Produkty złożone. Control checks at border inspection posts maja 2013 Monachium

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Produkty złożone. Control checks at border inspection posts. 11-14 maja 2013 Monachium"

Transkrypt

1 Produkty złożone Control checks at border inspection posts maja 2013 Monachium

2 Produkty złożone produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego.

3 Definicje ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Art. 2 pkt o produkty przetworzone oznaczają środki spożywcze uzyskane w wyniku przetworzenia produktów nieprzetworzonych. Produkty te mogą zawierać składniki, które są niezbędne do ich wyprodukowania lub do nadania im specyficznego charakteru. ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Art. 2 pkt m przetwarzanie oznacza każde działanie, które znacznie zmienia produkt wyjściowy, w tym ogrzewanie, wędzenie, solenie, dojrzewanie, suszenie, marynowanie, ekstrakcję, wyciskanie lub połączenie tych procesów. ROZPORZĄDZENIE(WE) NR 853/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. ustanawiające szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego Załącznik I pkt 7 Definicje produktów mięsnych, produktów mlecznych, produktów jajecznych, przetworzonych produktów rybołówstwa itd. DECYZJA KOMISJI z dnia 17 kwietnia 2007 r. dotycząca wykazu zwierząt i produktów mających podlegać kontroli w punktach kontroli granicznej na mocy dyrektyw Rady 91/496/EWG i 97/78/WE produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego

4 Przykłady produktów przetworzonych w Wytycznych dotyczących wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 dotyczącego higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego /docs/guidance_doc_ _pl.pdf Wytwarzanie tych produktów przetworzonych musi być zgodne z wymogami Rozporządzenia 853/2004

5 produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego. Nie jest to produkt złożony. Surowy miód został zmieszany z orzechami, ale miód nie był przetwarzany Produkt złożony- Surowy miód został dodany do musztardy i oleju sojowego i poddany gotowaniu

6 produkt złożony : środek spożywczy przeznaczony do spożycia przez ludzi, zawierający zarówno przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego, jak i produkty pochodzenia roślinnego; obejmuje produkty, w przypadku których przetwarzanie produktu pierwotnego jest integralną częścią wytwarzania produktu końcowego. Olej roślinny (77%), Woda, Jaja pasteryzowane, Sok cytrynowy z koncentratu, Ocet spirytusowy, Sól, Cukier, Stabilizator (Guma ksantanowa) Produkt złożony

7 Jeżeli składnik roślinny jest niezbędny do wytworzenia przetworzonego produktu pochodzenia zwierzęcego, lub znajduje się tam, aby nadać mu szczególnych właściwości, to produkt ten jest wciąż klasyfikowany jako przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego, a nie jako produkt złożony i przy jego przywozie wymagany jest odpowiedni dla danego rodzaju przetworzonego produktu wzór certyfikatu, np. świadectwo zdrowia dla produktów mlecznych zgodnie z Rozp. 605/2010 Uwaga: Przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać składnik pochodzenia roślinnego i nie stawać się przy tym produktami złożonymi. Produkty zawierające przetworzone produkty pochodzenia zwierzęcego i materiał roślinny nie zawsze stają się automatycznie produktami złożonymi

8 Podział między przetworzonymi produktami pochodzenia zwierzęcego, a produktami złożonymi 1. Produkt roślinny znajduje się tam z przyczyn technicznych lub dla nadania określonych właściwości (np. smaku, słodyczy, barwy, konsystencji) przetworzonemu produktowi pochodzenia zwierzęcego: = Przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego; Przykład: Jogurt truskawkowy 2. Przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego znajduje się tam dla nadania określonych właściwości materiałowi roślinnemu: = Produkt złożony; Przykład: Pizza pepperoni 3. Przetworzony produkt pochodzenia zwierzęcego i materiał roślinny o równorzędnym znaczeniu: = Produkt złożony; Przykład: Kanapka z szynką

9 Tuńczyk w puszce w oleju słonecznikowym - składnik roślinny niezbędny w procesie produkcji + nadanie określonych właściwości Składniki: Tuńczyk (Katsuwonus pelamis), Olej słonecznikowy i Sól Przetworzony produkt rybołówstwa NIE produkt złożony Przy przywozie świadectwo dla produktów rybołówstwa

10 Mielona wołowina z cebulą w puszce - składnik roślinny nadaje określonych właściwości Skład: Wołowina (75%), Woda, Cebula, Mąka pszenna, Koncentrat pomidorowy, Ekstrakt wołowy, Sól, Mąka kukurydziana, Cukier, Barwnik naturalny (Karmel), Aromat cebulowy, Maltodekstryna i Biały Pieprz (Ziemniaki widoczne na etykiecie nie są obecne w produkcie, jest to tylko propozycja podania) Przetworzony produkt mięsny. NIE produkt złożony

11 Zdecydowałeś, że masz do czynienia z produktem złożonym. Teraz określ, czy podlega on kontroli weterynaryjnej

12 Artykuł 3 wymienia produkty pochodzenia zwierzęcego podlegające kontroli weterynaryjnej. Podczas gdy Art. 4 wymienia określone produkty złożone, które muszą podlegać kontroli weterynaryjnej, są jeszcze inne produkty złożone, które również mogą podlegać kontroli weterynaryjnej, ponieważ ich kod CN wymieniony jest w załączniku I do Decyzji Komisji 2007/275, np. gorąca czekolada w proszku. Jednakże w praktyce większość takich produktów jest wyłączana z kontroli weterynaryjnej w BIP na mocy artykułu 6 (ale nie wszystkie)

13

14 Jest to odstępstwo od kontroli weterynaryjnej w BIP. Urzędowe kontrole wciąż mogą mieć miejsce w każdym punkcie kanału dystrybucji. Całkowita zawartość produktu pochodzenia zwierzęcego musi wynosić <50%

15 Artykuł 6.2: Jednak wszelkie produkty mleczne zawarte w jakichkolwiek produktach złożonych mogą pochodzić tylko z krajów wymienionych w załączniku I do Rozporządzenia nr 605/2010 i są traktowane zgodnie z przepisami zawartymi w tym załączniku.

Warunki przywozu produktów złożonych do UE

Warunki przywozu produktów złożonych do UE Warunki przywozu produktów złożonych do UE Decyzja Komisji 2007/275 z dnia 17 kwietnia 2007 r. dotycząca wykazu zwierząt i produktów mających podlegać kontroli w punktach kontroli granicznej na mocy dyrektyw

Bardziej szczegółowo

BELLA CAPRESE BELLA CEZAR

BELLA CAPRESE BELLA CEZAR Lp. RECEPTURA SKŁADNIK SKŁAD BELLA CAPRESE mąka PAN mąka pszenna, polepszacz (w tym lecytyna sojowa), gluten 1. Ciasto 2. Ser Mozarella tarty drożdże Tuscani woda olej sojowy Ser mozarella sól, drożdże

Bardziej szczegółowo

PEPPERONI. Lp. RECEPTURA SKŁADNIK SKŁAD. mąka pszenna, polepszacz (w tym lecytyna sojowa), gluten. mąka PAN. woda. 1. ciasto

PEPPERONI. Lp. RECEPTURA SKŁADNIK SKŁAD. mąka pszenna, polepszacz (w tym lecytyna sojowa), gluten. mąka PAN. woda. 1. ciasto PEPPERONI 4. sos pomidorowy 5. pepperoni pepperoni mięso wieprzowe 57,2%, mięso wołowe 36,6%, tłuszcz wołowy, sól, tłuszcz wieprzowy, glukoza, przyprawa, askorbinian sodu, kultury starterowe, substancja

Bardziej szczegółowo

Zał. nr 6 SIWZ - Formularz asortymentowo - cenowy- zadanie nr 1 - Dostawa różnych artykułów spożywczych kod CPV

Zał. nr 6 SIWZ - Formularz asortymentowo - cenowy- zadanie nr 1 - Dostawa różnych artykułów spożywczych kod CPV Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Jedn. miary Planowana ilość -1- -2- -3- -4- -5-1 Ananas w puszce 2 Baton w polewie czekoladowej 3 Budyń 4 Brzoskwinie w puszce opakowanie 500-800g,

Bardziej szczegółowo

Słownik pojęć prawa żywnościowego

Słownik pojęć prawa żywnościowego Słownik pojęć prawa żywnościowego analiza ryzyka proces składający się z trzech powiązanych elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowania o ryzyku; aromaty inaczej środki aromatyzujące substancje

Bardziej szczegółowo

PRZETWÓRSTWO WŁASNYCH PŁODÓW ROLNYCH W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM

PRZETWÓRSTWO WŁASNYCH PŁODÓW ROLNYCH W GOSPODARSTWIE EKOLOGICZNYM WSPÓŁPRACA SIĘ OPŁACA ROLNICTWO I PRZETWÓRSTWO EKO-ROLNICZE 5 listopada 2015, Stara Kiszewa dr inż. Urszula SOŁTYSIAK Certyfikacja produkcji i przetwórstwa w rolnictwie ekologicznym PRZETWÓRSTWO WŁASNYCH

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1 Szczegółowe warunki uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej. Dz.U.2016.451 z dnia 2016.04.05 Status: Akt obowiązujący Wersja od: 5 kwietnia 2016 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I

Bardziej szczegółowo

... wykonawca... data Część 1 dostawa artykułów suchych i przetworów konserwowych

... wykonawca... data Część 1 dostawa artykułów suchych i przetworów konserwowych ... wykonawca... data Część 1 dostawa artykułów suchych i przetworów konserwowych netto 1 2 Ananas plastry op. min. 565 g, plastry ananasa w puszce, masa netto po odsączeniu min. 340 g Baton w czekoladzie

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r.

MENU. PONIEDZIAŁEK r. MENU PONIEDZIAŁEK 20.03.2017r. Zupa mleczna Kanapka z dżemem Herbatka owocowa Zupa mleczna: Mleko, mąka pszenna, jaja, sól Pieczywo razowe: Mąka pszenna razowa, mąka żytnia, sól, woda, zakwas Dżem: truskawki

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 28 sierpnia 2015 r. Poz. 1256 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1) z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY. ... Nazwa i adres oferenta (pieczątka)

FORMULARZ OFERTY. ... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) Załącznik do zamówienia nr 1 do zamówienia z dnia 29.05.2017 r. FORMULARZ OFERTY... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej:...... Adres * :... Telefon

Bardziej szczegółowo

MENU PONIEDZIAŁEK r.

MENU PONIEDZIAŁEK r. MENU PONIEDZIAŁEK 09.01.2017r. Kanapka z polędwicą z indyka Pomidor Kakao Pieczywo: Mąka pszenna, mąka żytnia, sól, woda, drożdże Polędwica z indyka: mięso z indyka (105 g mięsa użyto do przygotowania

Bardziej szczegółowo

Jadłospis

Jadłospis Jadłospis 08.-12.05.2017 Poniedziałek: Zupa pomidorowa, pieczywo, owoc. Wtorek: Udko z kurczaka z ziemniakami i sałatką z kapusty białej i ogórka,woda z sokiem; owoc Środa : Łazanki z kapustą, kurczakiem

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na : PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE, Nr procedury: 82/2015 ZAŁĄCZNIK Nr 3 do SIWZ Asortyment, opis przedmiotu

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1 Grupy środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty oraz wymagania, jakie muszą spełniać środki spożywcze stosowane w ramach żywienia zbiorowego dzieci

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE

CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na: PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE, Nr procedury: 37/2016 ZAŁĄCZNIK Nr 3 do SIWZ CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY

Bardziej szczegółowo

Formularz cenowy do oferty. Cena jednostk. netto. 1 kg 1800 kg

Formularz cenowy do oferty. Cena jednostk. netto. 1 kg 1800 kg Załącznik nr 7.1 na dostawę: artykułów ogólno spożywczych Lp. Nazwa artykułu Miara Ilość 1 Cukier kryształ paczkowany 1 kg 1800 kg 2 Cukier puder 1 kg 30 kg 3 Kasza gryczana 1 kg 100 kg 4 Kasza jęczmienna

Bardziej szczegółowo

Załącznik Nr 2 do SIWZ dla Cz. nr 1 Zamówienia stanowiący załącznik nr 1 do umowy nr ZP/PN/ 2015. Pełna nazwa:... Adres:..

Załącznik Nr 2 do SIWZ dla Cz. nr 1 Zamówienia stanowiący załącznik nr 1 do umowy nr ZP/PN/ 2015. Pełna nazwa:... Adres:.. Nr sprawy: ZP/PN/1/2015 Załącznik Nr 2 do SIWZ dla Cz. nr 1 Zamówienia stanowiący załącznik nr 1 do umowy nr ZP/PN/ 2015 Dane Wykonawcy: Pełna nazwa:... Adres:.. Tel/fax: Zamawiający: Beskidzki Zespół

Bardziej szczegółowo

Tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata

Tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata Tworzenie lub rozwój inkubatorów przetwórstwa lokalnego w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 Warunki i tryb przyznawania pomocy Warunki i tryb przyznawania pomocy określa rozporządzenie

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r.

MENU. PONIEDZIAŁEK r. MENU PONIEDZIAŁEK 30.01.2017r. Owsianka Kanapka z szynką Surowa marchewka Herbata z cytryną Owsianka: płatki owsiane, mleko 70% Pieczywo razowe: mąka pszenna razowa, mąka żytnia, sól, woda, zakwas Szynka

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kanapka z masłem Parówka Ogórek kiszony Kawa zbożowa OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kanapka z masłem Parówka Ogórek kiszony Kawa zbożowa OBIAD MENU PONIEDZIAŁEK 06.03.2017r. Kanapka z masłem Parówka Ogórek kiszony Kawa zbożowa Pieczywo razowe: mąka pszenna razowa, mąka żytnia, sól, woda, zakwas Parówka: mięso z piersi kurczaka 64%, skórki z kurczaka,

Bardziej szczegółowo

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 28 sierpnia 2015 r. Poz. 1256 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA1) z dnia 26 sierpnia 2015 r. w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym 1)

USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym 1) Kancelaria Sejmu s. 1/7 USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o rolnictwie ekologicznym 1) Opracowano na podstawie: Dz.U. z 2004 r. Nr 93, poz. 898. Art. 1. Ustawa określa zadania i właściwość organów i jednostek

Bardziej szczegółowo

Rolniczy handel detaliczny informacje podstawowe

Rolniczy handel detaliczny informacje podstawowe Rolniczy handel detaliczny informacje podstawowe Od dnia 1 stycznia 2017 r. weszły w życie akty prawne umożliwiające rejestrację rolniczego handlu detalicznego, w tym przede wszystkim ustawa z dnia 16

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 1

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 1 Załącznik do zamówienia nr 1a do zamówienia z dnia 10.05.2016 r.... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 1 Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej:...... Adres

Bardziej szczegółowo

Normy przetwarzania i specyfikacje składników dla produktów zwierzęcych

Normy przetwarzania i specyfikacje składników dla produktów zwierzęcych Normy przetwarzania i specyfikacje składników dla produktów zwierzęcych Obwieszczenie MFDS Nr 2015-94 (Rewizja: 12/16/2015) Spis treści Normy i specyfikacje dla poszczególnych kategorii produktów zwierzęcych

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY. ... Nazwa i adres oferenta (pieczątka)

FORMULARZ OFERTY. ... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) Załącznik do zamówienia nr 1 do zamówienia z dnia 27.11.2015 r. FORMULARZ OFERTY... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej:... Adres * :... Telefon

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 (z naniesionymi zmianami do SIWZ z dnia r.)

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 (z naniesionymi zmianami do SIWZ z dnia r.) ... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 (z naniesionymi zmianami do SIWZ z dnia 18.09.2012 r.) Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej: Załącznik do zamówienia

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia r. PROJEKT ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia...2006 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej Na podstawie art. 11 ust. 2 i art.

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ROZPORZĄDZENIE (WE) NR 852/2004 PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych ROZDZIAŁ I PRZEPISY OGÓLNE Artykuł 1 Zakres 1. Niniejsze rozporządzenie

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r.

MENU. PONIEDZIAŁEK r. MENU PONIEDZIAŁEK 24.07.2017r. Owsianka na mleku Kanapka z masłem i szynką Herbata z cytryną Owsianka: płatki owsiane, mleko 70% Pieczywo: Mąka pszenna, sól, woda, drożdże Polędwica z indyka: mięso z indyka

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kasza manna na mleku Kanapka z pasztetem domowym Ogórek Herbatka z imbirem OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kasza manna na mleku Kanapka z pasztetem domowym Ogórek Herbatka z imbirem OBIAD MENU PONIEDZIAŁEK 10.04.2017r. Kasza manna na mleku Kanapka z pasztetem domowym Ogórek Herbatka z imbirem Kasza manna na mleku: Mleko, kasza manna, sól Pieczywo razowe: Mąka pszenna razowa, mąka żytnia,

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE Kanapka z szynką Pomidor świeży Kawa zbożowa na mleku OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE Kanapka z szynką Pomidor świeży Kawa zbożowa na mleku OBIAD Kanapka z szynką Pomidor świeży Kawa zbożowa na mleku MENU PONIEDZIAŁEK 05.12.2016r. Pieczywo razowe: Mąka pszenna razowa, mąka żytnia, sól, woda, zakwas Szynka drobiowa: mięso z piersi indyka (105 g mięsa

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r.

MENU. PONIEDZIAŁEK r. MENU PONIEDZIAŁEK 12.12.2016r. Kasza manna na mleku Parówka Pomidor Herbata z imbirem Kasza manna na mleku: Mleko, kasza manna, sól Pieczywo: Mąka pszenna, mąka żytnia, sól, woda, drożdże Parówka: mięso

Bardziej szczegółowo

MATERIAŁY POMOCNICZE W BIAŁEJ KRAINIE OSTROŻNIE Z SOLĄ I CUKREM

MATERIAŁY POMOCNICZE W BIAŁEJ KRAINIE OSTROŻNIE Z SOLĄ I CUKREM MATERIAŁY POMOCNICZE W BIAŁEJ KRAINIE OSTROŻNIE Z SOLĄ I CUKREM 1. Cukrowa Wróżka (do wycięcia) EDYCJA VIII - 2017/2018 ZIMA ZERÓWKI i KLASY I KLASY II-III 2. Zagadki Wydobywa się ją z ziemi, lecz kupuje

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 7 do siwz. Pakiet I. Razem wartość : netto:... brutto: Nazwa jm ilość Cena jedn. netto. Cena jedn. brutto

Załącznik nr 7 do siwz. Pakiet I. Razem wartość : netto:... brutto: Nazwa jm ilość Cena jedn. netto. Cena jedn. brutto Pakiet I Lp. Nazwa jm ilość 1 Wołowe pieczeń bez kości kg 60 2 Schab bez kości kg 120 3 Karkówka bez kości kg 60 4 Szynka wieprzowa kg 240 5 Łopatka bez kości kg 50 6 Gulasz wołowy kg 60 Wartość Stawka

Bardziej szczegółowo

Formularz cenowy do oferty. Składając w imieniu... Cena jednostk. netto

Formularz cenowy do oferty. Składając w imieniu... Cena jednostk. netto Załącznik nr 8.1 Składając w imieniu... ofertę w przetargu nieograniczonym w dniu 16.12.2011r. na dostawę: artykułów ogólno spożywczych Lp. Nazwa artykułu Miara Ilość 1 Cukier kryształ paczkowany 1 kg

Bardziej szczegółowo

Część nr 3 - Dostawa różnych produktów spożywczych. Cena. kol. 4 x kol. 5. Lp. Nazwa i opis Jedn. miary. jedn. (brutto) (brutto)

Część nr 3 - Dostawa różnych produktów spożywczych. Cena. kol. 4 x kol. 5. Lp. Nazwa i opis Jedn. miary. jedn. (brutto) (brutto) Część nr 3 - Dostawa różnych produktów spożywczych Lp. Nazwa i opis Jedn. miary Ilość Cena jedn. (brutto) Cena kol. 4 x kol. 5 (brutto) 1 2 3 4 5 6 1 Bułka tarta kg 90 2 Barszcz biały, zupa w proszku,

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY - CZĘŚĆ IX

FORMULARZ OFERTY - CZĘŚĆ IX Załącznik Nr 1 do SIWZ NAZWA I ADRES ZAMAWIAJĄCEGO Dom Pomocy Społecznej Nr 1 ul. Stryjewskiego 23 84-300 Lębork NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA FORMULARZ OFERTY - CZĘŚĆ IX Przedmiotem zamówienia jest sukcesywna

Bardziej szczegółowo

ul. Sportowa Suwałki tel Jadłospis od do

ul. Sportowa Suwałki tel Jadłospis od do ul. Sportowa 10 16-400 Suwałki tel.508-203-555 Jadłospis od 31.10.2016 do 05.11.2016 Dzień tygodnia Śniadanie II śniadanie Zupa II danie Podwieczorek Poniedziałek Płatki na mleku, Tosty z szynką i serem

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 10 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 10 Dostawa różnych artykułów spożywczych

Załącznik nr 10 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 10 Dostawa różnych artykułów spożywczych Cena CENA WARTOŚĆ STAWKA WARTOŚĆ WARTOŚĆ NAZWA PRZEDMIOTU OPIS PRZEDMIOTU Jedn. Planowana jednostkowa JEDNOSTKOWA NETTO VAT VAT (zł) BRUTTO (zł) Lp. ZAMÓWIENIA ZAMÓWIENIA miary ilość netto (zł) BRUTTO

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na : PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE Nr procedury : 85 /2013 CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZAŁĄCZNIK

Bardziej szczegółowo

KOSZTORYS OFERTOWY. Załącznik nr 3. PAKIET I: Pieczywo (CPV: ) Lp. Nazwa artykułu j.m Ilość Cena jednostkowa netto /zł/

KOSZTORYS OFERTOWY. Załącznik nr 3. PAKIET I: Pieczywo (CPV: ) Lp. Nazwa artykułu j.m Ilość Cena jednostkowa netto /zł/ KOSZTORYS OFERTOWY Załącznik nr 3 PAKIET I: Pieczywo (CPV: 15810000-9) Lp. Nazwa artykułu j.m Ilość 1 Chleb szt. 400 2 Bułka zwykła szt. 600 PAKIET II: Artykuły spożywcze (CPV: 15000000-8), Lp. Nazwa artykułu

Bardziej szczegółowo

KONTROLA PRAWIDŁOWOŚCI I RZETELNOŚCI ORGANIZOWANIA PROMOCJI W ZAKRESIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH

KONTROLA PRAWIDŁOWOŚCI I RZETELNOŚCI ORGANIZOWANIA PROMOCJI W ZAKRESIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH DIH-83-6/15/JK Warszawa, 6.11.2015 r. KONTROLA PRAWIDŁOWOŚCI I RZETELNOŚCI ORGANIZOWANIA PROMOCJI W ZAKRESIE ARTYKUŁÓW ŻYWNOŚCIOWYCH [Podtytuł dokumentu] [DATA] GIIH [Adres firmy] INFORMACJA Z WYNIKÓW

Bardziej szczegółowo

Dokument ten służy wyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jego zawartość

Dokument ten służy wyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jego zawartość 1992R1536 PL 20.06.1992 000.002 1 Dokument ten służy wyłącznie do celów dokumentacyjnych i instytucje nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za jego zawartość B ROZPORZĄDZENIE RADY (EWG) NR 1536/92 z dnia

Bardziej szczegółowo

Realizacja zadań przez Inspekcję pozwala na wywiązanie się Polski z obowiązków nałożonych przez Unię Europejską m.in. w następujących aktach prawnych:

Realizacja zadań przez Inspekcję pozwala na wywiązanie się Polski z obowiązków nałożonych przez Unię Europejską m.in. w następujących aktach prawnych: Realizacja zadań przez Inspekcję pozwala na wywiązanie się Polski z obowiązków nałożonych przez Unię Europejską m.in. w następujących aktach prawnych: Prawo żywnościowe przepisy ogólne rozporządzenie Parlamentu

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ I ART. SPOŻYWCZE FORMULARZ ZESTAWIENIA CENOWEGO

CZĘŚĆ I ART. SPOŻYWCZE FORMULARZ ZESTAWIENIA CENOWEGO Znak sprawy: ZP/06/016 LP. Asortyment Kod CPV J.m. Ilości i miejsca dostaw 1) Przewidywana ilość Cena jedn. brutto 1 3 4 5 6 7 8 1. A 45 ananas konserwowy 0311-1 kg 195 0. aromaty do ciast (olejki) 1561500-6

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych

Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych Załącznik nr 11 do SIWZ Formularz ofert cennowych - zadanie ne 11 Dostawa różnych artykułów spożywczych Lp. 1 2 3 4 5 NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Barszcz biały Makaron gniazda wstążki Makaron gwiazdki

Bardziej szczegółowo

Zamawiający informuje, że cenę brutto za jednostkę (kolumna 6) należy wyliczyć w oparciu o jednostkę 1 kg, 1 L lub 1 sztuki (kolumna 4).

Zamawiający informuje, że cenę brutto za jednostkę (kolumna 6) należy wyliczyć w oparciu o jednostkę 1 kg, 1 L lub 1 sztuki (kolumna 4). SZCZEGÓŁOWY FORMULARZ CENOWY Załącznik nr 1 Sprawa Nr 01/2013 ARTYKUŁY SPOŻYWCZE SUCHE, PRZYPRAWOWE I PRZETWORY OWOCOWO - WARZYWNE Uwagi dotyczące wypełniania 1. Szacunkowy wykaz od 02.09.2013 r. do 31.07.2014

Bardziej szczegółowo

... Stołówka przy Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Stróży ul.akacjowa 2, Stróża Kolonia Nazwa i adres firm.

... Stołówka przy Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Stróży ul.akacjowa 2, Stróża Kolonia Nazwa i adres firm. Lp. Nazwa asortymentu Jed n. mia ry Wielkość opakowania 1. Barszcz czerwony w proszku szt 15 160 g 2. Cukier kg 250 1 kg 3. Cukier waniliowy szt 15 35 g 4. Cukier puder szt 15 500 g 5. Chrzan szt 60 300

Bardziej szczegółowo

CPV RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZESTAWIENIE ILOŚCIOWO WARTOŚCIOWE. 280 opakowań kg. 400 kg kg. 110 op. 59 op. 230 op.

CPV RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZESTAWIENIE ILOŚCIOWO WARTOŚCIOWE. 280 opakowań kg. 400 kg kg. 110 op. 59 op. 230 op. ZAŁĄCZNIK NR 2C DO SIWZ CPV 158000000-6 RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE ZESTAWIENIE ILOŚCIOWO WARTOŚCIOWE Lp. 1 Kakao cmne 200g Decomorreno* 15841300-8 Własności Niskotłuszczowe, o zawartości tłuszczu pomiędzy

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 2 PAKIET I - NABIAŁ. L.p. Nazwa artykułu J.m. Ilość jednostkowa Wartość. Wartość

Załącznik nr 2 PAKIET I - NABIAŁ. L.p. Nazwa artykułu J.m. Ilość jednostkowa Wartość. Wartość Załącznik nr 2 PAKIET I - NABIAŁ L.p. Nazwa artykułu J.m. Ilość jednostkowa netto netto % brutto 2 3 4 5 6 7 8 9. Mleko 2 % l 23000 2. Kefir 200g l 00 3. Ser twarogowy półtłusty kg 2200 4. Śmietana 8%

Bardziej szczegółowo

... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY. Wartość brutto. jednostkę miary. VAT w %

... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY. Wartość brutto. jednostkę miary. VAT w % ... pieczątka oferenta PAKIET NR 3 FORMULARZ CENOWY owoce i warzywa i podobne produkty 15330000-1 Lp Kod CPV Nazwa produktu Jednostka miary Ilość 1 15613100-9 Kasza jęczmienna op 1kg 0 2 15613100-9 Kasza

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 Załącznik do zamówienia nr 2 do zamówienia z dnia 06.06.2012 r. FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej:... Adres * :...

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na : ZAŁĄCZNIK Nr 3 do SIWZ L.p. Opis przedmiotu zamówienia Ilość j.m. PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE Nr

Bardziej szczegółowo

z dnia 19 kwietnia 2006 r. (Dz. U. z dnia 26 kwietnia 2006 r.)

z dnia 19 kwietnia 2006 r. (Dz. U. z dnia 26 kwietnia 2006 r.) Dz.U.06.71.493 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia 19 kwietnia 2006 r. w sprawie środków podejmowanych w związku ze zwalczaniem u drobiu wysoce zjadliwej grypy ptaków d. pomoru drobiu

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE Lane kluski Kanapka z szynką drobiową Papryka świeża Herbatka z cytryną OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE Lane kluski Kanapka z szynką drobiową Papryka świeża Herbatka z cytryną OBIAD Lane kluski Kanapka z szynką drobiową Papryka świeża Herbatka z cytryną MENU PONIEDZIAŁEK 14.11.2016r. Lane kluski: mąka pszenna, jajko, mleko 70% Mleko Pieczywo: Mąka pszenna, mąka żytnia, sól, woda,

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kasza manna na mleku Kanapka z marmoladą Surowa marchewka Herbatka z imbirem OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kasza manna na mleku Kanapka z marmoladą Surowa marchewka Herbatka z imbirem OBIAD MENU PONIEDZIAŁEK 13.02.2017r. Kasza manna na mleku Kanapka z marmoladą Surowa marchewka Herbatka z imbirem Kasza manna na mleku: Mleko, kasza manna, sól Pieczywo: Mąka pszenna, mąka żytnia, sól, woda,

Bardziej szczegółowo

Gimnazjum Nr 1 w Płońsku SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Części I - IX

Gimnazjum Nr 1 w Płońsku SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Części I - IX Załącznik nr 2 Gimnazjum Nr 1 w Płońsku SZCZEGÓŁOWY OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Części I - IX CZĘŚĆ I MIĘSO I PRZETWORY ( kod CPV 15100000-9 produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne) 1. Przewidywana

Bardziej szczegółowo

Nazwa handlowa oraz opis oferowanego produktu. 2 Cukier puder opakowanie 0,5 kg kg Cukier waniliowy opakowanie 20g Szt Szt Szt.

Nazwa handlowa oraz opis oferowanego produktu. 2 Cukier puder opakowanie 0,5 kg kg Cukier waniliowy opakowanie 20g Szt Szt Szt. Dane Wykonawcy: Pełna nazwa:.. Adres: Tel. i fax:. Zamawiający: Beskidzki Zespół Leczniczo-Rehabilitacyjny Szpital Opieki Długoterminowej 43-384 Jaworze ul. Słoneczna 83 FORMULARZ ASORTYMENTOWO-CENOWY

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kasza manna na mleku Kanapka z szynką Pomidor Herbatka z cytryną OBIAD

MENU. PONIEDZIAŁEK r. ŚNIADANIE. Kasza manna na mleku Kanapka z szynką Pomidor Herbatka z cytryną OBIAD MENU PONIEDZIAŁEK 08.05.2017r. Kasza manna na mleku Kanapka z szynką Herbatka z cytryną Kasza manna na mleku: Mleko, kasza manna, sól Pieczywo razowe: Mąka pszenna razowa, mąka żytnia, sól, woda, zakwas

Bardziej szczegółowo

Zmiany importu produktów rolnych i spoŝywczych objętych przed akcesją specjalną klauzulą ochronną (SSG)

Zmiany importu produktów rolnych i spoŝywczych objętych przed akcesją specjalną klauzulą ochronną (SSG) Zmiany importu produktów rolnych i spoŝywczych objętych przed akcesją specjalną klauzulą ochronną (SSG) BoŜena Nosecka 3 listopada 2 grudnia 29 r., Pułtusk Zakres prezentacji Mechanizm SSG Zmiany importu

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR L 16/46 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej 20.1.2005 ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 79/2005 z dnia 19 stycznia 2005 r. wykonującego rozporządzenie (WE) nr 1774/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie

Bardziej szczegółowo

Żywność: Prawo UE: 2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych

Żywność: Prawo UE: 2. Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych Żywność: Prawo UE: 1.Rozporządzenie (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd

Bardziej szczegółowo

ZAKRES AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ WYROBY Nr AC 080

ZAKRES AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ WYROBY Nr AC 080 ZAKRES AKREDYTACJI JEDNOSTKI CERTYFIKUJĄCEJ WYROBY Nr AC 080 wydany przez POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI 01-382 Warszawa, ul. Szczotkarska 42 Wydanie nr 10 Data wydania: 2 września 2015 r. AC 080 Nazwa i

Bardziej szczegółowo

Pakiet I - Dostawa artykułów spożywczych grupa produktów: Mięso i wędliny. Cena jednostk. Brutto w PLN

Pakiet I - Dostawa artykułów spożywczych grupa produktów: Mięso i wędliny. Cena jednostk. Brutto w PLN Załącznik nr 1a Formularz cenowo asortymentowy DLA PRZETARGU NIEOGRANICZONEGO Dostawa artykułów spożywczych z przeznaczeniem na potrzeby żywieniowe Szkoły Podstawowej Nr1 w Miechowie Nr referencyjny nadany

Bardziej szczegółowo

Formularz cenowy Część nr X Różne artykuły spożywcze

Formularz cenowy Część nr X Różne artykuły spożywcze Pieczęć dostawcy Formularz cenowy Część nr X Różne artykuły spożywcze Załącznik nr 1j do SIWZ Niniejszym oferuję realizację zamówienia zgodnie z zawartym opisem, za cenę wynikającą z poniższej kalkulacji.

Bardziej szczegółowo

Zamówienie publiczne Nr UMiG-RO ZAŁĄCZNIK DO FORMULARZA OFERTOWEGO Wykaz produktów żywnościowych w poszczególnych asortymentach

Zamówienie publiczne Nr UMiG-RO ZAŁĄCZNIK DO FORMULARZA OFERTOWEGO Wykaz produktów żywnościowych w poszczególnych asortymentach ZAŁĄCZNIK DO FORMULARZA OFERTOWEGO Wykaz produktów żywnościowych w poszczególnych asortymentach 1. Pieczywo i jego pochodne Załącznik nr 6 do SIWZ Dnia... 1. Chleb krojony 500g szt. 4.300 2. Bułki zwykłe

Bardziej szczegółowo

PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA

PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA PRZEDMIOT ZAMÓWIENIA Załącznik nr 1 Grupa 1 Artykuły spożywcze sypkie 1 Cukier 1-50kg kg 3500 3 m-ce 2 Mąka pszenna typ 550 1-50kg kg 3000 3 m-ce 3 Płatki owsiane górskie 0,5-5kg kg 400 3 m-ce 4 Ryż 1-50kg

Bardziej szczegółowo

Dostawa artykułów spożywczych do Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Żarnowcu. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia

Dostawa artykułów spożywczych do Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Żarnowcu. Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia Dostawa artykułów spożywczych do Gimnazjum Publicznego im. Jana Pawła II w Żarnowcu Szczegółowy opis przedmiotu zamówienia Załącznik nr 1do SIWZ Pieczywo Bułka kajzerka (50g) szt. 3200 netto Bułka tarta

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY

FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY FORMULARZ ASORTYMENTOWO CENOWY w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na : ZAŁĄCZNIK Nr 3 do SIWZ PRODUKTY SPOŻYWCZE, WODY MINERALNE, Nr procedury : 89/2014 CZĘŚĆ I. RÓŻNE PRODUKTY

Bardziej szczegółowo

MENU. Domowe Obiadki ul. Powstańców Warszawskich Ciechanów Tel. Kontakt: PONIEDZIAŁEK r.

MENU. Domowe Obiadki ul. Powstańców Warszawskich Ciechanów Tel. Kontakt: PONIEDZIAŁEK r. Kasza manna Kanapka z szynką Pomidor świeży Herbatka z cytryną Krupnik ryżowy Zrazy wieprzowe w sosie pieczeniowym Kasza Surówka Herbatka Ice Tea Owoce: marchewka, jabłko, gruszka Domowe Obiadki MENU PONIEDZIAŁEK

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 ... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 Załącznik do zamówienia nr 2 do zamówienia z dnia 15.12.2010 r. Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej:... Adres *

Bardziej szczegółowo

Załącznik nr 9 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 9 Dostawa mleka i przetworów mlecznych

Załącznik nr 9 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 9 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Załącznik nr 9 do SIWZ Formularz ofert cenowych -zadanie nr 9 Dostawa mleka i przetworów mlecznych Lp. NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA OPIS PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Jedn. miary Planowana ilość Cena jednostkow

Bardziej szczegółowo

Zał. nr 1 do SIWZ Formularz ofert cenowych - zadanie nr 1 - RÓŻNE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE

Zał. nr 1 do SIWZ Formularz ofert cenowych - zadanie nr 1 - RÓŻNE ARTYKUŁY SPOŻYWCZE ASORTYMENT J. M. ilość ASORTYMENT J. M. ilość netto (zł) 4 x kol. 5 Kukurydza konserwowa 670g, (skład: kukurydza, woda, szt 100,00 22 sól, masa produktu po odsaczeniu 570 g) 23 Kurkuma 1kg szt 6,00 24

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2

FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2 Załącznik do zamówienia nr 2 do zamówienia z dnia 17.03.2011 r. FORMULARZ OFERTY Pakiet nr 2... Nazwa i adres oferenta (pieczątka) Nazwa Wykonawcy / Wykonawców w przypadku oferty wspólnej:... Adres * :...

Bardziej szczegółowo

POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI

POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI POLSKIE CENTRUM AKREDYTACJI AKREDYTACJA JEDNOSTEK CERTYFIKUJĄCYCH PRODUKTY REGIONALNE I TRADYCYJNE Wydanie 4 Warszawa, 10.09.2015 r. Spis treści 1 Wprowadzenie... 3 2 Definicje... 3 3 Wymagania akredytacyjne...

Bardziej szczegółowo

(5 7) 1. Sposób wytwarzania przyprawy, zwłaszcza do mięs i ryb, obejmujący mielenie warzyw

(5 7) 1. Sposób wytwarzania przyprawy, zwłaszcza do mięs i ryb, obejmujący mielenie warzyw RZECZPOSPOLITA POLSKA Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej (12) OPIS PATENTOWY (19) PL (11) 187557 (21) Numer zgłoszenia: 324270 (22) Data zgłoszenia: 12.01.1998 (13) B1 (51) IntCl7 A23L 1/221 ( 5

Bardziej szczegółowo

USTAWA. z dnia r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw 1)

USTAWA. z dnia r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw 1) USTAWA Projekt z dnia... 2015 r. o zmianie ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia oraz niektórych innych ustaw 1) Art. 1. W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Bardziej szczegółowo

Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe Szacunkowa ilość

Część 1 Artykuły suche i przetwory konserwowe Szacunkowa ilość załącznik nr 1a - szczegółowy opis zamówienia dla części 1... netto (zł) 1 Kasza jęczmienna - op. min. 1kg kg 100 5 2 Kasza gryczana op. min. 1kg kg 60 5 3 Kasza manna op. min. 500 g kg 15 5 4 Ryż biały

Bardziej szczegółowo

(Akty o charakterze nieustawodawczym) ROZPORZĄDZENIA

(Akty o charakterze nieustawodawczym) ROZPORZĄDZENIA 8.9.2010 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 237/1 II (Akty o charakterze nieustawodawczym) ROZPORZĄDZENIA ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (UE) NR 790/2010 z dnia 7 września 2010 r. zmieniające załączniki VII,

Bardziej szczegółowo

... Stołówka przy Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Stróży ul.akacjowa 2, Stróża Kolonia Nazwa i adres firm.

... Stołówka przy Publicznym Gimnazjum im. Jana Pawła II w Stróży ul.akacjowa 2, Stróża Kolonia Nazwa i adres firm. Lp. Nazwa asortymentu Jed n. mia ry 1. Cukier kg 420 1 kg Wielkość opakowania 2. Chrzan szt 50 300 g 3. Dżem truskawkowy szt 250 280 g 4. Groszek konserwowy szt 35 400 g 5. Herbata granulowana szt 70 100

Bardziej szczegółowo

WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1

WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1 WYKAZ WYMAGAŃ, JAKIE MUSZĄ SPEŁNIAĆ ŚRODKI SPOŻYWCZE STOSOWANE W RAMACH ŻYWIENIA ZBIOROWEGO DZIECI I MŁODZIEŻY W JEDNOSTKACH SYSTEMU OŚWIATY 1 W żywieniu zbiorowym dzieci i młodzieży w jednostkach systemu

Bardziej szczegółowo

2. Grupa (CPV ) Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne

2. Grupa (CPV ) Produkty zwierzęce, mięso i produkty mięsne DPS.DAG.3311-3/13 Ogłoszenie o zamówieniu 1. Nazwa i adres zamawiającego: Dom Pomocy Społecznej w Machowinie, Machowino 53, 76-270 Ustka tel./faks 59 846 12 92 2. Tryb zamówienia: przetarg nieograniczony

Bardziej szczegółowo

Załącznik Nr 1 do SIWZ FORMULARZ OFERTY NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA

Załącznik Nr 1 do SIWZ FORMULARZ OFERTY NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA Załącznik Nr 1 do SIWZ NAZWA I ADRES ZAMAWIAJĄCEGO Dom Pomocy Społecznej Nr 1 ul. Stryjewskiego 23 84-300 Lębork NAZWA PRZEDMIOTU ZAMÓWIENIA FORMULARZ OFERTY Przedmiotem zamówienia jest: sukcesywna dostawa

Bardziej szczegółowo

MENU. PONIEDZIAŁEK r.

MENU. PONIEDZIAŁEK r. MENU PONIEDZIAŁEK 17.07.2017r. Owsianka na mleku i szynką Pomidor Herbata z cytryną Owsianka: płatki owsiane, mleko 70% Pieczywo: Mąka pszenna, sól, woda, drożdże Polędwica z indyka: mięso z indyka (105

Bardziej szczegółowo

PAKIET I - NABIAŁ Cena VAT L.p. Nazwa artykułu J.m. Ilość jednostkowa Wartość netto netto % Wartość

PAKIET I - NABIAŁ Cena VAT L.p. Nazwa artykułu J.m. Ilość jednostkowa Wartość netto netto % Wartość PAKIET I - NABIAŁ L.p. Nazwa artykułu J.m. Ilość jednostkowa Załącznik nr 2 2 3 4 5 6 7 8 9. Mleko 2 % l 23000 2. Kefir 2% 200g l 00 3. Ser twarogowy półtłusty kg 2200 4. Śmietana 8% l 2000 5. Ser Ŝółty

Bardziej szczegółowo

o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

o zmianie ustawy o paszach oraz ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia. SENAT RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ VII KADENCJA Warszawa, dnia 22 października 2010 r. Druk nr 998 MARSZAŁEK SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Pan Bogdan BORUSEWICZ MARSZAŁEK SENATU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ

Bardziej szczegółowo

Kontrolą powyższych zagadnień objęto 12 placówek w tym:

Kontrolą powyższych zagadnień objęto 12 placówek w tym: Informacja z wyników kontroli prawidłowości oznakowania środków spożywczych dobrowolnymi informacjami typu: domowy, tradycyjny, naturalny, bez konserwantów, bez barwników, bez sztucznych słodzików, wolny

Bardziej szczegółowo

` Załącznik nr 2 ZADANIE 1 Artykuły ogólnospożywcze.

` Załącznik nr 2 ZADANIE 1 Artykuły ogólnospożywcze. ` Załącznik nr 2 ZADANIE 1 Artykuły ogólnospożywcze. Przy wypełnianiu proszę o zwrócenie uwagi na podaną gramaturę opakowań. Przy posiadaniu towaru w innych opakowaniach Wykonawca musi przeliczyć wartość

Bardziej szczegółowo

BEZPIECZEŃSTWO PASZ W ASPEKCIE USTAWY O PASZACH. Olga Michalik-Rutkowska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW

BEZPIECZEŃSTWO PASZ W ASPEKCIE USTAWY O PASZACH. Olga Michalik-Rutkowska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW BEZPIECZEŃSTWO PASZ W ASPEKCIE USTAWY O PASZACH Olga Michalik-Rutkowska Departament Bezpieczeństwa Żywności i Weterynarii w MRiRW 1 . USTAWA O PASZACH Ustawa z dnia 22 lipca 2006 r. o paszach (Dz. U. 2014

Bardziej szczegółowo

Inkubatory przetwórstwa lokalnego (inkubatory kuchenne).

Inkubatory przetwórstwa lokalnego (inkubatory kuchenne). Inkubatory przetwórstwa lokalnego (inkubatory kuchenne). Na potrzeby wdrażania Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020, definicja inkubatora przetwórstwa lokalnego, została określona przede

Bardziej szczegółowo

Opis przedmiotu zamówienia

Opis przedmiotu zamówienia Opis przedmiotu zamówienia Przedmiotem zamówienia jest dostawa artykułów spożywczych, nabiałowych, wędliniarskich i mięsnych, pieczywa oraz ryb, przetworów rybnych dla Domu Pomocy Społecznej w Zochcinku,

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) w sprawie wymagań weterynaryjnych dla produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) w sprawie wymagań weterynaryjnych dla produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI 1) z dnia... 2006 r. PROJEKT w sprawie wymagań weterynaryjnych dla produktów pszczelich przeznaczonych do spożycia przez ludzi Na podstawie art. 11 ust.

Bardziej szczegółowo

Mniej czasu w kuchni 7 PROPOZYCJI MENU

Mniej czasu w kuchni 7 PROPOZYCJI MENU Mniej czasu w kuchni J U S T Y N A K I N A S Z 7 PROPOZYCJI MENU Dzień 1. Kasza jaglana z suszoną śliwką, łyżką miodu i cynamonem Jogurt kawowy (jogurt mlecznym bądź roślinny z zaparzoną wcześniej kawą

Bardziej szczegółowo

KALKULACJA CENOWA. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt. 480. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt.

KALKULACJA CENOWA. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 360. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt. 480. 15842220-0 szt. 240. 15842220-0 szt. ... ( pieczęć wykonawcy) Załącznik nr 1d do siwz KALKULACJA CENOWA Część IV Różne artykuły spożywcze Lp. Nazwa towaru C.P.V. Jedn. miary Ilość 1 Ananasy w plastrach 565g, puszka 15332100-5 szt. 100 2 3

Bardziej szczegółowo

FORMULARZ CENOWY nr 1

FORMULARZ CENOWY nr 1 L.p. FORMULARZ CENOWY nr 1 Wartość netto Nazwa przedmiotu zamówienia oferowanego j.m. Ilość Cena netto % VAT Wartość VAT (5x6) 1. Bułki zwykłe duże a 100g szt. 2. Chleb zwykły krojony a 500 g szt. 45 000

Bardziej szczegółowo

I. Wyjaśnienia treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia

I. Wyjaśnienia treści Specyfikacji Istotnych Warunków Zamówienia RADOMSKI SZPITAL SPECJALISTYCZNY im. dr Tytusa Chałubińskiego 26-610 Radom, ul. Tochtermana 1 Dział Zamówień Publicznych Funduszy Strukturalnych i Zaopatrzenia www.szpital.radom.pl; zampubl@rszs.regiony.pl

Bardziej szczegółowo

Jadłospis

Jadłospis Jadłospis 05. -09.06.2017 Poniedziałek : Zupa ogórkowo- jarzynowa, pieczywo,. Wtorek : Spaghetti po bolońsku,woda z sokiem; Środa : Kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią, sok owy. Czwartek: Pulpety w

Bardziej szczegółowo

CZĘŚĆ 7 - "RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE"

CZĘŚĆ 7 - RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE CZĘŚĆ 7 - "RÓŻNE PRODUKTY SPOŻYWCZE" Lp. Nazwa przedmiotu zamówienia Opis przedmiotu zamówienia Jedn. miary Planowana ilość Cena jednostkowa netto (zł) Wartość netto (zł) (kolumna 5 x kolumna 6) Stawka

Bardziej szczegółowo