Z historii kina Recenzja filmowa Ze studniówkowych wspomnień

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Z historii kina Recenzja filmowa Ze studniówkowych wspomnień"

Transkrypt

1 Z OSTATNIEJ ŁAWKI *GAZETKA KÓŁKA DZIENNIKARSKIEGO * *ZST W BEŁŻYCACH * DZIŚ w gazetce: Psie przywiązanie Ferie Czy wiesz, że Nr 1 - marzec 2013 Z historii kina Recenzja filmowa Ze studniówkowych wspomnień Psie przywiązanie W styczniu 2012 roku weszła w życie nowelizacja Ustawy o ochronie zwierząt. Czy nowe przepisy poprawiły w Polsce sytuację wiejskich psów łańcuchowych? Psy można teraz trzymać na uwięzi jedynie przez 12 godzin na dobę. W teorii wygląda to dobrze, gorzej z praktyką. Niestety, wielu właścicieli psów tego przepisu nie przestrzega. W Finlandii czworonoga można trzymać na uwięzi tylko w wyjątkowych sytuacjach i przez krótki czas, w dodatku pies musi mieć zapewnione 40 metrów kwadratowych wybiegu. W Szwecji długotrwałe trzymanie psa na łańcuchu uznawane jest za maltretowanie i grozi grzywną. W Polsce zbyt wiele jest przesądów, uprzedzeń. Czworonogi więzi się w sposób bezrefleksyjny, bo przy domu pies na łańcuchu zawsze był. Pokutuje przekonanie, że zwierzęciu do szczęścia wystarczy jedzenie i woda. Gdy zacznie zawadzać, można je wyrzucić za dom czy stodołę, tak jak wyrzuca się stary mebel. W dodatku, żeby nie zawracało głowy i przypominało za bardzo o sobie, przykuwa się je łańcuchem. Badania potwierdziły, że pies ma psychikę dwuletniego dziecka, choć niekiedy trudno w to uwierzyć, bo nie mówi. Zwierzęta trzymane na łańcuchach stają się agresywne, dziczeją. W dawnych czasach na wsiach celowo trzymano psy na krótkich łańcuchach, bo jak pocierpi, to się zeźli, a jak się zeźli, to będzie szczekać na obcych. Psy domowe i biegające wolno nie ujadają całą noc. Tymczasem na wsiach ujadanie więzionych psów po nocach to norma i nie szczekają one ze szczęścia. Złe traktowanie zwierząt nie uchodzi za czyn o dużej społecznej szkodliwości, a wielu Polaków jest przekonanych, że Temida ma poważniejsze problemy. Ze społeczną wrażliwością nie jest u nas najlepiej. Często to dopiero media muszą pokazywać drogę i informować, co jest dobre a co złe. Do czynów medialnie piętnowanych dołączyło złe traktowanie zwierząt. Należy postarać się zmienić świadomość społeczeństwa. Jeżeli spotykamy się z przypadkami niespuszczania psów z łańcucha, trzeba konsekwentnie zwracać uwagę. Po kolejnym upomnieniu właściciel zwierzęcia zacznie zastanawiać się nad tym, co robi. Obudź sumienie, bądź człowiekiem, uwolnij psa z łańcucha! Klub Przyjaciół Zwierząt Opr. MN 1

2 Ferie, ferieeeee...i po feriach. "...Ferie zimowe są zawsze wesołe, spędzam je w górach lub w chatce na Mazurach. Jeżdżę na sankach, lepię bałwanka, śmigam na łyżwach, jeżdżę na nartach. Razem z przyjaciółmi dobrze się bawimy i na podwórku igloo robimy. Ferie są super każdy Ci to powie i zabawa na mrozie wychodzi na zdrowie Ferie nareszcie! Będę jeździć na desce! Nartami nie pogardzę. Odpocznę bardzo. Książki daleko. Za stokiem i rzeką. A stok oświetlony. Na nim nart tony! Odpoczynek- na tym zależy mi. Nie uczyć się do ostatniej krwi. Bawić się, marzyć o wakacjach. I być na libacjach! Tych zasad będę przestrzegać. I na wolnym polegać..." Niestety, wszystko co miłe szybko sie kończy :( Właśnie zakończyły sie ferie w naszym województwie i wypoczęci, pełni zapału wróciliśmy do nauki i pracy. Jakie one były? Czy spełniły nasze oczekiwania? Czy dobrze bawiliśmy się? Zapytaliśmy o to nasze koleżanki i kolegów. Kinga z I at, była na Śląsku i w Beskidach. Ferie zimowe spędziła bardzo aktywnie i wesoło. Spotkania z przyjaciółmi, wypady na narty, długie seanse filmowe i rozmowy o wszystkim i niczym. A także ogromna dawka śmiechu i co tylko sobie można wymarzyć. Ferie tegoroczne bardzo jej się podobały. Adam z II az, szalał na nartach na stokach Rąblowa. Teraz jest prawdziwym mistrzem w jeździe na deskach. Kto wie, może rośnie konkurencja dla Justyny Kowalczyk??? Dziewczyny z II at też nie nudziły się w ferie. Wyjeżdżały na lodowisko, do kina, organizowały kuligi, podczas których do mistrzostwa opanowały pieczenie kiełbasek. Cóż się dziwić, to przyszłe mistrzynie patelni ;) Uczniowie z klasy I az nie wyjeżdżali na ferie. Ale bynajmniej nie nudzili się!! Przede wszystkim mogli się wyspać i co najważniejsze, mama nie goniła do nauki ;). Ale co do jednego, wszyscy byli zgodni - pogoda się udała!!!! A teraz to aby do wakacji!!!! Opr. MS Czy wiesz, że... Ludzie co 10 sekund mrugają 1-2 razy. Każde mrugnięcie trwa mniej więcej 1/3 sekundy. Oznacza to, że podczas 12 godzinnego dnia mrugasz łącznie około 25 minut. Nowo narodzone dzieci wcale nie mrugają zaczynają około 6 miesiąca życia. Płaczemy, kiedy jest nam smutno, ale nikt nie wie naprawdę dlaczego. Wydmuchujemy nos podczas płaczu, gdyż łzy spływają tam przewodem nosowo łzowym. 2

3 Jedzenie marchewki poprawia widzenie w ciemności. Dzieje się tak dlatego, że witamina A, zawarta w marchewce pobudza pręciki do efektywniejszej pracy. Kapusta i inne zielone warzywa dzięki witaminom pomagają zwalczać choroby oczu. Oko ludzkie może widzieć do 10 milionów różnych odcieni barw. Niestety istoty ludzkie, w przeciwieństwie do owadów nie widzą ultrafioletu. Opr. BK Z historii kina... Hollywood pozostawało centrum sztuki filmowej w latach 30 i 40- tych. Wielcy aktorzy tamtych lat, sławni na całym świecie jedynie dzięki filmom, stali się symbolami najprężniejszych lat historii kina. Do końca lat 20. XX wieku nieme kino przyciągało do sal projekcyjnych miliony ludzi. Z końcem lat 40, telewizja stała się medium skupiającym wokół siebie rzesze wielbicieli. W międzyczasie jednak, a więc w latach 30 i 40 Hollywood przeżywało swój największy rozkwit. Niebywały sukces Śpiewaka jazzbandu z 1927 r. przekonał twórców filmów, że przyszłość kina należy do filmów dźwiękowych. Najsłynniejsze wytwórnie natychmiast zostały wyposażone w urządzenia do odtwarzania dźwięku. W wielu aktorów będących u szczytu sławy w dobie kina niemego, nie umiało dostosować się do zachodzących zmian, musieli więc odejść. Pierwszymi filmami w nowej konwencji były filmy muzyczne. Ten gatunek od razu zjednał sobie widownię. Twórcą najbardziej efektownych układów choreograficznychi najbogatszych scenografii był Busby Berkeley. Taniec w wykonaniu słynnego duetu - Freda Astaire a i Ginger Rogers nie mógłby nigdy zostać tak pokazany, gdyby nie nowe techniki wykorzystania kamery. Ten niezapomniany duet stworzył w takich filmach taneczno-muzycznych, jak Panowie w cylindrach (1935) czy Roberta (1935) kreacje, dzięki którym uznano te filmy za jedne z największych arcydzieł filmowych epoki. Hollywood angażowało wielu kompozytorów do tworzenia muzyki filmowej oraz piosenek, będących wiodącymi elementami filmów muzycznych. Dzięki temu stało się poniekąd mecenasem muzyki XX wieku. Kolejnym gatunkiem spopularyzowanym w latach 30, dzięki wprowadzeniu dźwięku do filmu była komedia. Nowy środek wyrazu-dźwięk, pozwolił na wprowadzenie do filmów opowiadanych żartów. Bracia Marx np. wykorzystywali komizm sytuacji i nieporadne zachowanie się, dodając do tego inteligentną grę słów. Równie dużym zainteresowanie cieszyły się filmy oparte na komizmie postaci. Rozwój w latach 30 nieznanych dotąd lub mało popularnych gatunków filmowych, spowodowany był nie tylko wprowadzeniem dźwięku. Czarny czwartek na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował wielki kryzys. Hollywood postanowiło uciec od tej tragedii. Zaczęły powstawać filmy dalekie od rzeczywistości, np. westerny. Głównym powodem niezwykłej popularności tego gatunku był brak podobieństwa pomiędzy Dzikim Zachodem lat 90. XIX wieku a przeżywającą kryzys Ameryką lat 30. Hollywood unikało poruszania trudnych zagadnień politycznych i społecznych. Nękane kryzysem społeczeństwo chciało przynajmniej w kinie znaleźć obraz nieskorumpowanej i hołdującej wartościom Ameryki. Gdyby wyświetlane filmy nie odpowiadały gustom oglądających, mogliby oni zbojkotować kina. Obawiając się takiej sytuacji, wytwórnie zgodziły się na autocenzurę produkowanych filmów. Filmy nie mogły bezpośrednio pokazywać przemocy, dotyczyć prostytucji, narkomanii i zboczeń seksualnych, używać w dialogach wulgaryzmów. Zdrada, gwałt, czy nawet uwodzenie musiały być ukarane, a przedstawiciele prawa nigdy nie mogli ginąć z rąk przestępców. Wyjątkowe miejsce w tym sztucznie stworzonym wizerunku świata zajmowały filmy reżyserów i gwiazd pochodzących z Europy. Te filmy miały pokazywać amerykańskiej widowni fałsz i zepsucie utożsamiane ze Starym Światem. Aktorką, która doskonale odpowiadała takiemu wizerunkowi, była grająca kobietę - wampa Niemka Marlena Dietrich, chociażby w filmie Maroko (1930). Hollywood kręciło filmy cieszące się ogromną popularnością. 3

4 Niektóre z nich zasługują na uwagę do dziś. Współcześni krytycy, zwłaszcza francuscy, zauważają, że filmy niektórych reżyserów lat 30 i 40- tych cechuje własny i niepowtarzalny styl, np. Johna Forda, reżysera takich westernów jak Dyliżans (1939), czy Miasto bezprawia (1946). Większość filmów kręconych w tym okresie poza Ameryką, znajdowała odbiorców jedynie we własnym kraju. Brakowało im profesjonalnego wykończenia i olbrzymiego rozmachu filmów hollywoodzkich. Francja, której kinematografia tego okresu skupiała sie zwłaszcza na tematyce psychologicznej, może sie poszczycić osiągnięciami aktorskimi Jeana Gabina oraz reżyserskimi Juliena Duviviera, Marcela Carné a i nade wszystko Jeana Renoira. Kino radzieckie bardzo długo pozostawało nieme. W Związku Radzieckim nadal wielką sławą cieszyły się kolejne nieme osiągnięcia Siergieja Eisensteina Iwan Groźny (dwie części z lat ). Jednocześnie powoli do głosu zaczęła dochodzić realistyczna szkoła rosyjska, reprezentowana np. przez Grzegorza M. Kozinicewa czy Michała I. Romma. Wybitną postacią kina brytyjskiego stał sie w latach 30. Alfred Hitchcock. Już jego pierwsze filmy, jak np. Męka Milczenia (1929) zapowiadały mistrzostwo w przedstawianiu grozy, typowe dla jego późniejszych dokonań. Wielka Brytania stała sie kolebka filmu dokumentalnego. John Grierson rozpoczął pracę nad dokumentem. Realizował on filmy o życiu codziennym, krytycznie nastawione do pokazywanego świata. Druga woja światowa sparaliżowała przemysł filmowy większości krajów, z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych. Lata wojny były dla Hollywood równie owocne jak lata wcześniejsze. W latach 50 wprowadzono wiele zmian przy kręceniu filmów. Pierwszy film barwny powstał w USA już w 1934 r. W 1953 r. system Cinema Scope pozwolił na pojawienie sie pierwszych filmów panoramicznych. Jednocześnie usunięto z planu makiety, zaprzestano podkładania tła i spopularyzowano filmowanie w naturalnej scenerii. Wreszcie w połowie omawianej dekady nakręcono pierwsze filmy stereofoniczne. Te zmiany umożliwiły Hollywood stworzenie jeszcze jednego gatunku filmów - wielkich filmów epickich. Lata 50 to czasy rosnącej popularności wielu już uznanych sław - Cary Granta czy James a Stewarta. Jednocześnie jest to okres, w którym pojawiły się nowe gwiazdy filmowe - Marlon Brando i James Dean. Równocześnie zaistniała zmysłowa piękność - Marilyn Monroe. Aktorka ta stworzyła niepowtarzalny typ kobiety otoczonej aurą niewinności i bezbronności. Powojenne kino europejskie wyraźnie zaznaczyło swoją obecność. Istniejąca krótko, neorealistyczna szkoła włoska Rosselliniego, Viscontiego czy De Sici ukazywała ciężki los ludzi dotkniętych wojną. W kinematografii szwedzkiej pojawił sie Ingmar Bergamn, wielka indywidualność światowego kina. We wczesnych latach swojej pracy zrealizował Siódmą pieczęć (1956) i Tam, gdzie rosną poziomki (1957). W Europie Środkowej powstało też wiele wybitnych filmów. Pomimo cenzury politycznej niektóre produkcje lat 50. zyskały światowy rozgłos. Powstała wtedy polska szkoła filmowa. Stworzyli ją Andrzej Wajda, Andrzej Munk i Kazimierz Kutz. Wreszcie po wojnie po raz pierwszy do głosu doszło kino azjatyckie. Uznanie zdobył film japoński, zwłaszcza dzięki Akira Kurosawie, oraz film indyjski, dzięki Satyajit Ray. Opr. BK 4

5 Recenzja filmowa Film Into the white ( Śniegi wojny ) to psychologiczny obraz trudnych zachowań w sytuacjach nietypowych. Bohaterami są piloci angielscy i niemieccy, którzy podczas wojennej zawieruchy znaleźli się na lodowatym, bezludnym terytorium Norwegii. Słowa kluczowe, wokół których rozgrywa się akcja w małym domku myśliwskim to: honor, obowiązek, humanitaryzm, empatia, życzliwość. Doskonała gra aktorska, dynamiczne dialogi, umiejętność radzenia sobie w sytuacjach beznadziejnych, obraz ludzkich reakcji to główne walory filmu. Pytanie- co ja zrobiłbym w takiej sytuacji? Do wyboru pozostaje współpraca, która ma żołnierzom zapewnić przetrwanie w ciężkich, zimowych warunkach czy rywalizacja z niepewnym skutkiem, kto będzie wygrany, czy w ogóle ktoś może być wygrany. Film idealnie opisujący godność człowieka w konfrontacji z przymusem przetrwania. Ciekawa lekcja historii- II wojna światowa jako losy jednostek w machinie politycznego wyniszczenia. Gatunek- wojenny, dramat, produkcja Norwegia, Szwecja, premiera- marzec 2012 Reżyseria- Petter Næss, scenariusz Petter Næss, Ole Meldgaard, Dave Mango. Obsada aktorska: Florian Lukas, Rupert Grint, David Kross, Stig Henrik Hoff, Lachlan Nieboer, Sondre Krogtoft Larsen, Knut Joner. W skali od 1 do 10 9 punktów. Serdecznie zapraszam do obejrzenia. Opr. BW Ze studniówkowych wspomnień Opiekun gazetki: Beata Kamińska, grafika: Jan Wójcik Opr. JW 5

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich

Polskie kino w opinii Internautów. wyniki badań bezpośrednich Polskie kino w opinii Internautów wyniki badań bezpośrednich Zakres i częstotliwość oglądania polskich filmów Badani są bardzo aktywnymi uczestnikami życia kulturalnego. Niemal 60% badanych było w ciągu

Bardziej szczegółowo

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot

Opowieści nocy reż. Michel Ocelot Opowieści nocy reż. Michel Ocelot 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Jak powstaje film? 2. Karta pracy. (str. 5) MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI SCENARIUSZ LEKCJI Opracowała: Paulina

Bardziej szczegółowo

Temat: Obcy, który trafia na Północ, płacze dwa razy (scenariusz lekcji na podstawie filmu Jeszcze dalej niż Północ )

Temat: Obcy, który trafia na Północ, płacze dwa razy (scenariusz lekcji na podstawie filmu Jeszcze dalej niż Północ ) Temat: Obcy, który trafia na Północ, płacze dwa razy (scenariusz lekcji na podstawie filmu Jeszcze dalej niż Północ ) 1. Komedia Jeszcze dalej niż północ przebiła swoją popularnością taki nieśmiertelny

Bardziej szczegółowo

robi, i którzy traktują je jako część swojego życia... 100 lat w kinie,1995

robi, i którzy traktują je jako część swojego życia... 100 lat w kinie,1995 Temat: Oddać głos zwykłym widzom, tym, dla których się filmy robi, i którzy traktują je jako część swojego życia... 100 lat w kinie,1995 (http://ninateka.pl/artykul/100-lat-w-kinie-pawel-lozinski) 1. Przeczytaj

Bardziej szczegółowo

Copyright 2015 Monika Górska

Copyright 2015 Monika Górska 1 Wiesz jaka jest różnica między produktem a marką? Produkt się kupuje a w markę się wierzy. Kiedy używasz opowieści, budujesz Twoją markę. A kiedy kupujesz cos markowego, nie zastanawiasz się specjalnie

Bardziej szczegółowo

EDUKACJA ARTYSTYCZNO-MEDIALNA PROGRAM NAUCZANIA Przedmiotu uzupełniającego W XII LO im. C. Norwida w Krakowie

EDUKACJA ARTYSTYCZNO-MEDIALNA PROGRAM NAUCZANIA Przedmiotu uzupełniającego W XII LO im. C. Norwida w Krakowie EDUKACJA ARTYSTYCZNO-MEDIALNA PROGRAM NAUCZANIA Przedmiotu uzupełniającego W XII LO im. C. Norwida w Krakowie AUTORKI PROGRAMU: Jolanta Horosin-Klamra, Izabela Stańdo OGÓLNE ZAŁOZENIA PROGRAMU: Program

Bardziej szczegółowo

Propozycja dla III i IV etapu edukacji

Propozycja dla III i IV etapu edukacji Propozycja dla III i IV etapu edukacji Tytuł lekcji multimedialnej: Adaptacja filmowa 5D Nazwa organizatora wraz Stowarzyszenie Dolnośląski Instytut Doradczy z adresem jego siedziby: ul. Perkusyjna 25A/3,

Bardziej szczegółowo

zapraszają na Film Cezarego Ibera

zapraszają na Film Cezarego Ibera Page1 zapraszają na Film Cezarego Ibera Od 14 stycznia 2011 Page2 Od piątku, 14 stycznia 2011 DIALOG będzie wyświetlany na regularnych pokazach w KinoLAB w Warszawie. W ten sposób zostanie zainaugurowany

Bardziej szczegółowo

Polski alfabet według Wojciecha Wiszniewskiego Elementarz (1976) Opracowała: Anna Równy

Polski alfabet według Wojciecha Wiszniewskiego Elementarz (1976) Opracowała: Anna Równy Szkoła gimnazjalna JĘZYK POLSKI Scenariusz z wykorzystaniem nowych mediów i platformy Filmoteka Szkolna (45 min) Polski alfabet według Wojciecha Wiszniewskiego Elementarz (1976) Opracowała: Anna Równy

Bardziej szczegółowo

Oferta wynajmu mobilnego

Oferta wynajmu mobilnego Oferta wynajmu mobilnego kina emocji CINEMA 5D CINEMA 5D zobacz i poczuj! Nasze kino to innowacyjny produkt na miarę XXI wieku. W kinie CINEMA 5D widz odbiera film wszystkimi zmysłami. Dzieje się tak za

Bardziej szczegółowo

Aeroskop. Festiwal Filmów w Gdyni. Antoś po raz pierwszy w Warszawie. Kazimierz Junosza-Stępowski

Aeroskop. Festiwal Filmów w Gdyni. Antoś po raz pierwszy w Warszawie. Kazimierz Junosza-Stępowski F1 F2 Aeroskop Pierwsza na świecie ręczna kamera filmowa skonstruowana w przez Kazimierza Prószyoskiego. Wynalazca ten zbudował też pierwsze urządzenie do nagrywania i wyświetlania filmów. Następna karta

Bardziej szczegółowo

Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz

Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz Wokół filmu ćwiczenia różne opracowała mgr Wiesława Giercarz 1.Jak powstaje film? Ustal właściwą kolejność. Etapy powstawania filmu Montaż i udźwiękowienie 1. Pomysł, projekt 2. Scenopis 3. Zaprojektowanie

Bardziej szczegółowo

oferta programowa 01 Polskie filmy 02 Rok Kieślowskiego 03 Kabaretowy rejs 04 Serial Dom 05 Serial Alternatywy 4 06 Program Obowiązkowy

oferta programowa 01 Polskie filmy 02 Rok Kieślowskiego 03 Kabaretowy rejs 04 Serial Dom 05 Serial Alternatywy 4 06 Program Obowiązkowy wiosna 2016 Kino Polska Telewizja Kino Polska to jedyna stacja poświęcona promocji polskiego kina, a jednocześnie jeden z najbardziej popularnych kanałów filmowych w Polsce. Kultowe filmy i seriale, a

Bardziej szczegółowo

Zmieniaj świat słowami karta pracy grupa 1/A

Zmieniaj świat słowami karta pracy grupa 1/A Zmieniaj świat słowami karta pracy grupa 1/A Przekonaj kolegę do wspólnego wyjścia do kina w czwartek wieczorem. Kolega lubi filmy akcji, a namawiasz go na wspólne obejrzenie kolejnej części jego ulubionego

Bardziej szczegółowo

Podejmując ryzyko reż. Nicole van Kilsdonk

Podejmując ryzyko reż. Nicole van Kilsdonk Podejmując ryzyko reż. Nicole van Kilsdonk MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Być jak bojaźliwy mężczyzna czy podjąć ryzyko? 2. Karta pracy. (str. 5)

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z realizacji zajęć Klubu Miłośników Muzyki i Filmu w roku szkolnym 2011/2012

Sprawozdanie z realizacji zajęć Klubu Miłośników Muzyki i Filmu w roku szkolnym 2011/2012 Sprawozdanie z realizacji zajęć Klubu Miłośników Muzyki i Filmu w roku szkolnym 2011/2012 Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Po lekcjach do

Bardziej szczegółowo

GAZETKA W ZESPOLE SZKÓŁ NR 91 W WARSZAWIE Rok szkolny 2014/15 Luty www: zssnr91.waw.pl

GAZETKA W ZESPOLE SZKÓŁ NR 91 W WARSZAWIE Rok szkolny 2014/15 Luty www: zssnr91.waw.pl GAZETKA W ZESPOLE SZKÓŁ NR 91 W WARSZAWIE Rok szkolny 2014/15 Luty www: zssnr91.waw.pl Wywiad z Panią Olą Pajączkowską, kierownikiem szkolnej akcji Zima w mieście 3 Dziennik Sylwii 4 Największe atrakcje

Bardziej szczegółowo

Cool Kids Don t Cry (Achtste Groepers Huilen Niet) Holandia 2012, 96 min. reżyseria: Dennis Bots

Cool Kids Don t Cry (Achtste Groepers Huilen Niet) Holandia 2012, 96 min. reżyseria: Dennis Bots Cool Kids Don t Cry (Achtste Groepers Huilen Niet) Holandia 2012, 96 min. reżyseria: Dennis Bots od 11 lat szkoła podstawowa klasy 4-6 i gimnazjum INFORMACJE O FILMIE COOL KIDS DON T CRY (Achtste Groepers

Bardziej szczegółowo

OFERTA SPONSORSKA 2015

OFERTA SPONSORSKA 2015 OFERTA SPONSORSKA 2015 Istniejemy od 1945 roku. Od zawsze nasz świat kręci się wokół FILMU. Zajmujemy się jego upowszechnianiem i promocją, prowadzimy projekty popularyzujące kulturę filmową oraz wspieramy

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. NARZĘDZIA I TECHNIKI ANALIZY Film i metafilm: niebezpośredniość tekstu filmowego Jacques Aumont Michel Marie

SPIS TREŚCI. NARZĘDZIA I TECHNIKI ANALIZY Film i metafilm: niebezpośredniość tekstu filmowego Jacques Aumont Michel Marie SPIS TREŚCI 5 WPROWADZENIE... 11 Rozdział 1 PRÓBA DEFINICJI ANALIZY FILMU... 17 1. Analiza i inne dyskursy o filmie... 19 1.1. Różne typy dyskursu o filmie... 19 1.2. Analiza i krytyka... 22 1.3. Analiza

Bardziej szczegółowo

LISTA TEMATÓW DO CZĘŚCI USTNEJ EGZAMINU MATURALNEGO JĘZYK POLSKI ROK SZKOLNY 2014/2015 LITERATURA:

LISTA TEMATÓW DO CZĘŚCI USTNEJ EGZAMINU MATURALNEGO JĘZYK POLSKI ROK SZKOLNY 2014/2015 LITERATURA: LISTA TEMATÓW DO CZĘŚCI USTNEJ EGZAMINU MATURALNEGO JĘZYK POLSKI ROK SZKOLNY 2014/2015 LITERATURA: 1. Omów sposób funkcjonowania motywu wędrówki w literaturze, odwołując się do 2. Odwołując się do wybranych

Bardziej szczegółowo

Urodził się 13 września 1938 roku w Poznaniu. Jest polskim prozaikiem, dramaturgiem i felietonistą.

Urodził się 13 września 1938 roku w Poznaniu. Jest polskim prozaikiem, dramaturgiem i felietonistą. Urodził się 13 września 1938 roku w Poznaniu. Jest polskim prozaikiem, dramaturgiem i felietonistą. Studiował historię na Uniwersytecie Warszawskim, potem przeniósł się na Wydział Aktorski Paostwowej Wyższej

Bardziej szczegółowo

Brzdąc reż. Charlie Chaplin

Brzdąc reż. Charlie Chaplin Brzdąc reż. Charlie Chaplin MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji wychowawczej. (str. 2) Temat: Ilustracje muzyką malowane. Załącznik 1: Karta pracy. (str. 5) stowarzyszenie

Bardziej szczegółowo

Patyk się żeni reż. Martin Lund

Patyk się żeni reż. Martin Lund Patyk się żeni reż. Martin Lund MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI SPIS TREŚCI 1. Scenariusz lekcji. (str. 2) Temat: Co to jest scenografia i czego się dzięki niej dowiadujemy? stowarzyszenie nowe horyzonty

Bardziej szczegółowo

PROPOZYCJE AKTYWNOŚCI W ZAKRESIE PERCEPCJI SŁUCHOWEJ. Temat ośrodka tygodniowego: Magia kina. Temat ośrodka dziennego: Nasza klasa w kinie.

PROPOZYCJE AKTYWNOŚCI W ZAKRESIE PERCEPCJI SŁUCHOWEJ. Temat ośrodka tygodniowego: Magia kina. Temat ośrodka dziennego: Nasza klasa w kinie. Klasa III/ Scenariusz nr 23 PROPOZYCJE AKTYWNOŚCI W ZAKRESIE PERCEPCJI SŁUCHOWEJ Temat ośrodka tygodniowego: Magia kina. Temat ośrodka dziennego: Nasza klasa w kinie. Kształtowane umiejętności ucznia w

Bardziej szczegółowo

2. Zdefiniuj pojęcie mitu. Na wybranych przykładach omów jego znaczenie i funkcjonowanie w kulturze.

2. Zdefiniuj pojęcie mitu. Na wybranych przykładach omów jego znaczenie i funkcjonowanie w kulturze. ZWIĄZKI LITERATURY Z INNYMI DZIEDZINAMI SZTUKI 1. Dawne i współczesne wzorce rodziny. Omawiając zagadnienie, zinterpretuj sposoby przedstawienia tego tematu w dziełach literackich różnych epok oraz w wybranych

Bardziej szczegółowo

Program zimowiska Żyj zdrowo i wesoło organizowanego w Szkole Podstawowej Nr 16 im. Janusza Korczaka w Rudzie Śląskiej w dniach 02.02.2015 13.02.

Program zimowiska Żyj zdrowo i wesoło organizowanego w Szkole Podstawowej Nr 16 im. Janusza Korczaka w Rudzie Śląskiej w dniach 02.02.2015 13.02. Program zimowiska Żyj zdrowo i wesoło organizowanego w Szkole Podstawowej Nr 16 im. Janusza Korczaka w Rudzie Śląskiej w dniach 02.02.2015 13.02.2015 Opracowała: Regina Zyśk CHARAKTERYSTYKA PROGRAMU Termin

Bardziej szczegółowo

Szkolny Klub Dyskusyjny

Szkolny Klub Dyskusyjny Program wychowawczo- profilaktyczny Szkolny Klub Dyskusyjny FILMOLANDIA wrzesień 2013 r. Opracowały: mgr Joanna Guze, mgr Wiesława Strzelczyk Strona 1 Kształcić tylko umysł człowieka, nie udzielając mu

Bardziej szczegółowo

Ruszają nowe semestry Akademii Filmowych w KNH

Ruszają nowe semestry Akademii Filmowych w KNH Ruszają nowe semestry Akademii Filmowych w KNH Od października zapraszamy na kolejne kursy Akademii Polskiego Filmu i Akademii Filmowej Historii Kina Światowego. Od 10 września na stronie www.kinonh.pl

Bardziej szczegółowo

Wyniki ankiety na temat korzystania dzieci klas 4-6 z Internetu. Wyniki badań

Wyniki ankiety na temat korzystania dzieci klas 4-6 z Internetu. Wyniki badań Wyniki ankiety na temat korzystania dzieci klas 4-6 z Internetu Przeprowadzenie ankiety miało na celu pogłębienie wiedzy nauczycielom, rodzicom oraz uczniom na temat ryzykownych zachowań dzieci korzystających

Bardziej szczegółowo

Kapitan Warszawa ratuje stolicę! 20 wydarzeń rodzinnych w każdej dzielnicy Warszawy - propozycja współpracy przy wyjątkowym warszawskim projekcie!

Kapitan Warszawa ratuje stolicę! 20 wydarzeń rodzinnych w każdej dzielnicy Warszawy - propozycja współpracy przy wyjątkowym warszawskim projekcie! Kapitan Warszawa ratuje stolicę! 20 wydarzeń rodzinnych w każdej dzielnicy Warszawy - propozycja współpracy przy wyjątkowym warszawskim projekcie! List przewodni Szanowni Państwo, Serdecznie zapraszam

Bardziej szczegółowo

I MIEJSCE Jestem spod znaku Słowa, które najlepiej mnie określają: Lubię słuchać Lubię czytać Lubię oglądać W wolnym czasie

I MIEJSCE Jestem spod znaku Słowa, które najlepiej mnie określają: Lubię słuchać Lubię czytać Lubię oglądać W wolnym czasie I MIEJSCE Jestem spod znaku bliźniąt. określają: Ciężko mi napisać słowa, które mnie najlepiej określają, ale poniekąd uważam siebie za osobę rzetelną, przyjacielską i odpowiedzialną. Powierzasz mi cokolwiek,

Bardziej szczegółowo

Warsztaty z tworzenia filmów animowanych metodą poklatkową.

Warsztaty z tworzenia filmów animowanych metodą poklatkową. Klub Otwartej Kultury w ramach projektu Patriotyzm Jutra Warsztaty z tworzenia filmów animowanych metodą poklatkową. 1. Gatunki filmu animowanego. rysunkowy lalkowy wycinankowy plastelinowy animacja 3D

Bardziej szczegółowo

Na dużym ekranie spotkania Szkolnego Klubu Filmowego w II semestrze

Na dużym ekranie spotkania Szkolnego Klubu Filmowego w II semestrze Na dużym ekranie spotkania Szkolnego Klubu Filmowego w II semestrze Pierwsze spotkanie SKF po feriach otworzyły zajęcia, na których prezentowano film niemiecki. Osobą prowadzącą prelekcję był zaproszony

Bardziej szczegółowo

Słowniki i inne przydatne adresy. oprac. dr Aneta Drabek

Słowniki i inne przydatne adresy. oprac. dr Aneta Drabek Słowniki i inne przydatne adresy oprac. dr Aneta Drabek Encyklopedia PWN Internetowa encyklopedia PWN zawiera wybór 80 tysięcy haseł i 5tysięcy ilustracji ze stale aktualizowanej bazy encyklopedycznej

Bardziej szczegółowo

Sezon 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. W. Chotomskiej w Józefowie

Sezon 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. W. Chotomskiej w Józefowie Sezon 2013/2014 Szkoła Podstawowa im. W. Chotomskiej w Józefowie ZAŁOŻENIA PROJEKTU 1. Misja 2. Forma działania i częstotliwość prowadzenia zajęć 3. Forma zajęć 4. Tematyka i cel zajęć 5. Wiedza i doświadczenie

Bardziej szczegółowo

Sprawozdanie z realizacji Programu Klub Bezpiecznego Puchatka. Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Marcina Biema w Olkuszu

Sprawozdanie z realizacji Programu Klub Bezpiecznego Puchatka. Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Marcina Biema w Olkuszu Sprawozdanie z realizacji Programu Klub Bezpiecznego Puchatka Szkoła Podstawowa Nr 3 im. Marcina Biema w Olkuszu W roku szkolnym 2014/2015 klasy I a, I b i I c realizowały program Klubu Bezpiecznego Puchatka,

Bardziej szczegółowo

Ankieta dla ucznia. Badanie Szkolnych Uwarunkowań Efektywności Kształcenia Etap VII, 2014. Miejsce na kod ucznia

Ankieta dla ucznia. Badanie Szkolnych Uwarunkowań Efektywności Kształcenia Etap VII, 2014. Miejsce na kod ucznia UNIA EUROPEJSKA EUROPEJSKI FUNDUSZ SPOŁECZNY Ankieta dla ucznia Badanie Szkolnych Uwarunkowań Efektywności Kształcenia Etap VII, 2014 Miejsce na kod ucznia Ankieta, o której wypełnienie Cię prosimy, zawiera

Bardziej szczegółowo

SZKOLENIA*MEDIALNE* W*PROFESJONALNYM*STUDIU*TELEWIZYJNYM*

SZKOLENIA*MEDIALNE* W*PROFESJONALNYM*STUDIU*TELEWIZYJNYM* SZKOLENIAMEDIALNE WPROFESJONALNYMSTUDIUTELEWIZYJNYM Któżlepiejpotrafiszkolić ZKOMUNIKACJIMEDIALNEJIWYSTĄPIEŃPUBLICZNYCH niżznanidziennikarze? Proponujemyszkoleniamedialneizwystąpieńpublicznychzudziałem

Bardziej szczegółowo

PROJEKT II: DZIENNIKARSTWO OBYWATELSKIE

PROJEKT II: DZIENNIKARSTWO OBYWATELSKIE PROJEKT II: DZIENNIKARSTWO OBYWATELSKIE Dziennikarstwo obywatelskie to zbieranie, przetwarzanie, opracowywanie informacji przez dziennikarzy-amatorów, którzy chcą przyczyniać się do rozpowszechniania niezależnych,

Bardziej szczegółowo

Warunki techniczne: wiek uczestników szkoła ponadpodstawowa, szkoła ponadgimnazjalna, miejsce zajęć szkoła, czas trwania zajęć 90 minut.

Warunki techniczne: wiek uczestników szkoła ponadpodstawowa, szkoła ponadgimnazjalna, miejsce zajęć szkoła, czas trwania zajęć 90 minut. Scenariusz zajęć Temat: Spotkanie z Innym. Tolerancja Cele: uświadomienie uczniom obecności w społeczeństwie osób z problemami komunikacyjnymi, nabycie umiejętności posługiwania się metodami komunikacji

Bardziej szczegółowo

"CZAS Wakacij TO CZAS RELAKSU I ZABAWY" i tak właśnie spędzają u nas dzieci półkolonie :)

CZAS Wakacij TO CZAS RELAKSU I ZABAWY i tak właśnie spędzają u nas dzieci półkolonie :) Półkolonie letnie 2016. Półkolonie.NAJATRAKCYJNIEJSZE PÓŁKOLONIE W MIEŚCIE!! "CZAS Wakacij TO CZAS RELAKSU I ZABAWY" i tak właśnie spędzają u nas dzieci półkolonie :) UWAGA RODZICE I UCZNIOWIE!! Ogłaszamy

Bardziej szczegółowo

LITERATURA tematu Temat

LITERATURA tematu Temat Nr tematu LITERATURA Temat 1 Literackie dialogi z Bogiem. Omów temat na podstawie analizy wybranych 2 Funkcjonowanie stereotypów w społeczeństwie polskim. Omów temat, analizując wybrane utwory literackie

Bardziej szczegółowo

KOLEJNY KROK NA TWÓRCZEJ DRODZE ZA NAMI KRYTYCZNIE OBESZLIŚMY SIĘ Z FILMAMI ;)

KOLEJNY KROK NA TWÓRCZEJ DRODZE ZA NAMI KRYTYCZNIE OBESZLIŚMY SIĘ Z FILMAMI ;) KOLEJNY KROK NA TWÓRCZEJ DRODZE ZA NAMI KRYTYCZNIE OBESZLIŚMY SIĘ Z FILMAMI ;) Warsztaty z krytycznej analizy dzieł filmowych dobiegły kooca. Niewinnośd amatorów jest już przeszłością bogatsi o wiedzę

Bardziej szczegółowo

SZKOLNY PROGRAM PROFILAKTYKI

SZKOLNY PROGRAM PROFILAKTYKI SZKOLNY PROGRAM PROFILAKTYKI SZKOŁA PODSTAWOWA NR 6 W BRZEGU DOLNYM OPRACOWANIE: SZKOLNY ZESPÓŁ DS. PROFILAKTYKI BRZEG DOLNY, 2014r. CELE SZKOLNEJ PROFILAKTYKI W LATACH 2014-2017 1. Podejmowanie działań

Bardziej szczegółowo

Historisch-technisches Informationszentrum.

Historisch-technisches Informationszentrum. 1 Historisch-technisches Informationszentrum. Wojskowy Ośrodek Badawczy w Peenemünde był w latach 1936-1945 jednym z najbardziej nowoczesnych ośrodków technologii na świecie. W październiku 1942 roku udało

Bardziej szczegółowo

Ferie zimowe w publicznych szkołach podstawowych i publicznych gimnazjach na terenie Gminy Olesno w roku szkolnym 2015/2016

Ferie zimowe w publicznych szkołach podstawowych i publicznych gimnazjach na terenie Gminy Olesno w roku szkolnym 2015/2016 Ferie zimowe w publicznych szkołach podstawowych i publicznych gimnazjach na terenie Gminy Olesno w roku szkolnym 2015/2016 30 stycznia 2016 roku (sobota) - Dzień Babci i Dziadka, Bal Karnawałowy w sali

Bardziej szczegółowo

ŚLADAMI KRZYSZTOFA KIEŚLOWSKIEGO

ŚLADAMI KRZYSZTOFA KIEŚLOWSKIEGO ŚLADAMI KRZYSZTOFA KIEŚLOWSKIEGO Krzysztof Kieślowski swym talentem na trwałe zapisał się w historii kinematografii. Zanim rozpoczął naukę na wydziale reżyserii w Łodzi, pracował jako garderobiany w Teatrze

Bardziej szczegółowo

Bezpieczna i przyjazna szkoła

Bezpieczna i przyjazna szkoła Zespół Szkół Nr 3 Szkoła Podstawowa Nr 1 im. Gustawa Morcinka, Gimnazjum nr 4 ul. Mickiewicza 11 43-430 Skoczów to Bezpieczna i przyjazna szkoła Budynek główny Zespołu Szkół nr 3 Tel./fax: 33 853 37 12

Bardziej szczegółowo

SZKOŁA PODSTAWOWA W MALANOWIE

SZKOŁA PODSTAWOWA W MALANOWIE SZKOŁA PODSTAWOWA W MALANOWIE 1 ZDROWIE-NAJCENNIEJSZY SKARB! Istnieje wiele dowodów na to, że zdrowie i edukacja są ze sobą nierozłącznie związane. Prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz dobre samopoczucie

Bardziej szczegółowo

Kulturoznawstwo i wiedza o mediach Studia stacjonarne I stopnia

Kulturoznawstwo i wiedza o mediach Studia stacjonarne I stopnia Semestr 1. PLAN STUDIÓ UKŁADZIE SEMESTRALNYM Kulturoznawstwo i wiedza o mediach Studia stacjonarne I stopnia E/- Podstawy teorii kultury 46 E 4 stęp do antropologii kultury 20 20 oc. 2 Elementy historii

Bardziej szczegółowo

OPIS PRZEDMIOTU. Film współczesny. 03.45/s,1,V. Wydział Humanistyczny. Instytut Filologii Polskiej. kulturoznawstwo. studia pierwszego stopnia

OPIS PRZEDMIOTU. Film współczesny. 03.45/s,1,V. Wydział Humanistyczny. Instytut Filologii Polskiej. kulturoznawstwo. studia pierwszego stopnia OPIS PRZEDMIOTU Nazwa Kod Film współczesny 03.45/s,1,V Wydział Wydział Humanistyczny Instytut/Katedra Instytut Filologii Polskiej Kierunek kulturoznawstwo Specjalizacja/specjalność filmoznawczo-teatrologiczna

Bardziej szczegółowo

Metody pracy: burza mózgów, elementy heurezy, praca z tekstem lektury, problemowa, elementy dramy,

Metody pracy: burza mózgów, elementy heurezy, praca z tekstem lektury, problemowa, elementy dramy, Maria Porucznik SCENARIUSZ LEKCJI JĘZYKA POLSKIEGO W KLASIE II GIMNAZJUM. Temat: Z kogo, z czego i dlaczego śmiejemy się czytając,,zemstę? O rodzajach komizmu w dramacie i w życiu. Cel główny: zapoznanie

Bardziej szczegółowo

PROGRAMY PROFILAKTYKI MŁODZIEŻOWEJ

PROGRAMY PROFILAKTYKI MŁODZIEŻOWEJ PROGRAMY PROFILAKTYKI MŁODZIEŻOWEJ Nazwa Kierownik Miejsce realizacji Liczba i rodzaj odbiorców Okres realizacji Rok szkolny 2009/2010 Osiągane cele SPRAWOZDANIE Z PROJEKTU PROFILAKTYCZNEGO PROGRAM PROFILAKTYCZNY

Bardziej szczegółowo

Fakt #1: Dużo nas łączy

Fakt #1: Dużo nas łączy Trendy 2013: Co gotują i jedzą rodziny na całym świecie Portal Allrecipes przeprowadził ankietę wśród tysięcy miłośników gotowania na całym świecie, aby poznać globalne trendy dotyczące jedzenia i wykorzystania

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowy Projekt Filmowy Learning Through Film. Scenariusz zajęć edukacyjnych dla klas II lub III gimnazjum na podstawie filmu pod tytułem

Międzynarodowy Projekt Filmowy Learning Through Film. Scenariusz zajęć edukacyjnych dla klas II lub III gimnazjum na podstawie filmu pod tytułem 1 Międzynarodowy Projekt Filmowy Learning Through Film Scenariusz zajęć edukacyjnych dla klas II lub III gimnazjum na podstawie filmu pod tytułem Sen nocy nie tylko letniej Temat: Gdy teksty rozmawiają

Bardziej szczegółowo

MŁODZI 2013 - raport. Badanie potrzeb kulturalnych młodzieży powiatu przasnyskiego oraz atrakcyjności potencjalnych ofert kulturalnych.

MŁODZI 2013 - raport. Badanie potrzeb kulturalnych młodzieży powiatu przasnyskiego oraz atrakcyjności potencjalnych ofert kulturalnych. MŁODZI 2013 - raport Badanie potrzeb kulturalnych młodzieży powiatu przasnyskiego oraz atrakcyjności potencjalnych ofert kulturalnych. MŁODZI CHCĄ ZMIENIAĆ ŚWIAT Wszyscy doskonale wiemy, że młodych ludzi

Bardziej szczegółowo

Zaproszenie. Dyrekcja Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 oraz nauczyciel języka angielskiego zapraszają uczniów klas 4-6 do udziału w

Zaproszenie. Dyrekcja Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 oraz nauczyciel języka angielskiego zapraszają uczniów klas 4-6 do udziału w Zespół Szkolno-Przedszkolny nr 3 ul. Miodowa 36 31-052 Kraków Tel. 12 421 28 56 Zaproszenie Dyrekcja Zespołu Szkolno-Przedszkolnego nr 3 oraz nauczyciel języka angielskiego zapraszają uczniów klas 4-6

Bardziej szczegółowo

dalsze opanowanie literackich technik narracyjnych i perswazyjnych, sztuki kompozycji, operowania informacją w tekście nieinformacyjnym;

dalsze opanowanie literackich technik narracyjnych i perswazyjnych, sztuki kompozycji, operowania informacją w tekście nieinformacyjnym; Załącznik nr 1 do Uchwały Nr 5/2010 Senatu Uniwersytetu Wrocławskiego z dnia 27 stycznia 2010 r. PROGRAM NAUCZANIA NA KIERUNKU: DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA SPECJALNOŚĆ: TWÓRCZE PISANIE (CREATIVE

Bardziej szczegółowo

Badanie rynku audiowizualnego. Audiowizualnego Polski - wyzwania dla dystrybutorów

Badanie rynku audiowizualnego. Audiowizualnego Polski - wyzwania dla dystrybutorów Badanie rynku audiowizualnego. Konkurencyjność Sektora Audiowizualnego Polski - wyzwania dla dystrybutorów Na zlecenie Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Media Desk Polska i Stowarzyszenia

Bardziej szczegółowo

ROLA NAUCZYCIELA W KSZTAŁTOWANIU POSTAW UCZNIÓW. Kamila Ordowska

ROLA NAUCZYCIELA W KSZTAŁTOWANIU POSTAW UCZNIÓW. Kamila Ordowska ROLA NAUCZYCIELA W KSZTAŁTOWANIU POSTAW UCZNIÓW Kamila Ordowska Dlaczego powinniśmy kształcić postawy społeczne i obywatelskie? Dynamicznie zmieniające się realia współczesnego świata rozwój cywilizacyjno

Bardziej szczegółowo

można było mówić o spokoju. W tym numerze: Relacja z andrzejek w szkole, które odbyły się w formie dyskoteki,

można było mówić o spokoju. W tym numerze: Relacja z andrzejek w szkole, które odbyły się w formie dyskoteki, MIESIĘCZNIK SZKOŁY PODSTAWOWEJ IM. C.K. NORWIDA W DĄBRÓWCE WIEŚCI Cyprian Kamil Norwid Cyprian Kamil Norwid N U M E R I I I SZKOLNE L I S T O P A D 2 0 1 3 Z ŻYCIA SZKOŁY W TYM NUMERZE: Z życia szkoły

Bardziej szczegółowo

Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku Niemu - Janusz Korczak

Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku Niemu - Janusz Korczak Dziecko małe, lekkie, mniej go jest. Musimy się pochylić, zniżyć ku Niemu - Janusz Korczak Rok 2012 powoli dobiega do końca, a wraz z nim obchody Roku Korczakowskiego. Postać wybitnego lekarza, pedagoga

Bardziej szczegółowo

PLAN PRACY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE POD HASŁEM,,Kocham to, co jem, aktywnie i bezpiecznie spędzam dzień!

PLAN PRACY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE POD HASŁEM,,Kocham to, co jem, aktywnie i bezpiecznie spędzam dzień! PLAN PRACY SZKOŁY PROMUJĄCEJ ZDROWIE POD HASŁEM,,Kocham to, co jem, aktywnie i bezpiecznie spędzam dzień! w ZESPOLE SZKÓŁ PUBLICZNYCH SZKOŁA PODSTAWOWA I GIMNAZJUM im. MARII I MICHAŁA KRUKIERKÓW W RÓWNEM

Bardziej szczegółowo

Szkodliwość gier komputerowych.

Szkodliwość gier komputerowych. Szkodliwość gier komputerowych. Są gry elektroniczne stymulujące rozwój intelektualny i emocjonalny dziecka. Lecz równocześnie pojawia się coraz więcej gier, które wywołują przemoc, nadużywanie władzy,

Bardziej szczegółowo

Centrum Nauki i Biznesu ŻAK w Stargardzie Szczecińskim

Centrum Nauki i Biznesu ŻAK w Stargardzie Szczecińskim LISTA TEMATÓW DO CZĘŚCI USTNEJ EGZAMINU Z JĘZYKA POLSKIEGO NA EGZAMIN MATURALNY W ROKU 2014 I. LITERATURA 1. Biografia jako klucz do odczytania twórczości pisarza. Przedstaw temat w oparciu o wybrane przykłady.

Bardziej szczegółowo

Wolontariat. Igor Jaszczuk kl. IV

Wolontariat. Igor Jaszczuk kl. IV Wolontariat Wolontariat ważna sprawa, nawet super to zabawa. Nabierz w koszyk groszy parę, będziesz miał ich całą chmarę. Z serca swego daj znienacka, będzie wnet Szlachetna Paczka. Komuś w trudzie dopomoże,

Bardziej szczegółowo

Temat: Kultura na ziemiach zachodnich

Temat: Kultura na ziemiach zachodnich Konspekt lekcji (9) Temat: Kultura na ziemiach zachodnich Propozycja innych tematów: Wrocław kulturalna stolica Dolnego Śląska? Wrocław nadal miastem królewskim? Zamierzone osiągnięcia: Przygotowanie przed

Bardziej szczegółowo

Ważne daty w czerwcu

Ważne daty w czerwcu Czerwiec 2016 PISEMKO ŚWIETLICY SZKOLNEJ SP 109 IM. BATALIONÓW CHŁOPSKICH W WARSZAWIE Witajcie to już ostatni numer naszej świetlicowej gazetki w tym roku szkolnym. Zapraszamy do lektury. Miłej zabawy!

Bardziej szczegółowo

Osoby. Sposób realizacji. programu. Dział. I. Bezpieczeństwo dziecka w szkole i poza szkołą.

Osoby. Sposób realizacji. programu. Dział. I. Bezpieczeństwo dziecka w szkole i poza szkołą. Dział programu Zadania Sposób realizacji Osoby odpowiedzialne Efekty działań I. Bezpieczeństwo dziecka w szkole i poza szkołą. 1.Bezpieczeństwo w drodze do i ze szkoły. - Zapoznanie uczniów z zasadami

Bardziej szczegółowo

Super farmer to gra, która powstała w Warszawie w 1943 roku. Nosiła

Super farmer to gra, która powstała w Warszawie w 1943 roku. Nosiła I N S T R U K C J A autor gry: Karol Borsuk projekt graficzny i ilustracje: Piotr Socha pr o f. K ar ol B or s u k Super farmer to gra, która powstała w Warszawie w 1943 roku. Nosiła wtedy tytuł Hodowla

Bardziej szczegółowo

Gazetka dla najmłodszych dzieci Wydanie III wiosna 2012/2013. Pokoloruj obrazek:

Gazetka dla najmłodszych dzieci Wydanie III wiosna 2012/2013. Pokoloruj obrazek: Gazetka dla najmłodszych dzieci Wydanie III wiosna 2012/2013 Pokoloruj obrazek: POWITANIE WIOSNY! 21 marca to pierwszy kalendarzowy dzień wiosny. Dzieci z klas I-III postanowiły pożegnać zimę. Przygotowały

Bardziej szczegółowo

Warsztaty grupowe z zakresu kluczowych umiejętności społeczno - zawodowych istotnych z punktu widzenia rynku pracy

Warsztaty grupowe z zakresu kluczowych umiejętności społeczno - zawodowych istotnych z punktu widzenia rynku pracy Warsztaty grupowe z zakresu kluczowych umiejętności społeczno - zawodowych istotnych z punktu widzenia rynku pracy II ETAP AKTYWIZACJI MATERIAŁY DLA BENEFICJENTÓW/BENEFICJENTEK CO TO SĄ EMOCJE? EMOCJE

Bardziej szczegółowo

Wicher reż. Katja von Garnier

Wicher reż. Katja von Garnier Wicher reż. Katja von Garnier 1. Informacje o filmie. (str.2) 2. Scenariusz lekcji godziny wychowawczej (str. 3) Temat: W czym jestem dobry/dobra? MATERIAŁY DYDAKTYCZNE DLA NAUCZYCIELI Wszelkie prawa do

Bardziej szczegółowo

Laureat: Nagrody Nobla 80 Nagrody NIKE 98

Laureat: Nagrody Nobla 80 Nagrody NIKE 98 Laureat: Nagrody Nobla 80 Nagrody NIKE 98 Nadchodzi dla Miłosza czas przełomowy zmierzenie się ze sławą i popularnością. Milczenie krytyki polskiej na temat Miłosza ; nieśmiałe upominanie się o jego miejsce.

Bardziej szczegółowo

FILM ANIMOWANY KRÓTKOMETRAŻOWY

FILM ANIMOWANY KRÓTKOMETRAŻOWY UCZNIOWSKI MINI PROJEKT BADAWCZY W ZAKRESIE INNOWACYJNEGO ZASTOSOWANIA W PRAKTYCE WIEDZY Z OBSZARU ZAWODU TECHNIK CYFROWYCH PROCESÓW GRAFICZNYCH FILM ANIMOWANY KRÓTKOMETRAŻOWY Najpierw 1. Który rodzaj

Bardziej szczegółowo

LEGALNA KULTURA II edycja kampanii. grudzień 2012 - październik 2013

LEGALNA KULTURA II edycja kampanii. grudzień 2012 - październik 2013 LEGALNA KULTURA II edycja kampanii grudzień 2012 - październik 2013 Cele projektu Legalna Kultura CO ROBIMY? Promujemy korzystanie z legalnych źródeł kultury i budujemy świadomość społeczną w niezwykle

Bardziej szczegółowo

Początek jest zawsze trudny

Początek jest zawsze trudny Początek jest zawsze trudny Pierwsze dni w przedszkolu są przeżyciem zarówno dla dziecka jak i jego rodziców. Dziecko prawie na cały dzień musi się rozstać z rodzicami, pozostając samo w nowym miejscu,

Bardziej szczegółowo

KONSPEKT LEKCJI NAUCZANIA ZINTEGROWANEGO W KLASIE III

KONSPEKT LEKCJI NAUCZANIA ZINTEGROWANEGO W KLASIE III Beata Maciejewska nauczycielka Szkoły Podstawowej w Niechłoninie Niechłonin 26.10.2005r. KONSPEKT LEKCJI NAUCZANIA ZINTEGROWANEGO W KLASIE III Blok tematyczny: W świecie zwierząt. Temat dnia : Pies bohater.

Bardziej szczegółowo

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ

CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ CENTRUM BADANIA OPINII SPOŁECZNEJ SEKRETARIAT OŚRODEK INFORMACJI 629-35 - 69, 628-37 - 04 693-46 - 92, 625-76 - 23 UL. ŻURAWIA 4A, SKR. PT.24 00-503 W A R S Z A W A TELEFAX 629-40 - 89 INTERNET http://www.cbos.pl

Bardziej szczegółowo

sport wyczynowy - forma działalności człowieka, podejmowana dobrowolnie w drodze rywalizacji dla uzyskania maksymalnych wyników sportowych.

sport wyczynowy - forma działalności człowieka, podejmowana dobrowolnie w drodze rywalizacji dla uzyskania maksymalnych wyników sportowych. WADY I ZALETY SPORTU Sport forma aktywności człowieka, mająca na celu doskonalenie jego sił psychofizycznych, indywidualnie lub zbiorowo, według reguł umownych. RODZAJE SPORTU sport wyczynowy - forma działalności

Bardziej szczegółowo

PROJEKT DRUGIE ŻYCIE ELKTROŚMIECI ZA NAMI POZYSKALIŚMY MATERIAŁY PLASTYCZNE DLA ŚWIETLICY SZKOLNEJ

PROJEKT DRUGIE ŻYCIE ELKTROŚMIECI ZA NAMI POZYSKALIŚMY MATERIAŁY PLASTYCZNE DLA ŚWIETLICY SZKOLNEJ PROJEKT DRUGIE ŻYCIE ELKTROŚMIECI ZA NAMI ZAJĘLIŚMY 12 MIEJSCE NA 60 DRUŻYN POZYSKALIŚMY MATERIAŁY PLASTYCZNE DLA ŚWIETLICY SZKOLNEJ OTO MAŁY SKRÓT PODJĘTYCH PRZEZ NAS DZIAŁAŃ ;) ORAZ NASZEGO RAPORTU 1.

Bardziej szczegółowo

Regulamin konkursu Film o historii stosunków polsko-niemieckich

Regulamin konkursu Film o historii stosunków polsko-niemieckich Regulamin konkursu Film o historii stosunków polsko-niemieckich I. Organizator konkursu 1. Organizatorem konkursu Film o historii stosunków polsko-niemieckich ( Konkurs ) jest Fundacja Współpracy Polsko-Niemieckiej

Bardziej szczegółowo

Dom przyrody, park ludzi - przez edukację do zrównoważonego korzystania z ekosystemów Tatr

Dom przyrody, park ludzi - przez edukację do zrównoważonego korzystania z ekosystemów Tatr Dom przyrody, park ludzi - przez edukację do zrównoważonego korzystania z ekosystemów Tatr Międzynarodowa konferencja Razem ku zielonej przyszłości Fundusze Norweskie i EOG na rzecz edukacji ekologicznej

Bardziej szczegółowo

BEZPIECZNY MALUCH NA DRODZE Grażyna Małkowska

BEZPIECZNY MALUCH NA DRODZE Grażyna Małkowska BEZPIECZNY MALUCH NA DRODZE Grażyna Małkowska spektakl edukacyjno-profilaktyczny dla najmłodszych. (Scenografia i liczba aktorów - zależne od wyobraźni i możliwości technicznych reżysera.) Uczeń A - Popatrz

Bardziej szczegółowo

Scenariusz podstawa produkcji filmowej. Opracował: dr inż. Piotr Suchomski

Scenariusz podstawa produkcji filmowej. Opracował: dr inż. Piotr Suchomski Scenariusz podstawa produkcji filmowej Opracował: dr inż. Piotr Suchomski Wprowadzenie W procesie produkcji wideofonicznej wyróżniamy dwa wzajemnie ze sobą powiązane i oddziaływujące na siebie wątki tj.

Bardziej szczegółowo

WPŁYW CZYTANIA NA ROZWÓJ DZIECI I MŁODZIEŻY. mgr Grażyna Wyszkowska Kętrzyn, styczeń 2016

WPŁYW CZYTANIA NA ROZWÓJ DZIECI I MŁODZIEŻY. mgr Grażyna Wyszkowska Kętrzyn, styczeń 2016 WPŁYW CZYTANIA NA ROZWÓJ DZIECI I MŁODZIEŻY mgr Grażyna Wyszkowska Kętrzyn, styczeń 2016 CO TO JEST CZYTANIE? techniczne rozpoznawanie znaków; zapoznanie się z treścią, rozumienie myśli zawartych w tekście

Bardziej szczegółowo

KL. I KL. II KL. III Metody realizacji

KL. I KL. II KL. III Metody realizacji I ETAP KSZTAŁCENIA KLASY I III Klasy 0a i 0b realizują programy: Czyste powietrz wokół nas, Moje dziecko idzie do szkoły, Bądźmy zdrowi, wiemy wiec działamy. Wybrany obszar KL. I KL. II KL. III Metody

Bardziej szczegółowo

S Y L A B U S. MODUŁU KSZTAŁCENIA rok akademicki 2012/2013. Dramaturgia / Dramaturgy. Dramaturg teatru. Reżyseria teatru muzycznego

S Y L A B U S. MODUŁU KSZTAŁCENIA rok akademicki 2012/2013. Dramaturgia / Dramaturgy. Dramaturg teatru. Reżyseria teatru muzycznego S Y L A B U S MODUŁU KSZTAŁCENIA rok akademicki 2012/2013 1. NAZWA PRZEDMIOTU polska/angielska 2. KOD PRZEDMIOTU Dramaturgia / Dramaturgy 3. KIERUNEK Reżyseria dramatu WYDZIAŁ 4. SPECJALNOŚĆ Reżyseria

Bardziej szczegółowo

Einstein na półmetku. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego

Einstein na półmetku. Projekt współfinansowany jest ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego Einstein na półmetku Przy pisaniu kolejnego artykułu o projekcie postanowiliśmy wykorzystać opinie uczestników, czyli uczniów szkół Powiatu Lubańskiego. Oto co sądzą o Einsteinie: Na zajęciach byliśmy

Bardziej szczegółowo

WITAJCIE PO FERIACH!!!

WITAJCIE PO FERIACH!!! SZKOŁA I JA WITAJCIE PO FERIACH!!! MŁODSZY SAMORZĄD SZKOLNY 1 MOJE ZIMOWE PRZYGODY Ferie zimowe spędziłam na wsi u swoich dziadków. Wesoło spędziłam czas. Pewnego razu wybraliśmy się na wycieczkę do lasu.

Bardziej szczegółowo

ODESSA Rok 2013. 20-lecie współpracy partnerskiej Łodzi i Odessy. 26.02.2013 r. - Wizyta przedstawicieli miasta Odessy

ODESSA Rok 2013. 20-lecie współpracy partnerskiej Łodzi i Odessy. 26.02.2013 r. - Wizyta przedstawicieli miasta Odessy ODESSA Rok 2013 20-lecie współpracy partnerskiej Łodzi i Odessy 26.02.2013 r. - Wizyta przedstawicieli miasta Odessy W Łodzi przebywała dwuosobowa delegacja z Odessy. Z ukraińskim miastem łączą nas relacje

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ ZAJĘĆ W KLASACH ŁĄCZONYCH I i II

SCENARIUSZ ZAJĘĆ W KLASACH ŁĄCZONYCH I i II SCENARIUSZ ZAJĘĆ W KLASACH ŁĄCZONYCH I i II Klasa I Część wspólna Klasa II Kształtowane dyspozycja Temat Wokół choinki W świątecznym nastroju tygodniowy Temat dnia Wyprawa na świąteczne zakupy. Wyprawa

Bardziej szczegółowo

TEMATYKA ZAJĘĆ PROFILAKTYCZNYCH REALIZOWANYCH W RAMACH PROGRAMU WYCHOWAWCZEGO I PROFILAKTYCZNEGO SZKOŁY W ROKU SZKOLNYM 2013/2014

TEMATYKA ZAJĘĆ PROFILAKTYCZNYCH REALIZOWANYCH W RAMACH PROGRAMU WYCHOWAWCZEGO I PROFILAKTYCZNEGO SZKOŁY W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 TEMATYKA ZAJĘĆ PROFILAKTYCZNYCH REALIZOWANYCH W RAMACH PROGRAMU WYCHOWAWCZEGO I PROFILAKTYCZNEGO SZKOŁY W ROKU SZKOLNYM 2013/2014 Lp Klasa Tematyka Realizujący 1. Oddział Bezpieczeństwo w drodze do i ze

Bardziej szczegółowo

Każdy może zostać fundraiserem wywiad z Becky Gilbert z Deutscher Fundraising Verband

Każdy może zostać fundraiserem wywiad z Becky Gilbert z Deutscher Fundraising Verband Centrum KLUCZ w ramach realizacji projektu PWP OWES INSPRO rozwiązania ponadnarodowe prezentuje wywiad z Becky Gilbert z Deutscher Fundraising Verband, przybliżający dobre praktyki z zakresu zachodniego

Bardziej szczegółowo

od 6 lat Gra towarzyska dla 2-6 graczy

od 6 lat Gra towarzyska dla 2-6 graczy od 6 lat Gra towarzyska dla 2-6 graczy Polecamy inne gry z serii! Nasze gry kompletowane są ze szczególną starannością. Jeżeli jednak zdarzą się jakieś braki (za co z góry serdecznie przepraszamy), możesz

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2 do Uchwały nr 17 /2014/2015 Senatu Akademickiego Ignatianum z dnia 24 lutego 2015 r.

Załącznik nr 2 do Uchwały nr 17 /2014/2015 Senatu Akademickiego Ignatianum z dnia 24 lutego 2015 r. Specjalnościowe efekty kształcenia dla kierunku DZIENNIKARSTWO I KOMUNIKACJA SPOŁECZNA Studia pierwszego stopnia profil praktyczny (Tabela efektów specjalnościowych i ich odniesień do efektów kierunkowych)

Bardziej szczegółowo

TEST JĘZYKOWY 3. 2. Podmiotem w drugim zdaniu tekstu jest wyraz: a. obcy. b. widzowie. c. widowiska. d. Żadna odpowiedź nie jest poprawna.

TEST JĘZYKOWY 3. 2. Podmiotem w drugim zdaniu tekstu jest wyraz: a. obcy. b. widzowie. c. widowiska. d. Żadna odpowiedź nie jest poprawna. TEST JĘZYKOWY 3 Brytyjski reżyser Ridley Scott rozpoczynał karierę od scenografii, co wpłynęło na późniejsze jego filmy fabularne kręcone ze scenograficznym rozmachem. Widzowie najbardziej docenili widowiska

Bardziej szczegółowo

Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii

Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii Moje pierwsze wrażenia z Wielkiej Brytanii Polska Szkoła Sobotnia im. Jana Pawla II w Worcester Opracował: Maciej Liegmann 30/03hj8988765 03/03/2012r. Wspólna decyzja? Anglia i co dalej? Ja i Anglia. Wielka

Bardziej szczegółowo

Wymagania edukacyjne z historii do klasy I dopuszczający

Wymagania edukacyjne z historii do klasy I dopuszczający Wymagania edukacyjne z historii do klasy I dopuszczający wymagania w zakresie wiadomości omawia najważniejsze postanowienia i konsekwencje traktatu wersalskiego definiuje pojęcie totalitaryzmu omawia główne

Bardziej szczegółowo