Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych"

Transkrypt

1 Z OSTATNIEJ ŁAWKI *GAZETKA KÓŁKA DZIENNIKARSKIEGO * *ZST W BEŁŻYCACH * DZIŚ w gazetce: Subkultury młodzieżowe Postne dania Nagroda Nobla Nr 5 - marzec 2014 Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej w Kielcach Subkultury młodzieżowe- sposób na młodzieżowy bunt i frustracje. Fenomen subkultur młodzieżowych od zawsze budzi powszechne zainteresowanie. Najczęściej przyjmuje się, że subkultury odznaczają się odrębnością od dominującej kultury społeczeństwa w zakresie pewnych wartości i norm postępowania. Może się również zdarzyć, że subkulturę tworzy młodzież, zafascynowana np. pewnym rodzajem muzyki, sportu lub możliwościami jakie dają nowoczesne technologie informacyjne (hakerzy). Każda subkultura posiada cztery istotne składniki: a) swoisty język, b) swoistą tonację uczuciowo-emocjonalną, c) specyficzne formy zachowania, d) specyficzny system wartości. Nieodłącznym elementem przemian cywilizacyjnych i procesów rozwoju społecznego jest pojawianie się coraz to nowych subkultur młodzieżowych. Współczesna cywilizacja, w której dominującą rolę odgrywają multimedia, zwłaszcza Internet, z jednej strony przybliża do siebie ludzi z różnych rejonów świata, z drugiej zaś, co wydaje się być paradoksalne oddala ich od siebie. Podobne przeobrażenia występują także w obszarze subkultur młodzieżowych, których przedstawiciele jak się wydaje częściej spotykają się w wirtualnej rzeczywistości niż w realnym życiu. Współczesne, interaktywne systemy informacyjne zrywają dotychczasowe kanony porozumiewania się. Internauci posiadają więc znacznie większą swobodę programowania spotkań z osobami, które podzielają ich zainteresowania. Poruszanie się w wirtualnej rzeczywistości staje się formą przygotowania do życia w społeczeństwie post-modernistycznym, zdominowanym przez kulturę informacyjną. Gracze komputerowi. Zabawa w przemoc, dzięki sieci komputerowej, osiąga poziom masowej rozrywki. Jej rozwojowi sprzyja subkultura graczy komputerowych, którzy w tym celu wykorzystują nowoczesne programy komputerowe. Osoby te spotykają się w różnego rodzaju klubach, salonach gier, internetowych kawiarenkach, po to aby zetknąć się z tym, co ich łączy: cybernetycznym światem, rodzajem sztucznego raju dla wtajemniczonych. Interaktywny charakter gier komputerowych pełni ważną rolę w procesie socjalizacji. Zachodzi on między innymi poprzez mechanizm identyfikacji polegający na wcielaniu się we właściwości osobowe ekranowego bohatera. W wyniku modelowania następuje uczenie się agresji, która często warunkuje ostateczny efekt bycie zwycięzcą. 1

2 Gry komputerowe stymulują potrzebę bycia agresywnym w domu, w grupie rówieśniczej. Dzieci spędzające wiele godzin przed komputerem, bardziej skłonne są w porównaniu z innymi, do demonstrowania zachowań agresywnych, częściej bywają nieufne, drażliwe, podejrzliwe. Gry znieczulają moralnie, szczególnie dzieci o obniżonej sprawności intelektualnej. Clubbing Subkultura clubbingu to zjawisko stosunkowo nowe. Trudno jednoznacznie stwierdzić czy wynika ona jedynie z problemów egzystencjonalnych jednostek czy z uwiedzenia propozycjami wszechobecnej reklamy. W aspekcie potocznym, to jedynie forma spędzania czasu. Klubowicze, bawiąc się przy dźwiękach techno, rave, house czują się szczęśliwi, mają pozytywny stosunek do życia, szacunek wobec siebie. Lubią się bawić i nietypowo ubierać. Stały motyw ich filozofii to bycie lepszym od pozostałych. Medialny underground. Jest kojarzony z istnieniem tzw. sceny hackerskiej. Hakerzy czy komputerowi włamywacze dzielą się na tych, którzy wyznają pewne zasady etyczne włamują się nie dla korzyści majątkowych, ale z chęci sprawdzenia siebie, oraz crakerów włamujących się do oprogramowania w celach rabunkowych. Styl życia hackerów jako subkultury, przypomina mroczną wizję przyszłości zawartą m.in. w filozofii cyberpunkowej. Sposób myślenia hackerów opiera się na kulcie indywidualizmu, samodzielności, a także anarchistycznej wizji wolności, szczególnie w dziedzinie przepływu informacji. Cybermaniacy Dzięki rozwojowi sieci informatycznej wykorzystują możliwości cyberprzestrzeni. Jest to miejsce ich samorealizacji, poszukiwania wartości. Tworzą rodzaj wspólnoty (cyberwięzi, cyberrole), która dzięki Internetowi (odpowiednie strony, poczta elektroniczna) cieszy się dużym zainteresowaniem młodzieży. Ta cybernetyczna wspólnota wyłamuje się z jakichkolwiek ram władzy (rodzicielskiej, szkolnej, symbolicznej zawartej w przekazach kultury). Fakt, iż coraz więcej młodych ludzi w Polsce spędza wolny czas przed komputerem upatrując w nim szansy zaistnienia, przetrwania, wybicia się niesie wiele zagrożeń, gdyż sprzyja: pogłębieniu się kulturowego dystansu między starszym a młodszym pokoleniem. dominacji elektronicznych form komunikowania się, które eliminują kulturę żywego słowa (zagrażają także istnieniu książki). uzależnieniu komputerowemu (cybermaniacy nie mogą rozstać się z klawiaturą), wykazują brak zainteresowania innymi formami aktywności, tracą kontakt z rzeczywistością, zaniedbują się w nauce. kontaktowaniu młodych ludzi, m.in. z pornografią (cyberporno). Aby zapobiegać możliwościom uczestnictwa młodzieży w podkulturach, trzeba stworzyć warunki rozwoju, w których ich potrzeby i pragnienia byłyby pełniej uwzględniane i zaspokajane. Należy zwłaszcza: ukierunkowywać samorealizację młodzieży na zachowanie twórcze, a zarazem akceptowane społecznie, wdrażać i rozszerzać możliwości korzystania z dorobku i osiągnięć kultury globalnej oraz alternatywnej, tworzyć instytucje spędzania czasu wolnego dostępne dla ogółu młodzieży, a zarazem wnoszące w ich życie pewne wartości i przeżycia, modyfikować działalność różnych typów i rodzajów szkół, eliminując w szczególności przestarzałe formy i sposoby nauczania, konserwatywne metody postępowania nauczycieli, uatrakcyjniając przyswojenie wiedzy wraz z wdrażaniem do samodzielności i twórczego, konstruktywnego myślenia, tworzyć w szkole taki klimat, aby uczniowie chcieli w niej przebywać i zdobywać wiedzę, upowszechniać organizacje przyciągające młodzież atrakcyjnymi metodami działania, umożliwiającymi jej prawidłową samorealizację, Opr. M.S 2

3 Postne dania Od niepamiętnych czasów nasi przodkowie bardzo skrupulatnie przestrzegali postu. W piątki, w czasie adwentu oraz w okresie od środy popielcowej do Wielkanocy nie jadano mięsa a także wszelkiego rodzaju potraw okraszonych słoniną. W obecnych czasach tradycja postnych potraw została trochę zapomniana. A ponieważ zachowanie postu jest gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia, dlatego też podajemy dziś przepisy na postne dania i mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Kasza gryczana z serem 1 szklanka kaszy gryczanej 1,5 szklanki wody 2 łyżki oleju ½ kg białego sera twarogowego 2 jajka 2 kopiaste łyżki zieleniny ( koperek, natka pietruszki, młode pędy czosnku, młode listki bazylii) 0,25 l śmietany kremówki przyprawy: sól, miałki biały pieprz, szczypta mielonej papryki W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy kaszę i przez 3 minuty, stale mieszając, lekko zasmażamy. Zasmażoną kaszę zalewamy gorącą wodą, przyprawiamy do smaku i stale mieszając, gotujemy na małym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, naczynie szczelnie przykrywamy. Przygotowanie sera: Ser przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z całymi jajami, zieleniną, doprawiamy do smaku - powinien być bardzo aromatyczny. Formę do zapiekania smarujemy obficie tłuszczem. Na dno dajemy połowę kaszy, na nią cały ser, na wierzch resztę kaszy. Wyrównujemy powierzchnię, zalewamy kremówką i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na minut. Gdy śmietanka lekko się zarumieni potrawa gotowa. Podajemy z sezonową surówką. Knedle ze śliwkami 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli dojrzałe śliwki węgierki cukier wymieszany z cynamonem do polania: gęsta śmietana lub masło zrumienione z bułką Ziemniaki rozbijamy z żółtkami na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące i układamy na stolnicy. Farsz: umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestkę, w miejsce po pestce sypiemy cukier z cynamonem, składamy. Tak przygotowaną śliwką nadziewamy knedle. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, podajemy polane śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką. Opr. M.I. 3

4 Nagroda Nobla NAGRODA NOBLA- WARTO WIEDZIEĆ, ŻE 27 listopada 1895 roku, w Paryżu Alfred Nobel złożył podpis pod swoją ostatnią wolą. Dał tym samym początek tradycji, która regularnie od 10 grudnia 1901 roku-przypomina nam o tym, że epoka wynalazków nie zakończyła się w XIX wieku, ale trwa nieprzerwanie do dziś. Urodzony w 1833 roku wynalazca posiadał rozliczne talenty, jednak to właśnie odkrycie dynamitu, opatentowanego w 1867 roku, przyniosło mu fortunę. Początkowo Nobel liczył na to, że niszczycielska siła materiału wybuchowego zniechęci ludzi do prowadzenia wojen, lecz niestety jego przewidywania nie sprawdziły się. Już wkrótce dynamit był powszechnie wykorzystywany na całym świecie. Wynalazca chcąc zadość uczynić ludzkości, postanowił w swoim testamencie nagrodzić tych, którzy działają na rzecz pokoju oraz tych, którzy znacząco przyczyniają się do rozwoju nauki. Od 1901 roku przez 67 lat Nagrody Nobla były przyznawane w pięciu dziedzinach: *fizyce *chemii *medycynie *literaturze *Pokojowa Nagroda Nobla. W 1968 roku szwedzki bank Sveriges Riksbenk ufundował nagrodę w szóstej dziedzinieekonomii. Dotychczas Nagrodę Nobla przyznano 549 razy. Do 2011 roku 43 razy nagrodę otrzymały kobiety, w tym dwukrotnie Maria Skłodowska Curie(fizyka 1903,chemia 1911).Takim osiągnięciem pochwalić się mogą jeszcze tylko trzy osoby w ponad 100-letniej historii Nagrody. Wśród laureatów Nagrody Nobla nie brakuje polskich nazwisk. Poza wymienioną już Marią Skłodowską Curie, uhonorowani zostali także Henryk Sienkiewicz (literatura 1905),Władysław Reymont (literatura 1924),Czesław Miłosz (literatura 1980),Lech Wałęsa(Pokojowa Nagroda Nobla 1983) i Wisława Szymborska (literatura 1996).Ponadto nagrody otrzymało 17 osób urodzonych w Polsce lub związanych z nią więzami pokrewieństwa, m.in. córka Marii Skłodowskiej Curie. Nagroda Nobla w liczbach: 826- liczba osób, które otrzymały Nagrodę Nobla w latach tyle razy nie przyznano Nagrody Nobla 20-liczba instytucji uhonorowanych Nagrodą Nobla 6-liczba laureatów, które odmówiły przyjęcia Nagrody Nobla 3- tylu laureatów Nagrody Nobla przebywało w areszcie, gdy przyznawano im wyróżnienie. Najmłodszym laureatem Nagrody Nobla jest 25-letni Sir Wiliam Lawrence Bragg (fizyka 1915). Nigdy nie przyznano nagrody Thomasowi Edisonowi i Mahatmie Gandhiemu. Opr. B.K Recenzja filmowa Recenzja filmu Zagubiony czas / Die Verlorene Zeit "Zagubiony czas" to wzruszająca historia miłości Żydowki i Polaka. Film przedstawia niezwykłą opowieść o uczuciu, które rozkwitło w 1944 r. na terenie obozu koncentracyjnego Auschwitz. Tomasz, grany przez Mateusza Damięckiego - młody polski więzień polityczny zakochany w żydowskiej więźniarce Hannie Silberstein, organizuje ryzykowną ucieczkę obojga z obozu zagłady. Jest to przejmujący obraz brutalnego życia obozowego, marności życia ludzkiego oraz walki nadziei i godności z codziennością. 4

5 W czasie wojennej zawieruchy oraz powojennej polityki komunistów zakochani zostają rozdzieleni. Bez wiadomości o sobie bohaterowie powoli tracą nadzieję na spotkanie.ponad trzydzieści lat później w Nowym Jorku, szczęśliwie zamężna Hanna zauważa w tv mężczyznę przypominającego jej ukochanego i za wszelką cenę stara się go odnaleźć. Obiektywne kino niemieckie, z bardzo dobrą grą M. Damięckiego. Liczne nagrody na międzynarodowych festiwalach. Polecam do obejrzenia. gatunek: produkcja: premiera: reżyseria: Melodramat, Wojenny Niemcy 24 listopada 2011 (świat) Anna Justice Opr. B. W. Fotoreportaż z XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej w Kielcach OPR. J.W. 5

Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA -jajka (trzy) -cukier (pół szklanki) -mąka (pół szklanki) -cytryna (pół) Babeczki cytrynowe Składniki są, pieczemy! Oddziel żółtka od białek i ubij białka z

Bardziej szczegółowo

Projekt, ćwiczenie pisemne, ilustracja, prezentacja, praca z klasą, praca w zespołach.

Projekt, ćwiczenie pisemne, ilustracja, prezentacja, praca z klasą, praca w zespołach. 1. 2. Polscy nobliści a. 1. Cele lekcji i. a) Wiadomości Uczeń zna dorobek polskich noblistów oraz zasady przyznawania Nagrody Nobla. ii. b) Umiejętności Uczeń potrafi: samodzielnie wyszukać informacje,

Bardziej szczegółowo

Barszcz białostocki. Opis przygotowania:

Barszcz białostocki. Opis przygotowania: Barszcz białostocki 2 duże winne jabłka 1 buraki średniej wielkości 3 szklanek bulionu wołowego łyżka masła łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany listek laurowy goździk cukier Opis przygotowania: Obrane i umyte

Bardziej szczegółowo

ŃSKIEJ. Barszcz czerwony z uszkami. Zupy, Zupy, Zupy... -przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, Buraki czerwone 1kg

ŃSKIEJ. Barszcz czerwony z uszkami. Zupy, Zupy, Zupy... -przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, Buraki czerwone 1kg 1 ŃSKIEJ Zupy, Zupy, Zupy... Barszcz czerwony z uszkami Buraki czerwone 1kg Włoszczyzna 1 op. Czosnek 2 ząbki Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, kwasek cytrynowy lub ocet

Bardziej szczegółowo

Gotowanie na parze WSTĘP

Gotowanie na parze WSTĘP GOTOWANIE NA PARZE Gotowanie na parze WSTĘP moda na posiłki przygotowywane na parze do Polski dotarła stosunkowo niedawno i początkowo spotkała się z nieufnością i niezbyt wielkim zainteresowaniem. Warto

Bardziej szczegółowo

Table of Contents. O e-booku. Copyright. Owsianka. Jaglanka inaczej. Placuszki gryczane. Kaszka jaglana z malinami. Placuszki serowe.

Table of Contents. O e-booku. Copyright. Owsianka. Jaglanka inaczej. Placuszki gryczane. Kaszka jaglana z malinami. Placuszki serowe. Table of Contents O e-booku Copyright Owsianka Jaglanka inaczej Placuszki gryczane Kaszka jaglana z malinami Placuszki serowe Omlet bananowy Placuszki owsiane Malinowa wariacja na temat jaglanki Ciasto

Bardziej szczegółowo

Jabłko Papryka Arbuz

Jabłko Papryka Arbuz Twój sklep 9 Klikaj na artykuły, aby poznać ciekawe przepisy Klikaj na artykuły, aby poznać ciekawe przepisy 3 20 4 6 20 /kg Jabłko Papryka Arbuz 2 z ł/kg 3 5 Pomarańcza Gruszka Cebula 3 21 8 Wiśnia Cytryna

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZONE PRZEPISY. Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, cukier (można dodać odrobinę

SPRAWDZONE PRZEPISY. Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, cukier (można dodać odrobinę SPRAWDZONE PRZEPISY Ciasto drożdżowe (w maszynce) 8g drożdży suszonych 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru 1/4 kostki masła (kostka 250 g) 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jaja Opcjonalnie: rodzynki, suszona żurawina

Bardziej szczegółowo

SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI:

SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI: Książka kucharska SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone majonez sól i pieprz

Bardziej szczegółowo

SAŁATKA OWOCOWA SEROWE KORECZKI. Czas wykonania: około 15 min. Składniki (liczba porcji 8): ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki) 20 dag rokpola

SAŁATKA OWOCOWA SEROWE KORECZKI. Czas wykonania: około 15 min. Składniki (liczba porcji 8): ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki) 20 dag rokpola SAŁATKA OWOCOWA Czas wykonania: około 7 min. 2 średnie mandarynki 3 plastry ananasa 1 średni banan 2 łyżki niesłodzonego soku pomarańczowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu szczypta goździków

Bardziej szczegółowo

Zdrowo jeść by rosnąć w siłę

Zdrowo jeść by rosnąć w siłę Projekt Fundacji dzieciom Zdrowo jeść by rosnąć w siłę Książka kucharska opracowana przez podopiecznych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Augustowie Spis treści Ogniskowej Książki Kucharskiej 1. Kolorowa

Bardziej szczegółowo

Przepisy z czerwoną palmą

Przepisy z czerwoną palmą Przepisy z czerwoną palmą Dorota D.K. Kornas 1. ŚLEDZIE Z OLEJEM Z CZERWONEJ PALMY 10min 2-4 płaty słonych śledzi -3 nieduże cebule -½ szklanki bio oleju z czerwonej palmy Ölmühle Solling Śledzie należy

Bardziej szczegółowo

Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować i dalej przetwarzać.

Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować i dalej przetwarzać. PRZEPIS PODSTAWOWY NA CIASTO Ciasto na pasztecik 1,5 kg mąki 15 g soli 250 g masła lub smalcu 3/8 l wody Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować

Bardziej szczegółowo

Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 6/15/15 11:16 AM 6/15/15 11:16 AM

Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 6/15/15 11:16 AM 6/15/15 11:16 AM Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 Koktajl bananowy z miętą i Milupa lp-drinkiem Składniki: banan 70 g Milupa lp-drink 3 miarki (15 g) woda 200 ml miód 5 g cynamon (szczypta) Przepis na 1 porję PHE: 47,5

Bardziej szczegółowo

Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie

Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie możemy coś dla siebie smacznego przygotować :) Poniżej

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy

Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy 1. Prowadzący: Magdalena Baranowska 2. Temat zajęć: Zupa pomidorowa z makaronem, udka faszerowane i sałatka jarzynowa. 3. Metody pracy: - słowna (instruktaż

Bardziej szczegółowo

Ciasto zwykłe. Składniki. -2 jajka. -20dkg mąki. -1/4 l wody. -1/4 l mleka. - szczypta soli. -2 łyżki oliwy. Wykonanie

Ciasto zwykłe. Składniki. -2 jajka. -20dkg mąki. -1/4 l wody. -1/4 l mleka. - szczypta soli. -2 łyżki oliwy. Wykonanie -6- Ciasto zwykłe -2 jajka -20dkg mąki -1/4 l wody -1/4 l mleka - szczypta soli -2 łyżki oliwy - Do miski wybić jajka, wlać wodę i mleko, sól, zmiksować. - Dodawać porcjami mąkę cały czas miksować - Dodać

Bardziej szczegółowo

Normy energetyczne dla dzieci:

Normy energetyczne dla dzieci: Normy energetyczne dla dzieci: Grupa wiekowa Dzieci 1-3 lat Dzieci 4-6 lat Kcal/dobę 1000kcal 1400kcal Posiłek Energia dzieci 1-3 lat Energia dzieci 4-6 lat śniadanie 25-30% kalorii 250-300kcal 350-420kcal

Bardziej szczegółowo

Kasza jaglana z dynią

Kasza jaglana z dynią Kasza jaglana z dynią Składniki na 2 porcje: 1 /2 szklanki kaszy jaglanej 200 g surowej dyni 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cukru waniliowego kaszę wypłukać i zalać jedną szklanką delikatnie osolonej wody, postawić

Bardziej szczegółowo

Przepis wymyśliłam dwa lata temu, kiedy niespodziewany wigilijny gość w postaci mojej ciężarnej przyjaciółki wyraził niezwykłą, choć typową dla stanu

Przepis wymyśliłam dwa lata temu, kiedy niespodziewany wigilijny gość w postaci mojej ciężarnej przyjaciółki wyraził niezwykłą, choć typową dla stanu Przepis wymyśliłam dwa lata temu, kiedy niespodziewany wigilijny gość w postaci mojej ciężarnej przyjaciółki wyraził niezwykłą, choć typową dla stanu błogosławionego, zachciankę spożycia grzańca na słono.

Bardziej szczegółowo

Składniki: Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę.

Składniki: Chipsy z marchewki: 1 mała marchewka odrobina oleju. Przygotowanie: Piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Pyszne, aromatyczne i lekko słodkie curry z kurczakiem, czerwoną soczewicą, pomidorami, melonem i chipsami z marchewki. Gotowe curry podałam w wydrążonym melonie, którego część użyłam do przygotowania

Bardziej szczegółowo

Z czego słyną Rosjanie?

Z czego słyną Rosjanie? Kuchnia Rosyjska Z czego słyną Rosjanie? Przede wszystkim z wspaniałego kawioru. To właśnie Rosja jest największym producentem tego przysmaku. MoŜemy tak spotkać kawior czarny z ryby bieługi (jesiotrowate)

Bardziej szczegółowo

nr 3 [156/2013] REKLAMA Rubryka kulinarna Łukasza Walusia TRANSPORT pow. 2 t GRATIS WIOSENNA PROMOCJA KACZKA W GLAZURZE Składniki: 1 kaczka 1 szklanka soku pomarańczowego 2 łyżki miodu 2 łyżki białego

Bardziej szczegółowo

Nasza Mała Ojczyzna podsumowanie projektu

Nasza Mała Ojczyzna podsumowanie projektu Stowarzyszenie Dorośli Dzieciom w Nawsiu Brzosteckim i Koło Gospodyń Wiejskich w Woli Brzosteckiej Stowarzyszenie Dorośli Dzieciom w Nawsiu Brzosteckim Nawsie Brzosteckie 206 39-230 Brzostek Nasza Mała

Bardziej szczegółowo

SMACZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI ŚNIADANIOWE

SMACZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI ŚNIADANIOWE WIEM CO JEM SMACZNE I ZDROWE PRZEKĄSKI ŚNIADANIOWE SAŁATKI Str. 2 CIEPŁE PRZEKĄSKI Str. 6 KANAPKI Str. 14 SAŁATKI "bomba witaminowa" do szkoły Składniki na sałatkę: 8 łyżek kaszki kuskus 4 liście sałaty

Bardziej szczegółowo

1 ł cukru 20 g oliwy 100 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków

1 ł cukru 20 g oliwy 100 g ugotowanych wystudzonych ziemniaków Bułki 220 g wody 50 g otrębów pszennych 3 Ł oliwy 1 białko mak, sezam pestki słonecznika, dyni Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać drożdże, cukier, mąkę, otręby, sól, oliwę. Ciasto wyłożyć do miseczki

Bardziej szczegółowo

Pięć dni. z kuchnią Pięciu Przemian. www.wkuchnipieciuprzemian.pl PRZEPISY I ZDJĘCIA: ANNA CZELEJ

Pięć dni. z kuchnią Pięciu Przemian. www.wkuchnipieciuprzemian.pl PRZEPISY I ZDJĘCIA: ANNA CZELEJ Pięć dni z kuchnią Pięciu Przemian www.wkuchnipieciuprzemian.pl PRZEPISY I ZDJĘCIA: ANNA CZELEJ Menu poniedziałek Śniadanie: Pasta z jajek i pomidorów Obiad: Zupa krem z marchewki i melona kolacja: Sałatka

Bardziej szczegółowo

Rolada Ziemniaczana. Adrian Chodowiec grupa Wiewiórki. Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków. 50 dag mięsa mielonego. 2 cebule. Sól, pieprz do smaku

Rolada Ziemniaczana. Adrian Chodowiec grupa Wiewiórki. Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków. 50 dag mięsa mielonego. 2 cebule. Sól, pieprz do smaku Adrian Chodowiec grupa Wiewiórki Rolada Ziemniaczana Ok. 1 kg ziemniaków 50 dag mięsa mielonego 2 cebule Sól, pieprz do smaku 3 wafle tortowe Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce usmażyć. Mięso podsmażyć

Bardziej szczegółowo

Moje marzenie to kucharzenie lepiej ci radzę nie zadzieraj z kucharzem

Moje marzenie to kucharzenie lepiej ci radzę nie zadzieraj z kucharzem Moje marzenie to kucharzenie lepiej ci radzę nie zadzieraj z kucharzem Naleśnik proste danie mączne smażone na patelni. Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie

Bardziej szczegółowo

Zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego - przykładowe rozwiązanie zadania nr 1

Zawód: technik żywienia i gospodarstwa domowego - przykładowe rozwiązanie zadania nr 1 TYTUŁ PROJEKT REALIZACJI PRAC ZWIĄZANYCH Z PRZYGOTOWANIEM OBIADU W PRZEDSZKOLU WG OBOWIĄZUJĄCEGO JADŁOSPISU ORAZ SPORZĄDZENIE ZAPOTRZEBOWANIA ŻYWNOŚCIOWEGO I RAPORTU ŻYWIENIOWEGO W ODNIESIENIU DO OBIADU.

Bardziej szczegółowo

Panasonic Marketing Europe GmbH. Produkty zawarte w niniejszych materiałach informacyjnych podlegają bieżącym innowacjom i mogą nieco różnić się pod

Panasonic Marketing Europe GmbH. Produkty zawarte w niniejszych materiałach informacyjnych podlegają bieżącym innowacjom i mogą nieco różnić się pod Panasonic Marketing Europe GmbH. Produkty zawarte w niniejszych materiałach informacyjnych podlegają bieżącym innowacjom i mogą nieco różnić się pod względem parametrów lub wyglądu. Niniejsze materiały

Bardziej szczegółowo

Wystarczy 1 tabletka po posiłku. siła, której możesz zaufać! Przepisy znajdziesz wewnątrz ulotki!

Wystarczy 1 tabletka po posiłku. siła, której możesz zaufać! Przepisy znajdziesz wewnątrz ulotki! Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj

Bardziej szczegółowo

PRZEPISY NA DOBRY CHLEB

PRZEPISY NA DOBRY CHLEB PRZEPISY NA DOBRY CHLEB 1. Chleb żytni 1 kg mąki żytniej 40 dag ziemniaków 1 dag drożdży 1 łyżeczka soli 3 szklanki wody mineralnej tłuszcz do posmarowania blachy Przygotowanie: Poprzedniego dnia 35 dag

Bardziej szczegółowo

Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, Receptury. Mirosław Łęczycki. Chleb razowy z suszoną żurawiną. Przygotowanie

Do miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać wodę, Receptury. Mirosław Łęczycki. Chleb razowy z suszoną żurawiną. Przygotowanie Publikacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Mirosław Łęczycki Receptury Chleb razowy z suszoną żurawiną 300 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej

Bardziej szczegółowo

ZAJĘCIA KULINARNE PRZEPISY

ZAJĘCIA KULINARNE PRZEPISY ZAJĘCIA KULINARNE PRZEPISY 1. Desery z owoców Sałatka owocowa Owoce sezonowe do wyboru zależnie od upodobań: jabłka, gruszki, śliwki, banany,kiwi, brzoskwinie świeże lub z puszki, winogrona, kawałek arbuza,

Bardziej szczegółowo

1. Jaką nagrodę Nobla otrzymał Lech Wałęsa: (0-1 pkt) A) literacką B) pokojową C) w dziedzinie ekonomii D) w dziedzinie medycyny A) B ) C ) D)

1. Jaką nagrodę Nobla otrzymał Lech Wałęsa: (0-1 pkt) A) literacką B) pokojową C) w dziedzinie ekonomii D) w dziedzinie medycyny A) B ) C ) D) TEST V - NAGRODA NOBLA - Fundatorem Nagrody Nobla był Ŝyjący w latach 1833-1896 szwedzki chemik, wynalazca dynamitu, Alfred Nobel. Fundacja jego imienia, załoŝona w 1900 roku, przyznaje corocznie pięć

Bardziej szczegółowo

To wysoka jakość odpowiedników leków PO/GRT/13/0020. zdrowa kuchnia

To wysoka jakość odpowiedników leków PO/GRT/13/0020. zdrowa kuchnia To wysoka jakość odpowiedników leków PO/GRT/13/0020 zdrowa kuchnia Sałatka jarzynowa z buraczkami 4 duże buraki 4 ziemniaki 4 ogórki kiszone 2 duże marchewki 1 jabłko 4 jajka ugotowane na twardo 250 g

Bardziej szczegółowo

Świętokrzyskie smaki. -regionalne przepisy kulinarne- Zalewajka świętokrzyska

Świętokrzyskie smaki. -regionalne przepisy kulinarne- Zalewajka świętokrzyska Świętokrzyskie smaki -regionalne przepisy kulinarne- Region świętokrzyski, ze względu na przeludnienie i słabe gleby, nigdy nie był regionem bogatym, co oczywiście miało wielki wpływ na kuchnię regionalną.

Bardziej szczegółowo

Kasza jaglana z owocami: - 0,5 kg kaszy jaglanej - 0,5 l mleka. Podpłomyki: - 0,5 kg mąki razowej - sól - kminek - czarnuszka

Kasza jaglana z owocami: - 0,5 kg kaszy jaglanej - 0,5 l mleka. Podpłomyki: - 0,5 kg mąki razowej - sól - kminek - czarnuszka Podpłomyki: - 0,5 kg mąki razowej - kminek - czarnuszka Łączymy ze sobą mąkę, sól, zioła i wyrabiamy z wodą; dodajemy tyle wody, aby powstało bardzo plastyczne ciasto (takie jak na pierogi). Wyrabiamy

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 84 IM RUCHU OBROOCÓW POKOJU UL. ŁUKASZA GÓRNICKIEGO 20 50-337 WROCŁAW. Jadłospis wiosna. Obowiązuje od 01 kwietnia do 31 maja

SZKOŁA PODSTAWOWA NR 84 IM RUCHU OBROOCÓW POKOJU UL. ŁUKASZA GÓRNICKIEGO 20 50-337 WROCŁAW. Jadłospis wiosna. Obowiązuje od 01 kwietnia do 31 maja SZKOŁA PODSTAWOWA NR 84 IM RUCHU OBROOCÓW POKOJU UL. ŁUKASZA GÓRNICKIEGO 20 50-337 WROCŁAW Jadłospis wiosna Obowiązuje od 01 kwietnia do 31 maja Szkoła została zgłoszona do udziału w projekcie Szkoła w

Bardziej szczegółowo

Dla nadciśnieniowców dieta DASH.

Dla nadciśnieniowców dieta DASH. Dla nadciśnieniowców dieta DASH. DZIEŃ 1 1 szklanka niskotłuszczowego mleka z: ¾ szklanki otrębów żytnich i 1 średnim pokrojonym bananem 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego posmarowanego 1 łyżeczką margaryny

Bardziej szczegółowo

ZIEMNIACZANY ZAWRÓT GŁOWY Prezentacja potraw w Gminie Stare Miasto przepisy

ZIEMNIACZANY ZAWRÓT GŁOWY Prezentacja potraw w Gminie Stare Miasto przepisy Stowarzyszenie Gospodyń Wiejskich Gminy Stare Miasto Przedstawia ZIEMNIACZANY ZAWRÓT GŁOWY Prezentacja potraw w Gminie Stare Miasto przepisy Projekt współfinansowany przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego

Bardziej szczegółowo

Posmaruj placek trzema łyżkami keczupu, ułóż na nim plastry szynki, a także cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posyp oregano i żółtym serem.

Posmaruj placek trzema łyżkami keczupu, ułóż na nim plastry szynki, a także cebulę wymieszaną z pomidorami i paprykę. Posyp oregano i żółtym serem. Pizza 45 dag mąki 4 dag drożdży 2 łyżki oleju sól wierzch: 25 dag mięsistych pomidorów 15 dag wędzonej szynki cebula 15 dag żółtego sera (np. cheddara lub goudy) po kawałku papryki żółtej i czerwonej keczup

Bardziej szczegółowo

Zupy. Przygotowanie wywaru z warzyw. wywaru wynosi 50 100 g, a w przypadku wywaru z owoców 100 200 g owoców.

Zupy. Przygotowanie wywaru z warzyw. wywaru wynosi 50 100 g, a w przypadku wywaru z owoców 100 200 g owoców. Zupy Zupy stanowią część składową głównych posiłków, obiadów, kolacji, a niekiedy śniadań. Mogą być smacznymi, pożywnymi, a nawet wykwintnymi posiłkami jednodaniowymi. Zupy pobudzają łaknienie, dostarczają

Bardziej szczegółowo

ŚNIADANIE. pełnoziarnisty tost z mozarellą i polędwicą

ŚNIADANIE. pełnoziarnisty tost z mozarellą i polędwicą ŚNIADANIE pełnoziarnisty tost z mozarellą i polędwicą 4 kromki pełnoziarnistego chleba 2 plastry sera mozarella 2 plastry polędwicy drobiowej 4 plastry pomidora Liść sałaty Bazylia Na kromce pełnoziarnistego

Bardziej szczegółowo

Kuchnia Ukrainy. Mini książka kucharska. Trzebunia, 2012r r.

Kuchnia Ukrainy. Mini książka kucharska. Trzebunia, 2012r r. Kuchnia Ukrainy Mini książka kucharska Trzebunia, 2012r r. Wstęp Kuchnia ukraińska wchodzi w skład pełnej tradycji kuchni kresowej. Urok tej kuchni leży w tym, że stosuje ona proste produkty, dostępne

Bardziej szczegółowo

II danie: Papryki nadziewane zbożami w sosie pomidorowym (można zrobić gołąbki)

II danie: Papryki nadziewane zbożami w sosie pomidorowym (można zrobić gołąbki) I DZIEŃ Śniadanie napój cytrynowo- miodowy, owsianka Napój miodowy Łyżeczkę miodu zalać letnią wodą nie gorącą na wieczór i odstawić na noc, rano do szklanki dodać łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Bardziej szczegółowo

Kotlety z cukinii i sos czosnkowy

Kotlety z cukinii i sos czosnkowy Kotlety z cukinii i sos czosnkowy 1 średniej wielkości cukinia 200 g zielonej fasolki szparagowej 1 jajko 4 łyżki mąki 3/4 szklanki mleka 200 g bułki tartej 200 g serka twarogowego naturalnego 1 ząbek

Bardziej szczegółowo

Przygotowanie. Składniki. Sernik w paski

Przygotowanie. Składniki. Sernik w paski Sernik w paski Składniki Czas przygotowania: ok. 15 minut, bez czasu chłodzenia I Czas pieczenia: ok. 85 minut 12 sztuk I 1 porcja: 12 g białka, 19 g tłuszczu, 22 g węglowodanów, 1316 kj, 314 kcal I Łatwy

Bardziej szczegółowo

Zakąska gorąca : Ruloniki rybne z wodorostami i krewetkami w sosie grzybowo migdałowym

Zakąska gorąca : Ruloniki rybne z wodorostami i krewetkami w sosie grzybowo migdałowym ZESTAW KONKURSOWY przygotowany przez Zespół Szkół Zawodowych nr 1 im. Bojowników o Wolność i Demokrację w Strzelcach Opolskich Zakąska gorąca : Ruloniki rybne z wodorostami i krewetkami w sosie grzybowo

Bardziej szczegółowo

Przepisy od Państwa Kręglicckich. Wszystkie opisane potrawy można podawać z wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków ułatwią one jedzenie przystawek.

Przepisy od Państwa Kręglicckich. Wszystkie opisane potrawy można podawać z wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków ułatwią one jedzenie przystawek. Przepisy od Państwa Kręglicckich Wszystkie opisane potrawy można podawać z wykałaczkami lub patyczkami do szaszłyków ułatwią one jedzenie przystawek. Faszerowane cukinie : 3-4 małe cukinie sól dowolne

Bardziej szczegółowo

smaczne i zdrowe Ciasta domowe

smaczne i zdrowe Ciasta domowe smaczne i zdrowe Ciasta domowe SPIS TREŚCI WSTĘP 4 O cieście kruchym 4 O cieście biszkoptowym 4 O cieście piaskowym nazywanym również ucieranym 6 O cieście drożdżowym 6 Kilka uwag natury ogólnej 7 PRZEPISY

Bardziej szczegółowo

Smaki z klasą przepisy kulinarne na szkolne przysmaki ze śliwką kalifornijską

Smaki z klasą przepisy kulinarne na szkolne przysmaki ze śliwką kalifornijską Smaki z klasą przepisy kulinarne na szkolne przysmaki ze śliwką kalifornijską Dziękujemy za pobranie mini e-booka Smaki z klasą. Ta unikalna publikacja jest adresowana do rodziców szukających pomysłów

Bardziej szczegółowo

Ananas z kurczakiem. Sałatka śniadaniowa. sałatki. 80 g ryżu 2 piersi z kurczaka 0,5 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. sól, pieprz 800 ml wody

Ananas z kurczakiem. Sałatka śniadaniowa. sałatki. 80 g ryżu 2 piersi z kurczaka 0,5 puszki ananasa pokrojonego w kostkę. sól, pieprz 800 ml wody sałatki Ananas z kurczakiem 80 g ryżu 2 piersi z kurczaka 0,5 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 1 ł curry 5 Ł majonezu (przepis str. 45) sól, pieprz 800 ml wody Kurczaka skropić sokiem z cytryny, wstawić

Bardziej szczegółowo

COŚ DOBREGO DLA KAŻDEGO

COŚ DOBREGO DLA KAŻDEGO COŚ DOBREGO DLA KAŻDEGO Jeśli przyszedłeś ze szkoły i nie masz lekcji, jest Ci nudno sięgnij - po książkę kulinarną i zabaw się w małego kucharza i po prostu upiecz coś, ugotuj - użyj swojej wyobraźni.

Bardziej szczegółowo

Świeże na talerze. z Julitą Strzałkowską. www.fitandeasy.pl. wrzacakuchnia.pl

Świeże na talerze. z Julitą Strzałkowską. www.fitandeasy.pl. wrzacakuchnia.pl Świeże na talerze z Julitą Strzałkowską wrzacakuchnia.pl www.fitandeasy.pl Ananasowe szaszłyki z indyka z puree jarmużowo-groszkowym Porcje: 4 Szaszłyki 50 dkg piersi z indyka 120 ml soku ananasowego,

Bardziej szczegółowo

KASZUBY. Ryby, suszone owoce, grzyby to podstawowe składniki kaszubskiej Wigilii.

KASZUBY. Ryby, suszone owoce, grzyby to podstawowe składniki kaszubskiej Wigilii. KASZUBY Ryby, suszone owoce, grzyby to podstawowe składniki kaszubskiej Wigilii. MIODNY KUCH 4 jajka szklanka cukru 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki szklanka oleju po 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sody

Bardziej szczegółowo

Gotuj po naszemu Czyli Książka przepisów kulinarnych Ziemi Nyskiej

Gotuj po naszemu Czyli Książka przepisów kulinarnych Ziemi Nyskiej 98 Nyska Harcerska Drużyna Grunwaldzka Pomian im. Hm Eugeniusza Stasieckiego Przedstawia: Gotuj po naszemu Czyli Książka przepisów kulinarnych Ziemi Nyskiej Nysa 2012 rok 1. Parówczanka opolska Składniki

Bardziej szczegółowo

Przepisy makrobiotyczne

Przepisy makrobiotyczne Przepisy makrobiotyczne Mleko migdałowe 1 szkl. Migdałów, 3 szkl. Wody, szczypta soli Migdały sparzamy, obieramy ze skórki. Dodajemy wodę i gotujemy 10-15 minut. Dodajemy sól i miksujemy wszystko. Kasza

Bardziej szczegółowo

sok z 0,5 cytryny 500 g oliwy

sok z 0,5 cytryny 500 g oliwy Albion s majonez 1 jajko 2 ł musztardy sarepskiej 1 ł kurkumy 500 g oliwy Założyć motylek, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier, sól, kurkumę. Zamknąć otwór w pokrywie.

Bardziej szczegółowo

Jarmark przepisów SMAKI DZIECIŃSTWA

Jarmark przepisów SMAKI DZIECIŃSTWA ZESPÓŁ SZKÓŁ EKONOMICZNYCH W BRZOZOWIE Jarmark przepisów SMAKI DZIECIŃSTWA PRACA ZBIOROWA ROK SZKOLNY 2015/2016 Przepisy zebrane przez uczniów klas III D i III G technik żywienia i usług gastronomicznych

Bardziej szczegółowo

PROSTY SPOSÓB NA PRZYSMAKI

PROSTY SPOSÓB NA PRZYSMAKI PROSTY SPOSÓB NA PRZYSMAKI 2 Spis treści TWÓJ OSOBISTY KUCHARZ SPIS TREŚCI Multicooker Panasonic to prawdziwe urządzenie 5 w 1. Jest wyposażony w funkcję smażenia, pieczenia, duszenia, opiekania i gotowania

Bardziej szczegółowo

Przygotowała: Weronika Kur

Przygotowała: Weronika Kur Przygotowała: Weronika Kur Cebularz: Składniki Ciasto: - 50 g świeżych drożdży - 1 łyżka cukru - 500 g mąki - 1 szklanka ciepłego mleka - 1 jajko - 2 łyżeczki soli - 60 g masła Cebula z makiem: - 2 duże

Bardziej szczegółowo

PROGRAM WYCHOWAWCZY. Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej

PROGRAM WYCHOWAWCZY. Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej PROGRAM WYCHOWAWCZY Zespołu Szkół Ogólnokształcących nr 3 im. Jana Pawła II w Rudzie Śląskiej,,W wychowaniu chodzi właśnie o to, ażeby człowiek stawał się coraz bardziej człowiekiem Jan Paweł II PROGRAM

Bardziej szczegółowo

Kulinaria. świąteczne

Kulinaria. świąteczne Kulinaria świąteczne Magia Świąt Bożego Narodzenia to dziecięca wiara w Świętego Mikołaja, wyczekiwanie na wigilijną gwiazdę, spokojna rozmowa z bliskimi, Radosnych, spokojnych i ciepłych ŚWIĄT BOŻEGO

Bardziej szczegółowo

Szanowni Państwo. Oferujemy warsztaty:

Szanowni Państwo. Oferujemy warsztaty: Szanowni Państwo Katarzyna Kudyba Centrum Szkoleń Profilaktycznych EDUKATOR z Krakowa oferuje Państwu przeprowadzenie warsztatów profilaktycznych przeznaczonych dla Uczniów szkoły gimnazjalnej. Trenerzy

Bardziej szczegółowo

Przepisy wegetariańskie opracowane przez Agnieszkę Wiśniewską http://humanrecycling.pl/ 1. Kotlety (opcjonalnie pasztet) z kaszy jaglanej z brokułami

Przepisy wegetariańskie opracowane przez Agnieszkę Wiśniewską http://humanrecycling.pl/ 1. Kotlety (opcjonalnie pasztet) z kaszy jaglanej z brokułami Przepisy wegetariańskie opracowane przez Agnieszkę Wiśniewską http://humanrecycling.pl/ 1. Kotlety (opcjonalnie pasztet) z kaszy jaglanej z brokułami - 1 szklanki kaszy jaglanej - 1 brokuł - 2 cebule -

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 6 do SIWZ. DIETA ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA (wysokoenergetyczna)

Załącznik nr 6 do SIWZ. DIETA ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA (wysokoenergetyczna) Załącznik nr 6 do SIWZ DIETA ŁATWO STRAWNA BOGATOBIAŁKOWA (wysokoenergetyczna) Dzień Posiłek Składniki Waga (g) Makaron na mleku Szynka kanapkowa 34,0% Poniedziałek 28,5 kcal Wtorek 2558,1 kcal,8% 25,1%

Bardziej szczegółowo

smaczne i zdrowe Naleśniki na słodko i słono

smaczne i zdrowe Naleśniki na słodko i słono smaczne i zdrowe Naleśniki na słodko i słono SPIS TREŚCI Wstęp Od ciasta do naleśnika 4 Jak podawać naleśniki 7 Ciasta naleśnikowe 8 Ciasto tradycyjne 8 Ciasto zwykłe 9 Ciasto na wodzie mineralnej 9 Ciasto

Bardziej szczegółowo

Największym powodzeniem wśród dzieci cieszył się sprzęt sportowy znajdujący się w Drugim Ośrodku zainteresowań

Największym powodzeniem wśród dzieci cieszył się sprzęt sportowy znajdujący się w Drugim Ośrodku zainteresowań Drugi etap projektu W grudniu 2009r. wychowawczyni klasy 1 a rozpoczęła realizację drugiego etapu projektu. Do 15 stycznia przeprowadziła diagnozę początkową - określiła profil inteligencji uczniów (prowadziła

Bardziej szczegółowo

Jadłospis 20.07.2015 24.07.2015 ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I Rady (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II

Jadłospis 20.07.2015 24.07.2015 ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I Rady (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II Jadłospis 20.07.2015 24.07.2015 ZAZNACZONO ALERGENY ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I Rady (UE) Nr 1169/2011 załącznik nr II śniadanie :, zupa mleczna zacierkowa (makaron pszenny)180ml

Bardziej szczegółowo

Przepisy Świąteczne. Tatar wołowy

Przepisy Świąteczne. Tatar wołowy Przepisy Świąteczne Tatar wołowy - udziec wołowy lub polędwica 120 g. - cebula 20 g. - żółtko z jajka 1 szt. - oliwa z oliwek 1 łyżka - imbir mielony do smaku - poszatkowana nać pietruszki do posypania

Bardziej szczegółowo

To wysoka jakość odpowiedników leków PO/GRT/13/0055. zdrowa kuchnia

To wysoka jakość odpowiedników leków PO/GRT/13/0055. zdrowa kuchnia To wysoka jakość odpowiedników leków PO/GRT/13/0055 zdrowa kuchnia Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem 1 kilogram ziemniaków 1 cebula 1 duże jajko 100 gram wędzonego łososia w plasterkach 150 gram

Bardziej szczegółowo

Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA ŚLĄSKA. Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA ŚLĄSKA WROCŁAW WROCŁAW

Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA ŚLĄSKA. Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA ŚLĄSKA WROCŁAW WROCŁAW Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA ŚLĄSKA Barbara Jakimowicz-Klein KUCHNIA ŚLĄSKA WROCŁAW WROCŁAW Copyright by Wydawnictwo ASTRUM Sp. z o.o. Wrocław 2002 Wszelkie prawa zastrzeżone Uzupełnienia o ziołach

Bardziej szczegółowo

Bambrzok. Smaki. ziemniaki 2 kg mąka pszenna 120 g jajka 4 szt. soda oczyszczona 1 łyżeczka sól (do smaku) tłuszcz 3 4 łyżki

Bambrzok. Smaki. ziemniaki 2 kg mąka pszenna 120 g jajka 4 szt. soda oczyszczona 1 łyżeczka sól (do smaku) tłuszcz 3 4 łyżki Bambrzok ziemniaki 2 kg mąka pszenna 120 g jajka 4 szt. soda oczyszczona 1 łyżeczka sól (do smaku) tłuszcz 3 4 łyżki Jeżeli Bambrzok przygotowujemy z boczkiem, kiełbasą, kaszanką lub cebulką to możemy

Bardziej szczegółowo

Młodzi internauci - od paradygmatu ryzyka do paradygmatu szans. prof. UAM dr hab. Jacek Pyżalski Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu

Młodzi internauci - od paradygmatu ryzyka do paradygmatu szans. prof. UAM dr hab. Jacek Pyżalski Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Młodzi internauci - od paradygmatu ryzyka do paradygmatu szans prof. UAM dr hab. Jacek Pyżalski Uniwersytet im. A. Mickiewicza w Poznaniu Paradygmat ryzyka Właściwie od początku badań internetu (por. Kraut)

Bardziej szczegółowo

Zestaw 12. Ziemniaki gotowane Waga l porcji -150 g. 10 porcji kg. l porcja g. Ziemniaki Sól 210,0 2,100

Zestaw 12. Ziemniaki gotowane Waga l porcji -150 g. 10 porcji kg. l porcja g. Ziemniaki Sól 210,0 2,100 Zestaw 12 Zupa ogórkowa Waga 1 porcji - 300 g I porcja 10 porcji Ogórek kwaszony 30,0 0,300 Marchew 18,7 0,187 Pietruszka, korzeń 7,5 0,075 Por 7,5 0,075 Seler korzeniowy 3,7 0,037 Ziemniaki 75,0 0,750

Bardziej szczegółowo

Mała książeczka kucharska z Pałuk

Mała książeczka kucharska z Pałuk 2012 Mała książeczka kucharska z Pałuk Żnioska Grunwaldzka Drużyna Harcerska Pałuckie Trampy Tradycyjne pożywienie mieszkańców Pałuk pozostawało w przeszłości pod wpływem Wielkopolski. Ważną rolę w kształtowaniu

Bardziej szczegółowo

Czekoladowe cupcakes. Składniki. z wiśniowym frostingiem

Czekoladowe cupcakes. Składniki. z wiśniowym frostingiem babeczki: niepełna szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki drobnego cukru 1 duże jajko 1/2 szklanki mleka 2% 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka oleju ryżowego 2 łyżeczki

Bardziej szczegółowo

ROZDZIAŁ IV Receptury

ROZDZIAŁ IV Receptury ROZDZIAŁ IV Receptury 58 ROZDZIAŁ IV Receptury 1. RECEPTURA JAKO OPIS PRODUKTU Jednym z pierwszych zadań jakie powinien zrealizować zespół ds. HACCP w zakładzie żywienia zbiorowego jest opracowanie pełnego

Bardziej szczegółowo

40 g ketchupu (przepis str. 71) pieprz

40 g ketchupu (przepis str. 71) pieprz Ananas z kurczakiem 80 g ryżu 2 piersi z kurczaka 0,5 puszki ananasa pokrojonego w kostkę 1 ł curry sok z 0,5 cytryny 5 Ł majonezu (przepis str. 71), pieprz 800 ml wody Kurczaka skropić sokiem z cytryny,

Bardziej szczegółowo

ZDROWIE NA TALERZU (WERSJA ELEKTRONICZNA)

ZDROWIE NA TALERZU (WERSJA ELEKTRONICZNA) Aleksandra Babalska Katarzyna Czubachowska ZDROWIE NA TALERZU (WERSJA ELEKTRONICZNA) PRZYSIEK 2003 Ś N I A D A N I E Różności do kanapek MASŁO ZIOŁOWE 250 g masła 1 łyżeczka ulubionych ziół (np. bazylia,

Bardziej szczegółowo

KUCHNIA SĄSIEDZKA. PRZEPISY KUCHNI POLSKIEJ I ŻYDOWSKIEJ PRZYGOTOWANE W RAMACH PROJEKTU Adam i Aron w jednym Lipsku żyli. Przerwane Sąsiedztwo

KUCHNIA SĄSIEDZKA. PRZEPISY KUCHNI POLSKIEJ I ŻYDOWSKIEJ PRZYGOTOWANE W RAMACH PROJEKTU Adam i Aron w jednym Lipsku żyli. Przerwane Sąsiedztwo LIPSKA KUCHNIA SĄSIEDZKA SPRZED LAT PRZEPISY KUCHNI POLSKIEJ I ŻYDOWSKIEJ PRZYGOTOWANE W RAMACH PROJEKTU Adam i Aron w jednym Lipsku żyli. Przerwane Sąsiedztwo Bliny gryczane Buraczak Wuncioły Pyzy z mięsem

Bardziej szczegółowo

Wodę zagotować, dodać masło, chwilę pogotować

Wodę zagotować, dodać masło, chwilę pogotować Wodę zagotować, dodać masło, chwilę pogotować razem, a następnie dodać mąkę i chwilę zaparzyć na ogniu. Wystudzić i dodać naraz wszystkie jajka. Porcjować za pomocą worka kulinarnego. Piec w temperaturze

Bardziej szczegółowo

Wydanie 1 3 grudnia 2014

Wydanie 1 3 grudnia 2014 Wydanie 1 3 grudnia 2014 Magazyn tworzony przez ludzi z pasją Redakcja PoV Daria Kuszka. Sekcja 2. Damian Froń Redaktor naczelny POV. Odpowiedzialny za szatę graficzną. Redaktor sekcji 1. Marta Kasprzyk

Bardziej szczegółowo

Program Mój własny chleb! Warsztat I Razowiec z żurawiną

Program Mój własny chleb! Warsztat I Razowiec z żurawiną Warsztat I Razowiec z żurawiną Projekt: Razowiec z żurawiną Zakres: uzyskanie ok. 1,5 kg naturalnego (na zakwasie chlebowym) razowca z owocami żurawiny. niezbyt gruba skórka, ciemna, brązowa barwa, miękki

Bardziej szczegółowo

1. Wyłóż spód blaszki papierem do pieczenia lub posmaruj spód tłuszczem i posyp trochę bułką tartą ( tylko spód blaszk ).

1. Wyłóż spód blaszki papierem do pieczenia lub posmaruj spód tłuszczem i posyp trochę bułką tartą ( tylko spód blaszk ). BISZKOPT Moim zdaniem warto nauczyć się dobrze piec biszkopt. To łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto. Podany poniżej przepis nie zawiera konserwantów, i fix-ów czyli ulepszaczy. Stanowi on podstawę

Bardziej szczegółowo

ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU Rodzaje współczesnych mediów ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU

ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU Rodzaje współczesnych mediów ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU Rodzaje współczesnych mediów radio telewizja Internet publikacje książkowe ŚRODKI MASOWEGO PRZEKAZU wideokasety filmy fonografia wysokonakładowa prasa płyty kasety dzienniki czasopisma serwisy agencyjne

Bardziej szczegółowo

Biszkopt uniwersalny czwartek, 28 lipca 2011 22:14

Biszkopt uniwersalny czwartek, 28 lipca 2011 22:14 1 / 12 2 / 12 Oto kremem. daje ten klasycznych zarówno pszennej sam uniwersalny się jasny, Poniżej zastąpić tortów tortów jak przepis przedstawiam tylko kakao. iskładających ciemny lub ze ciast zwiększoną.

Bardziej szczegółowo

Gofry na ostro ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak!

Gofry na ostro ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak! Gofry na ostro ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak! Któż z nas nie zna gofrów? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta z charakterystyczną kratownicą z obu stron. Przywołują skojarzenia

Bardziej szczegółowo

Potrawa tradycyjna z mojego domu rodzinnego

Potrawa tradycyjna z mojego domu rodzinnego Potrawa tradycyjna z mojego domu rodzinnego Zespół Szkół Ekonomicznych im. J. Korczaka w Dębicy Dębica, 2013 Spis treści Kugiel Pierogi po polsku na ostro Pierogi z kaszą gryczaną Pierogi waniliowe z makiem

Bardziej szczegółowo

PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE DLA ZAWODU KUCHARZ NA POZIOMIE TECHNIKUM 512[02]

PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE DLA ZAWODU KUCHARZ NA POZIOMIE TECHNIKUM 512[02] PRZYKŁADOWE ZADANIE EGZAMINACYJNE DLA ZAWODU KUCHARZ NA POZIOMIE TECHNIKUM 512[02] Restauracja Jan III Sobieski przyjęła zamówienie na wykonanie zestawów obiadowych dla grupy młodzieży klasy 4K, która

Bardziej szczegółowo

KUCHNIA POLSKA. Bardzo dużą popularność zdobyły także pomidory. Polska kuchnia znana jest na całym świecie dzięki wspaniałym kiełbasom.

KUCHNIA POLSKA. Bardzo dużą popularność zdobyły także pomidory. Polska kuchnia znana jest na całym świecie dzięki wspaniałym kiełbasom. KUCHNIA POLSKA Kroniki średniowieczne opisują kuchnię polską jako bardzo ostrą, charakteryzującą się częstym użyciem dużych ilości mięsa i kasz. Ówczesna kuchnia polska stosowała olbrzymie, w porównaniu

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2 do SWIZ. DIETA PODSTAWOWA ( ogólna)

Załącznik nr 2 do SWIZ. DIETA PODSTAWOWA ( ogólna) Załącznik nr 2 do SWIZ DIETA PODSTAWOWA ( ogólna) Dzień Posiłek Składniki Waga (g) Makaron na mleku 300 Masło extra 35,2% Szynka kanapkowa 30 Papryka czerwona Kawa z mlekiem 225 Poniedziałek 2208,6 kcal

Bardziej szczegółowo

Wartość odżywcza zestawu

Wartość odżywcza zestawu Wartość odżywcza zestawu Energia kcal 605 Białko ogółem g 29,7 Tłuszcz ogółem g 20,0 Węglowodany ogółem g 82,4 Wapń mg 287 Żelazo mg 2,6 Witamina A - ekwiwalent retinolu Ilg 126 Witamina C mg 62,1 Kwas

Bardziej szczegółowo

Gotuj zdrowo, odlotowo, tylko u nas daję słowo!

Gotuj zdrowo, odlotowo, tylko u nas daję słowo! Gotuj zdrowo, odlotowo, tylko u nas daję słowo! Tradycyjne wigilijne potrawy są jak nić łącząca pokolenia. Dlatego z wielką przyjemnością przygotowaliśmy dla Was 12 tradycyjnych, wigilijnych potraw. Tworząc

Bardziej szczegółowo

PROGRAM WYCHOWAWCZY SZKOŁA MUZYCZNA I STOPNIA W CZERNIKOWIE

PROGRAM WYCHOWAWCZY SZKOŁA MUZYCZNA I STOPNIA W CZERNIKOWIE PROGRAM WYCHOWAWCZY SZKOŁA MUZYCZNA I STOPNIA W CZERNIKOWIE 2015/2016 Podstawa prawna: 1. Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej z dnia 2 kwietnia 1997 roku (Dz. U. z 1997 r. Nr 78 poz. 483, późn. zm.)

Bardziej szczegółowo

NABÓR / oferta edukacyjna 2015/2016

NABÓR / oferta edukacyjna 2015/2016 NABÓR / oferta edukacyjna 2015/2016 Technikum Nr 1 Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 6 Szkoła Policealna Nr 1 technik ekonomista technik handlowiec technik informatyk technik obsługi turystycznej technik hotelarstwa

Bardziej szczegółowo

ZSGH BYTOM, BON APPÉTIT, NUMER 11

ZSGH BYTOM, BON APPÉTIT, NUMER 11 Strona 1 z 10 ZADANIE NR 1 Zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia 60% dziennej energii powinno pochodzić z węglowodanów. Ile gramów węglowodanów przyswajalnych powinna spożywać osoba, której dzienne

Bardziej szczegółowo