profil ogólnoakademicki, studia stacjonarne I stopnia inżynierskie, 7 semestrów, 210 pkt. ROK I - ROK AKADEMICKI 2012/13 PLAN STUDIÓW I II Biologia roślin - - 30 E/3 Dr inż. K. Karczmarz Dendrologia -

Bardziej szczegółowo

Spis obiektów zabytkowych nieruchomych na terenie Powiatu Łosickiego wpisanych do rejestru zabytków

Spis obiektów zabytkowych nieruchomych na terenie Powiatu Łosickiego wpisanych do rejestru zabytków Spis obiektów zabytkowych nieruchomych na terenie Powiatu Łosickiego wpisanych do rejestru zabytków Lp. Gmina Miejscowość Nazwa zabytku zdjęcie obiektu 1 Miasto i Gmina Łosice Chotycze Zespół Dworsko parkowy:

Bardziej szczegółowo

Studia stacjonarne I stopnia Specjalność OGRODNICTWO Z MARKETINGIEM. SEMESTR I Przedmiot Wykłady Ćwiczenia zaliczenia

Studia stacjonarne I stopnia Specjalność OGRODNICTWO Z MARKETINGIEM. SEMESTR I Przedmiot Wykłady Ćwiczenia zaliczenia Specjalność OGRODNICTWO Z MARKETINGIEM SEMESTR I Technologia informacyjna 30 Z 3 humanistyczny 1 30 Z 3 Wychowanie fizyczne 30-0 Chemia z biochemią 15 21 E 6 Botanika 15 30-5 Mikrobiologia 15 15 Z 4 Agrometeorologia

Bardziej szczegółowo

10. Ochrona środowiska 11. Projektowanie graficzne 12. Formy strukturalne

10. Ochrona środowiska 11. Projektowanie graficzne 12. Formy strukturalne KIERUNEK: ARCHITEKTURA WNĘTRZ Absolwenci kierunku Architektura Wnętrz przygotowani są do samodzielnej i zespołowej pracy w dziedzinie projektowania, wyposażania wnętrz oraz nadawania im kształtu plastycznego.

Bardziej szczegółowo

Plan studiów niestacjonarnych drugiego stopnia obowiązujący od roku akademickiego 2012/13

Plan studiów niestacjonarnych drugiego stopnia obowiązujący od roku akademickiego 2012/13 Moduł: Agroekologia i Ochrona Roślin I 6 Ekologiczne podstawy warzywnictwa i zielarstwa 2 18 12 6 12 6 2 12 Biol. i biotech. metody ochrony roślin przed chorobami 3 18 9 9 9 9 3 13 Biol. i biotech. metody

Bardziej szczegółowo

EGZAMIN INŻYNIERSKI ZAGADNIENIA

EGZAMIN INŻYNIERSKI ZAGADNIENIA EGZAMIN INŻYNIERSKI ZAGADNIENIA PROJEKTOWANIE Klasyfikacja obiektów architektury krajobrazu. Podstawowe elementy kompozycji przestrzennej obiektów architektury krajobrazu. Rodzaje i charakterystyka stref

Bardziej szczegółowo

Spis treści. CZĘŚĆ l PODSTAWY OCHRONY I PROJEKTOWANIA ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU...11

Spis treści. CZĘŚĆ l PODSTAWY OCHRONY I PROJEKTOWANIA ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU...11 Spis treści CZĘŚĆ l PODSTAWY OCHRONY I PROJEKTOWANIA ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU.....11 1. PODSTAWOWE WIADOMOŚCI O KRAJOBRAZIE I JEGO OCHRONIE 13 1.1. Pojęcia związane z krajobrazem i jego ochroną 13 1.2.

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA DOBRYCH PRAKTYK

SZKOŁA DOBRYCH PRAKTYK FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY SZKOŁA DOBRYCH PRAKTYK TYTUŁ/NAZWA Dobrej praktyki Tworzenie ogrodu szkolnego Zielone marzenie NAZWA SZKOŁY/PLACÓWKI Szkoła Podstawowa w Bochotnicy ADRES SZKOŁY/PLACÓWKI Bochotnica,

Bardziej szczegółowo

Metoda sprawdzenia efektu kształcenia

Metoda sprawdzenia efektu kształcenia KARTA MODUŁU/ PRZEDMIOTU ważna od roku akademickiego 2012 / 2013 1. Nazwa przedmiotu: Krajobraz i otoczenie, zagospodarowanie terenu Cz.1: Krajobraz otwarty, wiejski, miejski, cmentarny 2. Kod przedmiotu:

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych II stopnia, kierunek Architektura Krajobrazu 2013/14

Plan studiów stacjonarnych II stopnia, kierunek Architektura Krajobrazu 2013/14 Plan studiów stacjonarnych II stopnia, kierunek Architektura 2013/14 Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie Liczba godzin Zajęcia dydaktyczne (4+5+6+7) Wykłady Ćwicz. Inne z udziałem nauczyciela Praca

Bardziej szczegółowo

Efekty kształcenia dla kierunku architektura krajobrazu

Efekty kształcenia dla kierunku architektura krajobrazu Efekty kształcenia dla kierunku architektura krajobrazu Szkoła wyższa prowadząca kierunek studiów: Kierunek studiów: Poziom kształcenia: Profil kształcenia: Umiejscowienie kierunku w obszarze kształcenia

Bardziej szczegółowo

Uchwała nr 375/2016 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia 25 maja 2016 r.

Uchwała nr 375/2016 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia 25 maja 2016 r. Uchwała nr 375/2016 Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu z dnia 25 maja 2016 r. w sprawie: zmiany uchwały nr 388/2012 Senatu z dnia 29 czerwca 2012 r. w sprawie określenia efektów kształcenia

Bardziej szczegółowo

Studia stacjonarne I stopnia Specjalność OGRODNICTWO Z MARKETINGIEM

Studia stacjonarne I stopnia Specjalność OGRODNICTWO Z MARKETINGIEM Specjalność OGRODNICTWO Z MARKETINGIEM SEMESTR I Technologia informacyjna 30 Z 3 humanistyczny 1 30 Z 3 Wychowanie fizyczne 30-0 Chemia z biochemią 15 21 E 6 Botanika 15 30-5 Mikrobiologia 15 15 Z 4 Agrometeorologia

Bardziej szczegółowo

Walne zebranie członków SAK, 11 kwietnia 2015, Warszawa. Sprawozdanie z pracy Zarządu SAK 2014 / 2015 r.

Walne zebranie członków SAK, 11 kwietnia 2015, Warszawa. Sprawozdanie z pracy Zarządu SAK 2014 / 2015 r. Walne zebranie członków SAK, 11 kwietnia 2015, Warszawa Sprawozdanie z pracy Zarządu SAK 2014 / 2015 r. STATYSTYKA członkowie specjaliści: 110 osób studenci: 220 osób członkowie wspierający (obecnie firm

Bardziej szczegółowo

Rozwój energetyki wiatrowej a problemy zachowania ładu przestrzennego oraz wartości przyrodniczych i kulturowych w województwie kujawsko-pomorskim

Rozwój energetyki wiatrowej a problemy zachowania ładu przestrzennego oraz wartości przyrodniczych i kulturowych w województwie kujawsko-pomorskim Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego w Toruniu Departament Planowania Strategicznego i Gospodarczego Rozwój energetyki wiatrowej a problemy zachowania ładu przestrzennego oraz wartości

Bardziej szczegółowo

Architektura Krajobrazu

Architektura Krajobrazu Załącznik nr 1 do uchwały nr 434/06/2012 Senatu UR z dnia 21 czerwca 2012 roku EFEKTY KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW Architektura Krajobrazu poziom kształcenia profil kształcenia tytuł zawodowy absolwenta

Bardziej szczegółowo

OPIS ZAKŁADANYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW zatwierdzono na Radzie Wydziału

OPIS ZAKŁADANYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW zatwierdzono na Radzie Wydziału Załącznik nr 1 do Uchwały nr 518/06/2015 Senatu UR OPIS ZAKŁADANYCH EFEKTÓW KSZTAŁCENIA DLA KIERUNKU STUDIÓW zatwierdzono na Radzie Wydziału 28.05.2015 Nazwa kierunku: architektura krajobrazu Poziom :

Bardziej szczegółowo

TRAKT WIELU KULTUR POMNIK HISTORII

TRAKT WIELU KULTUR POMNIK HISTORII TRAKT WIELU KULTUR POMNIK HISTORII PROCEDURA UZNANIA ZABYTKU ZA POMNIK HISTORII Podstawa prawna Art. 15 Ustawy z dnia 23 lipca 2003 r. o ochronie zabytków i opiece nad zabytkami (t.j. Dz. U. z 2014 r.

Bardziej szczegółowo

Wrocławskie Forum Zieleni i Środowiska

Wrocławskie Forum Zieleni i Środowiska Wrocławskie Forum Zieleni i Środowiska Elżbieta Szopińska Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu doktor nauk biologicznych, dendrolog, architekt krajobrazu, inspektor nadzoru terenów zieleni uprawnienia

Bardziej szczegółowo

JEDNOSTKA MIĘDZYWYDZIAŁOWA pn. "ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU":

JEDNOSTKA MIĘDZYWYDZIAŁOWA pn. ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU: JEDNOSTKA MIĘDZYWYDZIAŁOWA pn. "ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU": kierunek został powołany Uchwałą Senatu Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie w roku akademickim 2008/2009 w strukturze organizacyjnej Jednostki funkcjonują:

Bardziej szczegółowo

zbigniew.paszkowski@gmail.co

zbigniew.paszkowski@gmail.co OCHRONA I KONSERWACJA ZABYTKÓW S1 SEMESTR VII (ZIMOWY) 2014/15 1. UCZESTNICTWO W WYKŁADACH DOKUMENTOWANE ZESZYTEM Z NOTATKAMI SKŁADANYMI DO WERYFIKACJI PO WYKŁADZIE I NA KONIEC SEMESTRU 2. UCZESTNICTWO

Bardziej szczegółowo

ZAŁĄCZNIK NR 5A PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO DOTYCZĄCA PROJEKTU MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO OSIEDLE ZODIAK W POZNANIU

ZAŁĄCZNIK NR 5A PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO DOTYCZĄCA PROJEKTU MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO OSIEDLE ZODIAK W POZNANIU PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO DOTYCZĄCA PROJEKTU MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO OSIEDLE ZODIAK W POZNANIU ZAŁĄCZNIK NR 5A DOKUMENTACJA FOTOGRAFICZNA Fot.1. Zabudowa wielorodzinna

Bardziej szczegółowo

Kierunkowe efekty kształcenia

Kierunkowe efekty kształcenia Kierunkowe efekty kształcenia Kierunek: architektura krajobrazu Obszar kształcenia: nauki techniczne, nauki rolnicze, leśne i weterynaryjne oraz sztuki. Poziom kształcenia: studia pierwszego stopnia Profil

Bardziej szczegółowo

Plan studiów niestacjonarnych I stopnia kierunek Ogrodnictwo

Plan studiów niestacjonarnych I stopnia kierunek Ogrodnictwo Plan studiów niestacjonarnych I stopnia kierunek Ogrodnictwo Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6+ 7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z udziałem nauczyciela praca

Bardziej szczegółowo

Opis efektów kształcenia na kierunku architektura krajobrazu studia drugiego stopnia na specjalności: kształtowanie i ochrona krajobrazu

Opis efektów kształcenia na kierunku architektura krajobrazu studia drugiego stopnia na specjalności: kształtowanie i ochrona krajobrazu Załącznik nr 1 Opis efektów kształcenia na kierunku architektura krajobrazu studia drugiego stopnia na specjalności: kształtowanie i ochrona krajobrazu Obszar/obszary kształcenia, w których umiejscowiony

Bardziej szczegółowo

Gospodarka przestrzenna studia pierwszego stopnia

Gospodarka przestrzenna studia pierwszego stopnia Gospodarka przestrzenna studia pierwszego stopnia Pytania do egzaminu inżynierskiego Egzamin dyplomowy obejmuje zestaw 3 pytań podzielonych na dwa działy: - wiedza ogólna, - wiedza specjalnościowa. Na

Bardziej szczegółowo

Technikum - informacje

Technikum - informacje Technikum - informacje Czteroletnie technikum, którego ukończenie umożliwia uzyskanie dyplomu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe po zdaniu odpowiednich kwalifikacji, a także uzyskanie świadectwa dojrzałości

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Ogrodnictwo

Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Ogrodnictwo Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Ogrodnictwo Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6+ 7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z udziałem nauczyciela

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Ogrodnictwo

Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Ogrodnictwo Plan studiów stacjonarnych pierwszego stopnia kierunek Ogrodnictwo Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6+ 7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z udziałem nauczyciela

Bardziej szczegółowo

Kodeks dobrych praktyk Ogrodnictwo wobec roślin inwazyjnych obcego pochodzenia

Kodeks dobrych praktyk Ogrodnictwo wobec roślin inwazyjnych obcego pochodzenia Kodeks dobrych praktyk Ogrodnictwo wobec roślin inwazyjnych obcego pochodzenia Emilia Bylicka Departament Zarządzania Zasobami Przyrody Generalna Dyrekcja Ochrony Środowiska 14 października 2015 r. Warszawa

Bardziej szczegółowo

PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO DOTYCZĄCA PROJEKTU MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO PODOLANY ZACHÓD C W POZNANIU

PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO DOTYCZĄCA PROJEKTU MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO PODOLANY ZACHÓD C W POZNANIU PROGNOZA ODDZIAŁYWANIA NA ŚRODOWISKO DOTYCZĄCA PROJEKTU MIEJSCOWEGO PLANU ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO PODOLANY ZACHÓD C W POZNANIU ZAŁĄCZNIK NR 5A DOKUMENTACJA FOTOGRAFICZNA Fot.1 ul. Ciechocińska

Bardziej szczegółowo

PIASKI POŁUDNIE JEDNOSTKA: 33

PIASKI POŁUDNIE JEDNOSTKA: 33 33. PIASKI POŁUDNIE JEDNOSTKA: 33 POWIERZCHNIA: NAZWA: 327.11 ha PIASKI POŁUDNIE KIERUNKI ZMIAN W STRUKTURZE PRZESTRZENNEJ Istniejąca zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna do utrzymania i uzupełnienia, z

Bardziej szczegółowo

Podstawy projektowania

Podstawy projektowania PWSZ w Sulechowie Instytut Zarządzania i Inżynierii Rolnej Nazwa przedmiotu: Kierunek studiów: ogrodnictwo Specjalność: kształtowanie terenów zieleni Poziom kształcenia: studia I stopnia Profil kształcenia:

Bardziej szczegółowo

Wzór planu odnowy miejscowości zgodny z zaleceniami Ministerstwa Rolnictwa oraz Ministerstwa Rozwoju Regionalnego

Wzór planu odnowy miejscowości zgodny z zaleceniami Ministerstwa Rolnictwa oraz Ministerstwa Rozwoju Regionalnego Wzór planu odnowy miejscowości zgodny z zaleceniami Ministerstwa Rolnictwa oraz Ministerstwa Rozwoju Regionalnego Charakterystyka miejscowości, opis planowanych zadań inwestycyjnych, inwentaryzacja zasobów

Bardziej szczegółowo

Plan studiów stacjonarnych I stopnia kierunek Ogrodnictwo

Plan studiów stacjonarnych I stopnia kierunek Ogrodnictwo Plan studiów stacjonarnych I stopnia kierunek Ogrodnictwo Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6 +7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z udziałem nauczyciela praca własna

Bardziej szczegółowo

ZIELEŃ MIEJSKA 2009. nr 1(22) 4 INFORMACJE

ZIELEŃ MIEJSKA 2009. nr 1(22) 4 INFORMACJE ZIELEŃ MIEJSKA 2009 SPIS TREŚCI nr 1(22) 6 Piękno w barwach zieleni 8 Warto przeczytać 10 Nowe produkty 11 Komunikacja z naturą 12 Las a metropolie 14 Zieleń na szczycie 16 Ogród w mistrzowskim stylu 18

Bardziej szczegółowo

Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków ~

Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków ~ Biuro Stołecznego Konserwatora Zabytków 2001-2017 2017 ~ 2001 2003 2005 2006 2010 2017 2003 kontrola Empik Nowy Świat 15/17 Reklamy na budynku przed kontrolą SKZ Stan po kontroli i nakazie SKZ Akademia

Bardziej szczegółowo

Ochrona dóbr kultury. na terenie Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego i Parku Krajobrazowego Pasma Brzanki. oprac. mgr Piotr Rochowski

Ochrona dóbr kultury. na terenie Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego i Parku Krajobrazowego Pasma Brzanki. oprac. mgr Piotr Rochowski Ochrona dóbr kultury na terenie Ciężkowicko-Rożnowskiego Parku Krajobrazowego i Parku Krajobrazowego Pasma Brzanki oprac. mgr Piotr Rochowski Ciężkowicko-Rożnowski Park Krajobrazowy Dobra kultury materialnej

Bardziej szczegółowo

8. Informatyka 9. Flora i fauna Polski 10. Geodezja i kartografia 11. Planowanie przestrzenne 12. Meteorologia i klimatologia

8. Informatyka 9. Flora i fauna Polski 10. Geodezja i kartografia 11. Planowanie przestrzenne 12. Meteorologia i klimatologia PLAN 3,5-LETNICH STUDIÓW PIERWSZEGO STOPNIA (INŻYNIERSKICH) STACJONARNYCH (DZIENNYCH) I NIESTACJONARNYCH (ZAOCZNYCH) NA KIERUNKU OCHRONA ŚRODOWISKA PRZEDMIOTY KSZTAŁCENIA OGÓLNEGO, PODSTAWOWE I KIERUNKOWE

Bardziej szczegółowo

MAREK KOWICKI O WĄTPLIWYCH I NIEWĄTPLIWYCH POŻYTKACH Z BADAŃ NAUKOWYCH NA TEMAT WSI W PLANOWANIU PRZESTRZENNYM I ARCHITEKTURZE WRZESIEŃ 2010

MAREK KOWICKI O WĄTPLIWYCH I NIEWĄTPLIWYCH POŻYTKACH Z BADAŃ NAUKOWYCH NA TEMAT WSI W PLANOWANIU PRZESTRZENNYM I ARCHITEKTURZE WRZESIEŃ 2010 MAREK KOWICKI O WĄTPLIWYCH I NIEWĄTPLIWYCH POŻYTKACH Z BADAŃ NAUKOWYCH NA TEMAT WSI W PLANOWANIU PRZESTRZENNYM I ARCHITEKTURZE WRZESIEŃ 2010 PLAN ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO WOJEWÓDZTWA MAŁOPOLSKIEGO

Bardziej szczegółowo

ŁUCZANOWICE KOŚCIELNIKI JEDNOSTKA: 61

ŁUCZANOWICE KOŚCIELNIKI JEDNOSTKA: 61 61. ŁUCZANOWICE-KOŚCIELNIKI JEDNOSTKA: 61 POWIERZCHNIA: NAZWA: 2033.14 ha ŁUCZANOWICE KOŚCIELNIKI KIERUNKI ZMIAN W STRUKTURZE PRZESTRZENNEJ Istniejąca zabudowa mieszkaniowa jednorodzinna do utrzymania

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 18 MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO 1) z dnia 2 września 2009 r.

ZARZĄDZENIE NR 18 MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO 1) z dnia 2 września 2009 r. ZARZĄDZENIE NR 18 MINISTRA KULTURY I DZIEDZICTWA NARODOWEGO 1) z dnia 2 września 2009 r. w sprawie nadania statutu Muzeum Łazienki Królewskie Zespół Pałacowo-Ogrodowy w Warszawie Na podstawie art. 6 ust.

Bardziej szczegółowo

PROGRAM DODATKOWEGO MODUŁU KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO PRAKTYCZNEGO DLA ZAWODU TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU - STAŻ

PROGRAM DODATKOWEGO MODUŁU KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO PRAKTYCZNEGO DLA ZAWODU TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU - STAŻ PROGRAM DODATKOWEGO MODUŁU KSZTAŁCENIA ZAWODOWEGO PRAKTYCZNEGO DLA ZAWODU TECHNIK ARCHITEKTURY KRAJOBRAZU - STAŻ 1. Cele edukacyjne (kompetencje i umiejętności), które osiągnie stażysta: Stażysta kształcący

Bardziej szczegółowo

Trasa wycieczki: Siemiatycze na Podlasiu. czas trwania: 3 godziny, typ: piesza, liczba miejsc: 8, stopień trudności: bardzo łatwa

Trasa wycieczki: Siemiatycze na Podlasiu. czas trwania: 3 godziny, typ: piesza, liczba miejsc: 8, stopień trudności: bardzo łatwa Trasa wycieczki: na Podlasiu czas trwania: 3 godziny, typ: piesza, liczba miejsc: 8, stopień trudności: bardzo łatwa Opis wycieczki Zapraszamy Państwa do Siemiatycz, miasta powiatowego na Podlasiu. Historię

Bardziej szczegółowo

Ochrona dziedzictwa. i naturalnego

Ochrona dziedzictwa. i naturalnego MONOGRAFIE PRAWNICZE Ochrona dziedzictwa kulturowego i naturalnego Perspektywa prawna i kryminologiczna Redaktorzy Wiesław Pływaczewski Bartłomiej Gadecki Wydawnictwo C.H.Beck MONOGRAFIE PRAWNICZE OCHRONA

Bardziej szczegółowo

1. edycja Społeczny Komitet Opieki nad Starymi Powązkami, kierowany przez Jerzego Waldorffa, od wielu lat podejmujący działania zmierzające do ratowania zabytkowych nagrobków. Za fundusze zebrane głównie

Bardziej szczegółowo

Szczecin, Dziekan Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Prof. dr hab. A.Brzóstowicz

Szczecin, Dziekan Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Prof. dr hab. A.Brzóstowicz Szczecin, 31.05.2016 Dziekan Wydziału Kształtowania Środowiska i Rolnictwa Prof. dr hab. A.Brzóstowicz Sprawozdanie Wydziałowej Komisji ds. Jakości Kształcenia z oceny efektów kształcenia na kierunkach:

Bardziej szczegółowo

PROGRAM OPIEKI NAD ZABYTKAMI DLA GMINY WIELOPOLE SKRZYŃSKIE NA LATA

PROGRAM OPIEKI NAD ZABYTKAMI DLA GMINY WIELOPOLE SKRZYŃSKIE NA LATA Załącznik do Uchwały Nr XXVI/138/2012 Rady Gminy w Wielopolu Skrzyńskim z dnia 14 grudnia 2012r. PROGRAM OPIEKI NAD ZABYTKAMI DLA GMINY WIELOPOLE SKRZYŃSKIE NA LATA 2012-2016 1 Opiece nad zabytkami w Gminie

Bardziej szczegółowo

INSTYTUT GEOGRAFII I PRZESTRZENNEGO ZAGOSPODAROWANIA IM. STANISŁAWA LESZCZYCKIEGO POLSKA AKADEMIA NAUK PRACE GEOGRAFICZNE NR 253

INSTYTUT GEOGRAFII I PRZESTRZENNEGO ZAGOSPODAROWANIA IM. STANISŁAWA LESZCZYCKIEGO POLSKA AKADEMIA NAUK PRACE GEOGRAFICZNE NR 253 1 INSTYTUT GEOGRAFII I PRZESTRZENNEGO ZAGOSPODAROWANIA IM. STANISŁAWA LESZCZYCKIEGO POLSKA AKADEMIA NAUK PRACE GEOGRAFICZNE NR 253 2 GEOGRAPHICAL STUDIES No. 253 CULTURAL LANDSCAPES OF POLAND AND THEIR

Bardziej szczegółowo

Standardy nauczania dla kierunku studiów: architektura krajobrazu STUDIA MAGISTERSKIE

Standardy nauczania dla kierunku studiów: architektura krajobrazu STUDIA MAGISTERSKIE I. WYMAGANIA OGÓLNE Standardy nauczania dla kierunku studiów: architektura krajobrazu STUDIA MAGISTERSKIE Załącznik nr 1 Studia magisterskie na kierunku architektura krajobrazu trwają nie mniej niż 5 lat

Bardziej szczegółowo

Jar w Ochojcu i co dalej? Korzyści dla mieszkańców Katowic płynące z projektu REURIS: dziś i jutro

Jar w Ochojcu i co dalej? Korzyści dla mieszkańców Katowic płynące z projektu REURIS: dziś i jutro Jar w Ochojcu i co dalej? Korzyści dla mieszkańców Katowic płynące z projektu REURIS: dziś i jutro Główny Instytut Górnictwa Miasto Katowice This project is implemented through the CENTRAL EUROPE Programme

Bardziej szczegółowo

Rośliny użytkowe SYLABUS A. Informacje ogólne

Rośliny użytkowe SYLABUS A. Informacje ogólne Rośliny użytkowe A. Informacje ogólne Elementy sylabusu Nazwa jednostki prowadzącej kierunek Nazwa kierunku studiów Poziom kształcenia Profil studiów Forma studiów Rodzaj Rok studiów /semestr Wymagania

Bardziej szczegółowo

Odniesienie do efektów kształcenia w obszarze kształcenia w zakresie (symbole)

Odniesienie do efektów kształcenia w obszarze kształcenia w zakresie (symbole) Opis zakładanych efektów kształcenia dla kierunków studiów Kierunek studiów: Architektura krajobrazu Obszar kształcenia: obszar nauk technicznych; obszar nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych; obszar

Bardziej szczegółowo

OBSZARY PRZYRODNICZO CENNE W PROCESACH RACJONALNEGO PLANOWANIA PRZESTRZENI

OBSZARY PRZYRODNICZO CENNE W PROCESACH RACJONALNEGO PLANOWANIA PRZESTRZENI UNIWERSYTET WARMIŃSKO MAZURSKI w OLSZTYNIE WYDZIAŁ GEODEZJI I GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ KATEDRA PLANOWANIA I INŻYNIERII PRZESTRZENNEJ OBSZARY PRZYRODNICZO CENNE W PROCESACH RACJONALNEGO PLANOWANIA PRZESTRZENI

Bardziej szczegółowo

Spis treści INFORMACJE WSTĘPNE

Spis treści INFORMACJE WSTĘPNE INFORMACJE WSTĘPNE Spis treści 1. Przedmiot i zakres opracowania 11 2. Forma opracowania 12 3. Tok formalno - prawny sporządzania Studium 13 4. Tok merytoryczny sporządzania Studium 14 5. Aktualnie obowiązujące

Bardziej szczegółowo

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ W SEKTORACH KREATYWNYCH

PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ W SEKTORACH KREATYWNYCH PRZEDSIĘBIORCZOŚĆ W SEKTORACH KREATYWNYCH Program Operacyjny Kapitał Ludzki Działanie 6.2 Wsparcie oraz promocja przedsiębiorczości i samozatrudnienia Podpisanie umowy o dofinansowanie dr Piotr Kaczmarek

Bardziej szczegółowo

1-3 sierpień. Park Żywiecki. Żywiecki festiwal Roślin. przy starym Zamku. Organizator: honorowy patronat: burmistrz miasta żywca-

1-3 sierpień. Park Żywiecki. Żywiecki festiwal Roślin. przy starym Zamku. Organizator: honorowy patronat: burmistrz miasta żywca- Żywiecki festiwal Roślin Park Żywiecki przy starym Zamku 1-3 sierpień Organizator: Eko-europejskie stowarzyszenie miłośników regionu podbeskidzia Kultura Krajobrazu w czernichowie honorowy patronat: burmistrz

Bardziej szczegółowo

Liczba godzin w semestrze I r o k. Nazwa modułu. PLAN STUDIÓW (poziom studiów) PIERWSZEGO STOPNIA studia (forma studiów) stacjonarne

Liczba godzin w semestrze I r o k. Nazwa modułu. PLAN STUDIÓW (poziom studiów) PIERWSZEGO STOPNIA studia (forma studiów) stacjonarne lab./s lab./s lab./s lab./s lab./s lab./s lab./ semin.d Forma zaliczenia wykłady ćwiczenia lab / slo mowe terenowe O*/F* ictw PLAN STUDIÓW (poziom studiów) PIERWSZEGO STOPNIA studia (forma studiów) stacjonarne

Bardziej szczegółowo

Ochrona krajobrazu w planowaniu regionalnym. Mgr inż.arch. Iwona Skomiał Podkarpackie Biuro Planowania Przestrzennego w Rzeszowie

Ochrona krajobrazu w planowaniu regionalnym. Mgr inż.arch. Iwona Skomiał Podkarpackie Biuro Planowania Przestrzennego w Rzeszowie Ochrona krajobrazu w planowaniu regionalnym Mgr inż.arch. Iwona Skomiał Podkarpackie Biuro Planowania Przestrzennego w Rzeszowie Przestrzeń powierzchni ziemi widziana z pewnego punktu ( widok okolicy )

Bardziej szczegółowo

PROGRAM STUDIÓW STACJONARNYCH KIERUNKU OGRODNICTWO Nabór 2015 PROFIL PRAKTYCZNY PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

PROGRAM STUDIÓW STACJONARNYCH KIERUNKU OGRODNICTWO Nabór 2015 PROFIL PRAKTYCZNY PRZEDMIOTY KIERUNKOWE PROGRAM STUDIÓW STACJONARNYCH KIERUNKU OGRODNICTWO Nabór 20 PROFIL PRAKTYCZNY PRZEDMIOTY KIERUNKOWE Lp Nazwa przedmiotu Ćwiczenia Laboratorium Prace projektowe W C C L P W C W C W C W C W C W C W C 1 Język

Bardziej szczegółowo

PROGRAM STUDIÓW NIESTACJONARNYCH KIERUNKU OGRODNICTWO Nabór 2015 PROFIL PRAKTYCZNY PRZEDMIOTY KIERUNKOWE

PROGRAM STUDIÓW NIESTACJONARNYCH KIERUNKU OGRODNICTWO Nabór 2015 PROFIL PRAKTYCZNY PRZEDMIOTY KIERUNKOWE PROGRAM STUDIÓW NIESTACJONARNYCH KIERUNKU OGRODNICTWO Nabór 2015 PROFIL PRAKTYCZNY PRZEDMIOTY KIERUNKOWE Lp Nazwa przedmiotu Ćwiczenia Laboratorium Prace projektowe W C C L P W C W C W C W C W C W C W

Bardziej szczegółowo

Kierunek Agroturystyka Studia I stopnia Plan studiów od roku akademickiego 2016/2017

Kierunek Agroturystyka Studia I stopnia Plan studiów od roku akademickiego 2016/2017 Kierunek Agroturystyka Studia I stopnia Plan studiów od roku akademickiego 2016/2017 1 Liczba godzin Nazwa modułu/przedmiotu Liczba ECTS Łącznie (4+5+6+ 7+8) zajęcia dydaktyczne wykł ćw 1 inne 1 inne z

Bardziej szczegółowo

KARTA KURSU. Kod Punktacja ECTS* 2. Zespół dydaktyczny

KARTA KURSU. Kod Punktacja ECTS* 2. Zespół dydaktyczny KARTA KURSU Ochrona środowiska, studia I stopnia studia stacjonarne Nazwa Nazwa w j. ang. Ochrona przyrody Protection of nature Kod Punktacja ECTS* 2 Koordynator IB: dr Małgorzata Kłyś IG: dr Piotr Lewik

Bardziej szczegółowo

RAPORT Z INWENTARYZACJI ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH WPISANYCH DO REJESTRU ZABYTKÓW I OBJĘTYCH WOJEWÓDZKĄ EWIDENCJĄ ZABYTKÓW WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO

RAPORT Z INWENTARYZACJI ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH WPISANYCH DO REJESTRU ZABYTKÓW I OBJĘTYCH WOJEWÓDZKĄ EWIDENCJĄ ZABYTKÓW WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO RAPORT Z INWENTARYZACJI ZABYTKÓW NIERUCHOMYCH WPISANYCH DO REJESTRU ZABYTKÓW I OBJĘTYCH WOJEWÓDZKĄ EWIDENCJĄ ZABYTKÓW WOJEWÓDZTWA MAZOWIECKIEGO GMINA JASTRZĘBIA Opracowany przez zespół ECO-ART Sp. z o.o.

Bardziej szczegółowo

kierunek ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU LANDSCAPE ARCHITECTURE PROGRAM STUDIÓW PIERWSZEGO STOPNIA 1ST DEGREE PROGRAM

kierunek ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU LANDSCAPE ARCHITECTURE PROGRAM STUDIÓW PIERWSZEGO STOPNIA 1ST DEGREE PROGRAM SEMESTR 1 1 JĘZYK OBCY* 30 30 1 2 MATEMATYKA DR PAWEŁ OZIMEK 30 3 3 GEOMETRIA WYKREŚLNA DR M. JONAK 30 3 4 TECHNOLOGIA INFORMACYJNA DR A. OZIMEK 30 2 5 BIOLOGIA DR I. KRZEPTOWSKA-MOSZKOWICZ 45E 15E 30

Bardziej szczegółowo

Kierunek i poziom studiów: FILOLOGIA POLSKA, studia stacjonarne (poziom I) Sylabus modułu: Projektowanie i sztuka książki

Kierunek i poziom studiów: FILOLOGIA POLSKA, studia stacjonarne (poziom I) Sylabus modułu: Projektowanie i sztuka książki Uniwersytet Śląski w Katowicach str. 1 Kierunek i poziom studiów: FILOLOGIA POLSKA, studia stacjonarne (poziom I) Sylabus modułu: Projektowanie i sztuka książki Kod modułu: 02-FP-ERT-S1-PISK 1. Informacje

Bardziej szczegółowo

MAŁE PROJEKTY Nabór wniosków spotkanie informacyjne. Podegrodzie, 22.02.2011 r.

MAŁE PROJEKTY Nabór wniosków spotkanie informacyjne. Podegrodzie, 22.02.2011 r. MAŁE PROJEKTY Nabór wniosków spotkanie informacyjne Podegrodzie, 22.02.2011 r. Cele ogólne LSR - przedsięwzięcia CEL OGÓLNY 1 Rozwój turystyki w oparciu o bogactwo przyrodnicze i kulturowe obszaru CELE

Bardziej szczegółowo

STATUT Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków

STATUT Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków Załącznik do zarządzenia Nr 54 Ministra Kultury z dnia 14 października 2002 r. STATUT Krajowego Ośrodka Badań i Dokumentacji Zabytków I. Postanowienia ogólne 1. Krajowy Ośrodek Badań i Dokumentacji Zabytków,

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA DOBRYCH PRAKTYK

SZKOŁA DOBRYCH PRAKTYK FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY SZKOŁA DOBRYCH PRAKTYK TYTUŁ/NAZWA Dobrej praktyki Tworzenie ogrodu szkolnego Zielone marzenie NAZWA SZKOŁY/PLACÓWKI Szkoła Podstawowa w Bochotnicy ADRES SZKOŁY/PLACÓWKI Bochotnica,

Bardziej szczegółowo

Tematyka warsztatów: Warsztat 1 Sady wiejskie - elementy środowiska warunkujące krajobraz wiejski czyli klimat glebaroślina

Tematyka warsztatów: Warsztat 1 Sady wiejskie - elementy środowiska warunkujące krajobraz wiejski czyli klimat glebaroślina Opole, dn. 20 marca 2017r. Warsztaty dla przedstawicieli społeczności lokalnych z wzorcowego zagospodarowania terenów wewnątrz wsi i poza obszarem zabudowań sołectw z wykorzystaniem rodzimych gatunków

Bardziej szczegółowo

1. ORYGINALNE OPUBLIKOWANE NAUKOWE PRACE TWÓRCZE

1. ORYGINALNE OPUBLIKOWANE NAUKOWE PRACE TWÓRCZE 1. ORYGINALNE OPUBLIKOWANE NAUKOWE PRACE TWÓRCZE - Różańska A. 1997. Parki i ogrody Warszawy od XIII do XX wieku. W: Przyroda i miasto. T.I. Red. J. Rylke. Wydawnictwo SGGW, Warszawa: 7 30. - Różańska

Bardziej szczegółowo

Uczniowie klas IV VI: program realizowany pod hasłem: Zielona ławeczka na Woli

Uczniowie klas IV VI: program realizowany pod hasłem: Zielona ławeczka na Woli HARMONOGRAM REALIZACJI II EDYCJI EDUKACYJNEGO PROGRAMU EKOLOGICZNEGO DLA UCZNIÓW KLAS IV VI POD NAZWĄ: EKOLOGIA DLA CZŁOWIEKA. FESTIWAL PROJEKTÓW EKOLOGICZNYCH W DZIELNICY WOLA (załącznik 1) Uczniowie

Bardziej szczegółowo

Środki Wyrazu Twórczego

Środki Wyrazu Twórczego Środki Wyrazu Twórczego WIADOMOŚCI WSTĘPNE ZAJĘCIA I Poznajmy się!!! Prowadzący Justyna Hofman-Przybylska e-mail: hustyna@wp.pl telefon: 695933064 Strona internetowa: http://sluchaczeplikidopobrania.weebly.com/

Bardziej szczegółowo

ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU

ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU ARCHITEKTURA KRAJOBRAZU W TROSCE O ESTETYKĘ I FUNKCJONALNOŚĆ OTOCZENIA DR HAB. INŻ. ANDRZEJ GREINERT, PROF. UZ PRODZIEKAN DS. NAUKI WBAiIŚ UZ Northern Ireland Environment Agency Kształtowanie otoczenia

Bardziej szczegółowo

PROGRAM SZKOLENIA DLA KANDYDATÓW NA PRZEWODNIKÓW MIEJSKICH organizowanego przez Zachodniopomorską Agencję Rozwoju Turystyki ZART Sp. z o.o.

PROGRAM SZKOLENIA DLA KANDYDATÓW NA PRZEWODNIKÓW MIEJSKICH organizowanego przez Zachodniopomorską Agencję Rozwoju Turystyki ZART Sp. z o.o. PROGRAM SZKOLENIA DLA KANDYDATÓW NA PRZEWODNIKÓW MIEJSKICH organizowanego przez Zachodniopomorską Agencję Rozwoju Turystyki ZART Sp. z o.o. CZĘŚĆ OGÓLNA SZKOLENIA Lp. Przedmiot Zakres tematyczny przedmiotu

Bardziej szczegółowo

Cmentarz Mahometa ski w Suwałkach. Mizary w Polsce

Cmentarz Mahometa ski w Suwałkach. Mizary w Polsce 1 BIBLIOTEKA PUBLICZNA IM. MARII KONOPNICKIEJ W SUWAŁKACH Czytelnia Książek Cmentarz Mahometa ski w Suwałkach. Mizary w Polsce (zestawienie bibliograficzne w wyborze) Suwałki, 2017 2 Cmentarze (zarówno

Bardziej szczegółowo

Moja mała Ojczyzna Program ścieżki - edukacja regionalna - dziedzictwo kulturowe w regionie rawskim.

Moja mała Ojczyzna Program ścieżki - edukacja regionalna - dziedzictwo kulturowe w regionie rawskim. Moja mała Ojczyzna Program ścieżki - edukacja regionalna - dziedzictwo kulturowe w regionie rawskim. Program szkoły zakłada wychowanie i przygotowanie człowieka do rozumienia otaczającego go świata. Człowiek

Bardziej szczegółowo

STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO GMINY PŁUśNICA

STUDIUM UWARUNKOWAŃ I KIERUNKÓW ZAGOSPODAROWANIA PRZESTRZENNEGO GMINY PŁUśNICA SPIS TREŚCI Wstęp.. 8 I UWARUNKOWANIA PONADLOKALNE 9 1 UWARUNKOWANIA LOKALIZACYJNE GMINY. 9 1.1 Cechy położenia gminy 9 1.2 Regionalne uwarunkowania przyrodnicze 10 1.3 Historyczne przekształcenia na terenie

Bardziej szczegółowo

Rysunek i rzeźba - opis przedmiotu

Rysunek i rzeźba - opis przedmiotu Rysunek i rzeźba - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Rysunek i rzeźba Kod przedmiotu 06.4-WI-P-r.rz.01-2014-L-S14_pNadGen2AETO Wydział Kierunek Wydział Budownictwa, Architektury i Inżynierii

Bardziej szczegółowo

REMONT CERKWI PRAWOSŁAWNEJ

REMONT CERKWI PRAWOSŁAWNEJ REMONT CERKWI PRAWOSŁAWNEJ AWNEJ P.W. ŚW. JERZEGO W ŁOSINCE BENEFICJENT PARAFIA PRAWOSŁAWNA AWNA P.W. ŚW. APOSTOŁA A JAKUBA S. ALFEUSZA W ŁOSINCE GMINA NAREW, WOJ. PODLASKIE ks. prot. Jerzy Kos Teresin,

Bardziej szczegółowo