Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych"

Transkrypt

1 Z OSTATNIEJ ŁAWKI *GAZETKA KÓŁKA DZIENNIKARSKIEGO * *ZST W BEŁŻYCACH * DZIŚ w gazetce: Subkultury młodzieżowe Postne dania Nagroda Nobla Nr 5 - marzec 2014 Recenzja filmowa Fotoreportaż z XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej w Kielcach Subkultury młodzieżowe- sposób na młodzieżowy bunt i frustracje. Fenomen subkultur młodzieżowych od zawsze budzi powszechne zainteresowanie. Najczęściej przyjmuje się, że subkultury odznaczają się odrębnością od dominującej kultury społeczeństwa w zakresie pewnych wartości i norm postępowania. Może się również zdarzyć, że subkulturę tworzy młodzież, zafascynowana np. pewnym rodzajem muzyki, sportu lub możliwościami jakie dają nowoczesne technologie informacyjne (hakerzy). Każda subkultura posiada cztery istotne składniki: a) swoisty język, b) swoistą tonację uczuciowo-emocjonalną, c) specyficzne formy zachowania, d) specyficzny system wartości. Nieodłącznym elementem przemian cywilizacyjnych i procesów rozwoju społecznego jest pojawianie się coraz to nowych subkultur młodzieżowych. Współczesna cywilizacja, w której dominującą rolę odgrywają multimedia, zwłaszcza Internet, z jednej strony przybliża do siebie ludzi z różnych rejonów świata, z drugiej zaś, co wydaje się być paradoksalne oddala ich od siebie. Podobne przeobrażenia występują także w obszarze subkultur młodzieżowych, których przedstawiciele jak się wydaje częściej spotykają się w wirtualnej rzeczywistości niż w realnym życiu. Współczesne, interaktywne systemy informacyjne zrywają dotychczasowe kanony porozumiewania się. Internauci posiadają więc znacznie większą swobodę programowania spotkań z osobami, które podzielają ich zainteresowania. Poruszanie się w wirtualnej rzeczywistości staje się formą przygotowania do życia w społeczeństwie post-modernistycznym, zdominowanym przez kulturę informacyjną. Gracze komputerowi. Zabawa w przemoc, dzięki sieci komputerowej, osiąga poziom masowej rozrywki. Jej rozwojowi sprzyja subkultura graczy komputerowych, którzy w tym celu wykorzystują nowoczesne programy komputerowe. Osoby te spotykają się w różnego rodzaju klubach, salonach gier, internetowych kawiarenkach, po to aby zetknąć się z tym, co ich łączy: cybernetycznym światem, rodzajem sztucznego raju dla wtajemniczonych. Interaktywny charakter gier komputerowych pełni ważną rolę w procesie socjalizacji. Zachodzi on między innymi poprzez mechanizm identyfikacji polegający na wcielaniu się we właściwości osobowe ekranowego bohatera. W wyniku modelowania następuje uczenie się agresji, która często warunkuje ostateczny efekt bycie zwycięzcą. 1

2 Gry komputerowe stymulują potrzebę bycia agresywnym w domu, w grupie rówieśniczej. Dzieci spędzające wiele godzin przed komputerem, bardziej skłonne są w porównaniu z innymi, do demonstrowania zachowań agresywnych, częściej bywają nieufne, drażliwe, podejrzliwe. Gry znieczulają moralnie, szczególnie dzieci o obniżonej sprawności intelektualnej. Clubbing Subkultura clubbingu to zjawisko stosunkowo nowe. Trudno jednoznacznie stwierdzić czy wynika ona jedynie z problemów egzystencjonalnych jednostek czy z uwiedzenia propozycjami wszechobecnej reklamy. W aspekcie potocznym, to jedynie forma spędzania czasu. Klubowicze, bawiąc się przy dźwiękach techno, rave, house czują się szczęśliwi, mają pozytywny stosunek do życia, szacunek wobec siebie. Lubią się bawić i nietypowo ubierać. Stały motyw ich filozofii to bycie lepszym od pozostałych. Medialny underground. Jest kojarzony z istnieniem tzw. sceny hackerskiej. Hakerzy czy komputerowi włamywacze dzielą się na tych, którzy wyznają pewne zasady etyczne włamują się nie dla korzyści majątkowych, ale z chęci sprawdzenia siebie, oraz crakerów włamujących się do oprogramowania w celach rabunkowych. Styl życia hackerów jako subkultury, przypomina mroczną wizję przyszłości zawartą m.in. w filozofii cyberpunkowej. Sposób myślenia hackerów opiera się na kulcie indywidualizmu, samodzielności, a także anarchistycznej wizji wolności, szczególnie w dziedzinie przepływu informacji. Cybermaniacy Dzięki rozwojowi sieci informatycznej wykorzystują możliwości cyberprzestrzeni. Jest to miejsce ich samorealizacji, poszukiwania wartości. Tworzą rodzaj wspólnoty (cyberwięzi, cyberrole), która dzięki Internetowi (odpowiednie strony, poczta elektroniczna) cieszy się dużym zainteresowaniem młodzieży. Ta cybernetyczna wspólnota wyłamuje się z jakichkolwiek ram władzy (rodzicielskiej, szkolnej, symbolicznej zawartej w przekazach kultury). Fakt, iż coraz więcej młodych ludzi w Polsce spędza wolny czas przed komputerem upatrując w nim szansy zaistnienia, przetrwania, wybicia się niesie wiele zagrożeń, gdyż sprzyja: pogłębieniu się kulturowego dystansu między starszym a młodszym pokoleniem. dominacji elektronicznych form komunikowania się, które eliminują kulturę żywego słowa (zagrażają także istnieniu książki). uzależnieniu komputerowemu (cybermaniacy nie mogą rozstać się z klawiaturą), wykazują brak zainteresowania innymi formami aktywności, tracą kontakt z rzeczywistością, zaniedbują się w nauce. kontaktowaniu młodych ludzi, m.in. z pornografią (cyberporno). Aby zapobiegać możliwościom uczestnictwa młodzieży w podkulturach, trzeba stworzyć warunki rozwoju, w których ich potrzeby i pragnienia byłyby pełniej uwzględniane i zaspokajane. Należy zwłaszcza: ukierunkowywać samorealizację młodzieży na zachowanie twórcze, a zarazem akceptowane społecznie, wdrażać i rozszerzać możliwości korzystania z dorobku i osiągnięć kultury globalnej oraz alternatywnej, tworzyć instytucje spędzania czasu wolnego dostępne dla ogółu młodzieży, a zarazem wnoszące w ich życie pewne wartości i przeżycia, modyfikować działalność różnych typów i rodzajów szkół, eliminując w szczególności przestarzałe formy i sposoby nauczania, konserwatywne metody postępowania nauczycieli, uatrakcyjniając przyswojenie wiedzy wraz z wdrażaniem do samodzielności i twórczego, konstruktywnego myślenia, tworzyć w szkole taki klimat, aby uczniowie chcieli w niej przebywać i zdobywać wiedzę, upowszechniać organizacje przyciągające młodzież atrakcyjnymi metodami działania, umożliwiającymi jej prawidłową samorealizację, Opr. M.S 2

3 Postne dania Od niepamiętnych czasów nasi przodkowie bardzo skrupulatnie przestrzegali postu. W piątki, w czasie adwentu oraz w okresie od środy popielcowej do Wielkanocy nie jadano mięsa a także wszelkiego rodzaju potraw okraszonych słoniną. W obecnych czasach tradycja postnych potraw została trochę zapomniana. A ponieważ zachowanie postu jest gwarancją dobrego zdrowia i samopoczucia, dlatego też podajemy dziś przepisy na postne dania i mamy nadzieję, że przypadną Wam do gustu. Kasza gryczana z serem 1 szklanka kaszy gryczanej 1,5 szklanki wody 2 łyżki oleju ½ kg białego sera twarogowego 2 jajka 2 kopiaste łyżki zieleniny ( koperek, natka pietruszki, młode pędy czosnku, młode listki bazylii) 0,25 l śmietany kremówki przyprawy: sól, miałki biały pieprz, szczypta mielonej papryki W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, wsypujemy kaszę i przez 3 minuty, stale mieszając, lekko zasmażamy. Zasmażoną kaszę zalewamy gorącą wodą, przyprawiamy do smaku i stale mieszając, gotujemy na małym ogniu. Gdy cały płyn zostanie wchłonięty, naczynie szczelnie przykrywamy. Przygotowanie sera: Ser przepuszczamy przez maszynkę, mieszamy z całymi jajami, zieleniną, doprawiamy do smaku - powinien być bardzo aromatyczny. Formę do zapiekania smarujemy obficie tłuszczem. Na dno dajemy połowę kaszy, na nią cały ser, na wierzch resztę kaszy. Wyrównujemy powierzchnię, zalewamy kremówką i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na minut. Gdy śmietanka lekko się zarumieni potrawa gotowa. Podajemy z sezonową surówką. Knedle ze śliwkami 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 2 żółtka 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli dojrzałe śliwki węgierki cukier wymieszany z cynamonem do polania: gęsta śmietana lub masło zrumienione z bułką Ziemniaki rozbijamy z żółtkami na jednolitą masę, dodajemy mąkę ziemniaczaną, sól, mąkę pszenną i wyrabiamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie części. Z każdej formujemy gruby wałek, kroimy w plastry, spłaszczamy, nakładamy farsz, zlepiamy, lekko obtaczamy w mące i układamy na stolnicy. Farsz: umyte, wytarte do sucha śliwki kroimy na połowę, usuwamy pestkę, w miejsce po pestce sypiemy cukier z cynamonem, składamy. Tak przygotowaną śliwką nadziewamy knedle. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie, przez 4 minuty od chwili wypłynięcia knedli na powierzchnię. Wyjmujemy łyżką cedzakową na półmisek, podajemy polane śmietaną lub masłem zrumienionym z bułką. Opr. M.I. 3

4 Nagroda Nobla NAGRODA NOBLA- WARTO WIEDZIEĆ, ŻE 27 listopada 1895 roku, w Paryżu Alfred Nobel złożył podpis pod swoją ostatnią wolą. Dał tym samym początek tradycji, która regularnie od 10 grudnia 1901 roku-przypomina nam o tym, że epoka wynalazków nie zakończyła się w XIX wieku, ale trwa nieprzerwanie do dziś. Urodzony w 1833 roku wynalazca posiadał rozliczne talenty, jednak to właśnie odkrycie dynamitu, opatentowanego w 1867 roku, przyniosło mu fortunę. Początkowo Nobel liczył na to, że niszczycielska siła materiału wybuchowego zniechęci ludzi do prowadzenia wojen, lecz niestety jego przewidywania nie sprawdziły się. Już wkrótce dynamit był powszechnie wykorzystywany na całym świecie. Wynalazca chcąc zadość uczynić ludzkości, postanowił w swoim testamencie nagrodzić tych, którzy działają na rzecz pokoju oraz tych, którzy znacząco przyczyniają się do rozwoju nauki. Od 1901 roku przez 67 lat Nagrody Nobla były przyznawane w pięciu dziedzinach: *fizyce *chemii *medycynie *literaturze *Pokojowa Nagroda Nobla. W 1968 roku szwedzki bank Sveriges Riksbenk ufundował nagrodę w szóstej dziedzinieekonomii. Dotychczas Nagrodę Nobla przyznano 549 razy. Do 2011 roku 43 razy nagrodę otrzymały kobiety, w tym dwukrotnie Maria Skłodowska Curie(fizyka 1903,chemia 1911).Takim osiągnięciem pochwalić się mogą jeszcze tylko trzy osoby w ponad 100-letniej historii Nagrody. Wśród laureatów Nagrody Nobla nie brakuje polskich nazwisk. Poza wymienioną już Marią Skłodowską Curie, uhonorowani zostali także Henryk Sienkiewicz (literatura 1905),Władysław Reymont (literatura 1924),Czesław Miłosz (literatura 1980),Lech Wałęsa(Pokojowa Nagroda Nobla 1983) i Wisława Szymborska (literatura 1996).Ponadto nagrody otrzymało 17 osób urodzonych w Polsce lub związanych z nią więzami pokrewieństwa, m.in. córka Marii Skłodowskiej Curie. Nagroda Nobla w liczbach: 826- liczba osób, które otrzymały Nagrodę Nobla w latach tyle razy nie przyznano Nagrody Nobla 20-liczba instytucji uhonorowanych Nagrodą Nobla 6-liczba laureatów, które odmówiły przyjęcia Nagrody Nobla 3- tylu laureatów Nagrody Nobla przebywało w areszcie, gdy przyznawano im wyróżnienie. Najmłodszym laureatem Nagrody Nobla jest 25-letni Sir Wiliam Lawrence Bragg (fizyka 1915). Nigdy nie przyznano nagrody Thomasowi Edisonowi i Mahatmie Gandhiemu. Opr. B.K Recenzja filmowa Recenzja filmu Zagubiony czas / Die Verlorene Zeit "Zagubiony czas" to wzruszająca historia miłości Żydowki i Polaka. Film przedstawia niezwykłą opowieść o uczuciu, które rozkwitło w 1944 r. na terenie obozu koncentracyjnego Auschwitz. Tomasz, grany przez Mateusza Damięckiego - młody polski więzień polityczny zakochany w żydowskiej więźniarce Hannie Silberstein, organizuje ryzykowną ucieczkę obojga z obozu zagłady. Jest to przejmujący obraz brutalnego życia obozowego, marności życia ludzkiego oraz walki nadziei i godności z codziennością. 4

5 W czasie wojennej zawieruchy oraz powojennej polityki komunistów zakochani zostają rozdzieleni. Bez wiadomości o sobie bohaterowie powoli tracą nadzieję na spotkanie.ponad trzydzieści lat później w Nowym Jorku, szczęśliwie zamężna Hanna zauważa w tv mężczyznę przypominającego jej ukochanego i za wszelką cenę stara się go odnaleźć. Obiektywne kino niemieckie, z bardzo dobrą grą M. Damięckiego. Liczne nagrody na międzynarodowych festiwalach. Polecam do obejrzenia. gatunek: produkcja: premiera: reżyseria: Melodramat, Wojenny Niemcy 24 listopada 2011 (świat) Anna Justice Opr. B. W. Fotoreportaż z XX Międzynarodowych Targów Techniki Rolniczej w Kielcach OPR. J.W. 5

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz:

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz: Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie Polecam Składniki

Bardziej szczegółowo

Składniki na 2 porcje:

Składniki na 2 porcje: Kolejny przepis z udziałem szparagów. Tym razem przygotowałam je z białą kaszą gryczaną, piersią z kurczaka, fetą, pomidorkami koktajlowymi i uprażonymi ziarnami słonecznika. Danie jest smaczne zarówno

Bardziej szczegółowo

Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 130 g sera koziego sól pieprz. Sos grzybowo-dyniowy:

Składniki: Pulpeciki: 200 g białej kaszy gryczanej 2 małe jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 130 g sera koziego sól pieprz. Sos grzybowo-dyniowy: Pulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w towarzystwie grzybowo-dyniowego

Bardziej szczegółowo

Karkówka w cebuli. Składniki. Wskazówki

Karkówka w cebuli. Składniki. Wskazówki Karkówka w cebuli Karkówka w cebuli jest prostym i szybkim daniem nawet na gościnny obiad. Podana z surówką z białej kapusty na sposób orientalny stanowi świetną kompozycję. Przepis na surówkę znajdziecie

Bardziej szczegółowo

Składniki: Placuszki:

Składniki: Placuszki: Aromatyczne placuszki z pieczonej papryki z ciecierzycą i pokruszonym serem feta podane z jogurtem naturalnym z dodatkiem świeżej kolendry i limonki. Ciecierzycę dodałam w całości, ale jeśli chcecie to

Bardziej szczegółowo

CIASTA. Biszkopt z makiem. sposób przyrządzania: składniki:

CIASTA. Biszkopt z makiem. sposób przyrządzania: składniki: CIASTA Biszkopt z makiem 4 jaja, 1 szklanka cukru, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka mąki pszennej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, MASA: 1,5 szklanki maku, 3 jaja, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru,

Bardziej szczegółowo

5 zdrowych zup w 15 minut

5 zdrowych zup w 15 minut 5 zdrowych zup w 15 minut Zupy - polskie dziedzictwo W polskiej kuchni zupy odgrywają bardzo ważna rolę. W większości domów sprawdzone przepisy na niedzielny rosołek czy pomidorową, przekazywane są z pokolenia

Bardziej szczegółowo

Pierogi z jajami. Ciasto 2 szklanki mąki sól 2 łyżki oleju około ½ szklanki letniej wody

Pierogi z jajami. Ciasto 2 szklanki mąki sól 2 łyżki oleju około ½ szklanki letniej wody Pierogi Ciasto 2 szklanki mąki 2 łyżki oleju około ½ szklanki letniej wody Nadzienie 5 jajek 250 g chudego boczku cebula pieprz estragon łyżka masła Pierogi z jajami 1. Z mąki i osolonej letniej wody oraz

Bardziej szczegółowo

MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE CARBONARA

MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE CARBONARA MAKARON Z BROKUŁEM I KURCZAKIEM W SOSIE CARBONARA -200g mąki -1 całe jajo i 1 żółtko -ok. pół szklanki letniej wody -1 świeży brokuł -1 pierś z kurczaka -1 łyżeczka przyprawy gyros -1-2 łyżki oliwy z oliwek

Bardziej szczegółowo

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z kapustą, bez dodatku ziemniaków, za to wybornie smakuje z białym pieczywem. Polecam na chłodne popołudnia.

Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z kapustą, bez dodatku ziemniaków, za to wybornie smakuje z białym pieczywem. Polecam na chłodne popołudnia. Zupa z białą kapustą Rozgrzewająca, aromatyczna zupa z kapustą, bez dodatku ziemniaków, za to wybornie smakuje z białym pieczywem. Polecam na chłodne popołudnia. pół główki białej kapusty (średniej wielkości)

Bardziej szczegółowo

Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA

Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA Dziś w numerze: WAKACYJNA KSIĄŻKA KUCHARSKA -jajka (trzy) -cukier (pół szklanki) -mąka (pół szklanki) -cytryna (pół) Babeczki cytrynowe Składniki są, pieczemy! Oddziel żółtka od białek i ubij białka z

Bardziej szczegółowo

Projekt, ćwiczenie pisemne, ilustracja, prezentacja, praca z klasą, praca w zespołach.

Projekt, ćwiczenie pisemne, ilustracja, prezentacja, praca z klasą, praca w zespołach. 1. 2. Polscy nobliści a. 1. Cele lekcji i. a) Wiadomości Uczeń zna dorobek polskich noblistów oraz zasady przyznawania Nagrody Nobla. ii. b) Umiejętności Uczeń potrafi: samodzielnie wyszukać informacje,

Bardziej szczegółowo

Ryż zapiekany z kurczakiem

Ryż zapiekany z kurczakiem Ryż zapiekany z kurczakiem Coś dla smakoszy chińskiego ryżu na słodko. Mimo, że z mięsem, ma łagodny posmak słodyczy dzięki dodatkowi miodu. Stosunkowo niewielka ilość tłuszczu sprawia, że potrawa jest

Bardziej szczegółowo

Zupa jarzynowa z pęczakiem

Zupa jarzynowa z pęczakiem 55 0 Zupa jarzynowa z pęczakiem 00 g pęczaku 3 duże pomidory 2 marchewki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kalarepka 2 łyżki oleju rzepakowego łyżeczka sosu sojowego jasnego,2 l gorącego bulionu

Bardziej szczegółowo

PRZEPISY UCZNIÓW KLAS VI NA CIASTO DYNIOWE

PRZEPISY UCZNIÓW KLAS VI NA CIASTO DYNIOWE PRZEPISY UCZNIÓW KLAS VI NA CIASTO DYNIOWE Wojtek Strojny - klasa VI a Placek z dynią 4 jajka 1,5 szklanki cukru 3/4 szklanki oliwy 2 szklanki mąki 2 szklanki startej dyni 3łyżki przyprawy korzennej 1

Bardziej szczegółowo

Pleśniak. Składniki: Wykonanie:

Pleśniak. Składniki: Wykonanie: Pleśniak Jeden z najstarszych przepisów, jaki mam spisany w swoim przepastnym zeszycie w niebieskich okładkach. Niestety nie kojarzę, skąd pochodzi, bo jest w naszej rodzinie od lat. Dzisiaj, zamiast tradycyjnego

Bardziej szczegółowo

Składniki: Brownie: Krem dyniowy:

Składniki: Brownie: Krem dyniowy: Któż z nas nie lubi czekolady? Poprawia humor, odpręża i uzależnia. Dlatego przygotowałam dzisiaj ciasto dla czekoladoholików Pyszne i aromatyczne dzięki skórce pomarańczowej brownie z kremem z pieczonej

Bardziej szczegółowo

Zupa krem z ciecierzycy

Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem z ciecierzycy Zupa krem z ciecierzycy z dodatkiem świeżego przecieru pomidorowego Składniki: 400g ciecierzycy 3 pomidory 1 cebula 600 ml wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwy sól pieprz

Bardziej szczegółowo

Roladki z szynki konserwowej

Roladki z szynki konserwowej Roladki z szynki konserwowej chrzan do smaku 12 jajek majonez 18 plasterków szynki konserwowej żelatyna 1. Najpierw robimy farsz do szynki. 2. Gotujemy na twardo 12 jajek, studzimy, kroimy w kostkę. dodajemy

Bardziej szczegółowo

Składniki: Sos: Przygotowanie:

Składniki: Sos: Przygotowanie: Sałatkę Cezara chyba każdy zna. Jest jedną z najbardziej popularnych i lubianych sałatek. Głównymi jej składnikami są grzanki, sałata rzymska i parmezan. W wersji z kurczakiem może stanowić smaczne i sycące

Bardziej szczegółowo

Barszcz białostocki. Opis przygotowania:

Barszcz białostocki. Opis przygotowania: Barszcz białostocki 2 duże winne jabłka 1 buraki średniej wielkości 3 szklanek bulionu wołowego łyżka masła łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany listek laurowy goździk cukier Opis przygotowania: Obrane i umyte

Bardziej szczegółowo

Składniki: około 17 płatów makaronu lasagne g parmezanu. Sos boloński:

Składniki: około 17 płatów makaronu lasagne g parmezanu. Sos boloński: Dzisiaj zapraszam na lazanię z sosem bolońskim, beszamelem i parmezanem. Zapiekanka jest przepyszna i myślę, że posmakuje każdemu miłośnikowi kuchni włoskiej. Do przygotowania lazanii użyłam gotowych płatów

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy.

Składniki: Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło. Studzimy. Proste, mięciutkie ciasto makowe na bazie ubitych białek z delikatną nutką wanilii. Maku nie trzeba parzyć ani mielić, co znaczne wszystko upraszcza Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem lub polać

Bardziej szczegółowo

Projekt zrealizowany w ramach Programu Szkoła z klasą 2.0. Autorki : Paulina Chowaniec, Karolina Kuźma, Natalia Knapczyk oraz Pani Janina Pawlikowska

Projekt zrealizowany w ramach Programu Szkoła z klasą 2.0. Autorki : Paulina Chowaniec, Karolina Kuźma, Natalia Knapczyk oraz Pani Janina Pawlikowska Projekt zrealizowany w ramach Programu Szkoła z klasą 2.0 Autorki : Paulina Chowaniec, Karolina Kuźma, Natalia Knapczyk oraz Pani Janina Pawlikowska Tarcioki ziemniaki 1 kg mąka słonina wędzona szczypta

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie:

Składniki: Przygotowanie: Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam! Składniki: 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny

Bardziej szczegółowo

ŃSKIEJ. Barszcz czerwony z uszkami. Zupy, Zupy, Zupy... -przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, Buraki czerwone 1kg

ŃSKIEJ. Barszcz czerwony z uszkami. Zupy, Zupy, Zupy... -przeprowadzić obróbkę wstępną warzyw, Buraki czerwone 1kg 1 ŃSKIEJ Zupy, Zupy, Zupy... Barszcz czerwony z uszkami Buraki czerwone 1kg Włoszczyzna 1 op. Czosnek 2 ząbki Przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, majeranek, kwasek cytrynowy lub ocet

Bardziej szczegółowo

Placek drożdżowy z truskawkami

Placek drożdżowy z truskawkami Placek drożdżowy z truskawkami Lubicie wypieki z sezonowymi owocami? Truskawki, wiśnie, porzeczki pyszne w połączeniu ze słodkim ciastem. Oczywiście na pierwszy ogień zawsze idą truskawki, bo pojawiają

Bardziej szczegółowo

tort orzechowy Składniki:

tort orzechowy Składniki: tort orzechowy Autor: Ewaaa Przepisów: 143 Ocena: 5879 > 6 os. > 60 min łatwe przystępne Składniki: kakaowy biszkopt: 8 jaj ( wielkość M), 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

Bardziej szczegółowo

Gotowanie na parze WSTĘP

Gotowanie na parze WSTĘP GOTOWANIE NA PARZE Gotowanie na parze WSTĘP moda na posiłki przygotowywane na parze do Polski dotarła stosunkowo niedawno i początkowo spotkała się z nieufnością i niezbyt wielkim zainteresowaniem. Warto

Bardziej szczegółowo

ks. Stanisław Groń SJ Andrzej Sochacki

ks. Stanisław Groń SJ Andrzej Sochacki Wydawnictwo WAM, 2003 Wstępem opatrzył i wyboru tekstów literackich dokonał ks. Stanisław Groń SJ Projekt okładki, opracowanie graficzne zdjęcia i skład: Andrzej Sochacki ISBN 978-83-7318-248-6 Wznowienie

Bardziej szczegółowo

Prosta surówka z ogórków, gęstej kwaśnej śmietany i koperku. Można dodać również szczypiorek lub odrobinę cebulki. Jak kto lubi

Prosta surówka z ogórków, gęstej kwaśnej śmietany i koperku. Można dodać również szczypiorek lub odrobinę cebulki. Jak kto lubi Prosta surówka z ogórków, gęstej kwaśnej śmietany i koperku. Można dodać również szczypiorek lub odrobinę cebulki. Jak kto lubi 400 g ogórków 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki posiekanego koperku

Bardziej szczegółowo

Table of Contents. O e-booku. Copyright. Owsianka. Jaglanka inaczej. Placuszki gryczane. Kaszka jaglana z malinami. Placuszki serowe.

Table of Contents. O e-booku. Copyright. Owsianka. Jaglanka inaczej. Placuszki gryczane. Kaszka jaglana z malinami. Placuszki serowe. Table of Contents O e-booku Copyright Owsianka Jaglanka inaczej Placuszki gryczane Kaszka jaglana z malinami Placuszki serowe Omlet bananowy Placuszki owsiane Malinowa wariacja na temat jaglanki Ciasto

Bardziej szczegółowo

Składniki: Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków):

Składniki: Placuszki szpinakowe (około 11 placuszków): Smaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa dla placków ziemniaczanych,

Bardziej szczegółowo

Chleb z mąki żytniej. Składniki:

Chleb z mąki żytniej. Składniki: Chleb z mąki żytniej Bardzo prosty, nie wymaga sterty składników, ale czasochłonny musi mieć czas, by wyrosnąć. Zapewniam jednak, że warto, bo w smaku jest pyszny, a tak chrupiącej skórki dawno nie smakowałam.

Bardziej szczegółowo

Ogórki z cebulką na zimę

Ogórki z cebulką na zimę Ogórki z cebulką na zimę 2 kg ogórków 1 kg cebulki 3 sztuki marchewki koper, czosnek listki laurowe gorczyca ziele angielskie zalewa 9 szklanek wody 1 szklanka octu 7 łyżek soli 20 łyżeczek cukru 1. Małą

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie:

Składniki: Przygotowanie: Pikantna zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym, papryką, pomidorami, czerwoną fasolą i kukurydzą, pod warstwą cheddara. Przepyszna i sycąca. Polecam! 1 kg ziemniaków 400g mielonej wieprzowiny 1 cebula

Bardziej szczegółowo

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną. Krupnik błyskawiczny

Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną. Krupnik błyskawiczny Zupa grzybowa z kaszą jęczmienną 2 Grzyby umyj, zalej 500 ml wrzącej wody, odstaw na 8 godzin. Następnie ugotuj je w tej samej wodzie do miękkości i odcedź. Pokrój w paseczki. Wywar zachowaj. Włoszczyznę

Bardziej szczegółowo

Syty i prosty omlet. Składniki. Wskazówki

Syty i prosty omlet. Składniki. Wskazówki Syty i prosty omlet 3 jajka 3 łyżki mąki szczypta soli 2 jabłka 2łyżki cukru 1/2 szklanki śmietany 2-3 łyżeczki serka Danio truskawkowego masło 1. 2. 3. 4. 5. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy żółtka,

Bardziej szczegółowo

CHLEB ZIOŁOWY CHLEB SOJOWY

CHLEB ZIOŁOWY CHLEB SOJOWY CHLEB ZIOŁOWY 250 g mąki pszennej 250 ml wody 20 g świeżych drożdży 35 g margaryny 1 żółtko odrobina cukru odrobina pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżki posiekanej świeżej lub suszonej pietruszki 2 łyżki posiekanego

Bardziej szczegółowo

Drugie śniadanie - zdrowe przepisy na cały tydzień

Drugie śniadanie - zdrowe przepisy na cały tydzień Drugie śniadanie - zdrowe przepisy na cały tydzień To już drugi wpis w kategorii szybkich i smacznych pomysłów na lunchboxy. Tym razem przygotowałam dla Was kilka pomysłów na zdrowe i pożywne drugie śniadanie.

Bardziej szczegółowo

Czeskie knedliki z gulaszem z jelenia

Czeskie knedliki z gulaszem z jelenia Czeskie knedliki z gulaszem z jelenia Mój mąż kocha czeskie knedliki miłością absolutną. Bywało, że planowaliśmy trasę podróży przez Czechy w ten sposób, żeby zatrzymać się w konkretnej knajpie serwującej

Bardziej szczegółowo

*Modelowa racja pokarmowa dla dziecka w wieku miesięcy, Standardy Medyczne 2013, 6(10),

*Modelowa racja pokarmowa dla dziecka w wieku miesięcy, Standardy Medyczne 2013, 6(10), 20 g* = 4 łyżeczki, to dawka cukru dla dziecka w wieku 1-3 lata, a 30 g** = 6 łyżeczek dla dziecka w wieku 4-6 lat, jakiej nie powinno się przekroczyć w ciągu dnia, jednak należy pamiętać, że nie ma konieczności

Bardziej szczegółowo

Owsianka na słodko. Składniki:

Owsianka na słodko. Składniki: Owsianka na słodko Lubicie owsiankę? My bardzo i od dłuższego czasu dość często ją jemy. Lubimy na słodko i na gęsto. Podane w przepisie proporcje wystarczają na trzy porcje gęstej owsianki. Można zmniejszyć

Bardziej szczegółowo

Spaghetti carbonara. Składniki. Wskazówki

Spaghetti carbonara. Składniki. Wskazówki Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara to jedno z prostszych dań z makaronem. Przygotowanie goa zajmie nam w sumie tyle ile ugotowanie makaronu a zachwyci zapewne smakoszy makaronów i czosnku. Składniki

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie:

Składniki: Przygotowanie: Sos Amatriciana jest bardzo popularny w kuchni włoskiej. Najczęściej podawany jest z makaronem typu bucatini, podobnym do spaghetti, tylko z dziurką w środku. Chociaż sos Amatriciana przygotowuje się z

Bardziej szczegółowo

Żytnie paluchy z sezamem

Żytnie paluchy z sezamem Żytnie paluchy z sezamem Mieszanka składników na zwykłe bułki żytnie i paru dodatków. Wyszły przepyszne paluchy, z dodatkiem bogatych w błonnik płatków owsianych i sezamu, dzięki któremu bułeczki zyskały

Bardziej szczegółowo

Klopsiki w sosie śmietanowym

Klopsiki w sosie śmietanowym Klopsiki w sosie śmietanowym Inter IKEA Systems B.V. 2010 Klopsiki w sosie śmietanowym Składniki: (porcja dla 4 osób) klopsiki szwedzkie KÖTTBULLAR sos śmietanowy GRÄDDSÅS borówka szwedzka LINGONSYLT Sposób

Bardziej szczegółowo

Tatin de boudin noir. Tatar z łososia. Składki: 1 jabłko 1 kaszanka 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

Tatin de boudin noir. Tatar z łososia. Składki: 1 jabłko 1 kaszanka 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego PODSUMOWANIE STAŻY, GDAŃSK, 13 PAŹDZIERNIKA 2014 1 Tatin de boudin noir Składki: 1 jabłko 1 kaszanka 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego Obieramy zarówno jabłko, jak i kaszankę a następnie kroimy

Bardziej szczegółowo

Tortilla z chrupiącym kurczakiem

Tortilla z chrupiącym kurczakiem Tortilla z chrupiącym kurczakiem Pyszna, z chrupiącymi kawałkami kurczaka, aromatycznym sosem i dodatkami. Jedno z naszych ulubionych dań na kolację. Zwłaszcza z miksem sałat, tak na wiosnę :) Gorąco polecam

Bardziej szczegółowo

Przepyszne grillowane młode ziemniaczki owinięte boczkiem. Prosta potrawa, która smakuje wyśmienicie. Polecam

Przepyszne grillowane młode ziemniaczki owinięte boczkiem. Prosta potrawa, która smakuje wyśmienicie. Polecam Przepyszne grillowane młode ziemniaczki owinięte boczkiem. Prosta potrawa, która smakuje wyśmienicie. Polecam 15 młodych ziemniaczków (małych) 15 cienkich plasterków wędzonego boczku oliwa z oliwek Dodatkowo:

Bardziej szczegółowo

SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI:

SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI: Książka kucharska SAŁATKA WARZYWNA: SKŁADNIKI: 2 duże ziemniaki 4 duże marchewki 2 duże pietruszki 1 średni seler 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 średnie cebule 4 ogórki kiszone majonez sól i pieprz

Bardziej szczegółowo

Przepis na makaron w sosie śmietanowym

Przepis na makaron w sosie śmietanowym Przepis na makaron w sosie śmietanowym *cebula (1 sztuka) *śmietana kremówka 36% (150 g) *makaron penne (250 g) *olej (2 łyżki) *sól, pieprz (do smaku) Sposób przygotowania: 1.Cebulę obieram, siekam i

Bardziej szczegółowo

Składniki (na około 14 muffin): Muffiny:

Składniki (na około 14 muffin): Muffiny: Muffiny z pokrojonym w kostkę mango, cytrynowym lukrem i posypkami o smaku mango i tutti frutti. Są puszyste, wilgotne i proste do przygotowania. Słodkości, które wywołują uśmiech na twarzy i poprawią

Bardziej szczegółowo

2. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do wywaru z kurczakiem. Lekko doprawiamy.

2. Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do wywaru z kurczakiem. Lekko doprawiamy. Potrawka z kurczaka Lekkostrawna i pyszna zarówno z ziemniakami, jak i makaronem i ryżem. Przy tym prosta w przygotowaniu, nie wymaga długich godzin w kuchni, ani szczególnych umiejętności. A co najważniejsze:

Bardziej szczegółowo

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA

WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA WEGAŃSKIE KOTLETY Z BURAKA Te proste wegańskie kotlety z buraka są dobrym sposobem na przemycenie warzyw i zmniejszenie spożycia mięsa w ciągu tygodnia. Można je wykonać na wiele sposobów, najważniejsze

Bardziej szczegółowo

Chrupiące owsiane ciasteczka

Chrupiące owsiane ciasteczka Chrupiące owsiane ciasteczka Najlepsze, najpyszniejsze i najbardziej chrupiące ciasteczka owsiane, jakie można zrobić w warunkach domowych. Tak właśnie sądzę i będę się tego trzymać ;) A poważnie: naprawdę

Bardziej szczegółowo

Naleśniki z serem i cynamonem

Naleśniki z serem i cynamonem Naleśniki z serem i cynamonem Naleśniki znamy w wielu wersjach. Dzisiaj prezentuję najbardziej tradycyjną i popularną wersja z białym serem. Naleśniki 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej

Bardziej szczegółowo

Jabłko Papryka Arbuz

Jabłko Papryka Arbuz Twój sklep 9 Klikaj na artykuły, aby poznać ciekawe przepisy Klikaj na artykuły, aby poznać ciekawe przepisy 3 20 4 6 20 /kg Jabłko Papryka Arbuz 2 z ł/kg 3 5 Pomarańcza Gruszka Cebula 3 21 8 Wiśnia Cytryna

Bardziej szczegółowo

SPRAWDZONE PRZEPISY. Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, cukier (można dodać odrobinę

SPRAWDZONE PRZEPISY. Na dno maszyny wlej mleko, wrzuć jaja i masło. Potem wsyp mąkę, sól, cukier (można dodać odrobinę SPRAWDZONE PRZEPISY Ciasto drożdżowe (w maszynce) 8g drożdży suszonych 0,5 kg mąki 3 łyżki cukru 1/4 kostki masła (kostka 250 g) 250 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 2 jaja Opcjonalnie: rodzynki, suszona żurawina

Bardziej szczegółowo

Pomidory inaczej. Składniki. Wskazówki

Pomidory inaczej. Składniki. Wskazówki Pomidory inaczej Pomidory najczęściej podajemy w wersji z cebulą. W wersji z sosem czosnkowym i serem przyjęły się na nie jedną imprezkę urozmaicając menu o coś nowego. 4 pomidory 1 łyżka majonezu 2-3

Bardziej szczegółowo

Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka

Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka Proste i pyszne ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i suszonymi jagodami goji. Idealne do kawy, herbaty lub szklanki mleka Składniki (na około 37 ciasteczek): 1 i 1/2 szklanki mąki 1 szklanka cukru

Bardziej szczegółowo

SAŁATKA OWOCOWA SEROWE KORECZKI. Czas wykonania: około 15 min. Składniki (liczba porcji 8): ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki) 20 dag rokpola

SAŁATKA OWOCOWA SEROWE KORECZKI. Czas wykonania: około 15 min. Składniki (liczba porcji 8): ok.40 dag mozzarelli (małe kuleczki) 20 dag rokpola SAŁATKA OWOCOWA Czas wykonania: około 7 min. 2 średnie mandarynki 3 plastry ananasa 1 średni banan 2 łyżki niesłodzonego soku pomarańczowego 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cynamonu szczypta goździków

Bardziej szczegółowo

Muffinki z Nutelli. Składniki: 140g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 320g Nutelli 2 całe jajka 2 łyżki mleka.

Muffinki z Nutelli. Składniki: 140g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 320g Nutelli 2 całe jajka 2 łyżki mleka. Muffinki z Nutelli Muffinki z minimalnej ilości składników, specjalnie dla miłośników Nutelli. Po upieczeniu w babeczkach wyczuwa się wyraźnie smak orzeszków. Bardzo czekoladowe, z pewnością są to jedne

Bardziej szczegółowo

20 lis 2016 Wigilijne potrawy Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody

20 lis 2016 Wigilijne potrawy Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody http://www.mojekgw.pl 20 lis 2016 Wigilijne potrawy Pierogi z kapustą Składniki ciasta: 80 kg mąki 1,5 szklanki ciepłej wody 1 jajko 3 łyżki oleju sól do smaku Z podanych składników wyrabiamy ciasto na

Bardziej szczegółowo

Przepisy z czerwoną palmą

Przepisy z czerwoną palmą Przepisy z czerwoną palmą Dorota D.K. Kornas 1. ŚLEDZIE Z OLEJEM Z CZERWONEJ PALMY 10min 2-4 płaty słonych śledzi -3 nieduże cebule -½ szklanki bio oleju z czerwonej palmy Ölmühle Solling Śledzie należy

Bardziej szczegółowo

64 Surówki i sałatki

64 Surówki i sałatki 64 Surówki i sałatki 65 Surówka z pomidorów, ogórków i sałaty Surówki i sałatki SKŁANIKI W Sos: 1 łyżka śmietany ½ pęczka świeżego koperku 1 łyżka oliwy 1 ząbek czosnku, 1 garstka świeżego oregano sól

Bardziej szczegółowo

Sernik z pomarańczową nutą

Sernik z pomarańczową nutą Sernik z pomarańczową nutą Kolejny sernik bez spodu taki lubimy najbardziej. Ten jest odmianą sernika klasycznego, ale z subtelną pomarańczową nutką, aromatyczny, puszysty i pyszny. Idealny na Wielkanoc.

Bardziej szczegółowo

Zdrowo jeść by rosnąć w siłę

Zdrowo jeść by rosnąć w siłę Projekt Fundacji dzieciom Zdrowo jeść by rosnąć w siłę Książka kucharska opracowana przez podopiecznych Towarzystwa Przyjaciół Dzieci w Augustowie Spis treści Ogniskowej Książki Kucharskiej 1. Kolorowa

Bardziej szczegółowo

DANIA Z MIĘS KOTLETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM SKŁADNIKI:

DANIA Z MIĘS KOTLETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM SKŁADNIKI: przepisy kucharskie, kulinarne, dania z mięs DANIA Z MIĘS KOTLETY Z PIECZARKAMI I ŻÓŁTYM SEREM 0,5 kg.filetów drobiowych 2 jajka 20 dag.żółtego sera 20 dag. pieczarek 1 cebula sól pieprz tłuszcz bułka

Bardziej szczegółowo

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Dodać resztę składników i wszystko wymieszać.

Rabarbar obrać i pokroić na kawałki (około 1,5 cm). Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Wyjątkowo szybkie do przygotowania ciasto z rabarbarem i suszoną białą morwą. Nie trzeba nic miksować ani ucierać, wystarczy wszystko wymieszać i gotowe! Jedyną rzeczą wymagającą wysiłku jest obranie i

Bardziej szczegółowo

Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 6/15/15 11:16 AM 6/15/15 11:16 AM

Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 6/15/15 11:16 AM 6/15/15 11:16 AM Menu 01_MENU_ARS_VIVENDI v2.indd 1 Koktajl bananowy z miętą i Milupa lp-drinkiem Składniki: banan 70 g Milupa lp-drink 3 miarki (15 g) woda 200 ml miód 5 g cynamon (szczypta) Przepis na 1 porję PHE: 47,5

Bardziej szczegółowo

Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować i dalej przetwarzać.

Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować i dalej przetwarzać. PRZEPIS PODSTAWOWY NA CIASTO Ciasto na pasztecik 1,5 kg mąki 15 g soli 250 g masła lub smalcu 3/8 l wody Ze składników zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem przez 3 godziny. Następnie rozwałkować

Bardziej szczegółowo

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz:

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz: Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie Polecam Składniki

Bardziej szczegółowo

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać.

Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i bardzo drobno posiekać. Kolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone i

Bardziej szczegółowo

NIE TYLKO SŁODKOŚCI NA KÓŁKU CUKIERNICZYM FAWORKI. składniki. 600g mąki pszennej. 8 żółtek. 200g kwaśnej śmietany. Szczypta soli

NIE TYLKO SŁODKOŚCI NA KÓŁKU CUKIERNICZYM FAWORKI. składniki. 600g mąki pszennej. 8 żółtek. 200g kwaśnej śmietany. Szczypta soli NIE TYLKO SŁODKOŚCI NA KÓŁKU CUKIERNICZYM FAWORKI składniki 600g mąki pszennej 8 żółtek 200g kwaśnej śmietany Szczypta soli 2 łężki octu lub spirytusu. Tłuszcz do smażenia 1 kg Cukier puder z wanilią 100g

Bardziej szczegółowo

Opracowały: mgr Agnieszka Nowińska, mgr Agnieszka Maroszek-Skrzydło

Opracowały: mgr Agnieszka Nowińska, mgr Agnieszka Maroszek-Skrzydło Plan pracy kółka informatycznego dla klas I-III przy Szkole Podstawowej nr 67 z Oddziałami Integracyjnymi Opracowały: mgr Agnieszka Nowińska, mgr Agnieszka Maroszek-Skrzydło 2 Znaczenie technologii informacyjnej

Bardziej szczegółowo

1. Owsiane ciasteczka

1. Owsiane ciasteczka Kulinarnie zakręceni Projekt edukacyjny zrealizowany przez uczniów klasy 2c pod kierunkiem Danuty Stachowiak w ramach programu Szkoła z klasą 2.0 w roku szkolnym 2013/2014 1. Owsiane ciasteczka pół kostki

Bardziej szczegółowo

Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie

Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie Bardzo często zadajecie Państwo Pytanie, czy jest możliwe, żeby mile spędzić czas, a jednocześnie pozostać wiernym diecie? Myślę, że zdecydowanie możemy coś dla siebie smacznego przygotować :) Poniżej

Bardziej szczegółowo

Drożdżowe w kształcie chałki

Drożdżowe w kształcie chałki Drożdżowe w kształcie chałki Ciasto drożdżowe możemy kształtować jak nam się podoba. Dzisiaj propozycja kształtu chałki. Składniki 1 kg mąki 1 szklanka cukru 1.5 szklanki mleka 0.5 szklanki oleju 2 jajka

Bardziej szczegółowo

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz:

Składniki (na około 10 naleśników): naleśniki z tego przepisu. Farsz: Naleśniki nadziewane piersią z kurczaka, czerwoną fasolą, papryką i kukurydzą zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera cheddar. W takiej odsłonie na pewno zachwycą niejedno podniebienie Polecam Składniki

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy

Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy Scenariusz zajęć z przysposobienia do pracy 1. Prowadzący: Magdalena Baranowska 2. Temat zajęć: Zupa pomidorowa z makaronem, udka faszerowane i sałatka jarzynowa. 3. Metody pracy: - słowna (instruktaż

Bardziej szczegółowo

Składniki: Przygotowanie:

Składniki: Przygotowanie: Bardzo popularna, lubiana i wyjątkowo prosta surówka z kapusty, marchewki i cebulki z dodatkiem majonezu i jogurtu naturalnego. Idealna jako dodatek do obiadu, niezależnie od pory roku 1/2 główki małej

Bardziej szczegółowo

Surówka z marchwi. Normatyw surowcowy na 4 porcje. Natka pietruszki

Surówka z marchwi. Normatyw surowcowy na 4 porcje. Natka pietruszki Surówka z marchwi Marchew Jabłka Jogurt Sok z cytryny Natka pietruszki, cukier 500g 1 30cm3 5 cm3 5g Przeprowadzić obróbkę wstępną brudną marchwi i owoców. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach jabłka i marchew.

Bardziej szczegółowo

Orkiszowa szarlotka z kaszą manną

Orkiszowa szarlotka z kaszą manną Orkiszowa szarlotka z kaszą manną Mam ogromną słabość do szarlotki. W sezonie jabłkowym przygotowuję wraz z mężem zasmażane jabłka, które potem całą zimę zajadamy, jako dodatek do naleśników, czy też ukochanej

Bardziej szczegółowo

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić.

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Ostudzić. Rydze to jedne z moich ulubionych grzybów, za którymi z utęsknieniem czekam przez cały rok. Wyśmienite! Aby cieszyć się ich wyjątkowym smakiem wystarczy usmażyć je na maśle i podać np. ze świeżym pieczywem.

Bardziej szczegółowo

Zupa krem z białych warzyw

Zupa krem z białych warzyw Działania Towarzyszące realizowane są w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym Podprogram 2015. 30 g masła

Bardziej szczegółowo

BABKA NA 9 SPOSOBÓW. przepisy.pl

BABKA NA 9 SPOSOBÓW. przepisy.pl BABKA NA 9 SPOSOBÓW Babka cytrynowo-pomarańczowa 30 minut Łatwe 50 minut 170 C Kostka do pieczenia Kasia - 250 gramów cukier puder - 250 gramów cytryna - 1 sztuka pomarańcza - 1 sztuka jajko - 6 sztuk

Bardziej szczegółowo

Książka z przepisami kulinarnymi. 13 DH Bastion im. Ireny Sendlerowej

Książka z przepisami kulinarnymi. 13 DH Bastion im. Ireny Sendlerowej Książka z przepisami kulinarnymi 13 DH Bastion im. Ireny Sendlerowej 1 Sernik 1 kg sera w wiaderku 5 lub 6 jajek w zależności czy są bardzo małe 3/4 szklanki cukru 1 kostkę margaryny(miękka) cukier waniliowy

Bardziej szczegółowo

Ciasto zwykłe. Składniki. -2 jajka. -20dkg mąki. -1/4 l wody. -1/4 l mleka. - szczypta soli. -2 łyżki oliwy. Wykonanie

Ciasto zwykłe. Składniki. -2 jajka. -20dkg mąki. -1/4 l wody. -1/4 l mleka. - szczypta soli. -2 łyżki oliwy. Wykonanie -6- Ciasto zwykłe -2 jajka -20dkg mąki -1/4 l wody -1/4 l mleka - szczypta soli -2 łyżki oliwy - Do miski wybić jajka, wlać wodę i mleko, sól, zmiksować. - Dodawać porcjami mąkę cały czas miksować - Dodać

Bardziej szczegółowo

Polscy Nobliści. kandydaci na patrona Naszej Szkoły

Polscy Nobliści. kandydaci na patrona Naszej Szkoły Polscy Nobliści kandydaci na patrona Naszej Szkoły Można zapytać dlaczego Polscy Nobliści? Dlaczego to właśnie Oni mogą zostać patronem Naszej Szkoły? Wybór patrona, to przede wszystkim wybór wartości,

Bardziej szczegółowo

Tort klasyczny. Składniki na biszkopt:

Tort klasyczny. Składniki na biszkopt: Tort klasyczny U mnie był to akurat tort urodzinowy, ale taki tort możecie zrobić na każdą okazję. Jest nie za słodki, dobrze komponuje się smakowo i można pokombinować z ozdabianiem. W moim przypadku

Bardziej szczegółowo

MIDIMALIZM.PL MENU NA TYDZIEŃ LIPCA

MIDIMALIZM.PL MENU NA TYDZIEŃ LIPCA MIDIMALIZM.PL MENU NA TYDZIEŃ 18 24 LIPCA PONIEDZIAŁEK makaron z masłem pieprzowym i jajkiem WTOREK burgery z Jamajki ŚRODA najlepsze leczo CZWARTEK fasolka z ziemniakami i jajkiem sadzonym PIĄTEK kasza

Bardziej szczegółowo

Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.

Mięso i ser posiekać, wrzucić do miseczki. Dodać natkę pietruszki i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Jeśli nie macie pomysłu co zrobić z mięsem z rosołu, polecam przygotowanie tych sakiewek. Są proste do zrobienia i wyjątkowo smaczne. Dzięki serowi pleśniowemu sakiewki nabierają wyrazistego smaku, a orzechy

Bardziej szczegółowo

Normy energetyczne dla dzieci:

Normy energetyczne dla dzieci: Normy energetyczne dla dzieci: Grupa wiekowa Dzieci 1-3 lat Dzieci 4-6 lat Kcal/dobę 1000kcal 1400kcal Posiłek Energia dzieci 1-3 lat Energia dzieci 4-6 lat śniadanie 25-30% kalorii 250-300kcal 350-420kcal

Bardziej szczegółowo

4 sosy. sosy 4. Albion s majonez. Majonez

4 sosy. sosy 4. Albion s majonez. Majonez sosy 4 2 ł/h musztardy sarepskiej 1 ł/h kurkumy 500 g oleju Albion s majonez, do naczynia miksującego wbić całe jajko, dodać musztardę, pieprz, cukier, sól, kurkumę. Zamknąć otwór w pokrywie, zaprogramować

Bardziej szczegółowo

Chleb z makiem. Składniki:

Chleb z makiem. Składniki: Chleb z makiem prosty chleb pszenny z makiem, na drożdżach. Uniwersalny w smaku, prosty w wyrabianiu i pieczeniu. Najsmaczniejszy w dniu pieczenia, śmiało można go mrozić. Przepis pochodzi z książki G.Weidenger

Bardziej szczegółowo

Tort. Biszkopt. Masa. Poncz. Wskazówki

Tort. Biszkopt. Masa. Poncz. Wskazówki Tort Tort szybki, łatwy i efektowny. Biszkopt 7 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa 1 litr śmietany 36 % 1 serek mascarpone 8 łyżek cukru

Bardziej szczegółowo

Mięso wieprzowe b/k (karczek lub łopatka) 6 kg. Ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz do smaku

Mięso wieprzowe b/k (karczek lub łopatka) 6 kg. Ziele angielskie, czosnek, sól, pieprz do smaku KIEŁBASA HARNASIA - WIEPRZOWA DOMOWA BIAŁA Domowe przetwory z mięsa doskonale konkurują z kupowany w sklepie. Nieocenione mogą być pasztety i smalce. Na smak przetworów wpływa surowiec (mięso i tłuszcz).

Bardziej szczegółowo

Chleb żytni razowy z automatu

Chleb żytni razowy z automatu Chleb żytni razowy z automatu Lubicie ciężkie, żytnie chleby? Bo ja bardzo. Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Zużyłam całą, którą miałam i dodałam

Bardziej szczegółowo

POLSKA. Kuchnia. Pierogi. Ciasto na pierogi. Farsz na Ruskie. Składniki. Przygotowanie. Składniki. Przygotowanie

POLSKA. Kuchnia. Pierogi. Ciasto na pierogi. Farsz na Ruskie. Składniki. Przygotowanie. Składniki. Przygotowanie Kuchnia POLSKA Pierogi Ciasto na pierogi 200g mąki 130ml wody dwie szczypty soli 1. Zagotuj wodę z masłem. 2. Wlewaj powoli do miski z mąką i solą, mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.

Bardziej szczegółowo