Produkty złożone. Control checks at border inspection posts maja 2013 Monachium

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Produkty złożone. Control checks at border inspection posts. 11-14 maja 2013 Monachium"

Transkrypt

1 Produkty złożone Control checks at border inspection posts maja 2013 Monachium

2 Produkty złożone produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego.

3 Definicje ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Art. 2 pkt o produkty przetworzone oznaczają środki spożywcze uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych. Produkty te mogą zawierać składniki, które są niezbędne do ich wyprodukowania lub do nadania im specyficznego charakteru. ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Art. 2 pkt m przetwarzanie oznacza każde działanie, które znacznie zmienia produkt wyjściowy, w tym ogrzewanie, wędzenie, solenie, dojrzewanie, suszenie, marynowanie, ekstrakcję, wyciskanie lub połączenie tych procesów. ROZPORZĄDZENIE(WE) NR 853/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego Załącznik I pkt 7 Definicje produktów mięsnych, produktów mlecznych, produktów jajecznych, przetworzonych produktów rybołówstwa itd. DECYZJA KOMISJI z dnia 17 kwietnia 2007 r. dotycząca wykazu zwierząt i produktów mających podlegać kontroli w punktach kontroli granicznej na mocy dyrektyw Rady 91/496/EWG i 97/78/WE produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego

4 Przykłady produktów przetworzonych w Wytycznych dotyczących wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 dotyczącego higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego /docs/guidance_doc_ _pl.pdf Wytwarzanie tych produktów przetworzonych musi być zgodne z wymogami Rozporządzenia 853/2004

5 produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego. Nie jest to produkt złożony. Surowy miód został zmieszany z orzechami, ale miód nie był przetwarzany Produkt złożony- Surowy miód został dodany do musztardy i oleju sojowego i poddany gotowaniu

6 produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego. Olej roślinny (77%), Woda, Jaja pasteryzowane, Sok cytrynowy z koncentratu, Ocet spirytusowy, Sól, Cukier, Stabilizator (Guma ksantanowa) Produkt złożony

7 Jeżeli składnik roślinny jest niezbędny do wytworzenia przetworzonego produktu pochodzenia zwierzęcego, lub znajduje się tam, aby nadać mu szczególnych właściwości, to produkt ten jest wciąż klasyfikowany jako przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego, a nie jako produkt złożony i przy jego przywozie wymagany jest odpowiedni dla danego rodzaju przetworzonego produktu wzór certyfikatu, np. świadectwo zdrowia dla produktów mlecznych zgodnie z Rozp. 605/2010 Uwaga: Przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać składnik pochodzenia roślinnego i nie stawać się przy tym produktami złożonymi. Produkty zawierające przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego i materiał roślinny nie zawsze stają się automatycznie produktami złożonymi

8 Podział między przetworzonymi produktami pochodzenia zwierzęcego, a produktami złożonymi 1. Produkt roślinny znajduje się tam z przyczyn technicznych lub dla nadania określonych właściwości (np. smaku, słodyczy, barwy, konsystencji) przetworzonemu produktowi pochodzenia zwierzęcego: = Przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego; Przykład: Jogurt truskawkowy 2. Przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego znajduje się tam dla nadania określonych właściwości materiałowi roślinnemu: = Produkt złożony; Przykład: Pizza pepperoni 3. Przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego i materiał roślinny o równorzędnym znaczeniu: = Produkt złożony; Przykład: Kanapka z szynką

9 Tuńczyk w puszce w oleju słonecznikowym - składnik roślinny niezbędny w procesie produkcji + nadanie określonych właściwości Składniki: Tuńczyk (Katsuwonus pelamis), Olej słonecznikowy i Sól Przetworzony produkt rybołówstwa NIE produkt złożony Przy przywozie świadectwo dla produktów rybołówstwa

10 Mielona wołowina z cebulą w puszce - składnik roślinny nadaje określonych właściwości Skład: Wołowina (75%), Woda, Cebula, Mąka pszenna, Koncentrat pomidorowy, Ekstrakt wołowy, Sól, Mąka kukurydziana, Cukier, Barwnik naturalny (Karmel), Aromat cebulowy, Maltodekstryna i Biały Pieprz (Ziemniaki widoczne na etykiecie nie są obecne w produkcie, jest to tylko propozycja podania) Przetworzony produkt mięsny. NIE produkt złożony

11 Zdecydowałeś, że masz do czynienia z produktem złożonym. Teraz określ, czy podlega on kontroli weterynaryjnej

12 Artykuł 3 wymienia produkty pochodzenia zwierzęcego podlegające kontroli weterynaryjnej. Podczas gdy Art. 4 wymienia określone produkty złożone, które muszą podlegać kontroli weterynaryjnej, są jeszcze inne produkty złożone, które również mogą podlegać kontroli weterynaryjnej, ponieważ ich kod CN wymieniony jest w załączniku I do Decyzji Komisji 2007/275, np. gorąca czekolada w proszku. Jednakże w praktyce większość takich produktów jest wyłączana z kontroli weterynaryjnej w BIP na mocy artykułu 6 (ale nie wszystkie)

13

14 Jest to odstępstwo od kontroli weterynaryjnej w BIP. Urzędowe kontrole wciąż mogą mieć miejsce w każdym punkcie kanału dystrybucji. Całkowita zawartość produktu pochodzenia zwierzęcego musi wynosić <50%

15 Artykuł 6.2: Jednak wszelkie produkty mleczne zawarte w jakichkolwiek produktach złożonych mogą pochodzić tylko z krajów wymienionych w załączniku I do Rozporządzenia nr 605/2010 i są traktowane zgodnie z przepisami zawartymi w tym załączniku.

Warunki przywozu produktów złożonych do UE

Warunki przywozu produktów złożonych do UE Warunki przywozu produktów złożonych do UE Decyzja Komisji 2007/275 z dnia 17 kwietnia 2007 r. dotycząca wykazu zwierząt i produktów mających podlegać kontroli w punktach kontroli granicznej na mocy dyrektyw

Bardziej szczegółowo

BELLA CAPRESE BELLA CEZAR

BELLA CAPRESE BELLA CEZAR Lp. RECEPTURA SKŁADNIK SKŁAD BELLA CAPRESE mąka PAN mąka pszenna, polepszacz (w tym lecytyna sojowa), gluten 1. Ciasto 2. Ser Mozarella tarty drożdże Tuscani woda olej sojowy Ser mozarella sól, drożdże

Bardziej szczegółowo

PEPPERONI. Lp. RECEPTURA SKŁADNIK SKŁAD. mąka pszenna, polepszacz (w tym lecytyna sojowa), gluten. mąka PAN. woda. 1. ciasto

PEPPERONI. Lp. RECEPTURA SKŁADNIK SKŁAD. mąka pszenna, polepszacz (w tym lecytyna sojowa), gluten. mąka PAN. woda. 1. ciasto PEPPERONI 4. sos pomidorowy 5. pepperoni pepperoni mięso wieprzowe 57,2%, mięso wołowe 36,6%, tłuszcz wołowy, sól, tłuszcz wieprzowy, glukoza, przyprawa, askorbinian sodu, kultury starterowe, substancja

Bardziej szczegółowo

Zał. nr 6 SIWZ - Formularz asortymentowo - cenowy- zadanie nr 1 - Dostawa różnych artykułów spożywczych kod CPV

Zał. nr 6 SIWZ - Formularz asortymentowo - cenowy- zadanie nr 1 - Dostawa różnych artykułów spożywczych kod CPV Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Jedn. miary Planowana ilość -1- -2- -3- -4- -5-1 Ananas w puszce 2 Baton w polewie czekoladowej 3 Budyń 4 Brzoskwinie w puszce opakowanie 500-800g,

Bardziej szczegółowo

PRZETWÓRSTWO WŁASNYCH PŁODÓW ROLNYCH W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM

PRZETWÓRSTWO WŁASNYCH PŁODÓW ROLNYCH W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM WSPÓŁPRACA SIĘ OPŁACA ROLNICTWO I PRZETWÓRSTWO EKO-ROLNICZE 5 listopada 2015, Stara Kiszewa dr inż. Urszula SOŁTYSIAK Certyfikacja produkcji i przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym PRZETWÓRSTWO WŁASNYCH

Bardziej szczegółowo

Słownik pojęć prawa żywnościowego

Słownik pojęć prawa żywnościowego Słownik pojęć prawa żywnościowego analiza ryzyka proces składający się z trzech powiązanych elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowania o ryzyku; aromaty inaczej środki aromatyzujące substancje

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 28 sierpnia 2015 r. Poz. 1256 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1) z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1 Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE

CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na: PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE, Nr procedury: 37/2016 ZAŁĄCZNIK Nr 3 do SIWZ CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY

Bardziej szczegółowo

Załącznik Nr 2 do SIWZ dla Cz. nr 1 Zamówienia stanowiący załącznik nr 1 do umowy nr ZP/PN/ 2015. Pełna nazwa:... Adres:..

Załącznik Nr 2 do SIWZ dla Cz. nr 1 Zamówienia stanowiący załącznik nr 1 do umowy nr ZP/PN/ 2015. Pełna nazwa:... Adres:.. Nr sprawy: ZP/PN/1/2015 Załącznik Nr 2 do SIWZ dla Cz. nr 1 Zamówienia stanowiący załącznik nr 1 do umowy nr ZP/PN/ 2015 Dane Wykonawcy: Pełna nazwa:... Adres:.. Tel/fax: Zamawiający: Beskidzki Zespół

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ROZDZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE Artykuł 1 Zakres 1. Niniejsze rozporządzenie

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 28 sierpnia 2015 r. Poz. 1256 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1) z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym 1)

USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym 1) Kancelaria Sejmu s. 1/7 USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym 1) Opracowano na podstawie: Dz.U. z 2004 r. Nr 93, poz. 898. Art. 1. Ustawa określa zadania i właściwość organów i jednostek

Bardziej szczegółowo

Normy przetwarzania i specyfikacje składników dla produktów zwierzęcych

Normy przetwarzania i specyfikacje składników dla produktów zwierzęcych Normy przetwarzania i specyfikacje składników dla produktów zwierzęcych Obwieszczenie MFDS Nr 2015-94 (Rewizja: 12/16/2015) Spis treści Normy i specyfikacje dla poszczególnych kategorii produktów zwierzęcych

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE Kanapka z szynką Pomidor świeży Kawa zbożowa na mleku OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE Kanapka z szynką Pomidor świeży Kawa zbożowa na mleku OBIAD Kanapka z szynką Pomidor świeży Kawa zbożowa na mleku MENU PONIEDZIAŁEK 05.12.2016r. Pieczywo razowe: Mąka pszenna razowa, mąka żytnia, sól, woda, zakwas Szynka drobiowa: mięso z piersi indyka (105 g mięsa

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 7 do siwz. Pakiet I. Razem wartość : netto:... brutto: Nazwa jm ilość Cena jedn. netto. Cena jedn. brutto

Załącznik nr 7 do siwz. Pakiet I. Razem wartość : netto:... brutto: Nazwa jm ilość Cena jedn. netto. Cena jedn. brutto Pakiet I Lp. Nazwa jm ilość 1 Wołowe pieczeń bez kości kg 60 2 Schab bez kości kg 120 3 Karkówka bez kości kg 60 4 Szynka wieprzowa kg 240 5 Łopatka bez kości kg 50 6 Gulasz wołowy kg 60 Wartość Stawka

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na : PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE Nr procedury : 85 /2013 CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZAŁĄCZNIK

Bardziej szczegółowo

Realizacja zadań przez Inspekcję pozwala na wywiązanie się Polski z obowiązków nałożonych przez Unię Europejską m.in. w następujących aktach prawnych:

Realizacja zadań przez Inspekcję pozwala na wywiązanie się Polski z obowiązków nałożonych przez Unię Europejską m.in. w następujących aktach prawnych: Realizacja zadań przez Inspekcję pozwala na wywiązanie się Polski z obowiązków nałożonych przez Unię Europejską m.in. w następujących aktach prawnych: Prawo żywnościowe przepisy ogólne rozporządzenie Parlamentu

Bardziej szczegółowo

KOSZTORYS OFERTOWY. Załącznik nr 3. PAKIET I: Pieczywo (CPV: ) Lp. Nazwa artykułu j.m Ilość Cena jednostkowa netto /zł/

KOSZTORYS OFERTOWY. Załącznik nr 3. PAKIET I: Pieczywo (CPV: ) Lp. Nazwa artykułu j.m Ilość Cena jednostkowa netto /zł/ KOSZTORYS OFERTOWY Załącznik nr 3 PAKIET I: Pieczywo (CPV: 15810000-9) Lp. Nazwa artykułu j.m Ilość 1 Chleb szt. 400 2 Bułka zwykła szt. 600 PAKIET II: Artykuły spożywcze (CPV: 15000000-8), Lp. Nazwa artykułu

Bardziej szczegółowo

KONTROLA PRAWIDŁOWOŚCI I RZETELNOŚCI ORGANIZOWANIA PROMOCJI W ZAKRESIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

KONTROLA PRAWIDŁOWOŚCI I RZETELNOŚCI ORGANIZOWANIA PROMOCJI W ZAKRESIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DIH-83-6/15/JK Warszawa, 6.11.2015 r. KONTROLA PRAWIDŁOWOŚCI I RZETELNOŚCI ORGANIZOWANIA PROMOCJI W ZAKRESIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH [Podtytuł dokumentu] [DATA] GIIH [Adres firmy] INFORMACJA Z WYNIKÓW

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych

Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych Lp. 1 2 3 4 5 NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Barszcz biały Makaron gniazda wstążki Makaron gwiazdki

Bardziej szczegółowo

Zamawiający informuje, że cenę brutto za jednostkę (kolumna 6) należy wyliczyć w oparciu o jednostkę 1 kg, 1 L lub 1 sztuki (kolumna 4).

Zamawiający informuje, że cenę brutto za jednostkę (kolumna 6) należy wyliczyć w oparciu o jednostkę 1 kg, 1 L lub 1 sztuki (kolumna 4). SZCZEGÓŁOWY FORMULARZ CENOWY Załącznik nr 1 Sprawa Nr 01/2013 ARTYKUŁY SPOŻYWCZE SUCHE, PRZYPRAWOWE I PRZETWORY OWOCOWO - WARZYWNE Uwagi dotyczące wypełniania 1. Szacunkowy wykaz od 02.09.2013 r. do 31.07.2014

Bardziej szczegółowo

CPV RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZESTAWIENIE ILOŚCIOWO WARTOŚCIOWE. 280 opakowań kg. 400 kg kg. 110 op. 59 op. 230 op.

CPV RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZESTAWIENIE ILOŚCIOWO WARTOŚCIOWE. 280 opakowań kg. 400 kg kg. 110 op. 59 op. 230 op. ZAŁĄCZNIK NR 2C DO SIWZ CPV 158000000-6 RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZESTAWIENIE ILOŚCIOWO WARTOŚCIOWE Lp. 1 Kakao cmne 200g Decomorreno* 15841300-8 Własności Niskotłuszczowe, o zawartości tłuszczu pomiędzy

Bardziej szczegółowo

... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY. Wartość brutto. jednostkę miary. VAT w %

... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY. Wartość brutto. jednostkę miary. VAT w % ... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY owoce i warzywa i podobne produkty 15330000-1 Lp Kod CPV Nazwa produktu Jednostka miary Ilość 1 15613100-9 Kasza jęczmienna op 1kg 0 2 15613100-9 Kasza

Bardziej szczegółowo

ul. Sportowa Suwałki tel Jadłospis od do

ul. Sportowa Suwałki tel Jadłospis od do ul. Sportowa 10 16-400 Suwałki tel.508-203-555 Jadłospis od 31.10.2016 do 05.11.2016 Dzień tygodnia Śniadanie II śniadanie Zupa II danie Podwieczorek Poniedziałek Płatki na mleku, Tosty z szynką i serem

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR L 16/46 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 20.1.2005 ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 79/2005 z dnia 19 stycznia 2005 r. wykonującego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie

Bardziej szczegółowo

Dokument ten służy wyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jego zawartość

Dokument ten służy wyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jego zawartość 1992R1536 PL 20.06.1992 000.002 1 Dokument ten służy wyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jego zawartość B ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1536/92 z dnia

Bardziej szczegółowo

Nazwa handlowa oraz opis oferowanego produktu. 2 Cukier puder opakowanie 0,5 kg kg Cukier waniliowy opakowanie 20g Szt Szt Szt.

Nazwa handlowa oraz opis oferowanego produktu. 2 Cukier puder opakowanie 0,5 kg kg Cukier waniliowy opakowanie 20g Szt Szt Szt. Dane Wykonawcy: Pełna nazwa:.. Adres: Tel. i fax:. Zamawiający: Beskidzki Zespół Leczniczo-Rehabilitacyjny Szpital Opieki Długoterminowej 43-384 Jaworze ul. Słoneczna 83 FORMULARZ ASORTYMENTOWO-CENOWY

Bardziej szczegółowo

ZAKRES AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ WYROBY Nr AC 080

ZAKRES AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ WYROBY Nr AC 080 ZAKRES AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ WYROBY Nr AC 080 wydany przez POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI 01-382 Warszawa, ul. Szczotkarska 42 Wydanie nr 10 Data wydania: 2 września 2015 r. AC 080 Nazwa i

Bardziej szczegółowo

Żywność: Prawo UE: 2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

Żywność: Prawo UE: 2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Żywność: Prawo UE: 1.Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd

Bardziej szczegółowo

Pakiet I - Dostawa artykułów spożywczych grupa produktów: Mięso i wędliny. Cena jednostk. Brutto w PLN

Pakiet I - Dostawa artykułów spożywczych grupa produktów: Mięso i wędliny. Cena jednostk. Brutto w PLN Załącznik nr 1a Formularz cenowo asortymentowy DLA PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO Dostawa artykułów spożywczych z przeznaczeniem na potrzeby żywieniowe Szkoły Podstawowej Nr1 w Miechowie Nr referencyjny nadany

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA Załącznik nr 1 Grupa 1 Artykuły spożywcze sypkie 1 Cukier 1-50kg kg 3500 3 m-ce 2 Mąka pszenna typ 550 1-50kg kg 3000 3 m-ce 3 Płatki owsiane górskie 0,5-5kg kg 400 3 m-ce 4 Ryż 1-50kg

Bardziej szczegółowo

POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI

POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI AKREDYTACJA JEDNOSTEK CERTYFIKUJĄCYCH PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE Wydanie 4 Warszawa, 10.09.2015 r. Spis treści 1 Wprowadzenie... 3 2 Definicje... 3 3 Wymagania akredytacyjne...

Bardziej szczegółowo

Zał. nr 1 do SIWZ Formularz ofert cenowych - zadanie nr 1 - RÓŻNE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE

Zał. nr 1 do SIWZ Formularz ofert cenowych - zadanie nr 1 - RÓŻNE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE ASORTYMENT J. M. ilość ASORTYMENT J. M. ilość netto (zł) 4 x kol. 5 Kukurydza konserwowa 670g, (skład: kukurydza, woda, szt 100,00 22 sól, masa produktu po odsaczeniu 570 g) 23 Kurkuma 1kg szt 6,00 24

Bardziej szczegółowo

(5 7) 1. Sposób wytwarzania przyprawy, zwłaszcza do mięs i ryb, obejmujący mielenie warzyw

(5 7) 1. Sposób wytwarzania przyprawy, zwłaszcza do mięs i ryb, obejmujący mielenie warzyw RZECZPOSPOLITA POLSKA Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej (12) OPIS PATENTOWY (19) PL (11) 187557 (21) Numer zgłoszenia: 324270 (22) Data zgłoszenia: 12.01.1998 (13) B1 (51) IntCl7 A23L 1/221 ( 5

Bardziej szczegółowo

Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe Szacunkowa ilość

Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe Szacunkowa ilość załącznik nr 1a - szczegółowy opis zamówienia dla części 1... netto (zł) 1 Kasza jęczmienna - op. min. 1kg kg 100 5 2 Kasza gryczana op. min. 1kg kg 60 5 3 Kasza manna op. min. 500 g kg 15 5 4 Ryż biały

Bardziej szczegółowo

... Stołówka przy Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Stróży ul.akacjowa 2, Stróża Kolonia Nazwa i adres firm.

... Stołówka przy Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Stróży ul.akacjowa 2, Stróża Kolonia Nazwa i adres firm. Lp. Nazwa asortymentu Jed n. mia ry 1. Cukier kg 420 1 kg Wielkość opakowania 2. Chrzan szt 50 300 g 3. Dżem truskawkowy szt 250 280 g 4. Groszek konserwowy szt 35 400 g 5. Herbata granulowana szt 70 100

Bardziej szczegółowo

Gimnazjum Nr 1 w Płońsku SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Części I - IX

Gimnazjum Nr 1 w Płońsku SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Części I - IX Załącznik nr 2 Gimnazjum Nr 1 w Płońsku SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Części I - IX CZĘŚĆ I MIĘSO I PRZETWORY ( kod CPV 15100000-9 produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne) 1. Przewidywana

Bardziej szczegółowo

(Akty o charakterze nieustawodawczym) ROZPORZĄDZENIA

(Akty o charakterze nieustawodawczym) ROZPORZĄDZENIA 8.9.2010 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 237/1 II (Akty o charakterze nieustawodawczym) ROZPORZĄDZENIA ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 790/2010 z dnia 7 września 2010 r. zmieniające załączniki VII,

Bardziej szczegółowo

WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1

WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1 WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1 W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu

Bardziej szczegółowo

Inkubatory przetwórstwa lokalnego (inkubatory kuchenne).

Inkubatory przetwórstwa lokalnego (inkubatory kuchenne). Inkubatory przetwórstwa lokalnego (inkubatory kuchenne). Na potrzeby wdrażania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, definicja inkubatora przetwórstwa lokalnego, została określona przede

Bardziej szczegółowo

Kontrolą powyższych zagadnień objęto 12 placówek w tym:

Kontrolą powyższych zagadnień objęto 12 placówek w tym: Informacja z wyników kontroli prawidłowości oznakowania środków spożywczych dobrowolnymi informacjami typu: domowy, tradycyjny, naturalny, bez konserwantów, bez barwników, bez sztucznych słodzików, wolny

Bardziej szczegółowo

BEZPIECZEŃSTWO PASZ W ASPEKCIE USTAWY O PASZACH. Olga Michalik-Rutkowska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW

BEZPIECZEŃSTWO PASZ W ASPEKCIE USTAWY O PASZACH. Olga Michalik-Rutkowska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW BEZPIECZEŃSTWO PASZ W ASPEKCIE USTAWY O PASZACH Olga Michalik-Rutkowska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW 1 . USTAWA O PASZACH Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. 2014

Bardziej szczegółowo

Opis przedmiotu zamówienia

Opis przedmiotu zamówienia Opis przedmiotu zamówienia Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych, nabiałowych, wędliniarskich i mięsnych, pieczywa oraz ryb, przetworów rybnych dla Domu Pomocy Społecznej w Zochcinku,

Bardziej szczegółowo

o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VII KADENCJA Warszawa, dnia 22 października 2010 r. Druk nr 998 MARSZAŁEK SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Pan Bogdan BORUSEWICZ MARSZAŁEK SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 9 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 9 Dostawa mleka i przetworów mlecznych

Załącznik nr 9 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 9 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Załącznik nr 9 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 9 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Jedn. miary Planowana ilość Cena jednostkow

Bardziej szczegółowo

KALKULACJA CENOWA. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt. 480. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt.

KALKULACJA CENOWA. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt. 480. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt. ... ( pieczęć wykonawcy) Załącznik nr 1d do siwz KALKULACJA CENOWA Część IV Różne artykuły spożywcze Lp. Nazwa towaru C.P.V. Jedn. miary Ilość 1 Ananasy w plastrach 565g, puszka 15332100-5 szt. 100 2 3

Bardziej szczegółowo

PYTANIA I ODPOWIEDZI / ZMIANA SIWZ (1)

PYTANIA I ODPOWIEDZI / ZMIANA SIWZ (1) Jastków, 01-08-2016 SI.271.56.2016.CT.2 PYTANIA I ODPOWIEDZI / ZMIANA SIWZ (1) Dotyczy: przetargu nieograniczonego na dostawy artykułów spożywczych do stołówki szkolnej przy Szkole Podstawowej im. T. Kościuszki

Bardziej szczegółowo

Zmiany merytoryczne Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013

Zmiany merytoryczne Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 Załącznik nr 4 do uchwały nr 21 Zmiany merytoryczne Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich 2007-2013 Lp. Dotyczy Tekst przed zmianą Tekst docelowy 1. Działania informacyjne i promocyjne Str. 228/229 Lista

Bardziej szczegółowo

Szacunkowe zapotrzebowan ie na okres umowy

Szacunkowe zapotrzebowan ie na okres umowy FORMULARZ CENOWY - ZADANIE I Zadanie I Pieczywo,mąki, kasze, makarony załącznik nr 4a do SIWZ zapotrzebowan ie na okres umowy cena Jedn. Netto w zł podatku VAT...% kolumn 5 i 6) kolumny 4 i 5) podatku

Bardziej szczegółowo

PAKIET I : RYBY CPV 152

PAKIET I : RYBY CPV 152 Oferta Wykonawcy Załącznik nr 1 do SIWZ PAKIET I : RYBY CPV 152 za 1kg za 1 kg cena netto za kg. brutto jedn. 1 Panga filet kg 442 2 Dorsz filet kg 158 3 Mintaj filet kostka kg 142 4 Ryba wędzona Makrela

Bardziej szczegółowo

DIETA 2000 kcal DZIEŃ 1 lista składników na 4 porcje:

DIETA 2000 kcal DZIEŃ 1 lista składników na 4 porcje: DZIEŃ 1 filet z kurczaka 0,5 kg łosoś dzwonko 0,3 kg jogurt naturalny 400 ml mleko ser mozzarella light 80 g ser twarogowy 0,35 kg jajka 10 szt. kasza gryczana - 0,15 kg mąka pszenna 0,3 kg mąka żytnia

Bardziej szczegółowo

Wykaz niektórych artykułów rolnospożywczych. importu do Rosji 2014-09-17 14:08:02

Wykaz niektórych artykułów rolnospożywczych. importu do Rosji 2014-09-17 14:08:02 Wykaz niektórych artykułów rolnospożywczych nie objętych zakazem importu do Rosji 2014-09-17 14:08:02 2 Szczegółowy wykaz z kodami celnymi Z działu 2 - MIĘSO I PODROBY JADALNE 0204 - Mięso z owiec lub

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 3 Formularz oferty. Część I Artykuły spożywcze przetworzone. Cena jedn. netto. Cena jedn. brutto. Podatek Vat w % Wartość brutto

Załącznik nr 3 Formularz oferty. Część I Artykuły spożywcze przetworzone. Cena jedn. netto. Cena jedn. brutto. Podatek Vat w % Wartość brutto Załącznik nr 3 Formularz oferty Część I Artykuły spożywcze przetworzone 1 Wafle bez cukru 110g Wawel * 40 szt 2 Chrzan w słoikach 180g 40 szt 3 Ciastka maślane Solidarność 125g* 50 szt 4 Cukier 500 kg

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2 do siwz i umowy. FORMULARZ ASORTYMENTOWO- CENOWY - CZĘŚĆ 1 zamówienia ARTYKUŁY SPOśYWCZE RÓśNE. ilość razem. cena jednostkowa netto

Załącznik nr 2 do siwz i umowy. FORMULARZ ASORTYMENTOWO- CENOWY - CZĘŚĆ 1 zamówienia ARTYKUŁY SPOśYWCZE RÓśNE. ilość razem. cena jednostkowa netto Załącznik nr 2 do siwz i umowy FORMULARZ ASORTYMENTOWO- CENOWY - CZĘŚĆ 1 zamówienia ARTYKUŁY SPOśYWCZE RÓśNE Lp. Przedmiot zamówienia Jednostk a miary ilość razem cena jednostkowa Stawka podatku VAT (%)

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia 12 lipca 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia 12 lipca 2006 r. Dz.U.06.128.900 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia 12 lipca 2006 r. w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem u dzikich ptaków wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru

Bardziej szczegółowo

Lista kategorii produktów przyjętych na Targi SIAL

Lista kategorii produktów przyjętych na Targi SIAL Załącznik 7 do Regulaminu Lista kategorii produktów przyjętych na Targi SIAL Proszę zaznaczyć produkty, które chcą Państwo wystawiać w czasie trwania Targów a) Półprodukty żywnościowe i składniki (pakowane

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych. szt 210. szt 90. szt szt 2800.

Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych. szt 210. szt 90. szt szt 2800. Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Jedn. miary Planowana ilość Cena jednostkowa netto (zł) WARTOŚĆ NETTO STAWKA VAT WARTOŚĆ VAT (zł) CENA JEDNOSTKOWA BRUTTO WARTOŚĆ BRUTTO (zł)

Bardziej szczegółowo

KOSZTORYS OFERTOWY (załącznik nr 1.6 do formularza ofertowego)

KOSZTORYS OFERTOWY (załącznik nr 1.6 do formularza ofertowego) Nr sprawy: SP 30/07/11/2015 Załącznik nr 4 do Specyfikacji KOSZTORYS OFERTOWY (załącznik nr 1.6 do formularza ofertowego) CZĘŚĆ 6 ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO PRODUKTY OGÓLNOSPOŻYWCZE I NABIAŁOWE Lp Opis produktu

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 2 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Cena. szt szt 1600.

Załącznik nr 2 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 2 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Cena. szt szt 1600. Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Załącznik nr 2 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 2 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Cena CENA Jedn. Planowana WARTOŚĆ STAWKA WARTOŚĆ OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

Bardziej szczegółowo

12. Scenariusz lekcji dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych

12. Scenariusz lekcji dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych 12. Scenariusz lekcji dla gimnazjów i szkół ponadgimnazjalnych Temat: Jak rozumieć informacje zamieszczone na etykiecie produktu spożywczego. Cel: wyjaśnienie uczniom, jak korzystać z informacji żywieniowych

Bardziej szczegółowo

22.12.2005 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 338/83

22.12.2005 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 338/83 22.12.2005 PL Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 338/83 ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR. 2076/2005 z dnia 5 grudnia 2005 r. ustanawiające środki przejściowe do celów wdrożenia rozporządzeń (WE) nr 853/2004,

Bardziej szczegółowo

SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA (WYKAZ ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH)

SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA (WYKAZ ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH) SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA (WYKAZ ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH) Szczegółowe wymagania związane z realizacją przedmiotu zamówienia: 1. Wymagana jest należyta staranność przy realizacji przedmiotu

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR

ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 28.3.2013 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 90/71 ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) NR 300/2013 z dnia 27 marca 2013 r. zmieniające rozporządzenie (UE) nr 605/2010 ustanawiające warunki dotyczące

Bardziej szczegółowo

Piwniczka Babuni... to oryginalne przetwory wytwarzane od ponad 15 lat, starannie według tradycyjnej polskiej receptury.

Piwniczka Babuni... to oryginalne przetwory wytwarzane od ponad 15 lat, starannie według tradycyjnej polskiej receptury. Piwniczka Babuni... to oryginalne przetwory wytwarzane od ponad 15 lat, starannie według tradycyjnej polskiej receptury. Składniki używane przy produkcji pochodzą z najczystszych regionów Polski. Produkty

Bardziej szczegółowo

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej

Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 30/10 6.2.2015 ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2015/175 z dnia 5 lutego 2015 r. ustanawiające, ze względu na ryzyko zanieczyszczenia pentachlorofenolem i dioksynami, szczególne warunki mające

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ CENOWY PAKIET NR 1

FORMULARZ CENOWY PAKIET NR 1 FORMULARZ CENOWY PAKIET NR 1 Załącznik nr 4.1 do SIWZ Dostawa mleka, masła, serów,produktów mlecznych, deserów mlecznych, tłuszczów jadalnych roślinnych, produktów sypkich, przetworów, soków, napojów,

Bardziej szczegółowo

Cena jednostkowa brutto za jedno opakowanie

Cena jednostkowa brutto za jedno opakowanie Zadanie 1 Przyprawy przydatności do spożycia 1. Przyprawa do drobiu - 18 kg 2. Przyprawa do mięsa - 42 kg 3. Przyprawa do ryb - 10 kg 4. Przyprawa do zup - 200 kg 5. Żelatyna wieprzowa - 20 kg 6. Przyprawa

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTOWY ZESTAWIENIE DLA PAKIETU NR 1. RAZEM DLA PAKIETU I wartość brutto oferty:

FORMULARZ OFERTOWY ZESTAWIENIE DLA PAKIETU NR 1. RAZEM DLA PAKIETU I wartość brutto oferty: ZESTAWIENIE DLA PAKIETU NR 1 Pakiet nr 1 - Dostawa drobiu Pakiet/L p. Produkt Orientacyjna ilość zamawiana w ciągu roku I Drób 2. Filet drobiowy 800 kg 2 dni 3. Podudzia drobiowe 180 kg 2 dni 4. Skrzydła

Bardziej szczegółowo

... FORMULARZ CENOWY. Cena jedn. netto

... FORMULARZ CENOWY. Cena jedn. netto Załącznik 3.01 do SIWZ. Część nr 1- Mięso, produkty mięsne, wędliny CPV 15 10 00 00 9 Ilość szacunkowa Stawka VAT 1 kiełbasa podlaska kg 100 2 karkówka b/k-mięso wieprzowe kg 275 3 kiełbasa zwyczajna kg

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ASORTYMENTOWO-CENOWY

FORMULARZ ASORTYMENTOWO-CENOWY ZAŁĄCZNIK NR 2 FORMULARZ ASORTYMENTOWO-CENOWY PAKIET NR 1 - WARZYWA I OWOCE towaru 1. Cebula Kg 5 2. Marchew Kg 100 3. Kapusta czerwona Kg 10 4. Ogórek zielony Kg 100 5. Brzoskwinie Kg 100 6. Pomidory

Bardziej szczegółowo

TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z OBSŁUGĄ KONSUMENTA CZ. 2. Danuta Górecka, Halina Limanówka, Ewa Superczyńska, Melania Żylińska-Kaczmarek

TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z OBSŁUGĄ KONSUMENTA CZ. 2. Danuta Górecka, Halina Limanówka, Ewa Superczyńska, Melania Żylińska-Kaczmarek TECHNOLOGIA GASTRONOMICZNA Z OBSŁUGĄ KONSUMENTA CZ. 2 Danuta Górecka, Halina Limanówka, Ewa Superczyńska, Melania Żylińska-Kaczmarek SPIS TREŚCI Rozdział 1. Podstawowe wiadomości o produktach spożywczych

Bardziej szczegółowo

Zestaw 12. Ziemniaki gotowane Waga l porcji -150 g. 10 porcji kg. l porcja g. Ziemniaki Sól 210,0 2,100

Zestaw 12. Ziemniaki gotowane Waga l porcji -150 g. 10 porcji kg. l porcja g. Ziemniaki Sól 210,0 2,100 Zestaw 12 Zupa ogórkowa Waga 1 porcji - 300 g I porcja 10 porcji Ogórek kwaszony 30,0 0,300 Marchew 18,7 0,187 Pietruszka, korzeń 7,5 0,075 Por 7,5 0,075 Seler korzeniowy 3,7 0,037 Ziemniaki 75,0 0,750

Bardziej szczegółowo

... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY. Wartość brutto. Nazwa produktu Jednostka miary. jednostkę miary. VAT w %

... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY. Wartość brutto. Nazwa produktu Jednostka miary. jednostkę miary. VAT w % ... pieczątka oferenta PAKIET NR FORMULARZ CENOWY owoce i warzywa i podobne produkty 0000- Lp Kod CPV Nazwa produktu Jednostka miary Ilość 00- Kasza jęczmienna op kg kg 00 9 00- Kasza gryczana op kg kg

Bardziej szczegółowo

(Tekst mający znaczenie dla EOG)

(Tekst mający znaczenie dla EOG) L 67/22 ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) 2016/355 z dnia 11 marca 2016 r. zmieniające załącznik III do rozporządzenia (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady w odniesieniu do wymogów szczególnych dotyczących

Bardziej szczegółowo

Wartość Cena Wartość Nazwa artykułu. szacunko Jedn. wa

Wartość Cena Wartość Nazwa artykułu. szacunko Jedn. wa Zadanie 5 - Różne produkty spożywcze, produkty przemiału ziarna, oleje i tłuszcze zwierzęce lub roślinne, warzywa przetworzone. Ryby. Załącznik 1e Ilość Cena jedn Wartość Cena Wartość L.p. Nazwa artykułu

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ CENOWY. szt 3 528. 10. Wieprzowina w sosie wł.300g Sokołów lub. szt 1 764. 11. Konserwa lisiecka 300g Sokołów lub.

FORMULARZ CENOWY. szt 3 528. 10. Wieprzowina w sosie wł.300g Sokołów lub. szt 1 764. 11. Konserwa lisiecka 300g Sokołów lub. DPS.252.10.2012 FORMULARZ CENOWY Ruda Różaniecka 05.11.2012r ( Pieczęć Wykonawcy ) Zapotrzebowanie szacunkowe wg asortymentu i ilości dla Domu Pomocy Społecznej w Rudzie Różanieckiej od daty podpisania

Bardziej szczegółowo

Rola poszczególnych składników pokarmowych

Rola poszczególnych składników pokarmowych Zdrowy styl życia Rola poszczególnych składników pokarmowych 1. Białka Pełnią w organizmie funkcję budulcową. Są składnikiem wszystkich tkanek oraz kości. 2. Tłuszcze Pełnią w organizmie funkcję energetyczną.

Bardziej szczegółowo

Krupnik Waga 1 porcji - 250 g

Krupnik Waga 1 porcji - 250 g Krupnik Waga 1 porcji - 250 g Kasza jęczmienna perłowa 9,5 0,095 Marchew 15,5 0,155 Pietruszka, korzeń 6,5 0,065 Por 6,5 0,065 Seler korzeniowy 3,0 0,030 Ziemniaki 62,5 0,625 Margaryna 3,0 0,030 Ziele

Bardziej szczegółowo

Załącznik Nr 1do SIWZ

Załącznik Nr 1do SIWZ Załącznik Nr 1do SIWZ.. Pieczęć firmy.. Miejscowość, data ZADANIE 1 FORMULARZ CENOWY ARTYKUŁY SPOŻYWCZE Lp. Nazwa artykułu Wymagana gramatura Ilość Jednostka miary Cena jednostkowa netto w zł Cena jednostkowa

Bardziej szczegółowo

Formularz cenowy. Zał 4.1 PRZETWORY SYPKIE

Formularz cenowy. Zał 4.1 PRZETWORY SYPKIE Formularz cenowy Zał 4.1 PRZETWORY SYPKIE L. p. Nazwa artykułu przybliżeni u 1 Barszcz biały 65g. 250szt. 2 Bułka tarta 500g 200 szt 3 Cukier kryształ 1 kg. 235szt 4 Cukier wanilinowy 32 g 860 szt. 5 Kasza

Bardziej szczegółowo

Składniki potraw serwowanych w ramach menu. Good Taste Krzysztof Białas Racibórz ul. Gliwicka 8

Składniki potraw serwowanych w ramach menu. Good Taste Krzysztof Białas Racibórz ul. Gliwicka 8 Składniki potraw serwowanych w ramach menu Good Taste Krzysztof Białas 47-400 Racibórz ul. Gliwicka 8 Mięsa i dania główne Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej z kremem serowym - składniki: Polędwiczka

Bardziej szczegółowo

PAKIET NR 3 Dostawa do DPS "Pogodna Jesień", ul. Leśna 3, Jelenia Góra w okresie od 01 lipca 2016 r. do 30 czerwca 2017 r.

PAKIET NR 3 Dostawa do DPS Pogodna Jesień, ul. Leśna 3, Jelenia Góra w okresie od 01 lipca 2016 r. do 30 czerwca 2017 r. DPS PJ.271.4.2016 Kalkulacja cenowa (specyfikacja asortymentowo-ilościowa) PAKIET NR 3 Dostawa do DPS "Pogodna Jesień", ul. Leśna 3, 58-560 Jelenia Góra w okresie od 01 lipca 2016 r. do 30 czerwca 2017

Bardziej szczegółowo

PROŚBA O WYCENĘ WARTOŚĆ PAKIETU OGÓŁEM: Prosimy o dokonanie wyceny do dnia r.

PROŚBA O WYCENĘ WARTOŚĆ PAKIETU OGÓŁEM: Prosimy o dokonanie wyceny do dnia r. 1. Chleb pszenno żytni, krojony.. kg 2. Chleb pszenny, krojony.. kg 3. Bułka pszenna.. kg 4. Chleb razowy krojony.. kg 5. Rogal słodki 100g.. szt. 6. Bułka tarta.. kg 7. Bułka drożdżowa z nadzieniem słodkim

Bardziej szczegółowo

MONITORING DIOKSYN W TŁUSZCZACH I OLEJACH PRZEZNACZONYCH DO śywienia ZWIERZĄT ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 225/2012 Z DNIA 15 MARCA 2012R.

MONITORING DIOKSYN W TŁUSZCZACH I OLEJACH PRZEZNACZONYCH DO śywienia ZWIERZĄT ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 225/2012 Z DNIA 15 MARCA 2012R. MONITORING DIOKSYN W TŁUSZCZACH I OLEJACH PRZEZNACZONYCH DO śywienia ZWIERZĄT ZGODNIE Z ROZPORZĄDZENIEM 225/2012 Z DNIA 15 MARCA 2012R. Kamila Pietrasiak Wojewódzki Inspektorat Weterynarii w Łodzi Definicje

Bardziej szczegółowo

Jerzy Wiśniewski. Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych

Jerzy Wiśniewski. Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Podkarpacki Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno - Spożywczych Jerzy Wiśniewski ul. Lubelska 46, 32-233 Rzeszów e-mail: jwisniewski@ijhars.gov.pl tel./fax 17 853-34-38 Boguchwała, 22.03.2013

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 12 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 12 Dostawa różnych artykułów spożywczych

Załącznik nr 12 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 12 Dostawa różnych artykułów spożywczych Załącznik nr 12 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 12 Dostawa różnych artykułów spożywczych Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Jedn. miary Planowan a ilość Cena jednostkowa

Bardziej szczegółowo

Jak czytać. 500g. Ilość. Nazwa produktu. Wykaz składników. Trwałość. Producent/ importer

Jak czytać. 500g. Ilość. Nazwa produktu. Wykaz składników. Trwałość. Producent/ importer Jak czytać Płatki z ryżu i pełnoziarnistej pszenicy, wzbogacone witaminami (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, B12, C) i żelazem Waga netto: NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED KOŃCEM CZERWCA 2008 1 2 Ilość Nazwa produktu

Bardziej szczegółowo

OF E R T A. Miejscowość: Ulica: Nr domu: Nr lokalu: Kod pocztowy: Tel./fax:

OF E R T A. Miejscowość: Ulica: Nr domu: Nr lokalu: Kod pocztowy: Tel./fax: OF E R T A Nazwa Wykonawcy zwany w dalszej części oferty Wykonawcą Osoba wyznaczona przez Wykonawcę do kontaktów z Zamawiającym imię i nazwisko oraz nr tel. Siedziba Wykonawcy: Miejscowość: Ulica: Nr domu:

Bardziej szczegółowo

W celu zachowania zgodności z przepisami Rozporządzenia, organizacje GS1 Polska i ECR Polska rekomendują :

W celu zachowania zgodności z przepisami Rozporządzenia, organizacje GS1 Polska i ECR Polska rekomendują : Rozporządzenie UE w w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności Wspólne stanowisko odnośnie zasad przekazywania informacji przez Internet 1. Wprowadzenie Od 13 grudnia tego roku, podmioty

Bardziej szczegółowo

DECYZJE KOMISJA. (Tekst mający znaczenie dla EOG) (2007/594/WE)

DECYZJE KOMISJA. (Tekst mający znaczenie dla EOG) (2007/594/WE) 31.8.2007 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 227/33 II (Akty przyjęte na mocy Traktatów WE/Euratom, których publikacja nie jest obowiązkowa) DECYZJE KOMISJA DECYZJA KOMISJI z dnia 29 sierpnia 2007 r.

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ CENOWY. Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Ośrodka Wczasowo Rehabilitacyjnego Agawa w Mrzeżynie

FORMULARZ CENOWY. Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Ośrodka Wczasowo Rehabilitacyjnego Agawa w Mrzeżynie Załącznik 1a do SIWZ FORMULARZ CENOWY Dostawa artykułów spożywczych dla potrzeb Ośrodka Wczasowo Rehabilitacyjnego Agawa w Mrzeżynie Lp. Asortyment Jedn. miary Ilość Cena jednostkowa brutto za jedn. miary

Bardziej szczegółowo

Wymagania dotyczące znakowania artykułów rolno-spożywczych

Wymagania dotyczące znakowania artykułów rolno-spożywczych Wymagania dotyczące znakowania artykułów rolno-spożywczych Marian Jaworski Lubelski Wojewódzki Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych Podstawy prawne - Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego

Bardziej szczegółowo

SPIS TREŚCI. PIECZYWO...str. 2. DODATKI DO ŚNIADAŃ..str.3. WĘDLINY...str.5. SERY. str.6. ZUPY. str.7. DRUGIE DANIA...str.9. RYBY...str.

SPIS TREŚCI. PIECZYWO...str. 2. DODATKI DO ŚNIADAŃ..str.3. WĘDLINY...str.5. SERY. str.6. ZUPY. str.7. DRUGIE DANIA...str.9. RYBY...str. SPIS TREŚCI PIECZYWO....str. 2 DODATKI DO ŚNIADAŃ..str.3 WĘDLINY...str.5 SERY. str.6 ZUPY. str.7 DRUGIE DANIA...str.9 RYBY...str.11 SURÓWKI...str. 12 PRODUKTY NA PODWIECZORKI...str. 13 NAPOJE SERWOWANE

Bardziej szczegółowo

MAGA Emilia Kwiatek Spółka jawna Os. Pod Lipami paw. Nr Poznań

MAGA Emilia Kwiatek Spółka jawna Os. Pod Lipami paw. Nr Poznań WIELKOPOLSKI WOJEWÓDZKI INSPEKTOR INSPEKCJI HANDLOWEJ Al. Marcinkowskiego 3, 60-967 Poznań Nr akt: ŻG.8361.121.2014 ZPO Poznań, dnia stycznia 2015 r. MAGA Emilia Kwiatek Spółka jawna Os. Pod Lipami paw.

Bardziej szczegółowo

KOSZTORYS OFERTOWY (załącznik nr 1.6 do formularza ofertowego)

KOSZTORYS OFERTOWY (załącznik nr 1.6 do formularza ofertowego) Nr sprawy ZS79/321/2/12 Załącznik nr 4 do Specyfikacji KOSZTORYS OFERTOWY (załącznik nr 1.6 do formularza ofertowego) CZĘŚĆ 6 ZAMÓWIENIA PUBLICZNEGO PRODUKTY OGÓLNOSPOŻYWCZE Lp. Opis produktu (A) Jednostka

Bardziej szczegółowo

... wykonawca... data. Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe

... wykonawca... data. Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe ... wykonawca... data Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe netto 1 Kasza jęczmienna - op. min. 1kg kg 80 5 2 Kasza gryczana op. min. 1kg kg 60 5 3 Kasza manna op. min. 500 g kg 10 5 4 Ryż biały

Bardziej szczegółowo

Ptasia grypa Ptaki objęte rozporządzeniem 139/2013, (UE) 139/2013 (z późniejszymi zmianami)

Ptasia grypa Ptaki objęte rozporządzeniem 139/2013, (UE) 139/2013 (z późniejszymi zmianami) Data sporządzenia: 20.01.2014 r. Kraj, z którego Powód zakazu Przedmiot zakazu Akt prawny przywóz jest zabroniony 1. Państwa członkowskie OIE objęte zakresem kompetencji komisji regionalnych OIE. Ptasia

Bardziej szczegółowo

ZAKRES AKREDYTACJI LABORATORIUM BADAWCZEGO Nr AB 775

ZAKRES AKREDYTACJI LABORATORIUM BADAWCZEGO Nr AB 775 ZAKRES AKREDYTACJI LABORATORIUM BADAWCZEGO Nr AB 775 wydany przez POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI 01-382 Warszawa, ul. Szczotkarska 42 Wydanie nr 11 Data wydania: 22 sierpnia 2016 r. AB 775 Nazwa i adres GŁÓWNY

Bardziej szczegółowo

OFERTA FORMULARZ OGÓLNY

OFERTA FORMULARZ OGÓLNY Załącznik nr 1.. Nazwa oferenta OFERTA FORMULARZ OGÓLNY Odpowiadając na ogłoszenie o przetargu nieograniczonym zgodnie z przepisami ustawy Prawo Zamówień Publicznych z dnia 29 stycznia 2004 roku (Dz. U.

Bardziej szczegółowo