Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych"

Transkrypt

1 Z OSTATNIEJ ŁAWKI *GAZETKA KÓŁKA DZIENNIKARSKIEGO * *ZST W BEŁŻYCACH * DZIŚ w gazetce: Subkultury młodzieżowe Postne dania Nagroda Nobla Nr 5 - marzec 2014 Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej w Kielcach Subkultury młodzieżowe- sposób na młodzieżowy bunt i frustracje. Fenomen subkultur młodzieżowych od zawsze budzi powszechne zainteresowanie. Najczęściej przyjmuje się, że subkultury odznaczają się odrębnością od dominującej kultury społeczeństwa w zakresie pewnych wartości i norm postępowania. Może się również zdarzyć, że subkulturę tworzy młodzież, zafascynowana np. pewnym rodzajem muzyki, sportu lub możliwościami jakie dają nowoczesne technologie informacyjne (hakerzy). Każda subkultura posiada cztery istotne składniki: a) swoisty język, b) swoistą tonację uczuciowo-emocjonalną, c) specyficzne formy zachowania, d) specyficzny system wartości. Nieodłącznym elementem przemian cywilizacyjnych i procesów rozwoju społecznego jest pojawianie się coraz to nowych subkultur młodzieżowych. Współczesna cywilizacja, w której dominującą rolę odgrywają multimedia, zwłaszcza Internet, z jednej strony przybliża do siebie ludzi z różnych rejonów świata, z drugiej zaś, co wydaje się być paradoksalne oddala ich od siebie. Podobne przeobrażenia występują także w obszarze subkultur młodzieżowych, których przedstawiciele jak się wydaje częściej spotykają się w wirtualnej rzeczywistości niż w realnym życiu. Współczesne, interaktywne systemy informacyjne zrywają dotychczasowe kanony porozumiewania się. Internauci posiadają więc znacznie większą swobodę programowania spotkań z osobami, które podzielają ich zainteresowania. Poruszanie się w wirtualnej rzeczywistości staje się formą przygotowania do życia w społeczeństwie post-modernistycznym, zdominowanym przez kulturę informacyjną. Gracze komputerowi. Zabawa w przemoc, dzięki sieci komputerowej, osiąga poziom masowej rozrywki. Jej rozwojowi sprzyja subkultura graczy komputerowych, którzy w tym celu wykorzystują nowoczesne programy komputerowe. Osoby te spotykają się w różnego rodzaju klubach, salonach gier, internetowych kawiarenkach, po to aby zetknąć się z tym, co ich łączy: cybernetycznym światem, rodzajem sztucznego raju dla wtajemniczonych. Interaktywny charakter gier komputerowych pełni ważną rolę w procesie socjalizacji. Zachodzi on między innymi poprzez mechanizm identyfikacji polegający na wcielaniu się we właściwości osobowe ekranowego bohatera. W wyniku modelowania następuje uczenie się agresji, która często warunkuje ostateczny efekt bycie zwycięzcą. 1

2 Gry komputerowe stymulują potrzebę bycia agresywnym w domu, w grupie rówieśniczej. Dzieci spędzające wiele godzin przed komputerem, bardziej skłonne są w porównaniu z innymi, do demonstrowania zachowań agresywnych, częściej bywają nieufne, drażliwe, podejrzliwe. Gry znieczulają moralnie, szczególnie dzieci o obniżonej sprawności intelektualnej. Clubbing Subkultura clubbingu to zjawisko stosunkowo nowe. Trudno jednoznacznie stwierdzić czy wynika ona jedynie z problemów egzystencjonalnych jednostek czy z uwiedzenia propozycjami wszechobecnej reklamy. W aspekcie potocznym, to jedynie forma spędzania czasu. Klubowicze, bawiąc się przy dźwiękach techno, rave, house czują się szczęśliwi, mają pozytywny stosunek do życia, szacunek wobec siebie. Lubią się bawić i nietypowo ubierać. Stały motyw ich filozofii to bycie lepszym od pozostałych. Medialny underground. Jest kojarzony z istnieniem tzw. sceny hackerskiej. Hakerzy czy komputerowi włamywacze dzielą się na tych, którzy wyznają pewne zasady etyczne włamują się nie dla korzyści majątkowych, ale z chęci sprawdzenia siebie, oraz crakerów włamujących się do oprogramowania w celach rabunkowych. Styl życia hackerów jako subkultury, przypomina mroczną wizję przyszłości zawartą m.in. w filozofii cyberpunkowej. Sposób myślenia hackerów opiera się na kulcie indywidualizmu, samodzielności, a także anarchistycznej wizji wolności, szczególnie w dziedzinie przepływu informacji. Cybermaniacy Dzięki rozwojowi sieci informatycznej wykorzystują możliwości cyberprzestrzeni. Jest to miejsce ich samorealizacji, poszukiwania wartości. Tworzą rodzaj wspólnoty (cyberwięzi, cyberrole), która dzięki Internetowi (odpowiednie strony, poczta elektroniczna) cieszy się dużym zainteresowaniem młodzieży. Ta cybernetyczna wspólnota wyłamuje się z jakichkolwiek ram władzy (rodzicielskiej, szkolnej, symbolicznej zawartej w przekazach kultury). Fakt, iż coraz więcej młodych ludzi w Polsce spędza wolny czas przed komputerem upatrując w nim szansy zaistnienia, przetrwania, wybicia się niesie wiele zagrożeń, gdyż sprzyja: pogłębieniu się kulturowego dystansu między starszym a młodszym pokoleniem. dominacji elektronicznych form komunikowania się, które eliminują kulturę żywego słowa (zagrażają także istnieniu książki). uzależnieniu komputerowemu (cybermaniacy nie mogą rozstać się z klawiaturą), wykazują brak zainteresowania innymi formami aktywności, tracą kontakt z rzeczywistością, zaniedbują się w nauce. kontaktowaniu młodych ludzi, m.in. z pornografią (cyberporno). Aby zapobiegać możliwościom uczestnictwa młodzieży w podkulturach, trzeba stworzyć warunki rozwoju, w których ich potrzeby i pragnienia byłyby pełniej uwzględniane i zaspokajane. Należy zwłaszcza: ukierunkowywać samorealizację młodzieży na zachowanie twórcze, a zarazem akceptowane społecznie, wdrażać i rozszerzać możliwości korzystania z dorobku i osiągnięć kultury globalnej oraz alternatywnej, tworzyć instytucje spędzania czasu wolnego dostępne dla ogółu młodzieży, a zarazem wnoszące w ich życie pewne wartości i przeżycia, modyfikować działalność różnych typów i rodzajów szkół, eliminując w szczególności przestarzałe formy i sposoby nauczania, konserwatywne metody postępowania nauczycieli, uatrakcyjniając przyswojenie wiedzy wraz z wdrażaniem do samodzielności i twórczego, konstruktywnego myślenia, tworzyć w szkole taki klimat, aby uczniowie chcieli w niej przebywać i zdobywać wiedzę, upowszechniać organizacje przyciągające młodzież atrakcyjnymi metodami działania, umożliwiającymi jej prawidłową samorealizację, Opr. M.S 2

3 Postne dania Od niepamiętnych czasów nasi przodkowie bardzo skrupulatnie przestrzegali postu. W piątki, w czasie adwentu oraz w okresie od środy popielcowej do Wielkanocy nie jadano mięsa a także wszelkiego rodzaju potraw okraszonych słoniną. W obecnych czasach tradycja postnych potraw została trochę zapomniana. A ponieważ zachowanie postu jest gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia, dlatego też podajemy dziś przepisy na postne dania i mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Kasza gryczana z serem 1 szklanka kaszy gryczanej 1,5 szklanki wody 2 łyżki oleju ½ kg białego sera twarogowego 2 jajka 2 kopiaste łyżki zieleniny ( koperek, natka pietruszki, młode pędy czosnku, młode listki bazylii) 0,25 l śmietany kremówki przyprawy: sól, miałki biały pieprz, szczypta mielonej papryki W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy kaszę i przez 3 minuty, stale mieszając, lekko zasmażamy. Zasmażoną kaszę zalewamy gorącą wodą, przyprawiamy do smaku i stale mieszając, gotujemy na małym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, naczynie szczelnie przykrywamy. Przygotowanie sera: Ser przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z całymi jajami, zieleniną, doprawiamy do smaku - powinien być bardzo aromatyczny. Formę do zapiekania smarujemy obficie tłuszczem. Na dno dajemy połowę kaszy, na nią cały ser, na wierzch resztę kaszy. Wyrównujemy powierzchnię, zalewamy kremówką i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na minut. Gdy śmietanka lekko się zarumieni potrawa gotowa. Podajemy z sezonową surówką. Knedle ze śliwkami 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli dojrzałe śliwki węgierki cukier wymieszany z cynamonem do polania: gęsta śmietana lub masło zrumienione z bułką Ziemniaki rozbijamy z żółtkami na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące i układamy na stolnicy. Farsz: umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestkę, w miejsce po pestce sypiemy cukier z cynamonem, składamy. Tak przygotowaną śliwką nadziewamy knedle. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, podajemy polane śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką. Opr. M.I. 3

4 Nagroda Nobla NAGRODA NOBLA- WARTO WIEDZIEĆ, ŻE 27 listopada 1895 roku, w Paryżu Alfred Nobel złożył podpis pod swoją ostatnią wolą. Dał tym samym początek tradycji, która regularnie od 10 grudnia 1901 roku-przypomina nam o tym, że epoka wynalazków nie zakończyła się w XIX wieku, ale trwa nieprzerwanie do dziś. Urodzony w 1833 roku wynalazca posiadał rozliczne talenty, jednak to właśnie odkrycie dynamitu, opatentowanego w 1867 roku, przyniosło mu fortunę. Początkowo Nobel liczył na to, że niszczycielska siła materiału wybuchowego zniechęci ludzi do prowadzenia wojen, lecz niestety jego przewidywania nie sprawdziły się. Już wkrótce dynamit był powszechnie wykorzystywany na całym świecie. Wynalazca chcąc zadość uczynić ludzkości, postanowił w swoim testamencie nagrodzić tych, którzy działają na rzecz pokoju oraz tych, którzy znacząco przyczyniają się do rozwoju nauki. Od 1901 roku przez 67 lat Nagrody Nobla były przyznawane w pięciu dziedzinach: *fizyce *chemii *medycynie *literaturze *Pokojowa Nagroda Nobla. W 1968 roku szwedzki bank Sveriges Riksbenk ufundował nagrodę w szóstej dziedzinieekonomii. Dotychczas Nagrodę Nobla przyznano 549 razy. Do 2011 roku 43 razy nagrodę otrzymały kobiety, w tym dwukrotnie Maria Skłodowska Curie(fizyka 1903,chemia 1911).Takim osiągnięciem pochwalić się mogą jeszcze tylko trzy osoby w ponad 100-letniej historii Nagrody. Wśród laureatów Nagrody Nobla nie brakuje polskich nazwisk. Poza wymienioną już Marią Skłodowską Curie, uhonorowani zostali także Henryk Sienkiewicz (literatura 1905),Władysław Reymont (literatura 1924),Czesław Miłosz (literatura 1980),Lech Wałęsa(Pokojowa Nagroda Nobla 1983) i Wisława Szymborska (literatura 1996).Ponadto nagrody otrzymało 17 osób urodzonych w Polsce lub związanych z nią więzami pokrewieństwa, m.in. córka Marii Skłodowskiej Curie. Nagroda Nobla w liczbach: 826- liczba osób, które otrzymały Nagrodę Nobla w latach tyle razy nie przyznano Nagrody Nobla 20-liczba instytucji uhonorowanych Nagrodą Nobla 6-liczba laureatów, które odmówiły przyjęcia Nagrody Nobla 3- tylu laureatów Nagrody Nobla przebywało w areszcie, gdy przyznawano im wyróżnienie. Najmłodszym laureatem Nagrody Nobla jest 25-letni Sir Wiliam Lawrence Bragg (fizyka 1915). Nigdy nie przyznano nagrody Thomasowi Edisonowi i Mahatmie Gandhiemu. Opr. B.K Recenzja filmowa Recenzja filmu Zagubiony czas / Die Verlorene Zeit "Zagubiony czas" to wzruszająca historia miłości Żydowki i Polaka. Film przedstawia niezwykłą opowieść o uczuciu, które rozkwitło w 1944 r. na terenie obozu koncentracyjnego Auschwitz. Tomasz, grany przez Mateusza Damięckiego - młody polski więzień polityczny zakochany w żydowskiej więźniarce Hannie Silberstein, organizuje ryzykowną ucieczkę obojga z obozu zagłady. Jest to przejmujący obraz brutalnego życia obozowego, marności życia ludzkiego oraz walki nadziei i godności z codziennością. 4

5 W czasie wojennej zawieruchy oraz powojennej polityki komunistów zakochani zostają rozdzieleni. Bez wiadomości o sobie bohaterowie powoli tracą nadzieję na spotkanie.ponad trzydzieści lat później w Nowym Jorku, szczęśliwie zamężna Hanna zauważa w tv mężczyznę przypominającego jej ukochanego i za wszelką cenę stara się go odnaleźć. Obiektywne kino niemieckie, z bardzo dobrą grą M. Damięckiego. Liczne nagrody na międzynarodowych festiwalach. Polecam do obejrzenia. gatunek: produkcja: premiera: reżyseria: Melodramat, Wojenny Niemcy 24 listopada 2011 (świat) Anna Justice Opr. B. W. Fotoreportaż z XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej w Kielcach OPR. J.W. 5

Karkówka w cebuli. Składniki. Wskazówki

Karkówka w cebuli. Składniki. Wskazówki Karkówka w cebuli Karkówka w cebuli jest prostym i szybkim daniem nawet na gościnny obiad. Podana z surówką z białej kapusty na sposób orientalny stanowi świetną kompozycję. Przepis na surówkę znajdziecie

Bardziej szczegółowo

Pierogi z jajami. Ciasto 2 szklanki mąki sól 2 łyżki oleju około ½ szklanki letniej wody

Pierogi z jajami. Ciasto 2 szklanki mąki sól 2 łyżki oleju około ½ szklanki letniej wody Pierogi Ciasto 2 szklanki mąki 2 łyżki oleju około ½ szklanki letniej wody Nadzienie 5 jajek 250 g chudego boczku cebula pieprz estragon łyżka masła Pierogi z jajami 1. Z mąki i osolonej letniej wody oraz

Bardziej szczegółowo

CIASTA. Biszkopt z makiem. sposób przyrządzania: składniki:

CIASTA. Biszkopt z makiem. sposób przyrządzania: składniki: CIASTA Biszkopt z makiem 4 jaja, 1 szklanka cukru, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, MASA: 1,5 szklanki maku, 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,

Bardziej szczegółowo

5 zdrowych zup w 15 minut

5 zdrowych zup w 15 minut 5 zdrowych zup w 15 minut Zupy - polskie dziedzictwo W polskiej kuchni zupy odgrywają bardzo ważna rolę. W większości domów sprawdzone przepisy na niedzielny rosołek czy pomidorową, przekazywane są z pokolenia

Bardziej szczegółowo

MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE CARBONARA

MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE CARBONARA MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE CARBONARA -200g mąki -1 całe jajo i 1 żółtko -ok. pół szklanki letniej wody -1 świeży brokuł -1 pierś z kurczaka -1 łyżeczka przyprawy gyros -1-2 łyżki oliwy z oliwek

Bardziej szczegółowo

Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA -jajka (trzy) -cukier (pół szklanki) -mąka (pół szklanki) -cytryna (pół) Babeczki cytrynowe Składniki są, pieczemy! Oddziel żółtka od białek i ubij białka z

Bardziej szczegółowo

Ryż zapiekany z kurczakiem

Ryż zapiekany z kurczakiem Ryż zapiekany z kurczakiem Coś dla smakoszy chińskiego ryżu na słodko. Mimo, że z mięsem, ma łagodny posmak słodyczy dzięki dodatkowi miodu. Stosunkowo niewielka ilość tłuszczu sprawia, że potrawa jest

Bardziej szczegółowo

Projekt, ćwiczenie pisemne, ilustracja, prezentacja, praca z klasą, praca w zespołach.

Projekt, ćwiczenie pisemne, ilustracja, prezentacja, praca z klasą, praca w zespołach. 1. 2. Polscy nobliści a. 1. Cele lekcji i. a) Wiadomości Uczeń zna dorobek polskich noblistów oraz zasady przyznawania Nagrody Nobla. ii. b) Umiejętności Uczeń potrafi: samodzielnie wyszukać informacje,

Bardziej szczegółowo

PRZEPISY UCZNIÓW KLAS VI NA CIASTO DYNIOWE

PRZEPISY UCZNIÓW KLAS VI NA CIASTO DYNIOWE PRZEPISY UCZNIÓW KLAS VI NA CIASTO DYNIOWE Wojtek Strojny - klasa VI a Placek z dynią 4 jajka 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oliwy 2 szklanki mąki 2 szklanki startej dyni 3łyżki przyprawy korzennej 1

Bardziej szczegółowo

Pleśniak. Składniki: Wykonanie:

Pleśniak. Składniki: Wykonanie: Pleśniak Jeden z najstarszych przepisów, jaki mam spisany w swoim przepastnym zeszycie w niebieskich okładkach. Niestety nie kojarzę, skąd pochodzi, bo jest w naszej rodzinie od lat. Dzisiaj, zamiast tradycyjnego

Bardziej szczegółowo

Roladki z szynki konserwowej

Roladki z szynki konserwowej Roladki z szynki konserwowej chrzan do smaku 12 jajek majonez 18 plasterków szynki konserwowej żelatyna 1. Najpierw robimy farsz do szynki. 2. Gotujemy na twardo 12 jajek, studzimy, kroimy w kostkę. dodajemy

Bardziej szczegółowo

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem świeżego przecieru pomidorowego Składniki: 400g ciecierzycy 3 pomidory 1 cebula 600 ml wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwy sól pieprz

Bardziej szczegółowo

Składniki: Sos: Przygotowanie:

Składniki: Sos: Przygotowanie: Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące

Bardziej szczegółowo

Barszcz białostocki. Opis przygotowania:

Barszcz białostocki. Opis przygotowania: Barszcz białostocki 2 duże winne jabłka 1 buraki średniej wielkości 3 szklanek bulionu wołowego łyżka masła łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany listek laurowy goździk cukier Opis przygotowania: Obrane i umyte

Bardziej szczegółowo

Składniki: około 17 płatów makaronu lasagne g parmezanu. Sos boloński:

Składniki: około 17 płatów makaronu lasagne g parmezanu. Sos boloński: Dzisiaj zapraszam na lazanię z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem. Zapiekanka jest przepyszna i myślę, że posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Do przygotowania lazanii użyłam gotowych płatów

Bardziej szczegółowo

Projekt zrealizowany w ramach Programu Szkoła z klasą 2.0. Autorki : Paulina Chowaniec, Karolina Kuźma, Natalia Knapczyk oraz Pani Janina Pawlikowska

Projekt zrealizowany w ramach Programu Szkoła z klasą 2.0. Autorki : Paulina Chowaniec, Karolina Kuźma, Natalia Knapczyk oraz Pani Janina Pawlikowska Projekt zrealizowany w ramach Programu Szkoła z klasą 2.0 Autorki : Paulina Chowaniec, Karolina Kuźma, Natalia Knapczyk oraz Pani Janina Pawlikowska Tarcioki ziemniaki 1 kg mąka słonina wędzona szczypta

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie:

Składniki: Przygotowanie: Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny

Bardziej szczegółowo

ŃSKIEJ. Barszcz czerwony z uszkami. Zupy, Zupy, Zupy... -przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, Buraki czerwone 1kg

ŃSKIEJ. Barszcz czerwony z uszkami. Zupy, Zupy, Zupy... -przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, Buraki czerwone 1kg 1 ŃSKIEJ Zupy, Zupy, Zupy... Barszcz czerwony z uszkami Buraki czerwone 1kg Włoszczyzna 1 op. Czosnek 2 ząbki Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, kwasek cytrynowy lub ocet

Bardziej szczegółowo

Gotowanie na parze WSTĘP

Gotowanie na parze WSTĘP GOTOWANIE NA PARZE Gotowanie na parze WSTĘP moda na posiłki przygotowywane na parze do Polski dotarła stosunkowo niedawno i początkowo spotkała się z nieufnością i niezbyt wielkim zainteresowaniem. Warto

Bardziej szczegółowo

Prosta surówka z ogórków, gęstej kwaśnej śmietany i koperku. Można dodać również szczypiorek lub odrobinę cebulki. Jak kto lubi

Prosta surówka z ogórków, gęstej kwaśnej śmietany i koperku. Można dodać również szczypiorek lub odrobinę cebulki. Jak kto lubi Prosta surówka z ogórków, gęstej kwaśnej śmietany i koperku. Można dodać również szczypiorek lub odrobinę cebulki. Jak kto lubi 400 g ogórków 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku

Bardziej szczegółowo

Table of Contents. O e-booku. Copyright. Owsianka. Jaglanka inaczej. Placuszki gryczane. Kaszka jaglana z malinami. Placuszki serowe.

Table of Contents. O e-booku. Copyright. Owsianka. Jaglanka inaczej. Placuszki gryczane. Kaszka jaglana z malinami. Placuszki serowe. Table of Contents O e-booku Copyright Owsianka Jaglanka inaczej Placuszki gryczane Kaszka jaglana z malinami Placuszki serowe Omlet bananowy Placuszki owsiane Malinowa wariacja na temat jaglanki Ciasto

Bardziej szczegółowo

CHLEB ZIOŁOWY CHLEB SOJOWY

CHLEB ZIOŁOWY CHLEB SOJOWY CHLEB ZIOŁOWY 250 g mąki pszennej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży 35 g margaryny 1 żółtko odrobina cukru odrobina pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej pietruszki 2 łyżki posiekanego

Bardziej szczegółowo

Owsianka na słodko. Składniki:

Owsianka na słodko. Składniki: Owsianka na słodko Lubicie owsiankę? My bardzo i od dłuższego czasu dość często ją jemy. Lubimy na słodko i na gęsto. Podane w przepisie proporcje wystarczają na trzy porcje gęstej owsianki. Można zmniejszyć

Bardziej szczegółowo

Syty i prosty omlet. Składniki. Wskazówki

Syty i prosty omlet. Składniki. Wskazówki Syty i prosty omlet 3 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli 2 jabłka 2łyżki cukru 1/2 szklanki śmietany 2-3 łyżeczki serka Danio truskawkowego masło 1. 2. 3. 4. 5. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka,

Bardziej szczegółowo

Czeskie knedliki z gulaszem z jelenia

Czeskie knedliki z gulaszem z jelenia Czeskie knedliki z gulaszem z jelenia Mój mąż kocha czeskie knedliki miłością absolutną. Bywało, że planowaliśmy trasę podróży przez Czechy w ten sposób, żeby zatrzymać się w konkretnej knajpie serwującej

Bardziej szczegółowo

Spaghetti carbonara. Składniki. Wskazówki

Spaghetti carbonara. Składniki. Wskazówki Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara to jedno z prostszych dań z makaronem. Przygotowanie goa zajmie nam w sumie tyle ile ugotowanie makaronu a zachwyci zapewne smakoszy makaronów i czosnku. Składniki

Bardziej szczegółowo

Jabłko Papryka Arbuz

Jabłko Papryka Arbuz Twój sklep 9 Klikaj na artykuły, aby poznać ciekawe przepisy Klikaj na artykuły, aby poznać ciekawe przepisy 3 20 4 6 20 /kg Jabłko Papryka Arbuz 2 z ł/kg 3 5 Pomarańcza Gruszka Cebula 3 21 8 Wiśnia Cytryna

Bardziej szczegółowo

Klopsiki w sosie śmietanowym

Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki w sosie śmietanowym Inter IKEA Systems B.V. 2010 Klopsiki w sosie śmietanowym Składniki: (porcja dla 4 osób) klopsiki szwedzkie KÖTTBULLAR sos śmietanowy GRÄDDSÅS borówka szwedzka LINGONSYLT Sposób

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie:

Składniki: Przygotowanie: Sos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z

Bardziej szczegółowo

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

Tortilla z chrupiącym kurczakiem Tortilla z chrupiącym kurczakiem Pyszna, z chrupiącymi kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem i dodatkami. Jedno z naszych ulubionych dań na kolację. Zwłaszcza z miksem sałat, tak na wiosnę :) Gorąco polecam

Bardziej szczegółowo

Tatin de boudin noir. Tatar z łososia. Składki: 1 jabłko 1 kaszanka 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Tatin de boudin noir. Tatar z łososia. Składki: 1 jabłko 1 kaszanka 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego PODSUMOWANIE STAŻY, GDAŃSK, 13 PAŹDZIERNIKA 2014 1 Tatin de boudin noir Składki: 1 jabłko 1 kaszanka 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Obieramy zarówno jabłko, jak i kaszankę a następnie kroimy

Bardziej szczegółowo

SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI:

SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI: Książka kucharska SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone majonez sól i pieprz

Bardziej szczegółowo

2. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do wywaru z kurczakiem. Lekko doprawiamy.

2. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do wywaru z kurczakiem. Lekko doprawiamy. Potrawka z kurczaka Lekkostrawna i pyszna zarówno z ziemniakami, jak i makaronem i ryżem. Przy tym prosta w przygotowaniu, nie wymaga długich godzin w kuchni, ani szczególnych umiejętności. A co najważniejsze:

Bardziej szczegółowo

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA Te proste wegańskie kotlety z buraka są dobrym sposobem na przemycenie warzyw i zmniejszenie spożycia mięsa w ciągu tygodnia. Można je wykonać na wiele sposobów, najważniejsze

Bardziej szczegółowo

Naleśniki z serem i cynamonem

Naleśniki z serem i cynamonem Naleśniki z serem i cynamonem Naleśniki znamy w wielu wersjach. Dzisiaj prezentuję najbardziej tradycyjną i popularną wersja z białym serem. Naleśniki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZONE PRZEPISY. Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, cukier (można dodać odrobinę

SPRAWDZONE PRZEPISY. Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, cukier (można dodać odrobinę SPRAWDZONE PRZEPISY Ciasto drożdżowe (w maszynce) 8g drożdży suszonych 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru 1/4 kostki masła (kostka 250 g) 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jaja Opcjonalnie: rodzynki, suszona żurawina

Bardziej szczegółowo

Muffinki z Nutelli. Składniki: 140g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 320g Nutelli 2 całe jajka 2 łyżki mleka.

Muffinki z Nutelli. Składniki: 140g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 320g Nutelli 2 całe jajka 2 łyżki mleka. Muffinki z Nutelli Muffinki z minimalnej ilości składników, specjalnie dla miłośników Nutelli. Po upieczeniu w babeczkach wyczuwa się wyraźnie smak orzeszków. Bardzo czekoladowe, z pewnością są to jedne

Bardziej szczegółowo

20 lis 2016 Wigilijne potrawy Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody

20 lis 2016 Wigilijne potrawy Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody http://www.mojekgw.pl 20 lis 2016 Wigilijne potrawy Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody 1 jajko 3 łyżki oleju sól do smaku Z podanych składników wyrabiamy ciasto na

Bardziej szczegółowo

SAŁATKA OWOCOWA SEROWE KORECZKI. Czas wykonania: około 15 min. Składniki (liczba porcji 8): ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki) 20 dag rokpola

SAŁATKA OWOCOWA SEROWE KORECZKI. Czas wykonania: około 15 min. Składniki (liczba porcji 8): ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki) 20 dag rokpola SAŁATKA OWOCOWA Czas wykonania: około 7 min. 2 średnie mandarynki 3 plastry ananasa 1 średni banan 2 łyżki niesłodzonego soku pomarańczowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu szczypta goździków

Bardziej szczegółowo

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Wyjątkowo szybkie do przygotowania ciasto z rabarbarem i suszoną białą morwą. Nie trzeba nic miksować ani ucierać, wystarczy wszystko wymieszać i gotowe! Jedyną rzeczą wymagającą wysiłku jest obranie i

Bardziej szczegółowo

1. Owsiane ciasteczka

1. Owsiane ciasteczka Kulinarnie zakręceni Projekt edukacyjny zrealizowany przez uczniów klasy 2c pod kierunkiem Danuty Stachowiak w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2013/2014 1. Owsiane ciasteczka pół kostki

Bardziej szczegółowo

Przepisy z czerwoną palmą

Przepisy z czerwoną palmą Przepisy z czerwoną palmą Dorota D.K. Kornas 1. ŚLEDZIE Z OLEJEM Z CZERWONEJ PALMY 10min 2-4 płaty słonych śledzi -3 nieduże cebule -½ szklanki bio oleju z czerwonej palmy Ölmühle Solling Śledzie należy

Bardziej szczegółowo

Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka

Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka Składniki (na około 37 ciasteczek): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru

Bardziej szczegółowo

Zdrowo jeść by rosnąć w siłę

Zdrowo jeść by rosnąć w siłę Projekt Fundacji dzieciom Zdrowo jeść by rosnąć w siłę Książka kucharska opracowana przez podopiecznych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Augustowie Spis treści Ogniskowej Książki Kucharskiej 1. Kolorowa

Bardziej szczegółowo

64 Surówki i sałatki

64 Surówki i sałatki 64 Surówki i sałatki 65 Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty Surówki i sałatki SKŁANIKI W Sos: 1 łyżka śmietany ½ pęczka świeżego koperku 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku, 1 garstka świeżego oregano sól

Bardziej szczegółowo

DANIA Z MIĘS KOTLETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM SKŁADNIKI:

DANIA Z MIĘS KOTLETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM SKŁADNIKI: przepisy kucharskie, kulinarne, dania z mięs DANIA Z MIĘS KOTLETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM 0,5 kg.filetów drobiowych 2 jajka 20 dag.żółtego sera 20 dag. pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz bułka

Bardziej szczegółowo

Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować i dalej przetwarzać.

Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować i dalej przetwarzać. PRZEPIS PODSTAWOWY NA CIASTO Ciasto na pasztecik 1,5 kg mąki 15 g soli 250 g masła lub smalcu 3/8 l wody Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować

Bardziej szczegółowo

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz:

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz: Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie Polecam Składniki

Bardziej szczegółowo

Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 6/15/15 11:16 AM 6/15/15 11:16 AM

Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 6/15/15 11:16 AM 6/15/15 11:16 AM Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 Koktajl bananowy z miętą i Milupa lp-drinkiem Składniki: banan 70 g Milupa lp-drink 3 miarki (15 g) woda 200 ml miód 5 g cynamon (szczypta) Przepis na 1 porję PHE: 47,5

Bardziej szczegółowo

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone i

Bardziej szczegółowo

Drożdżowe w kształcie chałki

Drożdżowe w kształcie chałki Drożdżowe w kształcie chałki Ciasto drożdżowe możemy kształtować jak nam się podoba. Dzisiaj propozycja kształtu chałki. Składniki 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki oleju 2 jajka

Bardziej szczegółowo

Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie

Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie możemy coś dla siebie smacznego przygotować :) Poniżej

Bardziej szczegółowo

Surówka z marchwi. Normatyw surowcowy na 4 porcje. Natka pietruszki

Surówka z marchwi. Normatyw surowcowy na 4 porcje. Natka pietruszki Surówka z marchwi Marchew Jabłka Jogurt Sok z cytryny Natka pietruszki, cukier 500g 1 30cm3 5 cm3 5g Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną marchwi i owoców. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka i marchew.

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy

Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy 1. Prowadzący: Magdalena Baranowska 2. Temat zajęć: Zupa pomidorowa z makaronem, udka faszerowane i sałatka jarzynowa. 3. Metody pracy: - słowna (instruktaż

Bardziej szczegółowo

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić. Rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, za którymi z utęsknieniem czekam przez cały rok. Wyśmienite! Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem wystarczy usmażyć je na maśle i podać np. ze świeżym pieczywem.

Bardziej szczegółowo

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw Działania Towarzyszące realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2015. 30 g masła

Bardziej szczegółowo

Ciasto zwykłe. Składniki. -2 jajka. -20dkg mąki. -1/4 l wody. -1/4 l mleka. - szczypta soli. -2 łyżki oliwy. Wykonanie

Ciasto zwykłe. Składniki. -2 jajka. -20dkg mąki. -1/4 l wody. -1/4 l mleka. - szczypta soli. -2 łyżki oliwy. Wykonanie -6- Ciasto zwykłe -2 jajka -20dkg mąki -1/4 l wody -1/4 l mleka - szczypta soli -2 łyżki oliwy - Do miski wybić jajka, wlać wodę i mleko, sól, zmiksować. - Dodawać porcjami mąkę cały czas miksować - Dodać

Bardziej szczegółowo

Tort klasyczny. Składniki na biszkopt:

Tort klasyczny. Składniki na biszkopt: Tort klasyczny U mnie był to akurat tort urodzinowy, ale taki tort możecie zrobić na każdą okazję. Jest nie za słodki, dobrze komponuje się smakowo i można pokombinować z ozdabianiem. W moim przypadku

Bardziej szczegółowo

Polscy Nobliści. kandydaci na patrona Naszej Szkoły

Polscy Nobliści. kandydaci na patrona Naszej Szkoły Polscy Nobliści kandydaci na patrona Naszej Szkoły Można zapytać dlaczego Polscy Nobliści? Dlaczego to właśnie Oni mogą zostać patronem Naszej Szkoły? Wybór patrona, to przede wszystkim wybór wartości,

Bardziej szczegółowo

MIDIMALIZM.PL MENU NA TYDZIEŃ LIPCA

MIDIMALIZM.PL MENU NA TYDZIEŃ LIPCA MIDIMALIZM.PL MENU NA TYDZIEŃ 18 24 LIPCA PONIEDZIAŁEK makaron z masłem pieprzowym i jajkiem WTOREK burgery z Jamajki ŚRODA najlepsze leczo CZWARTEK fasolka z ziemniakami i jajkiem sadzonym PIĄTEK kasza

Bardziej szczegółowo

Normy energetyczne dla dzieci:

Normy energetyczne dla dzieci: Normy energetyczne dla dzieci: Grupa wiekowa Dzieci 1-3 lat Dzieci 4-6 lat Kcal/dobę 1000kcal 1400kcal Posiłek Energia dzieci 1-3 lat Energia dzieci 4-6 lat śniadanie 25-30% kalorii 250-300kcal 350-420kcal

Bardziej szczegółowo

Chleb żytni razowy z automatu

Chleb żytni razowy z automatu Chleb żytni razowy z automatu Lubicie ciężkie, żytnie chleby? Bo ja bardzo. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Zużyłam całą, którą miałam i dodałam

Bardziej szczegółowo

4 sosy. sosy 4. Albion s majonez. Majonez

4 sosy. sosy 4. Albion s majonez. Majonez sosy 4 2 ł/h musztardy sarepskiej 1 ł/h kurkumy 500 g oleju Albion s majonez, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier, sól, kurkumę. Zamknąć otwór w pokrywie, zaprogramować

Bardziej szczegółowo

POLSKA. Kuchnia. Pierogi. Ciasto na pierogi. Farsz na Ruskie. Składniki. Przygotowanie. Składniki. Przygotowanie

POLSKA. Kuchnia. Pierogi. Ciasto na pierogi. Farsz na Ruskie. Składniki. Przygotowanie. Składniki. Przygotowanie Kuchnia POLSKA Pierogi Ciasto na pierogi 200g mąki 130ml wody dwie szczypty soli 1. Zagotuj wodę z masłem. 2. Wlewaj powoli do miski z mąką i solą, mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Bardziej szczegółowo

Składniki: Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Składniki: Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do przygotowania

Bardziej szczegółowo

Kasza jaglana z dynią

Kasza jaglana z dynią Kasza jaglana z dynią Składniki na 2 porcje: 1 /2 szklanki kaszy jaglanej 200 g surowej dyni 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego kaszę wypłukać i zalać jedną szklanką delikatnie osolonej wody, postawić

Bardziej szczegółowo

Niezawodny biszkopt rzucany

Niezawodny biszkopt rzucany Niezawodny biszkopt rzucany Biszkopt..najdelikatniejsze ciasto, przy którym trzeba chodzić na paluszkach? mylne.. biszkopt należy po upieczeniu rzucić z wysokości 50 cm.. wtedy będzie równy i piękny Składniki

Bardziej szczegółowo

Zupa fasolowa z wędzonym kurczakiem

Zupa fasolowa z wędzonym kurczakiem Zupa fasolowa z wędzonym kurczakiem Lekko słodkawa i bardzo aromatyczna, taka idealna gęsta zupa na chłodne, zimowe popołudnia. ok. 500g białej fasoli kawałek wędzonej piersi kurczaka (ok. 100-150g) pół

Bardziej szczegółowo

Opracowały: mgr Agnieszka Nowińska, mgr Agnieszka Maroszek-Skrzydło

Opracowały: mgr Agnieszka Nowińska, mgr Agnieszka Maroszek-Skrzydło Plan pracy kółka informatycznego dla klas I-III przy Szkole Podstawowej nr 67 z Oddziałami Integracyjnymi Opracowały: mgr Agnieszka Nowińska, mgr Agnieszka Maroszek-Skrzydło 2 Znaczenie technologii informacyjnej

Bardziej szczegółowo

Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy

Bardziej szczegółowo

Deser z mascarpone. Wystarczy serek mascarpone, galaretki i dowolne owoce byśmy mogli zrobić kolorowy deser. Składniki. Wskazówki

Deser z mascarpone. Wystarczy serek mascarpone, galaretki i dowolne owoce byśmy mogli zrobić kolorowy deser. Składniki. Wskazówki Deser z mascarpone Wystarczy serek mascarpone, galaretki i dowolne owoce byśmy mogli zrobić kolorowy deser. Składniki 25 dag serka mascarpone galaretka pomarańczowa galaretka truskawkowa owoce liczi z

Bardziej szczegółowo

Kanapka z wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym i makiem

Kanapka z wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym i makiem Kanapka z wędzonym łososiem, jajkiem sadzonym i makiem 2 plasterki łososia wędzonego, jajko sadzone, 1 mała bułeczka z makiem, przekrojona na pół i lekko opieczona w tosterze, masło lub majonez, sól i

Bardziej szczegółowo

Puszyste, mięciutkie muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką i ganache. Łatwe do przygotowania i pyszne

Puszyste, mięciutkie muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką i ganache. Łatwe do przygotowania i pyszne Puszyste, mięciutkie muffiny czekoladowe z czerwoną porzeczką i ganache. Łatwe do przygotowania i pyszne Składniki: Muffiny: 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 100 g gorzkiej czekolady 1/2 szklanki

Bardziej szczegółowo

Normatyw surowcowy na ciasto: Normatyw surowcowy na nadzienie kokosowo - pekanowe:

Normatyw surowcowy na ciasto: Normatyw surowcowy na nadzienie kokosowo - pekanowe: Normatyw surowcowy na ciasto: tłuszcz do blachy ¼ łyżeczki soli 1 ½ szklanki brązowego cukru 240g miękkiego masła 4 duże jajka ½ szklanki maślanki 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 120g posiekanej gorzkiej

Bardziej szczegółowo

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

Tortilla z chrupiącym kurczakiem Tortilla z chrupiącym kurczakiem Pyszna, z chrupiącymi kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem i dodatkami. Jedno z naszych ulubionych dań na kolację. Zwłaszcza z miksem sałat, tak na wiosnę :) Gorąco polecam

Bardziej szczegółowo

Urodzinowy tort z kajmakiem i rafaello

Urodzinowy tort z kajmakiem i rafaello Urodzinowy tort z kajmakiem i rafaello Tort, na który przepis chciałabym Wam przedstawić absolutnie nie jest fit. Uważam jednak, że czas urodzin, rządzi się swoimi prawami. Uwielbiam wtedy zaszaleć, nie

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI: 1. Krótko o Bawarii 2. Kuchnia bawarska 3. Przepisy 4. Restauracje

SPIS TREŚCI: 1. Krótko o Bawarii 2. Kuchnia bawarska 3. Przepisy 4. Restauracje SPIS TREŚCI: 1. Krótko o Bawarii 2. Kuchnia bawarska 3. Przepisy 4. Restauracje BAWARIA Bawaria to największy pod względem powierzchni i najlepiej rozwinięty gospodarczo kraj związkowy Niemiec. Herb Bawarii

Bardziej szczegółowo

Krem ogórkowy z lubczykiem i estragonem na zacierce Przepis jest mojego autorstwa, a jego inspiracją był mój wujek, który kilka lat temu, próbując

Krem ogórkowy z lubczykiem i estragonem na zacierce Przepis jest mojego autorstwa, a jego inspiracją był mój wujek, który kilka lat temu, próbując Krem ogórkowy z lubczykiem i estragonem na zacierce Przepis jest mojego autorstwa, a jego inspiracją był mój wujek, który kilka lat temu, próbując wytłumaczyć mi jak powinna smakować najlepsza na świecie

Bardziej szczegółowo

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz. Marynata:

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek 1 łyżka masła sól biały pieprz. Marynata: Tym razem moje ulubione kurki, przysmażane na maśle Proste, pyszne i wiele zastosowań. Dzisiaj przygotowałam je w towarzystwie polędwiczki i musu jabłkowo-chrzanowego. 1 polędwiczka wieprzowa 200 g kurek

Bardziej szczegółowo

PL PIEKARNIK KSIĄŻKA KUCHARSKA

PL PIEKARNIK KSIĄŻKA KUCHARSKA ...... PL PIEKARNIK KSIĄŻKA KUCHARSKA 2 www.electrolux.com PROGRAMY AUTOMATYCZNE Numer programu Nazwa programu 1 PIECZEŃ WOŁOWA 2 PIECZEŃ WIEPRZOWA 3 KURCZAK CAŁY 4 PIZZA 5 BABECZKI 6 QUICHE LORRAINE 7

Bardziej szczegółowo

Tort malinowo-cytrynowy

Tort malinowo-cytrynowy Tort malinowo-cytrynowy Oj, długo musieliście czekać na ten przepis ;) Zapewniam, że warto było! Tort, który dziś Wam przedstawiam, to wspomnienie lata w środku zimy. Przepis na biszkopt znacie już doskonale,

Bardziej szczegółowo

Z czego słyną Rosjanie?

Z czego słyną Rosjanie? Kuchnia Rosyjska Z czego słyną Rosjanie? Przede wszystkim z wspaniałego kawioru. To właśnie Rosja jest największym producentem tego przysmaku. MoŜemy tak spotkać kawior czarny z ryby bieługi (jesiotrowate)

Bardziej szczegółowo

Przepis wymyśliłam dwa lata temu, kiedy niespodziewany wigilijny gość w postaci mojej ciężarnej przyjaciółki wyraził niezwykłą, choć typową dla stanu

Przepis wymyśliłam dwa lata temu, kiedy niespodziewany wigilijny gość w postaci mojej ciężarnej przyjaciółki wyraził niezwykłą, choć typową dla stanu Przepis wymyśliłam dwa lata temu, kiedy niespodziewany wigilijny gość w postaci mojej ciężarnej przyjaciółki wyraził niezwykłą, choć typową dla stanu błogosławionego, zachciankę spożycia grzańca na słono.

Bardziej szczegółowo

Bułki grahamki. Szybkie wskazówki Czas Temperatura Prędkość

Bułki grahamki. Szybkie wskazówki Czas Temperatura Prędkość pierwsze przepisy 220 g wody 50 g drożdży 50 g otrębów pszennych 3 ł/s oliwy ł/h cukru ł/h soli białko mak, sezam pestki słonecznika, dyni Bułki grahamki Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże,

Bardziej szczegółowo

nr 3 [156/2013] REKLAMA Rubryka kulinarna Łukasza Walusia TRANSPORT pow. 2 t GRATIS WIOSENNA PROMOCJA KACZKA W GLAZURZE Składniki: 1 kaczka 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki białego

Bardziej szczegółowo

Przepis na babkę z Huty Starej babkę piecze najstarsza członkini koła gospodyń Stanisława Paluch

Przepis na babkę z Huty Starej babkę piecze najstarsza członkini koła gospodyń Stanisława Paluch Przepis na babkę z Huty Starej babkę piecze najstarsza członkini koła gospodyń Stanisława Paluch A wszystkim chętnym do spróbowania tradycyjnej baby drożdżowej podajemy przepis: potrzebujemy 1 kilogram

Bardziej szczegółowo

Rogaliki z makiem. Składniki. Wskazówki

Rogaliki z makiem. Składniki. Wskazówki Rogaliki z makiem Podczas wigilii koniecznie trzeba skosztować każdej potrawy, szczególnie dużo należy zjeść maku, który uważany jest za synonim dostatku. Dlatego jeśli nie lubimy kutii podajmy rogaliki

Bardziej szczegółowo

Choineczka z awokado

Choineczka z awokado Choineczka z awokado 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżeczka serka naturalnego 6 tostów 1/4 czerwonej papryki sól i pieprz Awokado kroimy wzdłuż i z jednej połówki wydrążam miąższ (drugą wraz z pestką możemy

Bardziej szczegółowo

1 ł cukru 20 g oliwy 100 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków

1 ł cukru 20 g oliwy 100 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków Bułki 220 g wody 50 g otrębów pszennych 3 Ł oliwy 1 białko mak, sezam pestki słonecznika, dyni Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, otręby, sól, oliwę. Ciasto wyłożyć do miseczki

Bardziej szczegółowo

Chleb mieszany z automatu

Chleb mieszany z automatu Chleb mieszany z automatu Dawno już nie było tutaj chleba z maszyny, a ponieważ kupiłam ostatnio kilka mieszanek do wypieku chleba, postanowiłam popróbować i pokazać Wam, co tam smacznego z tego wyszło.

Bardziej szczegółowo

Marchewkowy omlet z pieczoną dynią

Marchewkowy omlet z pieczoną dynią Marchewkowy omlet z pieczoną dynią 3 jajka 80 ml świeżego soku marchewkowego 1 łyżka mąki 1/6 dyni Hokkaido 1 garść rodzynek 1 łyżka oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki masła orzechowego 2 plastry Capreggio sera

Bardziej szczegółowo

SMACZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI ŚNIADANIOWE

SMACZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI ŚNIADANIOWE WIEM CO JEM SMACZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI ŚNIADANIOWE SAŁATKI Str. 2 CIEPŁE PRZEKĄSKI Str. 6 KANAPKI Str. 14 SAŁATKI "bomba witaminowa" do szkoły Składniki na sałatkę: 8 łyżek kaszki kuskus 4 liście sałaty

Bardziej szczegółowo

Składniki: Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Składniki: Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do przygotowania

Bardziej szczegółowo

Zestaw 1. Surówka z czerwonej kapusty Waga 1 porcji -120 g Kapusta czerwona Jabłko Cebula Olej słonecznikowy Sok z cytryny lub ocet winny Sól Pieprz

Zestaw 1. Surówka z czerwonej kapusty Waga 1 porcji -120 g Kapusta czerwona Jabłko Cebula Olej słonecznikowy Sok z cytryny lub ocet winny Sól Pieprz Zestaw 1 Zupa z fasolki szparagowej z ziemniakami Fasolka szparagowa Olej RyŜ gotowany Waga 1 porcji 150g RyŜ Duszona pierś z indyka Waga 1 porcji - 90 g, Mięso z piersi indyka bez skóry Cebula Mąka pszenna

Bardziej szczegółowo

Wystarczy 1 tabletka po posiłku. siła, której możesz zaufać! Przepisy znajdziesz wewnątrz ulotki!

Wystarczy 1 tabletka po posiłku. siła, której możesz zaufać! Przepisy znajdziesz wewnątrz ulotki! Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj

Bardziej szczegółowo

Pięć dni. z kuchnią Pięciu Przemian. www.wkuchnipieciuprzemian.pl PRZEPISY I ZDJĘCIA: ANNA CZELEJ

Pięć dni. z kuchnią Pięciu Przemian. www.wkuchnipieciuprzemian.pl PRZEPISY I ZDJĘCIA: ANNA CZELEJ Pięć dni z kuchnią Pięciu Przemian www.wkuchnipieciuprzemian.pl PRZEPISY I ZDJĘCIA: ANNA CZELEJ Menu poniedziałek Śniadanie: Pasta z jajek i pomidorów Obiad: Zupa krem z marchewki i melona kolacja: Sałatka

Bardziej szczegółowo

CIASTO MARCHEWKOWE. Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę, marchew i przyprawy. Piec około 40 minut w temp. 180.

CIASTO MARCHEWKOWE. Zmiksować jajka z cukrem, dodać mąkę, marchew i przyprawy. Piec około 40 minut w temp. 180. CIASTO MARCHEWKOWE - 2 szklanki mąki - 2 szklanki cukru - 2 szklanki tarkowanej marchwi (około 70 dag) - 1 szklanka oleju - 4 jaja - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżeczki sody - 2 łyżeczki cynamonu

Bardziej szczegółowo

Przepisy na sosy. Sos korzenny z nutą pomarańczy. Składniki: - Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka. - pomarańcza - 1 sztuka

Przepisy na sosy. Sos korzenny z nutą pomarańczy. Składniki: - Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka. - pomarańcza - 1 sztuka Przepisy na sosy Sos korzenny z nutą pomarańczy - Esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr - 1 sztuka - pomarańcza - 1 sztuka - kora cynamonowa, kawałek - 1 sztuka - goździki - 2 sztuki - gwiazdka anyżu,

Bardziej szczegółowo

Kotlety z ziemniaków. Składniki :

Kotlety z ziemniaków. Składniki : O Autorce: Martyna Tomecka to energiczna 22 latka. W kuchni prezentuje inwencję twórczą, o jakiej moŝna zamarzyć! Choć jest wytrawną kucharką, trzyma przysłowiową linię, a Jej ulubioną potrawą są niezbyt

Bardziej szczegółowo

Rolada Ziemniaczana. Adrian Chodowiec grupa Wiewiórki. Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków. 50 dag mięsa mielonego. 2 cebule. Sól, pieprz do smaku

Rolada Ziemniaczana. Adrian Chodowiec grupa Wiewiórki. Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków. 50 dag mięsa mielonego. 2 cebule. Sól, pieprz do smaku Adrian Chodowiec grupa Wiewiórki Rolada Ziemniaczana Ok. 1 kg ziemniaków 50 dag mięsa mielonego 2 cebule Sól, pieprz do smaku 3 wafle tortowe Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce usmażyć. Mięso podsmażyć

Bardziej szczegółowo