Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Artura Zajkowicza

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Artura Zajkowicza"

Transkrypt

1 dr hab. Beata Schlichtholz Gdańsk, 20 października 2015 r. Katedra i Zakład Biochemii Gdański Uniwersytet Medyczny ul. Dębinki Gdańsk Recenzja rozprawy doktorskiej mgr inż. Artura Zajkowicza pt. Właściwości szlaku sygnalizacyjnego białka p53 ujawnione podczas analizy skutków traktowania komórek resweratrolem Przedmiotem recenzji jest praca doktorska mgr inż. Artura Zajkowicza zrealizowana w Centrum Onkologii Instytucie im. Marii Skłodowskiej-Curie w Gliwicach pod kierownictwem Pana dr hab. Marka Rusina. Ocena pracy doktorskiej została wykonana w oparciu o cykl czterech prac oryginalnych uzupełnionych o przygotowane przez Doktoranta streszczenie w języku polskim i angielskim, opis celów oraz streszczenie prac eksperymentalnych wraz z podsumowaniem i wnioskami. Artykuły naukowe, które są podstawą recenzowanej pracy to: 1. Rusin M, Zajkowicz A, Butkiewicz D. Resveratrol induces senescence-like growth inhibition of U-2 OS cells associated with the instability of telomeric DNA and upregulation of BRCA1. Mech Ageing Dev. 2009; 130(8): Zajkowicz A, Rusin M. The activation of the p53 pathway by the AMP mimetic AICAR is reduced by inhibitors of the ATM or mtor kinases. Mech Ageing Dev. 2011;132(11-12): Zajkowicz A, Krześniak M, Matuszczyk I, Głowala-Kosińska M, Butkiewicz D, Rusin M. Nutlin-3a, an MDM2 antagonist and p53 activator, helps to preserve the replicative potential of cancer cells treated with a genotoxic dose of resveratrol. Mol Biol Rep. 2013;40(8): Zajkowicz A, Butkiewicz D, Drosik A, Giglok M, Suwiński R, Rusin M. Truncating mutations of PPM1D are found in blood DNA samples of lung cancer patients. Br J Cancer Mar 17;112(6): Wszystkie artykuły zostały opublikowane w prestiżowych czasopismach z listy filadelfijskiej o wysokim współczynniku oddziaływania IF (Mechanisms of Aging and Development IF = 4,8 w

2 roku 2009 i 3,4 w roku 2011; Molecular Biology Reports IF = 1,95 w roku 2013; British Journal of Cancer IF = 4,8 w roku 2014). Na szczególną uwagę zasługuje fakt, że mgr inż. Artur Zajkowicz jest w trzech publikacjach pierwszym autorem a w jednej drugim co jednoznacznie wskazuje na znaczący udział Doktoranta w planowaniu i realizacji przedstawionych badań naukowych oraz analizie danych i przygotowaniu manuskryptów do druku. Przedstawiona do recenzji rozprawa doktorska wpisuje się w nurt badań, których celem jest określenie miejsca i mechanizmu działania polifenoli stilbenowych pochodzenia naturalnego o kardioprotekcyjnych, antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych właściwościach. Autor i współpracujący z nim zespół postawili przed sobą bardzo ważne zadanie zweryfikowania wpływu resweratrolu na właściwości szlaku zależnego od białka p53. Tematyka podjętych padań jest bardzo aktualna i istotna. Utrata funkcji supresorowej białka p53 jest zjawiskiem powszechnie obserwowanym w chorobach nowotworowych. Uszkodzenia DNA, stres oksydacyjny i onkogenny prowadzą do aktywacji tego negatywnego regulatora cyklu komórkowego, który w zależności od rodzaju komórki i czynników środowiskowy może indukować naprawę DNA, apoptozę lub prowadzić do starzenia komórkowego. Białko p53 odgrywa również istotną rolę w regulacji metabolizmu energetycznego komórki poprzez spowolnienie glikolizy oraz promocję fosforylacji oksydacyjnej. Zastosowanie naturalnych związków chemicznych mogących regulować szlak sygnałowy zależny od białka p53 w celu zahamowania, opóźnienia lub odwrócenia procesu nowotworzenia od lat wzbudza duże zainteresowanie. Podjęty przez Doktoranta problem badawczy dotyczy mechanizmów regulacji szlaku sygnalizacyjnego zależnego od białka p53 w komórkach nowotworowych. W swojej pracy mgr inż. Artur Zajkowicz skoncentrował się na poszukiwaniu przyczyn zróżnicowanego stopnia aktywacji szlaku p53 w komórkach nowotworowych linii U-2 OS i A549 traktowanych resweratrolem oraz określeniu biologicznych następstw tego traktowania. Postawił hipotezę, że wiele właściwości resweratrolu może wynikać z jego zdolności do generowania stresu replikacyjnego i aktywacji p53. W pierwszym etapie badań Doktorant wykazał, że resweratrol w stężeniu 50 µm równie silnie blokował proliferację obu linii komórkowych. Następnie z zastosowaniem cytometrii przepływowej określił fazę cyklu komórkowego, w której resweratrol hamował podziały komórkowe. Za pomocą techniki immunoblotingu określił profil ekspresji białek związanych z kontrolą cyklu komórkowego i wykazał, że komórki linii A549 mają odmienny profil ekspresji białek w porównaniu z komórkami linii U-2 OS. Długotrwała inkubacja komórek z resweratrolem była związana z podwyższonym poziomem

3 ufosforylowanego białka p53 w obu liniach komórkowy, aczkolwiek akumulacja białka p21, zanik ekspresji cykliny B1 i białka BRCA1 oraz niski poziom fosforylacji białka RB był obserwowany tylko w komórkach linii A549. Doktorant wykonał także analizę markerów morfologicznych i biochemicznych komórek ulegających starzeniu. Zaobserwowana aktywność SA- β-galaktozydazy potwierdziła, że resweratrol indukował starzenie komórkowe, a test na klonogenność wykazał, że komórki utraciły potencjał replikacyjny. Autor mając na uwadze fakt, że przyspieszone starzenie komórkowe może być indukowane uszkodzeniem DNA, wykonał także analizę immunocytochemiczną histonu γh2ax będącego znacznikiem uszkodzeń DNA. Uzyskane wyniki wskazują, że resweratrol aktywuje szlak odpowiedzi na uszkodzenia DNA. Doktorant wykazał, że resweratrol może indukować stres replikacyjny i prowadzić do starzenia komórkowego niezależnie od stopnia aktywacji szlaku sygnalizacyjnego zależnego od białka p53. Kolejne ważne zagadnienie badawcze będące przedmiotem rozprawy doktorskiej mgr inż. Artura Zajkowicza dotyczy aktywacji białka p53 przez stres metaboliczny, w którym mediatorem jest kinaza białkowa aktywowana przez AMP (AMPK). Celem przeprowadzonych badań było porównanie mechanizmu aktywacji białka p53 przez resweratrol z mechanizmem indukowanym przez nukleotyd purynowy AICAR (rybonukleotyd 5-aminoimidazolo-4- karboksyamidu) będący analogiem AMP. Genotoksyczność badanych związków była określona w oparciu o ocenę fosforylacji histonu H2AX oraz fosforylacji reszty serynowej S1981 kinazy ATM. Analiza wpływu inhibitora kinazy ATM o nazwie Ku oraz rapamycyny będącej inhibitorem kinazy mtor na aktywację białka p53 wywołaną zarówno przez resweratrol, jak i AICAR wykazała, że ATM i mtor biorą udział w aktywacji szlaku p53 w komórkach linii A549 a kinaza ATM może być aktywowana poprzez stres metaboliczny. Wyniki pierwszych badań były impulsem do przeprowadzenia kolejnych analiz mających na celu poznanie przyczyn obniżonej aktywności szlaku sygnałowego zależnego od p53 w komórkach U-2 OS traktowanych resweratrolem. Doktorant posługując się techniką PCR w czasie rzeczywistym oraz immunodetekcją wykazał, że w komórkach traktowanych resweratrolem dochodzi do obniżenia ekspresji p21 i MDM2 zarówno na poziomie mrna, jak i białka. W swoich badaniach nie zaobserwował istotnych różnic we wzorze modyfikacji potranslacyjnych białka p53 w komórkach U-2 OS w porównaniu do komórek A549 a dalsze badania wykazały, że nutlina-3a, inhibitor białka MDM2 i tym samym regulator aktywność białka p53, osłabia indukowaną resweratrolem aktywację szlaku odpowiedzi na uszkodzenia

4 DNA oraz pomaga zachować potencjał replikacyjny komórek traktowanych badanym polifenolem. Kolejny problem podjęty w pracy doktorskiej mgr inż. Artura Zajkowicza dotyczył wpływu podwyższonego poziomu fosfatazy WIP1 na szlak zależny od białka p53. Zastosowanie shrna wyciszających ekspresję genu PPM1D kodującego białko WIP1 w komórkach U-2 OS traktowanych resweratrolem pozwoliło zaobserwować, że podwyższona ekspresja białka WIP1 obniża aktywację białka p53. Niewątpliwie ważnym osiągnięciem Doktoranta jest identyfikacja nonsensownej mutacji w genie PPM1D (Arg458STOP), która prowadzi do powstania skróconej o ok. 25% formy białka WIP1, negatywnie regulującej aktywację białka p53 w komórkach U-2 OS. Ten zaskakujący, ale jakże ciekawy wynik inicjuje kolejne badania, których celem była funkcjonalna analiza nowo odkrytej mutacji w genie PPM1D oraz określenie częstości występowania mutacji u pacjentów z niedrobnokomórkowym rakiem płuc. Posługując się skonstruowanymi przez siebie wektorami ekspresyjnymi oraz podwójnym testem lucyferazowym Doktorant nie zaobserwował, aby badane przez niego formy WIP1 modulowały zdolność p53 do aktywacji transkrypcji genów. Swoimi badaniami potwierdził, ze mutant WIP1 wykryty w komórkach U-2 OS koduje białko o zwiększonej stabilności, silnie akumulujące się w komórce i mające zdolność defosforylacji białka p53. Analiza DNA pochodzącego od 543 pacjentów z rakiem płuca wykazała obecność mutacji tylko u około 1% pacjentów. Wyniki badań mgr inż. Artura Zajkowicza prezentują wysoki poziom naukowy i wnoszą znaczący wkład w badania, których celem jest poznanie mechanizmów regulacji szlaku sygnalizacyjnego zależnego od białka p53 w komórkach nowotworowych. Doniosłość celów badawczych została doceniona między innymi przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego oraz Narodowe Centrum Nauki, które sfinansowały część badań. Sam fakt, że rozprawa doktorska powstała na podstawie czterech prac, które pomyślnie przeszły proces recenzji i zostały opublikowane w czasopismach znajdujących się na liście filadelfijskiej, nie pozostawia wątpliwości, co do wartości i oryginalności problemu badawczego podjętego w rozprawie. Wstępy publikacji w sposób jasny przedstawiają problem badawczy oraz uzasadniają konieczność badań w oparciu o dobrze dobrane przez Doktoranta źródła literaturowe. Doktorant wykazał się znajomością wielu technik biologii molekularnych i umiejętnością ich właściwego doboru do realizacji celów badawczych. Interpretacja wyników dowodzi dojrzałości Doktoranta i jego szerokiej wiedzy. Dokumentacja w wymienionych publikacjach składa się z wysokiej jakości kolorowych fotografii, schematów oraz dobrze zorganizowanych tabel i wykresów,

5

Właściwości szlaku sygnalizacyjnego białka p53 ujawnione podczas analizy skutków traktowania komórek rezweratrolem.

Właściwości szlaku sygnalizacyjnego białka p53 ujawnione podczas analizy skutków traktowania komórek rezweratrolem. Właściwości szlaku sygnalizacyjnego białka p53 ujawnione podczas analizy skutków traktowania komórek rezweratrolem. Streszczenie Ogólnym celem niniejszej pracy było lepsze zrozumienie funkcjonowania szlaku

Bardziej szczegółowo

Rozmnażanie i wzrost komórek sąściśle kontrolowane. Genetyczne podłoże nowotworzenia

Rozmnażanie i wzrost komórek sąściśle kontrolowane. Genetyczne podłoże nowotworzenia Rozmnażanie i wzrost komórek sąściśle kontrolowane Genetyczne podłoże nowotworzenia Rozmnażanie i wzrost komórek sąściśle kontrolowane Rozmnażanie i wzrost komórek sąściśle kontrolowane Połączenia komórek

Bardziej szczegółowo

Toruń, dnia r.

Toruń, dnia r. dr hab. Dariusz Jan Smoliński Zakład Biologii Komórki Wydział Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu Toruń, dnia 24.06.2013 r. RECENZJA rozprawy doktorskiej Pana magistra

Bardziej szczegółowo

WYBRANE SKŁADNIKI POKARMOWE A GENY

WYBRANE SKŁADNIKI POKARMOWE A GENY WYBRANE SKŁADNIKI POKARMOWE A GENY d r i n ż. Magdalena Górnicka Zakład Oceny Żywienia Katedra Żywienia Człowieka WitaminyA, E i C oraz karotenoidy Selen Flawonoidy AKRYLOAMID Powstaje podczas przetwarzania

Bardziej szczegółowo

Ocena ekspresji genu ABCG2 i białka oporności raka piersi (BCRP) jako potencjalnych czynników prognostycznych w raku jelita grubego

Ocena ekspresji genu ABCG2 i białka oporności raka piersi (BCRP) jako potencjalnych czynników prognostycznych w raku jelita grubego Aleksandra Sałagacka Ocena ekspresji genu ABCG2 i białka oporności raka piersi (BCRP) jako potencjalnych czynników prognostycznych w raku jelita grubego Pracownia Biologii Molekularnej i Farmakogenomiki

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy doktorskiej

Recenzja rozprawy doktorskiej Prof. n. tech. dr hab. n. fiz. inż. lek. med. Halina Podbielska Katedra Inżynierii Biomedycznej i Pomiarowej Wydział Podstawowych Problemów Techniki Politechnika Wrocławska 50-370 Wrocław Wybrzeże Wyspiańskiego

Bardziej szczegółowo

Materiał i metody. Wyniki

Materiał i metody. Wyniki Abstract in Polish Wprowadzenie Selen jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Selen jest wbudowywany do białek w postaci selenocysteiny tworząc selenobiałka (selenoproteiny).

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Janusz Matuszyk. Ocena rozprawy doktorskiej. Pani mgr Hanny Baurskiej

Dr hab. Janusz Matuszyk. Ocena rozprawy doktorskiej. Pani mgr Hanny Baurskiej Dr hab. Janusz Matuszyk INSTYTUT IMMUNOLOGII I TERAPII DOŚWIADCZALNEJ im. Ludwika Hirszfelda P OLSKIEJ A K A D E M I I N AUK Centrum Doskonałości: IMMUNE ul. Rudolfa Weigla 12, 53-114 Wrocław tel. (+48-71)

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Grzegorz Bartosz Katedra Biofizyki Molekularnej Uniwersytetu Łódzkiego

Prof. dr hab. Grzegorz Bartosz Katedra Biofizyki Molekularnej Uniwersytetu Łódzkiego Prof. dr hab. Grzegorz Bartosz Katedra Biofizyki Molekularnej Uniwersytetu Łódzkiego Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Doroty Przybylskiej pt. Rola oksydazy NADPH4 oraz szlaku odpowiedzi na uszkodzenia

Bardziej szczegółowo

INICJACJA ELONGACJA TERMINACJA

INICJACJA ELONGACJA TERMINACJA INICJACJA ELONGACJA TERMINACJA 2007 by National Academy of Sciences Kornberg R D PNAS 2007;104:12955-12961 Struktura chromatyny pozwala na różny sposób odczytania informacji zawartej w DNA. Możliwe staje

Bardziej szczegółowo

Ocena rozprawy na stopień doktora mgr inż. Katarzyny Wójcik Związek. zmienności genów naprawy DNA przez wycinanie zasad z występowaniem

Ocena rozprawy na stopień doktora mgr inż. Katarzyny Wójcik Związek. zmienności genów naprawy DNA przez wycinanie zasad z występowaniem Prof. dr hab. Ryszard Oliński Katedra Biochemii Klinicznej Uniwersytet Mikołaja Kopernika w Toruniu Collegium Medicum im. L. Rydygiera w Bydgoszczy Ocena rozprawy na stopień doktora mgr inż. Katarzyny

Bardziej szczegółowo

Recenzja rozprawy habilitacyjnej i ocena dorobku naukowego dr Anety Kaszy

Recenzja rozprawy habilitacyjnej i ocena dorobku naukowego dr Anety Kaszy Prof. dr hab. Jacek Bigda Gdańsk, dnia 4 czerwca 2013 roku Zakład Biologii Komórki Międzyuczelniany Wydział Biotechnologii UG i GUMed Gdański Uniwersytet Medyczny ul. Dębinki 1 80-211 Gdańsk Recenzja rozprawy

Bardziej szczegółowo

Ocena pracy doktorskiej mgr Magdaleny Banaś zatytułowanej: Ochronna rola chemeryny w fizjologii naskórka

Ocena pracy doktorskiej mgr Magdaleny Banaś zatytułowanej: Ochronna rola chemeryny w fizjologii naskórka Profesor Jacek Otlewski Wrocław, 23 lutego 2015 r. Ocena pracy doktorskiej mgr Magdaleny Banaś zatytułowanej: Ochronna rola chemeryny w fizjologii naskórka Rozprawa doktorska mgr Magdaleny Banaś dotyczy

Bardziej szczegółowo

Ocena. wykonanej pod kierunkiem prof. dr hab. med. Małgorzaty Polz-Docewicz

Ocena. wykonanej pod kierunkiem prof. dr hab. med. Małgorzaty Polz-Docewicz UNIWERSYTET MEDYCZNY IM. KAROLA MARCINKOWSKIEGO W POZNANIU KATEDRA I ZAKŁAD MIKROBIOLOGII LEKARSKIEJ Kierownik: prof. dr hab. Andrzej Szkaradkiewicz ul. Wieniawskiego 3 tel. 61 8546 138 61-712 Poznań fax

Bardziej szczegółowo

wykład dla studentów II roku biotechnologii Andrzej Wierzbicki

wykład dla studentów II roku biotechnologii Andrzej Wierzbicki Genetyka ogólna wykład dla studentów II roku biotechnologii Andrzej Wierzbicki Uniwersytet Warszawski Wydział Biologii andw@ibb.waw.pl http://arete.ibb.waw.pl/private/genetyka/ 1. Gen to odcinek DNA odpowiedzialny

Bardziej szczegółowo

Wykład 13. Regulacja cyklu komórkowego w odpowiedzi na uszkodzenia DNA. Mechanizmy powstawania nowotworów

Wykład 13. Regulacja cyklu komórkowego w odpowiedzi na uszkodzenia DNA. Mechanizmy powstawania nowotworów Wykład 13 Regulacja cyklu komórkowego w odpowiedzi na uszkodzenia DNA Mechanizmy powstawania nowotworów Uszkodzenie DNA Wykrycie uszkodzenia Naprawa DNA Zatrzymanie cyklu kom. Apoptoza Źródła uszkodzeń

Bardziej szczegółowo

Sirtuiny - eliksir młodości nowej generacji?

Sirtuiny - eliksir młodości nowej generacji? WYKŁAD: 4 Sirtuiny - eliksir młodości nowej generacji? Prof. dr hab. Małgorzata Milkiewicz Zakład Biologii Medycznej 1 Dieta niskokaloryczna (calorie restriction,cr) 2 3 4 Zdjęcie 2. Stuletnia mieszkanka

Bardziej szczegółowo

października 2013: Elementarz biologii molekularnej. Wykład nr 2 BIOINFORMATYKA rok II

października 2013: Elementarz biologii molekularnej. Wykład nr 2 BIOINFORMATYKA rok II 10 października 2013: Elementarz biologii molekularnej www.bioalgorithms.info Wykład nr 2 BIOINFORMATYKA rok II Komórka: strukturalna i funkcjonalne jednostka organizmu żywego Jądro komórkowe: chroniona

Bardziej szczegółowo

OCENA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. pt Ocena jakości życia nosicielek mutacji genu BRCA1 po profilaktycznej operacji narządu rodnego

OCENA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. pt Ocena jakości życia nosicielek mutacji genu BRCA1 po profilaktycznej operacji narządu rodnego UNIWERSYTET MEDYCZNY W LUBLINIE Zakład Genetyki Klinicznej ul. Radziwiłłowska 11, 20-080 Lublin tel./fax. 81 448 6110 Kierownik: dr hab. n. med. Janusz Kocki, prof. UM Lublin, dnia 23.01.2017 r. OCENA

Bardziej szczegółowo

WARSZAWSKI UN1WERSYTET MEDYCZNY MEDICAL UNIVERSITY OF WARSAW

WARSZAWSKI UN1WERSYTET MEDYCZNY MEDICAL UNIVERSITY OF WARSAW WARSZAWSKI UN1WERSYTET MEDYCZNY Centrum Biostruktury tel.: 0-22-599-21-99, fax: 0-22-599-21-94 e-mail: immunologiagwum.edu.pl Warszawa, 28 listopad 2012 r. Szanowny Pan Prof. dr hab. Wojciech Froncisz

Bardziej szczegółowo

Ocena pracy doktorskiej mgr. inż. Adama Ząbka zatytułowanej:

Ocena pracy doktorskiej mgr. inż. Adama Ząbka zatytułowanej: Profesor Jacek Otlewski Wrocław, 3 sierpnia 2015 r. Ocena pracy doktorskiej mgr. inż. Adama Ząbka zatytułowanej: Charakterystyka metaboliczna wybranych grzybów chorobotwórczych za pomocą narzędzi metabolomicznych

Bardziej szczegółowo

Uniwersytet Łódzki. Wydział Biologii i Ochrony Środowiska. prof. dr hab. Wanda M. Krajewska Katedra Cytobiochemii UŁ Łódź, 26 stycznia 2016 roku

Uniwersytet Łódzki. Wydział Biologii i Ochrony Środowiska. prof. dr hab. Wanda M. Krajewska Katedra Cytobiochemii UŁ Łódź, 26 stycznia 2016 roku Uniwersytet Łódzki Wydział Biologii i Ochrony Środowiska prof. dr hab. Wanda M. Krajewska Katedra Cytobiochemii UŁ Łódź, 26 stycznia 2016 roku O C E N A pracy doktorskiej mgr. Tomasza Wrzesińskiego pt.

Bardziej szczegółowo

ROLA WAPNIA W FIZJOLOGII KOMÓRKI

ROLA WAPNIA W FIZJOLOGII KOMÓRKI ROLA WAPNIA W FIZJOLOGII KOMÓRKI Michał M. Dyzma PLAN REFERATU Historia badań nad wapniem Domeny białek wiążące wapń Homeostaza wapniowa w komórce Komórkowe rezerwuary wapnia Białka buforujące Pompy wapniowe

Bardziej szczegółowo

Czym jest medycyna personalizowana w kontekście wyzwań nowoczesnej onkologii?

Czym jest medycyna personalizowana w kontekście wyzwań nowoczesnej onkologii? Czym jest medycyna personalizowana w kontekście wyzwań nowoczesnej onkologii? Wykorzystanie nowych technik molekularnych w badaniach nad genetycznymi i epigenetycznymi mechanizmami transformacji nowotworowej

Bardziej szczegółowo

anionorodnika ponadtlenkowego, tlenku azotu czy też regulować poziom wolnego żelaza w komórce. Przykładowo, wzrost stężenia wolnego żelaza może

anionorodnika ponadtlenkowego, tlenku azotu czy też regulować poziom wolnego żelaza w komórce. Przykładowo, wzrost stężenia wolnego żelaza może Prof. dr hab. Jedrzej Antosiewicz Gda ński Uniwersytet Medyczny Wydział Nauk o Zdrowiu z Oddziałem Pielęgniarstwa i Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej ul. Dębinki 1 80-211 Gdańsk tel. (58) 3491450

Bardziej szczegółowo

Uniwersytet Łódzki, Instytut Biochemii

Uniwersytet Łódzki, Instytut Biochemii Życie jest procesem chemicznym. Jego podstawą są dwa rodzaje cząsteczek kwasy nukleinowe, jako nośniki informacji oraz białka, które tę informację wyrażają w postaci struktury i funkcji komórek. http://www.nobelprize.org/nobel_prizes/medicine/laureates/1959/press.html?print=1

Bardziej szczegółowo

Kraków Prof. dr hab. Maria Słomczyńska Zakład Endokrynologii Katedra Fizjologii Zwierząt Instytut Zoologii Uniwersytet Jagielloński OCENA

Kraków Prof. dr hab. Maria Słomczyńska Zakład Endokrynologii Katedra Fizjologii Zwierząt Instytut Zoologii Uniwersytet Jagielloński OCENA Kraków 10.05.2016 Prof. dr hab. Maria Słomczyńska Zakład Endokrynologii Katedra Fizjologii Zwierząt Instytut Zoologii Uniwersytet Jagielloński OCENA rozprawy doktorskiej mgr. Piotra Kaczyńskiego Rola receptora

Bardziej szczegółowo

The Role of Maf1 Protein in trna Processing and Stabilization / Rola białka Maf1 w dojrzewaniu i kontroli stabilności trna

The Role of Maf1 Protein in trna Processing and Stabilization / Rola białka Maf1 w dojrzewaniu i kontroli stabilności trna Streszczenie rozprawy doktorskiej pt. The Role of Maf1 Protein in trna Processing and Stabilization / Rola białka Maf1 w dojrzewaniu i kontroli stabilności trna mgr Tomasz Turowski, promotor prof. dr hab.

Bardziej szczegółowo

Joanna Bereta, Aleksander Ko j Zarys biochemii. Seria Wydawnicza Wydziału Bio chemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego

Joanna Bereta, Aleksander Ko j Zarys biochemii. Seria Wydawnicza Wydziału Bio chemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Joanna Bereta, Aleksander Ko j Zarys biochemii Seria Wydawnicza Wydziału Bio chemii, Biofizyki i Biotechnologii Uniwersytetu Jagiellońskiego Copyright by Wydział Bio chemii, Biofizyki i Biotechnologii

Bardziej szczegółowo

Uwaga! Przetarg na oznaczenie stopnia destrukcji limfocytów

Uwaga! Przetarg na oznaczenie stopnia destrukcji limfocytów Uwaga! Przetarg na oznaczenie stopnia destrukcji limfocytów Przedmiotem zamówienia jest usługa wykonania oznaczenia stopnia destrukcji limfocytów pod wpływem promieniowania z zakresu bliskiej podczerwieni

Bardziej szczegółowo

Wrocław, Ogólna charakterystyka rozprawy

Wrocław, Ogólna charakterystyka rozprawy Wrocław, 26.08.14 Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Piotra Zygmunta Trzeciaka pt. Wpływ podwyższonej temperatury na poziom ekspresji wybranych genów w komórkach ziarnistych kompleksu wzgórek jajonośny

Bardziej szczegółowo

W 2010 roku, rak płuc był w Polsce najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworami złośliwymi u obu płci. Wyjaśnianie zależności pomiędzy

W 2010 roku, rak płuc był w Polsce najczęstszą przyczyną zgonów spowodowanych nowotworami złośliwymi u obu płci. Wyjaśnianie zależności pomiędzy Ocena pracy doktorskiej lek. Katarzyny Jędrzejowskiej pt. Wpływ cisplatyny i doksorubicyny na układ prooksydacyjno/antyoksydacyjny oraz ekspresję białka p53 w komórkach gruczolakoraka płuc in vitro Nowotwory

Bardziej szczegółowo

Uniwersytet Łódzki, Instytut Biochemii

Uniwersytet Łódzki, Instytut Biochemii Życie jest procesem chemicznym. Jego podstawą są dwa rodzaje cząsteczek kwasy nukleinowe, jako nośniki informacji oraz białka, które tę informację wyrażają w postaci struktury i funkcji komórek. Arthur

Bardziej szczegółowo

Nowe terapie choroby Huntingtona. Grzegorz Witkowski Katowice 2014

Nowe terapie choroby Huntingtona. Grzegorz Witkowski Katowice 2014 Nowe terapie choroby Huntingtona Grzegorz Witkowski Katowice 2014 Terapie modyfikujące przebieg choroby Zahamowanie produkcji nieprawidłowej huntingtyny Leki oparte o palce cynkowe Małe interferujące RNA

Bardziej szczegółowo

Lista wniosków w konkursach obsługiwanych przez system OSF

Lista wniosków w konkursach obsługiwanych przez system OSF Lista wniosków w konkursach obsługiwanych przez system OSF Wartości filtrów: Konkurs 39; Decyzja zakwalifikowany; L.P.: 1 Numer wniosku: N N405 133139 Połączenia gadolinowych kompleksów pochodnych mebrofeniny

Bardziej szczegółowo

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. zatytułowanej

RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ. zatytułowanej Wydział Farmaceutyczny Uniwersytet Medyczny w Łodzi Prof. dr hab. n. farm. Elżbieta Budzisz (elzbieta.budzisz@umed.lodz.pl) Łódź, dn. 02.11.2016 r. RECENZJA ROZPRAWY DOKTORSKIEJ zatytułowanej Synteza,

Bardziej szczegółowo

Uniwersytet Łódzki, Instytut Biochemii

Uniwersytet Łódzki, Instytut Biochemii Życie jest procesem chemicznym. Jego podstawą są dwa rodzaje cząsteczek kwasy nukleinowe, jako nośniki informacji oraz białka, które tę informację wyrażają w postaci struktury i funkcji komórek. Arthur

Bardziej szczegółowo

THE UNFOLDED PROTEIN RESPONSE

THE UNFOLDED PROTEIN RESPONSE THE UNFOLDED PROTEIN RESPONSE Anna Czarnecka Źródło: Intercellular signaling from the endoplasmatic reticulum to the nucleus: the unfolded protein response in yeast and mammals Ch. Patil & P. Walter The

Bardziej szczegółowo

Wydział Przyrodniczo-Techniczny UO Kierunek studiów: Biotechnologia licencjat Rok akademicki 2009/2010

Wydział Przyrodniczo-Techniczny UO Kierunek studiów: Biotechnologia licencjat Rok akademicki 2009/2010 Kierunek studiów: Biotechnologia licencjat 6.15 BCH2 II Typ studiów: stacjonarne Semestr: IV Liczba punktow ECTS: 5 Jednostka organizacyjna prowadząca przedmiot: Samodzielna Katedra Biotechnologii i Biologii

Bardziej szczegółowo

Klinika Alergologii Gdański Uniwersytet Medyczny

Klinika Alergologii Gdański Uniwersytet Medyczny Gdańsk, 18 listopad 2016 r Recenzja rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz medycyny Michała Poznańskiego pt.: Nikotynizm a ekspresja i immunoekspresja pentraksyny 3 u chorych na przewlekłą

Bardziej szczegółowo

Zgodnie z tzw. modelem interpunkcji trna, cząsteczki mt-trna wyznaczają miejsca

Zgodnie z tzw. modelem interpunkcji trna, cząsteczki mt-trna wyznaczają miejsca Tytuł pracy: Autor: Promotor rozprawy: Recenzenci: Funkcje białek ELAC2 i SUV3 u ssaków i ryb Danio rerio. Praca doktorska wykonana w Instytucie Genetyki i Biotechnologii, Wydział Biologii UW Lien Brzeźniak

Bardziej szczegółowo

Nukleotydy w układach biologicznych

Nukleotydy w układach biologicznych Nukleotydy w układach biologicznych Schemat 1. Dinukleotyd nikotynoamidoadeninowy Schemat 2. Dinukleotyd NADP + Dinukleotydy NAD +, NADP + i FAD uczestniczą w procesach biochemicznych, w trakcie których

Bardziej szczegółowo

Kluczowa rola kinazy białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK) w procesach starzenia

Kluczowa rola kinazy białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK) w procesach starzenia Kluczowa rola kinazy białkowej aktywowanej przez AMP (AMPK) w procesach starzenia Anna Michalik* Robert Jarzyna Zakład Regulacji Metabolizmu, Instytut Biochemii, Wydział Biologii Uniwersytetu Warszawskiego

Bardziej szczegółowo

Układ pracy. Wstęp i cel pracy. Wyniki. 1. Ekspresja i supresja Peroksyredoksyny III w stabilnie transfekowanej. linii komórkowej RINm5F

Układ pracy. Wstęp i cel pracy. Wyniki. 1. Ekspresja i supresja Peroksyredoksyny III w stabilnie transfekowanej. linii komórkowej RINm5F The influence of an altered Prx III-expression to RINm5F cells Marta Michalska Praca magisterska wykonana W Zakładzie Medycyny Molekularnej Katedry Biochemii Klinicznej Akademii Medycznej w Gdańsku Przy

Bardziej szczegółowo

Spektroskopia oscylacyjna w farmakologii śródbłonka

Spektroskopia oscylacyjna w farmakologii śródbłonka Wydział Chemii Spektroskopia oscylacyjna w farmakologii śródbłonka Katarzyna Majzner Streszczenie rozprawy doktorskiej Promotorzy: Prof. dr hab. Małgorzata Barańska Prof. dr hab. n.med. Stefan Chłopicki

Bardziej szczegółowo

starszych na półkuli zachodniej. Typową cechą choroby jest heterogenny przebieg

starszych na półkuli zachodniej. Typową cechą choroby jest heterogenny przebieg STRESZCZENIE Przewlekła białaczka limfocytowa (PBL) jest najczęstszą białaczką ludzi starszych na półkuli zachodniej. Typową cechą choroby jest heterogenny przebieg kliniczny, zróżnicowane rokowanie. Etiologia

Bardziej szczegółowo

Biologia molekularna

Biologia molekularna Biologia molekularna 1. Metryczka Nazwa Wydziału Program kształcenia Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Analityka Medyczna, studia jednolite magisterskie, studia stacjonarne i niestacjonarne

Bardziej szczegółowo

Techniki biologii molekularnej Kod przedmiotu

Techniki biologii molekularnej Kod przedmiotu Techniki biologii molekularnej - opis przedmiotu Informacje ogólne Nazwa przedmiotu Techniki biologii molekularnej Kod przedmiotu 13.9-WB-BMD-TBM-W-S14_pNadGenI2Q8V Wydział Kierunek Wydział Nauk Biologicznych

Bardziej szczegółowo

Sylabus Biologia molekularna

Sylabus Biologia molekularna Sylabus Biologia molekularna 1. Metryczka Nazwa Wydziału Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej Program kształcenia Farmacja, jednolite studia magisterskie, forma studiów: stacjonarne

Bardziej szczegółowo

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA

SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA SYLABUS DOTYCZY CYKLU KSZTAŁCENIA 2016-2022 1.1. PODSTAWOWE INFORMACJE O PRZEDMIOCIE/MODULE Nazwa przedmiotu/ modułu Biologia molekularna Kod przedmiotu/ modułu* Wydział (nazwa jednostki prowadzącej kierunek)

Bardziej szczegółowo

Ocena rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz Małgorzaty Marii Skuzy

Ocena rozprawy na stopień doktora nauk medycznych lekarz Małgorzaty Marii Skuzy Dr hab. n. med. Elżbieta Jurkiewicz, prof. nadzw. Warszawa, 6 lipca 2016 Kierownik Zakładu Diagnostyki Obrazowej Instytut Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie Ocena rozprawy na stopień doktora nauk

Bardziej szczegółowo

Recenzja pracy doktorskiej Pani mgr Olgi Żołnierkiewicz pt. Chemiczna synteza zoptymalizowanego genu taqiirm

Recenzja pracy doktorskiej Pani mgr Olgi Żołnierkiewicz pt. Chemiczna synteza zoptymalizowanego genu taqiirm Dr hab. n. med. Michał Pikuła Gdańsk, 16.09.2016 Gdański Uniwersytet Medyczny Wydział Lekarski, Katedra Immunologii Zakład Immunologii Klinicznej i Transplantologii ul. Dębinki 7, 80-211 Gdańsk, bud. nr

Bardziej szczegółowo

Rozwój metod dozymetrii biologicznej oraz biofizycznych markerów i indykatorów wpływu promieniowania na organizmy żywe

Rozwój metod dozymetrii biologicznej oraz biofizycznych markerów i indykatorów wpływu promieniowania na organizmy żywe Rozwój metod dozymetrii biologicznej oraz biofizycznych markerów i indykatorów wpływu promieniowania na organizmy żywe Marcin Kruszewski Centrum Radiobiologii i Dozymetrii Biologicznej Instytut Chemii

Bardziej szczegółowo

UCHWAŁA. Wniosek o wszczęcie przewodu doktorskiego

UCHWAŁA. Wniosek o wszczęcie przewodu doktorskiego UCHWAŁA 30 czerwiec 2011 r. Uchwała określa minimalne wymagania do wszczęcia przewodu doktorskiego i przewodu habilitacyjnego jakimi powinny kierować się Komisje Rady Naukowej IPPT PAN przy ocenie składanych

Bardziej szczegółowo

Cykl komórkowy i nowotwory. Materiały dydaktyczne współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Cykl komórkowy i nowotwory. Materiały dydaktyczne współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Cykl komórkowy i nowotwory Materiały dydaktyczne współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego. Kilka podstawowych informacji Komórki wielokomórkowego organizmu

Bardziej szczegółowo

ĆWICZENIA Z BIOCHEMII

ĆWICZENIA Z BIOCHEMII ĆWICZENIA Z BIOCHEMII D U STUDENTfiW WYDZIAŁU LEKARSKIEGO Pod redakcją Piotra Laidlera, Barbary Piekarskiej, Marii Wróbel WYDAWNICTWO UNIWERSYTETU JAGIELLOŃSKIEGO ĆWICZENIA Z BIOCHEMII DLA STUDENTÓW WYDZIAŁU

Bardziej szczegółowo

prof. dr hab. Maciej Ugorski Efekty kształcenia 2 Posiada podstawowe wiadomości z zakresu enzymologii BC_1A_W04

prof. dr hab. Maciej Ugorski Efekty kształcenia 2 Posiada podstawowe wiadomości z zakresu enzymologii BC_1A_W04 BIOCHEMIA (BC) Kod przedmiotu Nazwa przedmiotu Kierunek Poziom studiów Profil Rodzaj przedmiotu Semestr studiów 2 ECTS 5 Formy zajęć Osoba odpowiedzialna za przedmiot Język Wymagania wstępne Skrócony opis

Bardziej szczegółowo

WIEDZA. wskazuje lokalizacje przebiegu procesów komórkowych

WIEDZA. wskazuje lokalizacje przebiegu procesów komórkowych Załącznik nr 7 do zarządzenia nr 12 Rektora UJ z 15 lutego 2012 r. Opis zakładanych efektów kształcenia na studiach podyplomowych Nazwa studiów: Medycyna Molekularna w Praktyce Klinicznej Typ studiów:

Bardziej szczegółowo

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej

Recenzja mgr Anny ŚLIWIŃSKIEJ Ilościowa ocena obciążeń środowiskowych w procesie skojarzonego wytwarzania metanolu i energii elektrycznej Dr hab. inż. Jolanta Biegańska, prof. nzw. w Pol. Śl. Gliwice, 25.07.2013 Politechnika Śląska Wydział Inżynierii Środowiska i Energetyki Katedra Technologii i Urządzeń Zagospodarowania Odpadów ul. Konarskiego

Bardziej szczegółowo

mirna i zmiany faz wzrostu wegetatywnego

mirna i zmiany faz wzrostu wegetatywnego mirna i zmiany faz wzrostu wegetatywnego mir156 reguluje ekspresję genów SPL (SQUAMOSA PROMOTER BINDING PROTEIN-LIKE) Defekty morfologiczne wywołane nadekspresją mirna w Arabidopsis" mirna156 mirna166

Bardziej szczegółowo

Diagnostyka molekularna umożliwia terapie spersonalizowane. Janusz A. Siedlecki

Diagnostyka molekularna umożliwia terapie spersonalizowane. Janusz A. Siedlecki Diagnostyka molekularna umożliwia terapie spersonalizowane. Janusz A. Siedlecki Centrum Onkologii-Instytut, Warszawa 2015 Rozwój Rozwój medycyny i nauk podstawowych w ciągu ostatnich pięćdziesięciu lat

Bardziej szczegółowo

Wrocław, 6 czerwca 2017 r.

Wrocław, 6 czerwca 2017 r. Wrocław, 6 czerwca 2017 r. Recenzja rozprawy doktorskiej mgr Anny Biernackiej pt. Rozwój metody BLESS i jej zastosowanie do badania podwójnych pęknięć DNA w wybranych organizmach eukariotycznych wykonanej

Bardziej szczegółowo

ROZPRAWA DOKTORSKA STRESZCZENIE

ROZPRAWA DOKTORSKA STRESZCZENIE Uniwersytet Medyczny w Lublinie Katedra i Zakład Patomorfologii Klinicznej ROZPRAWA DOKTORSKA STRESZCZENIE Lek. Joanna Irla-Miduch WERYFIKACJA HISTOPATOLOGICZNA I OCENA EKSPRESJI BIAŁKA p16 INK4A ORAZ

Bardziej szczegółowo

Blok licencjacki genetyczny

Blok licencjacki genetyczny Blok licencjacki genetyczny Za twórcę genetyki uważa się czeskiego zakonnika Grzegorza Mendla, który w 1866 r. odkrył podstawowe prawa przekazywania cech dziedzicznych i postawił hipotezę istnienia jednostek

Bardziej szczegółowo

~~stytut biologii doświadczalnej

~~stytut biologii doświadczalnej ul ~~stytut biologii doświadczalnej - \\m. M. Nenckiego PAN Prof. dr hab. Urszula Wojda Kierownik Laboratorium Badań Przedklinicznych o Podwyższonym Standardzie, Centrum Neurobiologii, Instytut Biologii

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. Józef Korczak Poznań, 20 marca 2014 r. Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu.

Prof. dr hab. Józef Korczak Poznań, 20 marca 2014 r. Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu. Prof. dr hab. Józef Korczak Poznań, 20 marca 2014 r. Katedra Technologii Żywienia Człowieka Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Recenzja pracy doktorskiej Pani mgr inż. Kamili Borowiec p.t.: Aktywność

Bardziej szczegółowo

Substancje pochodzenia naturalnego były stosowane w medycynie i ziołolecznictwie

Substancje pochodzenia naturalnego były stosowane w medycynie i ziołolecznictwie Związki pochodzenia naturalnego modulujące starzenie i śmierć komórek STRESZCZENIE Substancje pochodzenia naturalnego od setek lat były stosowane w medycynie i ziołolecznictwie. Od dawna wiadomo o ich

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁ BIOCHEMII, BIOFIZYKI I BIOTECHNOLOGII Pracownia Genetyki Molekularnej i Wirusologii. Kierownik Prof. dr hab. HANNA ROKITA

WYDZIAŁ BIOCHEMII, BIOFIZYKI I BIOTECHNOLOGII Pracownia Genetyki Molekularnej i Wirusologii. Kierownik Prof. dr hab. HANNA ROKITA WYDZIAŁ BIOCHEMII, BIOFIZYKI I BIOTECHNOLOGII Kierownik Prof. dr hab. HANNA ROKITA Kraków, 4 stycznia 2016 r. ul. Gronostajowa 7 30-387 Kraków tel. +48 (12) 664 6337 email:hanna.rokita@uj.edu.pl Recenzja

Bardziej szczegółowo

RAK NERKOWO-KOMÓRKOWY UOGÓLNIONE STADIUM PRZEWLEKŁA CHOROBA // DŁUGOŚĆ LECZENIA

RAK NERKOWO-KOMÓRKOWY UOGÓLNIONE STADIUM PRZEWLEKŁA CHOROBA // DŁUGOŚĆ LECZENIA RAK NERKOWO-KOMÓRKOWY PRZEWLEKŁA CHOROBA // DŁUGOŚĆ LECZENIA Maciej Krzakowski Centrum Onkologii-Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie Warszawa 1 SYGNAŁOWE SZLAKI // TERAPEUTYCZNE CELE * Oudard i wsp.

Bardziej szczegółowo

Ocena ekspresji genów proangiogennych w komórkach nowotworowych OVP-10 oraz transfektantach OVP-10/SHH i OVP-10/VEGF

Ocena ekspresji genów proangiogennych w komórkach nowotworowych OVP-10 oraz transfektantach OVP-10/SHH i OVP-10/VEGF Agnieszka Gładysz Ocena ekspresji genów proangiogennych w komórkach nowotworowych OVP-10 oraz transfektantach OVP-10/SHH i OVP-10/VEGF Katedra i Zakład Biochemii i Chemii Klinicznej Akademia Medyczna Prof.

Bardziej szczegółowo

Terapeutyczne Programy Zdrowotne 2009 Leczenie nowotworów podścieliska przewodu pokarmowego (GIST) Załącznik nr 9

Terapeutyczne Programy Zdrowotne 2009 Leczenie nowotworów podścieliska przewodu pokarmowego (GIST) Załącznik nr 9 Załącznik nr 9 Nazwa programu: do Zarządzenia Nr 41/2009 Prezesa NFZ z dnia 15 września 2009 roku LECZENIE NOWOTWORÓW PODŚCIELISKA PRZEWODU POKARMOWEGO (GIST) ICD 10 grupa rozpoznań obejmująca nowotwory

Bardziej szczegółowo

ROZPRAWA HABILITACYJNA

ROZPRAWA HABILITACYJNA ISBN 978-83-924535-8-1 Instytut Fizjologii i Żywienia Zwierząt im. Jana Kielanowskiego, Polskiej Akademii Nauk w Jabłonnie ROZPRAWA HABILITACYJNA Jarosław Woliński Wpływ egzogennej obestatyny na przewód

Bardziej szczegółowo

SCENARIUSZ LEKCJI BIOLOGII Z WYKORZYSTANIEM FILMU

SCENARIUSZ LEKCJI BIOLOGII Z WYKORZYSTANIEM FILMU SCENARIUSZ LEKCJI BIOLOGII Z WYKORZYSTANIEM FILMU Czy priony zawsze są szkodliwe? SPIS TREŚCI: Wprowadzenie. Części lekcji. 1. Część wstępna. 2. Część realizacji. 3. Część podsumowująca. Karty pracy. 1.

Bardziej szczegółowo

Nowoczesne systemy ekspresji genów

Nowoczesne systemy ekspresji genów Nowoczesne systemy ekspresji genów Ekspresja genów w organizmach żywych GEN - pojęcia podstawowe promotor sekwencja kodująca RNA terminator gen Gen - odcinek DNA zawierający zakodowaną informację wystarczającą

Bardziej szczegółowo

Rada Naukowa Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN w Łodzi

Rada Naukowa Centrum Badań Molekularnych i Makromolekularnych PAN w Łodzi Prof. dr hab. Janusz Maszewski 25 kwietnia 2016 r. Katedra Cytofizjologii Instytut Fizjologii, Cytologii i Cytogenetyki Uniwersytetu Łódzkiego Pomorska 141/143, 90-236 Łódź Tel.: 48-42-6354512, E-mail:

Bardziej szczegółowo

BIOTECHNOLOGIA MEDYCZNA

BIOTECHNOLOGIA MEDYCZNA BIOTECHNOLOGIA MEDYCZNA K WBT BT2 101 Genomika funkcjonalna 30 4 WBT BT350 In vivo veritas praktikum pracy ze zwierzętami laboratoryjnymi 60 4 Mechanisms of cell trafficking from leucocyte homing to WBT

Bardziej szczegółowo

Program Konferencji 1

Program Konferencji 1 Program Konferencji 1 MITOCHONDRION 2011 Konferencja organizowana przez: Instytut Nenckiego PAN, Polską Sieć Mitochondrialną (MitoNet.pl) oraz Sekcję Bioenergetyczną Polskiego Towarzystwa Biochemicznego

Bardziej szczegółowo

prof. Joanna Chorostowska-Wynimko Zakład Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie

prof. Joanna Chorostowska-Wynimko Zakład Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie prof. Joanna Chorostowska-Wynimko Zakład Genetyki i Immunologii Klinicznej Instytut Gruźlicy i Chorób Płuc w Warszawie Sekwencyjność występowania zaburzeń molekularnych w niedrobnokomórkowym raku płuca

Bardziej szczegółowo

Onkogeneza i zjawisko przejścia nabłonkowomezenchymalnego. Gabriel Wcisło Klinika Onkologii Wojskowego Instytutu Medycznego, CSK MON, Warszawa

Onkogeneza i zjawisko przejścia nabłonkowomezenchymalnego. Gabriel Wcisło Klinika Onkologii Wojskowego Instytutu Medycznego, CSK MON, Warszawa Onkogeneza i zjawisko przejścia nabłonkowomezenchymalnego raka jajnika Gabriel Wcisło Klinika Onkologii Wojskowego Instytutu Medycznego, CSK MON, Warszawa Sześć diabelskich mocy a komórka rakowa (Gibbs

Bardziej szczegółowo

Klonowanie molekularne Kurs doskonalący. Zakład Geriatrii i Gerontologii CMKP

Klonowanie molekularne Kurs doskonalący. Zakład Geriatrii i Gerontologii CMKP Klonowanie molekularne Kurs doskonalący Zakład Geriatrii i Gerontologii CMKP Etapy klonowania molekularnego 1. Wybór wektora i organizmu gospodarza Po co klonuję (do namnożenia DNA [czy ma być metylowane

Bardziej szczegółowo

Bliskie spotkania z biologią METABOLIZM. dr hab. Joanna Moraczewska, prof. UKW. Instytut Biologii Eksperymetalnej, Zakład Biochemii i Biologii Komórki

Bliskie spotkania z biologią METABOLIZM. dr hab. Joanna Moraczewska, prof. UKW. Instytut Biologii Eksperymetalnej, Zakład Biochemii i Biologii Komórki Bliskie spotkania z biologią METABOLIZM dr hab. Joanna Moraczewska, prof. UKW Instytut Biologii Eksperymetalnej, Zakład Biochemii i Biologii Komórki Metabolizm całokształt przemian biochemicznych i towarzyszących

Bardziej szczegółowo

C Centrum Badań Translacyjnych i Biologii Molekularnej Nowotworów. Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Łukasza Skalniaka

C Centrum Badań Translacyjnych i Biologii Molekularnej Nowotworów. Ocena rozprawy doktorskiej mgr. Łukasza Skalniaka C Centrum Badań Translacyjnych i Biologii Molekularnej Nowotworów O Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, Oddział w Gliwicach ul. Wybrzeże Armii Krajowej 15, 44-101 Gliwice; tel. 32

Bardziej szczegółowo

PROGRAM KONFERENCJI. Perspektywy w onkologii molekularnej II zjazd Centrum Onkologii- Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie

PROGRAM KONFERENCJI. Perspektywy w onkologii molekularnej II zjazd Centrum Onkologii- Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie PROGRAM KONFERENCJI Perspektywy w onkologii molekularnej II zjazd Centrum Onkologii- Instytutu im. Marii Skłodowskiej-Curie 4 kwietnia 2017 9.30-10.00 Rejestracja i kawa 10.00-10.10 Dyrektor COI - Prof.

Bardziej szczegółowo

REKRUTACJA NA STUDIA DOKTORANCKIE NA ROK AKADEMICKI 2012/2013

REKRUTACJA NA STUDIA DOKTORANCKIE NA ROK AKADEMICKI 2012/2013 REKRUTACJA NA STUDIA DOKTORANCKIE NA ROK AKADEMICKI 2012/2013 Kandydatów na studia III stopnia prosimy o zapoznanie się z ofertą studiów REKRUTACJA 2012/2013 www.rekrutacja.uni.lodz.pl 1. Do studiowania

Bardziej szczegółowo

Specjalność (studia II stopnia) Oczyszczanie i analiza produktów biotechnologicznych

Specjalność (studia II stopnia) Oczyszczanie i analiza produktów biotechnologicznych Specjalność (studia II stopnia) Oczyszczanie i analiza produktów biotechnologicznych Studia magisterskie przedmioty specjalizacyjne Bioinformatyka w analizie genomu Diagnostyka molekularna Elementy biosyntezy

Bardziej szczegółowo

steroidów, jest zaangażowana w te skomplikowane i nadal najmniej poznane procesy zachodzące na wczesnym etapie ciąży u świni.

steroidów, jest zaangażowana w te skomplikowane i nadal najmniej poznane procesy zachodzące na wczesnym etapie ciąży u świni. dr hab. Katarzyna Knapczyk-Stwora Zakład Endokrynologii Katedra Fizjologii Zwierząt Instytut Zoologii i Badań Biomedycznych Uniwersytet Jagielloński w Krakowie Ocena pracy doktorskiej mgr. Kamila Dobrzynia

Bardziej szczegółowo

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w

RECENZJA. rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. Znaczenie strategii marketingowej w Prof. zw. dr hab. Marian Noga Wyższa Szkota Bankowa we Wrocławiu RECENZJA rozprawy doktorskiej Jolanty GRZEBIELUCH nt. "Znaczenie strategii marketingowej w zarządzaniu podmiotem leczniczym będącym spółką

Bardziej szczegółowo

Lublin, ul. Szkolna 18, tel ; ,

Lublin, ul. Szkolna 18, tel ; , Prof. zw. dr hab. n. med. Piotr Paluszkiewicz Kierownik Katedra Chirurgii i Pielęgniarstwa Chirurgicznego Wydział Nauk o Zdrowiu Uniwersytet Medyczny w Lublinie Kierownik Oddział Chirurgii Ogólnej i Przewodu

Bardziej szczegółowo

Seminarium Wpływ realizacji pobytów stażowych (szkoleniowych) na rozwój potencjału dydaktycznego postdoców i doktorantów

Seminarium Wpływ realizacji pobytów stażowych (szkoleniowych) na rozwój potencjału dydaktycznego postdoców i doktorantów Seminarium Wpływ realizacji pobytów stażowych (szkoleniowych) na rozwój potencjału dydaktycznego postdoców i doktorantów 7 wrzesień 2011 roku sala Rady Wydziału, ul. Oczapowskiego 1A Projekt POKL. 04.01.01-00-178/09

Bardziej szczegółowo

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: EIB-2-206-BN-s Punkty ECTS: 3. Kierunek: Inżynieria Biomedyczna Specjalność: Bionanotechnologie

Rok akademicki: 2014/2015 Kod: EIB-2-206-BN-s Punkty ECTS: 3. Kierunek: Inżynieria Biomedyczna Specjalność: Bionanotechnologie Nazwa modułu: Genetyka molekularna Rok akademicki: 2014/2015 Kod: EIB-2-206-BN-s Punkty ECTS: 3 Wydział: Elektrotechniki, Automatyki, Informatyki i Inżynierii Biomedycznej Kierunek: Inżynieria Biomedyczna

Bardziej szczegółowo

Dr hab. Magdalena Jaszek. Zakład Biochemii Wydział Biologii i Biotechnologii Uniwersytet Marii Curie- Skłodowskiej. W Lublinie

Dr hab. Magdalena Jaszek. Zakład Biochemii Wydział Biologii i Biotechnologii Uniwersytet Marii Curie- Skłodowskiej. W Lublinie Dr hab. Magdalena Jaszek Zakład Biochemii Wydział Biologii i Biotechnologii Uniwersytet Marii Curie- Skłodowskiej W Lublinie Recenzja Rozprawy doktorskiej Pani mgr Agaty Grzywacz-Kisielewskiej p.t. Ocena

Bardziej szczegółowo

POLISH ACADEMY OF SCIENCES NENCKI INSTITUTE OF EXPERIMENTAL BIOLOGY EU Centre of Excellence in Neurobiology, BRAINS

POLISH ACADEMY OF SCIENCES NENCKI INSTITUTE OF EXPERIMENTAL BIOLOGY EU Centre of Excellence in Neurobiology, BRAINS POLISH ACADEMY OF SCIENCES NENCKI INSTITUTE OF EXPERIMENTAL BIOLOGY EU Centre of Excellence in Neurobiology, BRAINS Pasteur 3, 02-093 Warsaw, Poland Phone: (48-22) 58 92 000; Fax: (48-22) 822 53 42 E-mail:

Bardziej szczegółowo

Warszawa, r.

Warszawa, r. Klinika Chorób Wewnętrznych i Diabetologii Warszawski Uniwersytet Medyczny SP CSK ul. Banacha 1a, 02-097 Warszawa Tel. 599 25 83; fax: 599 25 82 Kierownik: dr hab. n. med. Leszek Czupryniak Warszawa, 24.08.2016r.

Bardziej szczegółowo

Ocena rozprawy doktorskiej mgr Sudipta Das

Ocena rozprawy doktorskiej mgr Sudipta Das C Centrum Badań Translacyjnych i Biologii Molekularnej Nowotworów O Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie, Oddział w Gliwicach ul. Wybrzeże Armii Krajowej 15, 44-101 Gliwice; tel. 32

Bardziej szczegółowo

Profil metaboliczny róŝnych organów ciała

Profil metaboliczny róŝnych organów ciała Profil metaboliczny róŝnych organów ciała Uwaga: tkanka tłuszczowa (adipose tissue) NIE wykorzystuje glicerolu do biosyntezy triacylogliceroli Endo-, para-, i autokrynna droga przekazu informacji biologicznej.

Bardziej szczegółowo

Katedra Fizyki i Biofizyki

Katedra Fizyki i Biofizyki Dr hab. Dorota Bonarska-Kujawa Katedra Fizyki i Biofizyki Wrocław, 10.03.2017 r Recenzja pracy doktorskiej mgr Katarzyny Mokrej na temat Ocena wpływu bisfenolu A i jego wybranych analogów na jednojądrzaste

Bardziej szczegółowo

Punktacja czasopism naukowych How scientific journals are pointed

Punktacja czasopism naukowych How scientific journals are pointed Punktacja czasopism naukowych How scientific journals are pointed Donata Kurpas Uniwersytet Medyczny, Wrocław Państwowa Medyczna Wyższa Szkoła Zawodowa, Opole Polska Opole, 04 kwietnia 2014 Na podstawie

Bardziej szczegółowo

Mgr Dorota Przybylska

Mgr Dorota Przybylska Mgr Dorota Przybylska Dziedzina: nauki biologiczne Dyscyplina: biochemia Wszczęcie: 11.12.2015 Temat: Rola oksydazy NADPH 4 oraz szlaku odpowiedzi na uszkodzenia DNA w starzeniu ludzkich komórek mięśni

Bardziej szczegółowo

Prof. dr hab. E. K. Jagusztyn-Krynicka UNIWERSYTET WARSZAWSKI WYDZIAŁ BIOLOGII INSTYTUT MIKROBIOLOGII ZAKŁAD GENETYKI BAKTERII

Prof. dr hab. E. K. Jagusztyn-Krynicka UNIWERSYTET WARSZAWSKI WYDZIAŁ BIOLOGII INSTYTUT MIKROBIOLOGII ZAKŁAD GENETYKI BAKTERII 1 Prof. dr hab. E. K. Jagusztyn-Krynicka UNIWERSYTET WARSZAWSKI WYDZIAŁ BIOLOGII INSTYTUT MIKROBIOLOGII ZAKŁAD GENETYKI BAKTERII ul. MIECZNIKOWA 1, 02-096 WARSZAWA TEL: (+48 22) 55-41-216, FAX: (+48 22)

Bardziej szczegółowo

Konspekt do zajęć z przedmiotu Genetyka dla kierunku Położnictwo dr Anna Skorczyk-Werner Katedra i Zakład Genetyki Medycznej

Konspekt do zajęć z przedmiotu Genetyka dla kierunku Położnictwo dr Anna Skorczyk-Werner Katedra i Zakład Genetyki Medycznej Seminarium 1 część 1 Konspekt do zajęć z przedmiotu Genetyka dla kierunku Położnictwo dr Anna Skorczyk-Werner Katedra i Zakład Genetyki Medycznej Genom człowieka Genomem nazywamy całkowitą ilość DNA jaka

Bardziej szczegółowo