Wiadomości Opinie Giełda Waluty Technologie Firma Finanse Prawo KRS Pieniądze Ekst

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Wiadomości Opinie Giełda Waluty Technologie Firma Finanse Prawo KRS Pieniądze Ekst"

Transkrypt

1 Strona 1 z 5 Prenumerata cyfrowa Gazety Wyborczej Nieograniczony dostęp do wszystkich artykułów już od Wyborcza.pl Firma Like 22k Spółka lub walor Przejdź Katalog spółek» Szukaj WYBORCZA.BIZ W KOMÓR Wiadomości Opinie Giełda Waluty Technologie Firma Finanse Prawo KRS Pieniądze Ekst Zobacz: ZUS czy OFE Minipłaca Ile to kosztuje Kontomierz Auto dla firmy Mikrofirmy Informatory i poradniki Wyborcza.biz poleca Emeryci dostaną po 43 tys. zł. ZUS odda to, co zabrał Jak ochronić kartę przed złodziejami? Kleić, szarpać... W 2015 roku zacznie brakować w Polsce prądu Ile to kosztuje i dlaczego tak drogo? iphone 5S Nie ma auta bez wad. Niektóre są zamierzone Wyborcza.biz > Firma > Wiadomości Transport morski, czyli tanio w świat Mateusz Żurawik , aktualizacja: :47 A A A

2 Strona 2 z 5 Dla małych i średnich firm duże znaczenie ma transport kontenerowy. Na zdjęciu: terminale kontenerowe w Gdyni (Fot. Renata Dąbrowska / Agencja Gazeta) Transport morski to rozwiązanie dla firm, które przewożą duży ładunek na znaczne odległości, a czas dostawy nie jest dla nich priorytetem. Ładunek statków zawijających do polskich portów jest bardzo zróżnicowany. W porcie w Gdańsku usłyszeliśmy, że przechodzą przez niego m.in. maszyny czy węgiel. Przypływają też wyroby z azjatyckich fabryk, np. ubrania. - Właściwie w każdym sklepie w Polsce można znaleźć coś, co przeszło przez któryś z polskich portów - ocenia Szymon Mikołajczak, menedżer Cargospedu, spółki powiązanej z PKP Cargo, która zajmuje się m.in. przewożeniem towarów do i z polskich portów morskich. Do Polski przypływa więc m.in. węgiel z Chile albo produkty z chińskich fabryk. - Sporo towarów przypływa z Dalekiego Wschodu. Polska również wysyła tam swoje towary, ale z oczywistych względów w tej wymianie handlowej nie ma równowagi - zauważa prof. Włodzimierz Rydzkowski, kierownik Katedry Polityki Transportowej na Uniwersytecie Gdańskim. Jak dodaje prof. Rydzkowski, transport morski w Polsce zyskuje na znaczeniu. - Rosną obroty polskich portów, to przede wszystkim zasługa transportu kontenerów - ocenia prof. Rydzkowski. - Zwłaszcza port w Gdańsku staje się coraz ważniejszy, bo jest to tzw. port głębokowodny umożliwiający obsługę większych statków, a na dodatek nie zamarza zimą tak jak np. port w Sankt- Petersburgu. Kto może morzem Na polskim rynku działa sporo firm transportujących towary drogą morską. To m.in. Maersk, Cosco czy Hanjin. Według oceny firmy Fracht FWO Polska transport morski jest najbardziej opłacalny w przypadku firm, którym zależy na jak najtańszym dostarczeniu ładunku na duże odległości. O wyliczenie przykładowych kosztów przewozu towarów morzem poprosiliśmy firmę spedycyjną DB Schenker Logistics, jedną z największych, która zajmuje się tego rodzaju transportem na polskim rynku. - Całościowy koszt transportu drogą morską zależy od wielu czynników - zastrzega Piotr Kozłowski, dyrektor biznesu oceanicznego w DB Schenker Logistics. - Bardziej stabilna sytuacja, jeśli chodzi o kwestie cenowe, jest w eksporcie. W zależności od armatora i okresu realizacji stawka za transport morski liczącego dwadzieścia stóp długości kontenera w eksporcie z Gdyni do głównych portów chińskich, np. Szanghaju czy Ningbo, waha się od pięciuset do ok. tysiąca dolarów za kontener. Te kwoty są na ogół niezmienne lub na podobnym poziomie przez kilka miesięcy, z okresowymi podwyżkami rzędu dwustu-trzystu dolarów za kontener - dodaje. Tyle eksport. Znacznie większe wahania stawek dotyczą importu. Według wyliczeń DB Schenker Logistics, w ciągu 12 miesięcy stawka za 20-stopowy kontener może wahać się od 600 do 1,7 tys. dolarów. Wahania warunkuje m.in. kalendarz świąt (europejskich i chińskich) oraz dostępność sprzętu i przestrzeni na statkach armatorów. Czasem wpływ mają również tzw. koszty lokalne, a więc np. odległość między fabryką w Chinach a portem załadunkowym. Do tego należy uwzględnić międzynarodowe reguły handlu (tzw. Incoterms) określające podział kosztów dostawy między importera a eksportera. Jeżeli zgadzamy się na te reguły, wtedy zaglądamy do katalogu z cenami i stosujemy się do nich. Ale zawsze można ustalać stawki indywidualnie. I przedsiębiorcy tak robią. Czasem więc to importer odpowiada za zapewnienie całej obsługi logistycznej i to on ponosi niemal wszystkie związane z tym koszty.

3 Strona 3 z 5 Mimo sporej zmienności i skomplikowanego sposobu naliczania stawek spedytorzy chwalą transport drogą morską. - Z pewnością transport morski finansowo jest jednym z najkorzystniejszych - przekonuje dyrektor Kozłowski. - W porównaniu z transportem lotniczym jest nawet do kilkudziesięciu razy tańszy w zależności od relacji i warunków przewozu towaru. Ile trwa przewóz towarów morzem? Z najważniejszych azjatyckich portów trzeba liczyć się z czasem transportu przekraczającym miesiąc. I tak - wg wyliczeń DB Schenker Logistics - z Hongkongu do Gdyni statek płynie dni, a z Guangzhou do Gdyni dni. - Podane czasy dotyczą tylko transportu od portu do portu. W całościowym planowaniu łańcucha dostawy należy dodać ok. 3-5 dni na transport i formalności portowe w kraju załadunku oraz ok. 2-5 dni na transport, czynności rozładunkowe oraz odprawę celną w Polsce - przypomina dyrektor Kozłowski. Warto podkreślić, że istotną korzyścią dla klientów jest możliwość powierzenia całej obsługi logistycznej jednemu operatorowi. Wtedy o nic się na martwimy. Operator odpowiada za cały proces związany z dostarczeniem towaru. Takie rozwiązanie obniża koszty i zwiększa bezpieczeństwo przesyłek. Dobre perspektywy Transport morski to rozwiązanie przede wszystkim dla firm przewożących towary na większą odległość. - Przewozy z Polski i do Polski odbywają się na wszystkich kierunkach obsługiwanych przez armatorów - zauważa dyrektor Kozłowski. - Wciąż obserwujemy wysoki i stabilny poziom eksportu na Daleki Wschód, przede wszystkim do Chin i Indonezji oraz na Bliski Wschód. Do popularnych kierunków należą również Stany Zjednoczone i Kanada. - Kierunkiem, który ostatnio zyskał na znaczeniu, jest Półwysep Indyjski - dodaje Kozłowski. - Obserwujemy również sporo zapytań do krajów Ameryki Południowej i Australii. Prognozy dla transportu morskiego na 2014 rok są pozytywne. Wydaje się, że w 2014 r. będziemy mieli do czynienia z wyższymi stawkami w przewozach ładunków masowych i zapewne będzie to szło w parze z ogólną poprawą sytuacji gospodarczej na świecie - dodaje. Transport morski będzie odgrywał coraz większą rolę między innymi ze względu na rosnące znaczenie tzw. transportu intermodalnego (inaczej kombinowanego, a więc wykorzystującego więcej niż jeden środek lokomocji). W praktyce oznacza to na ogół przewóz kontenerów towarowych koleją do punktów przeładunkowych, w których dalej załadowywane są np. na statki. Transport intermodalny wciąż stanowi w Polsce margines, ale docelowo ma się to zmienić. PKP Cargo, największy kolejowy przewoźnik towarowy, planuje spore inwestycje w tę gałąź transportu. - W naturalny sposób przełoży się to na zwiększenie roli transportu morskiego - uważa Szymon Mikołajczak z Cargospedu. Według danych DB Schenker Logistics coraz popularniejszy staje się tzw. transport drobnicowy polegający na przewożeniu mniejszych partii towaru, ale z większą częstotliwością. - Dziś firmy chcą mieć w danym czasie tylko tyle towaru, ile rzeczywiście oczekuje rynek - przyznaje dyrektor Kozłowski. - Importerzy dążą do zmniejszenia kapitału zamrożonego w zapasach oraz redukują koszty związane z utrzymywaniem własnego systemu zaopatrzenia. Rozwiązaniem, które umożliwia osiągnięcie tych celów, są oceaniczne drobnicowe przewozy kontenerowe. Ich zastosowanie gwarantuje realizację transakcji mniejszymi partiami bez konieczności wynajmowania

4 Strona 4 z 5 całego kontenera i jego przeładunku po drodze. Zobacz także Koleje Śląskie znów ukarane. Tym razem zapłacą 200 tys. zł Nie zawsze musi być metro. W Strasburgu wybrali tramwaje Czy przedsiębiorcom opłaca się dostarczać przesyłki samolotem? Polska ma najgorszy transport w całej Unii Europejskiej Zobacz więcej na temat: transport Mateusz Żurawik Jak się zarabia na "Gwiezdnych Wojnach" Porady finansowe, informatory emerytalne Gazety Wyborczej Skomentuj: Zaloguj się WIADOMOŚCI GOSPODARCZE» AXA płaci za polisy inwestycyjne i ujawnia, ile wydała na czynności agencyjne Emeryci z Detroit tną swoje emerytury Młody sam wybiera studia. I wybiera źle PGNiG z Lotosem chcą połączyć siły w Norwegii Nowa cyfrowa i urzędowa rzeczywistość. Teraz w Polsce

5 Strona 5 z 5 Zapisz się na newsletter» Zobacz depesze agencyjne» Więcej wiadomości gospodarczych» POBIERZ APLIKACJĘ WYBORCZA.BIZ NA: IPHONE'A WINDOWS PHONE'A WYBORCZA.BIZ POLECA ŻYWNOŚĆ ZASIŁKI TELEWIZJA FINANSE Rosyjskie embargo na wieprzowinę ma też zalety Jak to nie mamy serc i niszczymy matki na zasiłkach Biedni spędzają więcej czasu przed TV? W USA na pewno Kontomierz - na bieżąco kontroluj domowe wydatki OFERTY PRACY NIERUCHOMOŚCI Product Manager Senior Shopper Marketing Specialist Pakowacz Lokal użytkowy na sprzedaż Warszawa... Lokal użytkowy na sprzedaż Warszawa... Dom na sprzedaż Chełm zł Dodaj ogłoszenie >> WIADOMOŚCI GIEŁDA I WALUTY FIRMA FINANSE Wiadomości gospodarcze Wiadomości giełdowe Wiadomości Kalkulatory kredytów Depesze agencyjne Notowania GPW Prawo i podatki Pity 2013 Komentarze Kursy walut NBP Forum-firma Banki Forum Surowce MBA Chwilówki Wyniki Lotto Słownik giełdowy Studia podyplomowe Nieruchomości Kwalifikacje zawodowe Analiza techniczna Sposób na biznes MdM - oferty Na skróty: Gazeta.pl Wiadomości Sport.pl Biznes Gazeta Wyborcza Praca Program TV Polecamy: Biznes Giełda Waluty Pity 2013 Finanse osobiste Przetargi Encyklopedia gospodarki Copyright Agora SA O nas Reklama w Gazecie Wyborczej Prywatność Wszystkie artykuły Licencje/Kontent

LATIS LOGISTICS - WITAMY!

LATIS LOGISTICS - WITAMY! LATIS LOGISTICS - WITAMY! Jesteśmy firmą oferującą kompleksowe rozwiązania logistyczne w transporcie ładunków. Realizujemy przewóz towarów od drzwi do drzwi w oparciu o transport morski, lotniczy, drogowy

Bardziej szczegółowo

Spedycja morska Firma

Spedycja morska Firma Prezentacja dla p. Marty Tomczyszyn Poznań, dnia 28.09.2015 Firma Szacuje się, że na świecie nawet 90% przewozów towarowych odbywa się z udziałem transportu morskiego. W ogólnej masie ładunków przewożonych

Bardziej szczegółowo

ELMIR Sp. J., Hutnicza Street 6/809, Poland 81 212 Gdynia; e-mail: elmir@elmir.eu www.elmir.eu. Elmir Lista usług

ELMIR Sp. J., Hutnicza Street 6/809, Poland 81 212 Gdynia; e-mail: elmir@elmir.eu www.elmir.eu. Elmir Lista usług Lista usług Elmir Lista usług TRANSPORT LĄDOWY Zdolnośd przewozu to nasz biznes, transport drogowy to nasza siła. Nasze możliwości transportowo logistyczne pokrywają całą Europę z Polski po Hiszpanię,

Bardziej szczegółowo

Twój niezawodny operator logistyczny

Twój niezawodny operator logistyczny Twój niezawodny operator logistyczny K im jesteśmy? Firma Omida Logistics oferuje sprawdzone rozwiązania z zakresu logistyki oraz spedycji krajowej i międzynarodowej. Nasza centrala mieści się w Sopocie.

Bardziej szczegółowo

2.5. Potrzeby spedycyjne, dokumenty spedycyjne, mierniki działalności spedycyjnej

2.5. Potrzeby spedycyjne, dokumenty spedycyjne, mierniki działalności spedycyjnej Wstęp Rozdział 1. Geneza spedycji 1.1. Zarys historyczny działalności spedycyjnej 1.2. Rozwój spedycji i usług spedycyjnych w XIX i XX w. 1.3. Usługi spedycyjne w łańcuchu dostaw 1.4. Spedytor jako sprzedawca

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowy zasięg, polski kapitał

Międzynarodowy zasięg, polski kapitał Międzynarodowy zasięg, polski kapitał Uni-logistics Sp. z o.o.: Firma działająca na rynku międzynarodowym od 2007 roku Nasze oddziały znajdują się w: Gdyni, Warszawie, Wrocławiu, Tychach, Rotterdamie Własna

Bardziej szczegółowo

Urząd Transportu Kolejowego. Perspektywy rozwoju transportu intermodalnego

Urząd Transportu Kolejowego. Perspektywy rozwoju transportu intermodalnego Urząd Transportu Kolejowego Perspektywy rozwoju transportu intermodalnego dr Jakub Majewski Wiceprezes ds. Regulacji Rynku Kolejowego Warszawa, 27 listopada 2013 r. Agenda Wielkość i dynamika przewozów

Bardziej szczegółowo

FRACHT DROGOWY FRACHT DROGOWY. www.goeast.eu TRANSPORT CAŁOPOJAZDOWY KONSOLIDACJE DROBNICOWE FRACHT DROGOWY - OSOBA KONTAKTOWA

FRACHT DROGOWY FRACHT DROGOWY. www.goeast.eu TRANSPORT CAŁOPOJAZDOWY KONSOLIDACJE DROBNICOWE FRACHT DROGOWY - OSOBA KONTAKTOWA FRACHT DROGOWY TRANSPORT CAŁOPOJAZDOWY FRACHT DROGOWY KONSOLIDACJE DROBNICOWE Transport FTL: FTL Standard FTL Reloaded, pakiet wraz z usługami dodanymi FTL Express Obsługa celna: Odprawa eksportowa we

Bardziej szczegółowo

Użytkownik ma możliwość rejestrowania następujących rodzajów przewozów w systemie ANTEEO SPEDYCJA:

Użytkownik ma możliwość rejestrowania następujących rodzajów przewozów w systemie ANTEEO SPEDYCJA: System ANTEEO SPEDYCJA wspomaga organizację różnego rodzaju przewozów zarówno w spedycji drogowej, lotniczej oraz w morskiej. Umożliwia dokładne odwzorowanie procesów logistycznych zachodzących w danej

Bardziej szczegółowo

Biuro Projektowo - Wdrożeniowe Likaon Sp. z o.o. ul. Solec 81B/A51 00-382 Warszawa

Biuro Projektowo - Wdrożeniowe Likaon Sp. z o.o. ul. Solec 81B/A51 00-382 Warszawa IMPORT Z KRAJÓW AZJI Zapewniamy naszym Klientom kompleksową obsługę importu z krajów Azji (Chin, Tajwanu, Korei Południowej). Oferujemy dwa modele współpracy: IMPORT POD DRZWI Sprowadzamy na zamówienie

Bardziej szczegółowo

Zakres usług oferowanych przez firmę Uni-logistics:

Zakres usług oferowanych przez firmę Uni-logistics: Zakres usług oferowanych przez firmę Uni-logistics: - transport drogowy kontenerowy - transport drogowy plandekowy (FTL / LTL) - transport intermodalny - logistyka (w tym: kontraktowa i magazynowa) - spedycja

Bardziej szczegółowo

Zakres usług oferowanych przez firmę Uni-logistics:

Zakres usług oferowanych przez firmę Uni-logistics: Zakres usług oferowanych przez firmę Uni-logistics: > transport drogowy kontenerowy > transport drogowy plandekowy (FTL / LTL) > transport intermodalny > logistyka (w tym: kontraktowa i magazynowa) > spedycja

Bardziej szczegółowo

Podsystemy logistyki - podział funkcjonalny. Opracowywanie zamówień Zarządzanie zapasami (gospodarka magazynowa) Magazyn Opakowanie.

Podsystemy logistyki - podział funkcjonalny. Opracowywanie zamówień Zarządzanie zapasami (gospodarka magazynowa) Magazyn Opakowanie. Podsystemy logistyki - podział funkcjonalny Opracowywanie zamówień Zarządzanie zapasami (gospodarka magazynowa) Magazyn Opakowanie Transport 1 Transport Transport pokonywanie przestrzeni lub zmiana miejsca

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowa grupa firm transportowo logistycznych

Międzynarodowa grupa firm transportowo logistycznych Międzynarodowa grupa firm transportowo logistycznych Biura grupy AsstrA Niemcy Magdeburg Włochy Bergamo Litwa Wilno Szwajcaria Firma została załoŝona w 1993 r. w Zurychu. Chiny Shenzhen Polska Warszawa

Bardziej szczegółowo

Spedycja wykład 11 dla 5 sem. TiL (stacjonarne)

Spedycja wykład 11 dla 5 sem. TiL (stacjonarne) dr Adam Salomon wykład 11 dla 5 sem. TiL (stacjonarne) Podstawowy podręcznik do ćwiczeń i wykładów. A. Salomon, - teoria, przykłady, ćwiczenia, Wyd. AM, Gdynia 2011. Logistyki (WN AM w Gdyni) 2 program

Bardziej szczegółowo

Jaki jest stan polskiej logistyki? Grzegorz Szyszka Gdynia, 11 grudzień, 2014 r.

Jaki jest stan polskiej logistyki? Grzegorz Szyszka Gdynia, 11 grudzień, 2014 r. Jaki jest stan polskiej logistyki? Grzegorz Szyszka Gdynia, 11 grudzień, 2014 r. Plan referatu Rozwój gospodarki. Główne problemy logistyki. Wielkość krajowego rynku usług logistycznych. Rozwój infrastruktury

Bardziej szczegółowo

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Grudzień 2013 Update informacji ze świata. Update rynku OFR i AFR Najnowsze informacje ze świata >> UPDATE NEWS DGF

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Grudzień 2013 Update informacji ze świata. Update rynku OFR i AFR Najnowsze informacje ze świata >> UPDATE NEWS DGF WORLD LETTER >> W NUMERZE DROBNICA KOLEJOWA Z CHIN DO POLSKI >> REFORMA CHIŃSKIEJ GOSPODARKI >> SKŁAD CELNY DHL GLOBAL FORWARDING W NINGBO >> NOWE PRZEPISY W ABU DHABI >> Update rynku OFR i AFR Najnowsze

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowy zasięg, polski kapitał

Międzynarodowy zasięg, polski kapitał Międzynarodowy zasięg, polski kapitał Uni-logistics Sp. z o.o.: Firma działająca na rynku międzynarodowym od 2007 roku Nasze oddziały znajdują się w: Gdyni, Warszawie, Wrocławiu, Tychach, Rotterdamie Własna

Bardziej szczegółowo

Raport na temat działalności eksportowej europejskich przedsiębiorstw z sektora MSP

Raport na temat działalności eksportowej europejskich przedsiębiorstw z sektora MSP Raport na temat działalności Raport na temat działalności eksportowej europejskich przedsiębiorstw z sektora MSP Kierunki eksportu i importu oraz zachowania MSP w Europie Lipiec 2015 European SME Export

Bardziej szczegółowo

Transport i spedycja na najwyższym poziomie

Transport i spedycja na najwyższym poziomie Transport i spedycja na najwyższym poziomie Szanowni Państwo, Chciałbym w tym miejscu pozwolić sobie na kilka słów, by w skrócie opowiedzieć Państwu historię jaka tworzyła się od narodzin Firmy, aż po

Bardziej szczegółowo

PORT GDAŃSKI EKSPLOATACJA SPÓŁKA AKCYJNA

PORT GDAŃSKI EKSPLOATACJA SPÓŁKA AKCYJNA TEASER INWESTYCYJNY PORT GDAŃSKI EKSPLOATACJA SPÓŁKA AKCYJNA Przygotowany przez Zarząd Morskiego Portu Gdańsk Spółka Akcyjna GDAŃSK - MARZEC 2014 1 Zarząd Morskiego Portu Gdańsk SA będący właścicielem

Bardziej szczegółowo

PPP w tworzeniu usług logistycznych w obrocie portowo - morskim. dr Marcin Wołek Katedra Rynku Transportowego Uniwersytet Gdański

PPP w tworzeniu usług logistycznych w obrocie portowo - morskim. dr Marcin Wołek Katedra Rynku Transportowego Uniwersytet Gdański PPP w tworzeniu usług logistycznych w obrocie portowo - morskim dr Marcin Wołek Katedra Rynku Transportowego Uniwersytet Gdański Instytut Morski, Gdańsk, 16.05.2007 Główna teza prezentacji PPP choć atrakcyjne

Bardziej szczegółowo

Dokąd zmierzamy? Rynek kolejowy w Polsce z perspektywy przewoźnika. DB Mobility Logistics AG

Dokąd zmierzamy? Rynek kolejowy w Polsce z perspektywy przewoźnika. DB Mobility Logistics AG Dokąd zmierzamy? Rynek kolejowy w Polsce z perspektywy przewoźnika DB Mobility Logistics AG DB Schenker Rail Polska S. A. Christian Schreyer Strategy Prezes Zarządu Transportation and Logistics (GSL) Gdańsk,

Bardziej szczegółowo

Prezentacja DCT Gdańsk

Prezentacja DCT Gdańsk Prezentacja DCT Gdańsk 2 Profil Firmy Kluczowe informacje o działalności firmy Specyfikacja terminalu: Powierzchnia terminalu: 49 ha Długość nabrzeża: 650m Głębokość wody przy nabrzeżu do 16,5m 6 suwnic

Bardziej szczegółowo

Transport Morski w gospodarce globalnej i Unii Europejskiej wykład 05. dr Adam Salomon

Transport Morski w gospodarce globalnej i Unii Europejskiej wykład 05. dr Adam Salomon gospodarce globalnej i Unii Europejskiej wykład 05 dr Adam Salomon : TENDENCJE NA RYNKU ŁADUNKÓW MASOWYCH CIEKŁYCH dr Adam Salomon, Katedra Transportu i Logistyki AM w Gdyni 2 Wolumen ładunków masowych

Bardziej szczegółowo

O firmie. O DB Schenker Logistics

O firmie. O DB Schenker Logistics O firmie Wchodzimy w skład międzynarodowej grupy DB Schenker, która jest częścią koncernu Deutsche Bahn AG. Grupa DB Schenker jest wiodącym dostawcą zintegrowanych usług logistycznych na świecie z roczną

Bardziej szczegółowo

Międzynarodowe Targi Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego KATOWICE 2015. Konferencja: WĘGIEL TANIA ENERGIA I MIEJSCA PRACY.

Międzynarodowe Targi Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego KATOWICE 2015. Konferencja: WĘGIEL TANIA ENERGIA I MIEJSCA PRACY. Międzynarodowe Targi Górnictwa, Przemysłu Energetycznego i Hutniczego KATOWICE 2015 Konferencja: WĘGIEL TANIA ENERGIA I MIEJSCA PRACY Wprowadzenie Janusz Olszowski Górnicza Izba Przemysłowo-Handlowa Produkcja

Bardziej szczegółowo

Grupy formuł Incoterms

Grupy formuł Incoterms L. Wicki: Wykłady z logistyki transport, str. 147 Grupy formuł Incoterms INCOTERMS 2000 zawiera 13 formuł. Można je ująć w cztery grupy: Formuły z grupy E (1 formuła): Jest to umowa o udostępnienie towaru

Bardziej szczegółowo

Rynek usług logistycznych w regionie łódzkim

Rynek usług logistycznych w regionie łódzkim Ryszard Grądzki, Marek Sekieta Wydział Organizacji i Zarządzania Politechnika Łódzka Rynek usług logistycznych w regionie łódzkim Agenda 2/23 1. Usługi logistyczne zlecane na zewnątrz 2. Wybrane firmy

Bardziej szczegółowo

We are the bridge to your success Transport morski

We are the bridge to your success Transport morski ASSTRA We are the bridge to your success Transport morski ASSTRA Associated Traffic AG 1 ASSTRA Associated Traffic AG ASSTRA Transport kontenerowy Porównanie transportu kontenerowego i lotniczego Podstawowymi

Bardziej szczegółowo

Ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele projekt

Ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele projekt Ustawa o ograniczeniu handlu w niedziele projekt Rozdział I Przepisy ogólne Art. 1 1.Ustawa określa: 1) zasady zakazu handlu w placówkach handlowych w niedziele oraz w wigilię Bożego Narodzenia i Wielką

Bardziej szczegółowo

Wyzwania stojące przed Centrami Logistycznymi i Systemami Połączeń z Zapleczem w Ramach Zarządzania Łańcuchami Dostaw. 29 maja 2008, Gdynia

Wyzwania stojące przed Centrami Logistycznymi i Systemami Połączeń z Zapleczem w Ramach Zarządzania Łańcuchami Dostaw. 29 maja 2008, Gdynia Wyzwania stojące przed Centrami Logistycznymi i Systemami Połączeń z Zapleczem w Ramach Zarządzania Łańcuchami Dostaw 29 maja 2008, Gdynia Jakie wyzwania stoją przed CL i SP Rola Centrów Logistycznych

Bardziej szczegółowo

Podstawowe czynniki charakteryzujące gospodarkę światową:

Podstawowe czynniki charakteryzujące gospodarkę światową: LOGISTYKA MIĘDZYNARODOWA Podstawowe czynniki charakteryzujące gospodarkę światową: Dynamiczny wzrost obrotów towarowych w skali światowej (coraz więcej dóbr produkowanych kierowanych jest do handlu zagranicznego),

Bardziej szczegółowo

Skuteczna i efektywna wymiana informacji na przykładzie systemu komunikacji na terenie portów morskich (PCS - Port Community System)

Skuteczna i efektywna wymiana informacji na przykładzie systemu komunikacji na terenie portów morskich (PCS - Port Community System) Skuteczna i efektywna wymiana informacji na przykładzie systemu komunikacji na terenie portów morskich (PCS - Port Community System) dr inż. Marcin Hajdul Wprowadzenie 2 Wprowadzenie Informacja ma wartość

Bardziej szczegółowo

Zapytanie ofertowe nr CUPT/DO/OZ/OK/26/83/1/IM/12. Szanowni Państwo,

Zapytanie ofertowe nr CUPT/DO/OZ/OK/26/83/1/IM/12. Szanowni Państwo, Zapytanie ofertowe nr CUPT/DO/OZ/OK/26/83/1/IM/12 Szanowni Państwo, Centrum Unijnych Projektów Transportowych zaprasza Państwa do złożenia oferty cenowej na zorganizowanie szkoleń dla pracowników Centrum

Bardziej szczegółowo

FRACHT 2014 Gdańsk, 8-9 kwietnia 2014 r. Urząd Transportu Kolejowego, ul. Chałubińskiego 4, 00-928 Warszawa

FRACHT 2014 Gdańsk, 8-9 kwietnia 2014 r. Urząd Transportu Kolejowego, ul. Chałubińskiego 4, 00-928 Warszawa FRACHT 2014 Gdańsk, 8-9 kwietnia 2014 r. JAKIE inicjatywy na rzecz transportu intermodalnego? JAKI koszt dla przewoźnika? ZA ILE? Za jaką stawkę? JAKI czas przejazdu? JAK wyglądamy na tle Europy? Podstawowe?

Bardziej szczegółowo

14.MODEL ZINTEGROWANEGO SYSTEMU PRZEWOZÓW MULTIMODALNYCH ŁADUNKÓW ZJEDNOSTKOWANYCH

14.MODEL ZINTEGROWANEGO SYSTEMU PRZEWOZÓW MULTIMODALNYCH ŁADUNKÓW ZJEDNOSTKOWANYCH SŁOWO WSTĘPNE WSTĘP 1.PROCESY ZMIAN W LOKALIZACJI CENTRÓW GOSPODARCZYCH, KIERUNKÓW WYMIANY TOWAROWEJ I PRZEWOZÓW NA ŚWIECIE 1.1.Przewidywane kierunki zmian centrów gospodarki światowej 1.2.Kierunki i tendencje

Bardziej szczegółowo

Konferencja INTERMODAL 2014 Wartość w transporcie intermodalnym w ujęciu marketingu systemowego. Dr Mirosław Antonowicz ALK. 27.11.

Konferencja INTERMODAL 2014 Wartość w transporcie intermodalnym w ujęciu marketingu systemowego. Dr Mirosław Antonowicz ALK. 27.11. Konferencja INTERMODAL 2014 Wartość w transporcie intermodalnym w ujęciu marketingu systemowego Dr Mirosław Antonowicz ALK 27.11.2013 Warszawa Pojęcie transportu intermodalnego Transport intermodalny stanowi

Bardziej szczegółowo

Potrzeby polskich przedsiębiorstw - Program Sektorowy INNOLOG. dr inż. Stanisław Krzyżaniak

Potrzeby polskich przedsiębiorstw - Program Sektorowy INNOLOG. dr inż. Stanisław Krzyżaniak Potrzeby polskich przedsiębiorstw - Program Sektorowy INNOLOG dr inż. Stanisław Krzyżaniak Logistyka w Polsce 2 Cel główny Cel horyzontalny dla gospodarki wynikający z realizacji programu badawczo-rozwojowego

Bardziej szczegółowo

G R U PA R A B E N CHILE POLAND VIRTUAL MISSION FOR THE FOOD INDUSTRY

G R U PA R A B E N CHILE POLAND VIRTUAL MISSION FOR THE FOOD INDUSTRY G R U PA R A B E N CHILE POLAND VIRTUAL MISSION FOR THE FOOD INDUSTRY November 6th, 2015 R A B E N G R O U P Kamienie milowe J. W. Raben zakłada firmę transportową w Holandii 1931 2015 HRL Eurocargo i

Bardziej szczegółowo

Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog. 28.04.2016r.

Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog. 28.04.2016r. Centrum Partnerstwa Społecznego Dialog 28.04.2016r. 1.Ustawa określa: Rozdział I Przepisy ogólne Art. 1 1) zasady zakazu handlu w placówkach handlowych w niedziele oraz w wigilię Bożego Narodzenia i Wielką

Bardziej szczegółowo

ŁĄCZNOŚĆ I TRANSPORT W POLSCE. Ewa Kaczmarek Kinga Jędrzejewska Katarzyna Balcer

ŁĄCZNOŚĆ I TRANSPORT W POLSCE. Ewa Kaczmarek Kinga Jędrzejewska Katarzyna Balcer ŁĄCZNOŚĆ I TRANSPORT W POLSCE Ewa Kaczmarek Kinga Jędrzejewska Katarzyna Balcer ŁĄCZNOŚĆ I TRANSPORT W POLSCE Co to jest łączność? Rodzaje łączności. Co to jest transport? Rodzaje transportu. Wady i zalety

Bardziej szczegółowo

Każde pytanie zawiera postawienie problemu/pytanie i cztery warianty odpowiedzi, z których tylko jedna jest prawidłowa.

Każde pytanie zawiera postawienie problemu/pytanie i cztery warianty odpowiedzi, z których tylko jedna jest prawidłowa. Każde pytanie zawiera postawienie problemu/pytanie i cztery warianty odpowiedzi, z których tylko jedna jest prawidłowa. 1. Podstawowym używanym w Polsce pierwotnym nośnikiem energii jest: a) ropa naftowa

Bardziej szczegółowo

PROFIL FIRMY. Informacje ogólne

PROFIL FIRMY. Informacje ogólne PROFIL FIRMY Informacje ogólne KIM JESTEŚMY? ROHLIG SUUS Logistics SA to jeden z najszybciej rozwijających się operatorów logistycznych w Polsce. Od ponad 20 lat zajmujemy się zarządzaniem logistyką i

Bardziej szczegółowo

Maciej Matczak. Polskie porty morskie w 2015 roku Podsumowanie i perspektywy na przyszłość

Maciej Matczak. Polskie porty morskie w 2015 roku Podsumowanie i perspektywy na przyszłość Maciej Matczak Polskie porty morskie w 2015 roku Podsumowanie i perspektywy na przyszłość Marzec 2016 Polskie porty morskie w 2015 roku. Podsumowanie i perspektywy na przyszłość Port Monitor to cykliczne

Bardziej szczegółowo

Zastosowanie 0-procentowej stawki podatku dla usług spedycji

Zastosowanie 0-procentowej stawki podatku dla usług spedycji Zastosowanie 0-procentowej stawki podatku dla usług spedycji Pismo z dnia 21 października 2010 r. Izba Skarbowa w Bydgoszczy ITPP2/443-752/10/AK Zastosowanie 0% stawki podatku dla usług spedycji wykonywanych

Bardziej szczegółowo

Efektywna logistyka narzędziem zwiększenia konkurencyjności. Górnictwo/Energetyka Katowice,, 20.11.2009

Efektywna logistyka narzędziem zwiększenia konkurencyjności. Górnictwo/Energetyka Katowice,, 20.11.2009 Efektywna logistyka narzędziem zwiększenia konkurencyjności ci polskiego górnictwa g Górnictwo/Energetyka Katowice,, 20.11.2009 1 Import węgla, a zaostrzenie konkurencji na rynku 2 Polski węgiel logistyka

Bardziej szczegółowo

dr Adam Salomon Spedycja wykład 02 dla 5 sem. TiL (niestacjonarne)

dr Adam Salomon Spedycja wykład 02 dla 5 sem. TiL (niestacjonarne) dr Adam Salomon Spedycja wykład 02 dla 5 sem. TiL (niestacjonarne) Spedycja Podstawowy podręcznik do ćwiczeń i wykładów. A. Salomon, Spedycja - teoria, przykłady, ćwiczenia, Wyd. AM, Gdynia 2011. dr Adam

Bardziej szczegółowo

Zaawansowana logistyka

Zaawansowana logistyka Zaawansowana logistyka FIRMA 100% polskiego kapitału, operator logistyczny o zasięgu ogólnoświatowym, biura w Polsce, Niemczech, Chinach i na Tajwanie. Nowoczesne centra logistyczne w Gdańsku, Poznaniu

Bardziej szczegółowo

GRUPA KAPITAŁOWA OT LOGISTICS

GRUPA KAPITAŁOWA OT LOGISTICS GRUPA KAPITAŁOWA GRUPA KAPITAŁOWA OT LOGISTICS OT Logistics S.A. to nowoczesna firma logistyczna operująca na rynku europejskich przewozów towarowych, wokół której powstała Grupa Kapitałowa składająca

Bardziej szczegółowo

Logistyka I stopień Ogólnoakademicki Stacjonarne Wszystkie Katedra Ekonomii i Zarządzania dr inż. Paweł R. Kozubek

Logistyka I stopień Ogólnoakademicki Stacjonarne Wszystkie Katedra Ekonomii i Zarządzania dr inż. Paweł R. Kozubek KARTA MODUŁU / KARTA PRZEDMIOTU Kod modułu Nazwa modułu Nazwa modułu w języku angielskim Obowiązuje od roku akademickiego 2012/2013 Z-LOG-1077 Transport w systemach logistycznych Transport in logistic

Bardziej szczegółowo

ul. Graniczna 40C, Żółwin 05-807 Podkowa Leśna tel.: +48 22 755 12 00 fax: +48 22 755 12 01 e-mail: info@maxlogistics.pl

ul. Graniczna 40C, Żółwin 05-807 Podkowa Leśna tel.: +48 22 755 12 00 fax: +48 22 755 12 01 e-mail: info@maxlogistics.pl e-mail: info@maxlogistics.pl Spis treści: 1. O FIRMIE 3 2. SPEDYCJA LĄDOWA 4 3. SPEDYCJA MORSKA 6 4. SPEDYCJA LOTNICZA 7 5. NADGABARYTY 8 6. USŁUGI MAGAZYNOWE 9 7. LOKALIZACJA 10 8. INFORMACJE KOŃCOWE

Bardziej szczegółowo

Zaawansowana logistyka

Zaawansowana logistyka Zaawansowana logistyka FIRMA 100% polskiego kapitału, operator logistyczny o zasięgu ogólnoświatowym, biura w Polsce, Niemczech, Chinach i na Tajwanie. Nowoczesne centra logistyczne w Gdańsku, Poznaniu

Bardziej szczegółowo

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Sierpień 2013 Update informacji ze świata. Update rynku OFR i AFR Najnowsze informacje ze świata >> UPDATE NEWS DGF

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Sierpień 2013 Update informacji ze świata. Update rynku OFR i AFR Najnowsze informacje ze świata >> UPDATE NEWS DGF WORLD LETTER >> W NUMERZE SKORZYSTAJ Z NOWEJ PROMOCJI WIN USA >> NOWE PRZEPISY BEZPIECZEŃSTWA NA LOTNISKU W HONG KONGU >> NAJWIĘKSZY KONTENEROWIEC ŚWIATA ZAWINIE DO GDAŃSKA KONGESTIA W PORTACH NOWY JORK

Bardziej szczegółowo

WYSYŁKA Z WYZWANIEM, czyli... obrabiarka-gigant w drodze do Japonii

WYSYŁKA Z WYZWANIEM, czyli... obrabiarka-gigant w drodze do Japonii - Wysyłka obrabiarki do klienta jest sporym wyzwaniem. Do każdej trzeba podejść indywidualnie, a zwykle wiele czynników składa się na wybór sposobu pakowania i transportu twierdzi Henryk Baron z Fabryki

Bardziej szczegółowo

Akt Notarialny. Protokół Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy

Akt Notarialny. Protokół Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy Repertorium A Nr 17979/2013 Akt Notarialny W dniu dwudziestego dziewiątego października dwa tysiące trzynastego roku (29-10-2013r.) w Kancelarii Notarialnej w Krakowie, przy ulicy Mosiężniczej nr 3, na

Bardziej szczegółowo

Prezentacja DCT Gdańsk

Prezentacja DCT Gdańsk Prezentacja DCT Gdańsk 2 Profil Firmy Kluczowe informacje o działalności firmy Specyfikacja terminalu: Powierzchnia terminalu: 49 ha Długość nabrzeża: 650m Głębokość wody przy nabrzeżu od 13,5m do 16,5m

Bardziej szczegółowo

25 lat doświadczenia Miliony kilometrów Tysiące przesyłek Setki klientów Nigdy nie zawiedliśmy.

25 lat doświadczenia Miliony kilometrów Tysiące przesyłek Setki klientów Nigdy nie zawiedliśmy. 25 lat doświadczenia Miliony kilometrów Tysiące przesyłek Setki klientów Nigdy nie zawiedliśmy. Krótko o nas. L ata doś wiadc zeń. MROZEK TRANSPORT / Krótko o nas Już od 25 lat wspieramy polskich przedsiębiorców

Bardziej szczegółowo

Transport i spedycja krajowa/międzynarodowa przewozy drogowe i morskie

Transport i spedycja krajowa/międzynarodowa przewozy drogowe i morskie Transport i spedycja krajowa/międzynarodowa przewozy drogowe i morskie Cele szkolenia Celem szkolenia jest usystematyzowanie wiedzy oraz zapoznanie uczestników z niuansami prawnymi dotyczącymi transportu

Bardziej szczegółowo

Transport Morski w gospodarce globalnej i Unii Europejskiej wykład 03. dr Adam Salomon

Transport Morski w gospodarce globalnej i Unii Europejskiej wykład 03. dr Adam Salomon gospodarce globalnej i Unii Europejskiej wykład 03 dr Adam Salomon : TENDENCJE NA RYNKU RO-RO dr Adam Salomon, Katedra Transportu i Logistyki AM w Gdyni 2 Segmenty rynku ro-ro Rynek ro-ro (roll on/roll

Bardziej szczegółowo

BCT Bałtycki Terminal Kontenerowy na rynku przewozów kontenerowych w Polsce i w Europie

BCT Bałtycki Terminal Kontenerowy na rynku przewozów kontenerowych w Polsce i w Europie BCT Bałtycki Terminal Kontenerowy na rynku przewozów kontenerowych w Polsce i w Europie Krzysztof Szymborski, CEO Katowice, maj 2012 Agenda BCT Grupa ICTSI Transport intermodalny w BCT BCT a pogłębienie

Bardziej szczegółowo

Profilaktyka merytoryczna

Profilaktyka merytoryczna Profilaktyka merytoryczna Przykłady najczęściej pojawiających się problemów z zakresu ustalania wartości celnej oraz ustalania i dokumentowania pochodzenia towarów Departament Polityki Celnej Przykłady

Bardziej szczegółowo

TRANSPORT INTERMODALNY W POLSCE TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ

TRANSPORT INTERMODALNY W POLSCE TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ TRANSPORT INTERMODALNY W POLSCE TERAŹNIEJSZOŚĆ I PRZYSZŁOŚĆ Dawid Bławat *, Krzysztof Kalkowski ** 1. Wprowadzenie Aspekty bezpieczeństwa, ochrony środowiska oraz rosnące zatłoczenie dróg kołowych w Polsce

Bardziej szczegółowo

Rozwiązania SCM i Portal dla handlu i przemysłu

Rozwiązania SCM i Portal dla handlu i przemysłu POŁĄCZ WSZYSTKICH UCZESTNIKÓW PROCESU Jedna platforma IT wszystko pod kontrolą Rozwiązania SCM i Portal dla handlu i przemysłu Jedna platforma IT wszystko pod kontrolą Rozwiązania SCM i Portal Świat kręci

Bardziej szczegółowo

Z-LOGN1-1077. Logistyka I stopień Ogólnoakademicki Niestacjonarne Wszystkie Katedra Ekonomii i Zarządzania dr inż. Paweł R.

Z-LOGN1-1077. Logistyka I stopień Ogólnoakademicki Niestacjonarne Wszystkie Katedra Ekonomii i Zarządzania dr inż. Paweł R. KARTA MODUŁU / KARTA PRZEDMIOTU Z-LOGN1-1077 Kod modułu Nazwa modułu Transport w systemach logistycznych Nazwa modułu w języku angielskim Transport in logistic systems Obowiązuje od roku akademickiego

Bardziej szczegółowo

KALKULACJA KOSZTÓW PRZEMIESZCZANIA ŁADUNKÓW, SPOSOBY PŁATNOŚCI I FORMY ROZLICZEO W MIĘDZYNARODOWYCH TRANSAKCJACH HANDLOWYCH

KALKULACJA KOSZTÓW PRZEMIESZCZANIA ŁADUNKÓW, SPOSOBY PŁATNOŚCI I FORMY ROZLICZEO W MIĘDZYNARODOWYCH TRANSAKCJACH HANDLOWYCH KALKULACJA KOSZTÓW PRZEMIESZCZANIA ŁADUNKÓW, SPOSOBY PŁATNOŚCI I FORMY ROZLICZEO W MIĘDZYNARODOWYCH TRANSAKCJACH HANDLOWYCH mgr inż. Katarzyna Grochowska 1 Koszty działalności usługowej Wysokośd i struktura

Bardziej szczegółowo

PORÓWNYWARKA CEN ENERGII ELEKTRYCZNEJ ZOBACZ ILE MOŻESZ ZAOSZCZĘDZIĆ

PORÓWNYWARKA CEN ENERGII ELEKTRYCZNEJ ZOBACZ ILE MOŻESZ ZAOSZCZĘDZIĆ PORÓWNYWARKA CEN ENERGII ELEKTRYCZNEJ ZOBACZ ILE MOŻESZ ZAOSZCZĘDZIĆ PORÓWNYWARKA JAK OBNIŻYĆ RACHUNKI za energię elektryczną? Wybór sprzedawcy prądu jest Twoim prawem! Od 2007 roku możesz swobodnie wybierać

Bardziej szczegółowo

28.04 powołanie przez Radę Nadzorczą ZMPG-a S.A. Zarządu Spółki VI kadencji.

28.04 powołanie przez Radę Nadzorczą ZMPG-a S.A. Zarządu Spółki VI kadencji. Wydarzenia 2014 27.01 podpisanie umowy nabycia od Stoczni Marynarki Wojennej S.A. części Nabrzeża Gościnnego, niezbędnej dla realizacji inwestycji pn.,,pogłębienie toru podejściowego i akwenów wewnętrznych

Bardziej szczegółowo

Analiza handlu zagranicznego i rynku wymiany walut w Polsce

Analiza handlu zagranicznego i rynku wymiany walut w Polsce Analiza handlu zagranicznego i rynku wymiany walut w Polsce NA PRZYKŁADZIE WYMIANY WALUT ONLINE SAMIR TOPKA- WALUTUJ.PL 09.04.2015 Pozytywna afirmacja Umiem wymyślić produkt, który będzie się sprzedawał

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN REALIZACJI ZLECEŃ SPEDYCYJNYCH W C.HARTWIG GDYNIA S.A.

REGULAMIN REALIZACJI ZLECEŃ SPEDYCYJNYCH W C.HARTWIG GDYNIA S.A. ważny od 01.03.2006 r. www.chg.pl SPIS TREŚCI 1. ZAGADNIENIA OGÓLNE... 3 1.1. Definicja Zlecenia Spedycyjnego... 3 1.2. Wykonanie zlecenia spedycyjnego... 3 2. ZLECENIE SPEDYCYJNE... 3 2.1 Warunki przyjęcia

Bardziej szczegółowo

Uchwała nr 1 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Uboat-Line Spółka Akcyjna. w sprawie wyboru Przewodniczącego Zgromadzenia

Uchwała nr 1 Nadzwyczajnego Walnego Zgromadzenia Uboat-Line Spółka Akcyjna. w sprawie wyboru Przewodniczącego Zgromadzenia Uchwała nr 1 w sprawie wyboru Przewodniczącego Zgromadzenia Na podstawie art. 409 1 Kodeksu spółek handlowych Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Spółki Uboat-Line S.A. uchwala, co następuje: Nadzwyczajne

Bardziej szczegółowo

Inwestycje logistyczne i intermodalne w województwie pomorskim

Inwestycje logistyczne i intermodalne w województwie pomorskim Inwestycje logistyczne i intermodalne w województwie pomorskim Jaką rolę odgrywać moŝe województwo pomorskie w korytarzu transportowym Bałtyk-Adriatyk? Jaką rolę odgrywać moŝe województwo pomorskie w korytarzu

Bardziej szczegółowo

PKP CARGO S.A. Shanghai, 23.07.2012

PKP CARGO S.A. Shanghai, 23.07.2012 PKP CARGO S.A. Shanghai, 23.07.2012 1 PKP CARGO S.A. prowadzi krajowy i międzynarodowy przewóz towarów koleją świadczy kompleksowe usługi logistyczne w zakresie kolejowych przewozów towarów jest drugim

Bardziej szczegółowo

Jakością wg ISO 9001 : 2008, Bezpieczeństwem Łańcucha Dostaw wg ISO 28000:2007 oraz Wewnętrznego Systemu Kontroli (WSK)

Jakością wg ISO 9001 : 2008, Bezpieczeństwem Łańcucha Dostaw wg ISO 28000:2007 oraz Wewnętrznego Systemu Kontroli (WSK) Strona 1 z 20 Księga Zintegrowanego Systemu Jakością wg ISO 9001 : 2008, Bezpieczeństwem Łańcucha Dostaw wg ISO 28000:2007 oraz Wewnętrznego Systemu Kontroli (WSK) SOLID LOGISTICS SP. Z O.O. Strona 2 z

Bardziej szczegółowo

Technikum Logistyczne

Technikum Logistyczne Technikum Logistyczne Co to jest logistyka? Logistyka - jest terminem opisującym proces planowania, realizowania i kontrolowania sprawnego przepływu ładunków z punktu wytworzenia do punktu konsumpcji.

Bardziej szczegółowo

intermodalnie Rozwiązanie IT wspierające obsługę spedycji morskiej (case study) Joanna Dunowska Kajetan Jaglowski

intermodalnie Rozwiązanie IT wspierające obsługę spedycji morskiej (case study) Joanna Dunowska Kajetan Jaglowski Rozwiązanie IT wspierające obsługę spedycji morskiej (case study) intermodalnie Joanna Dunowska Kajetan Jaglowski Kilka słów o nas - fakty DOŚWIADCZENIE Mierzone ilością wdrożeń i nowatorskich rozwiązań

Bardziej szczegółowo

Zmiany w Grupie PKP w latach 2012 2015

Zmiany w Grupie PKP w latach 2012 2015 Zmiany w Grupie PKP w latach 2012 2015 Warszawa, maj 2015 SPIS TREŚCI 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 GRUPA PKP W LICZBACH STRUKTURA I OTOCZENIE STRUKTURA RYNKU KOLEJOWEGO W POLSCE INWESTYCJE GRUPY PKP INFRASTRUKTURA

Bardziej szczegółowo

POLSKIE PORTY MORSKIE W ROKU 2008

POLSKIE PORTY MORSKIE W ROKU 2008 POLSKIE PORTY MORSKIE W ROKU 2008 PODSUMOWANIE I PERSPEKTYWY NA PRZYSZŁOŚĆ 1. Wyniki działalności polskich portów morskich w 2008 roku 1.1. Obroty całkowite największych polskich portów 2008 był kolejnym

Bardziej szczegółowo

Prezentacja terenu inwestycyjnego Mega Met Business Park Dąbrowa Górnicza

Prezentacja terenu inwestycyjnego Mega Met Business Park Dąbrowa Górnicza Prezentacja terenu inwestycyjnego Mega Met Business Park Dąbrowa Górnicza Teren inwestycyjny o powierzchni 3 ha ul. Wapienna, Dąbrowa Górnicza Prezentacja nieruchomości biurowej RYBNIK Dworzec PKP 20m

Bardziej szczegółowo

Potencjał rozwoju dla CTL na rynku intermodalnym Dotychczasowe doświadczenie CTL. Przyszła rola CTL na rynku przewozów w intermodalnych

Potencjał rozwoju dla CTL na rynku intermodalnym Dotychczasowe doświadczenie CTL. Przyszła rola CTL na rynku przewozów w intermodalnych Strategia dla transportu intermodalnego w grupie CTL Konferencja prasowa, Warszawa 28.01.2010 Cele strategiczne dla przewozów w intermodalnych Potencjał rozwoju dla CTL na rynku intermodalnym Dotychczasowe

Bardziej szczegółowo

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Kwiecień 2014 Update informacji ze świata. Update rynku OFR Najnowsze informacje ze świata UPDATE NEWS DGF

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Kwiecień 2014 Update informacji ze świata. Update rynku OFR Najnowsze informacje ze świata UPDATE NEWS DGF WORLD LETTER >> W NUMERZE TRANSPORT DROBNICY KOLEJOWEJ Z CHIN DO POLSKI W 22 DNI >> ODPRAWA CELNA W TURCJI >> DHL GLOBAL FORWARDING W SINGAPURZE >> Update rynku OFR Najnowsze informacje ze świata >> WŁASNYM

Bardziej szczegółowo

Giełda. Lubię to! 18 tys. Wiadomości Opinie Giełda Waluty Technologie Firma Finanse Prawo KRS Kontomierz Forum Wyborcza.pl

Giełda. Lubię to! 18 tys. Wiadomości Opinie Giełda Waluty Technologie Firma Finanse Prawo KRS Kontomierz Forum Wyborcza.pl 1 z 5 2013-03-08 17:51 Strona główna Gazeta.pl Gospodarka Poczta Forum Blogi Gazeta Wyborcza więcej Zaloguj się Giełda Lubię to! 18 tys. Spółka lub walor Katalog spółek» WYBORCZA.BIZ W KOMÓRCE NEWSLETTER

Bardziej szczegółowo

Finansowe Wspieranie Eksportu

Finansowe Wspieranie Eksportu Finansowe Wspieranie Eksportu Karol Rozenberg Departament Finansowania Handlu Zagranicznego GO IRAN Warszawa 2015 1 1. Bank Gospodarstwa Krajowego Informacje ogólne Utworzony w 1924 r. 100% własność państwa

Bardziej szczegółowo

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Październik 2013 Update informacji ze świata. Update rynku OFR i AFR - najnowsze informacje ze świata >> UPDATE NEWS

DGF WORLD NEWSLETTER W NUMERZE. Październik 2013 Update informacji ze świata. Update rynku OFR i AFR - najnowsze informacje ze świata >> UPDATE NEWS WORLD LETTER >> W NUMERZE SKORZYSTAJ Z NOWEJ PROMOCJI WIN USA >> UJEDNOLICONY VAT W CHINACH >> CHINY WYKORZYSTUJĄ ARKTYCZNY SZLAK TRANSPORTOWY >> VAT OD USŁUG SPEDYCYJNYCH W INDONEZJI >> Update rynku OFR

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ PORTOWY SZCZECIN - ŚWINOUJŚCIE -ATRAKCYJNYM MIEJSCEM DLA CHIŃSKICH INWESTYCJI

ZESPÓŁ PORTOWY SZCZECIN - ŚWINOUJŚCIE -ATRAKCYJNYM MIEJSCEM DLA CHIŃSKICH INWESTYCJI ZESPÓŁ PORTOWY SZCZECIN - ŚWINOUJŚCIE -ATRAKCYJNYM MIEJSCEM DLA CHIŃSKICH INWESTYCJI Pekin 25.07.2012 Zarząd Morskich Portów Szczecin i Świnoujście SA Szczecin i Świnoujście (PL) Porty dla Chin Porty Szczecin-Świnoujście

Bardziej szczegółowo

PROFIL FIRMY. Informacje ogólne

PROFIL FIRMY. Informacje ogólne PROFIL FIRMY Informacje ogólne KIM JESTEŚMY? Jesteśmy prawdziwie kompleksowym operatorem logistycznym. Od ponad 20 lat zajmujemy się zarządzaniem logistyką i łańcuchami dostaw. Jako jedyna firma logistyczna

Bardziej szczegółowo

Oddziały AsstrA. Niemcy Magdeburg Włochy Bergamo Litwa. Polska. Szwajcaria. Białoruś Mińsk Brześć Ukraina. Kazachstan. Chiny Shenzhen.

Oddziały AsstrA. Niemcy Magdeburg Włochy Bergamo Litwa. Polska. Szwajcaria. Białoruś Mińsk Brześć Ukraina. Kazachstan. Chiny Shenzhen. Oddziały AsstrA Niemcy Magdeburg Włochy Bergamo Litwa Wilno Polska Warszawa Poznań Koroszczyn Kuźnica Szwajcaria Zurych Rosja Moskwa Sankt-Petersburg JEkaterinburg CzeLiabińsk Perm Smoleńsk Kazachstan

Bardziej szczegółowo

SPEDYCJA MORSKA 3.1. 3.2. 3.3.

SPEDYCJA MORSKA 3.1. 3.2. 3.3. 3. SPEDYCJA MORSKA 3.1. CELE, ZADANIA I PODMIOTY SPEDYCJI MORSKIEJ (286) Istota i geneza spedycji międzynarodowej. Sektor transport spedycja logistyka. Podstawowe rodzaje spedycji. Zakres czynności spedycyjnych.

Bardziej szczegółowo

IKA Logistic. IKA Logistic Sp. z o.o. NIP: 5223004977 REGON:146610001. Adres: 02-256 Warszawa, ul. Aleja Krakowska 106/226

IKA Logistic. IKA Logistic Sp. z o.o. NIP: 5223004977 REGON:146610001. Adres: 02-256 Warszawa, ul. Aleja Krakowska 106/226 Sp. z o.o. NIP: 5223004977 REGON:146610001 Adres: 02-256 Warszawa, ul. Aleja Krakowska 106/226 Firma Sp. z o.o. powstała w 2009 roku. Firma Polsko-Białoruska Prezes: Igor Pavlov Powiązania: s.c., Fasolowa

Bardziej szczegółowo

Rola Polski w rozwoju euro-azjatyckich korytarzy transportowych Arkadiusz Żurek

Rola Polski w rozwoju euro-azjatyckich korytarzy transportowych Arkadiusz Żurek Rola Polski w rozwoju euro-azjatyckich korytarzy transportowych Arkadiusz Żurek Zakres prezentacji Istniejące korytarze transportowe w Eurazji. Znaczenie euro-azjatyckich korytarzy transportowych dla gospodarki

Bardziej szczegółowo

Konferencja Pharma Institute DYSTRYBUCJA BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW LECZNICZYCH

Konferencja Pharma Institute DYSTRYBUCJA BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW LECZNICZYCH Konferencja Pharma Institute DYSTRYBUCJA BEZPOŚREDNIA PRODUKTÓW LECZNICZYCH Warszawa, 24-25 czerwca 2009 Plan prezentacji Modele dystrybucji produktów leczniczych Wybór partnera logistycznego Obszary dystrybucji

Bardziej szczegółowo

Logistyka - nauka. Analiza trendów w organizacji transportu ładunków skonteneryzowanych i tocznych w Regionie Basenu Morza Bałtyckiego

Logistyka - nauka. Analiza trendów w organizacji transportu ładunków skonteneryzowanych i tocznych w Regionie Basenu Morza Bałtyckiego dr inż. Andrzej Montwiłł Akademia Morska w Szczecinie Wyższa Szkoła Gospodarki w Bydgoszczy Analiza trendów w organizacji transportu ładunków skonteneryzowanych i tocznych w Regionie Basenu Morza Bałtyckiego

Bardziej szczegółowo

Produkty szczególnie polecane

Produkty szczególnie polecane Produkty szczególnie polecane 9 luty 2011 r. Szczegółowe informacje na temat funduszy zarządzanych przez Legg Mason TFI S.A. ( fundusze") zawarte są w prospekcie informacyjnym oraz skrócie prospektu informacyjnego,

Bardziej szczegółowo

Dlaczego my? Terminowość. Nasze pojazdy bezpiecznie przejechały już ponad 127 043 025 km. Doświadczenie. Zespół. Elastyczność

Dlaczego my? Terminowość. Nasze pojazdy bezpiecznie przejechały już ponad 127 043 025 km. Doświadczenie. Zespół. Elastyczność Dlaczego my? Nasze pojazdy bezpiecznie przejechały już ponad 127 043 025 km. Doświadczenie Terminowość Zespół Elastyczność Dokładność Trans-Rach tworzy zespół specjalistów transportu i logistyki. Nie ma

Bardziej szczegółowo

TK-2a. Sprawozdanie o przewozach ładunków w komunikacji międzynarodowej transportem kolejowym. za rok 2015 Przekazać do 14 marca 2016 r.

TK-2a. Sprawozdanie o przewozach ładunków w komunikacji międzynarodowej transportem kolejowym. za rok 2015 Przekazać do 14 marca 2016 r. GŁÓWNY URZĄD STATYSTYCZNY, al. Niepodległości 2, 00-925 Warszawa Nazwa i adres jednostki sprawozdawczej Numer identyfikacyjny - REGON TK-2a Sprawozdanie o przewozach ładunków w komunikacji międzynarodowej

Bardziej szczegółowo

TANIE ZAKUPY NA CAŁYM ŚWIECIE. PORADNIK SUPERKUPCA

TANIE ZAKUPY NA CAŁYM ŚWIECIE. PORADNIK SUPERKUPCA Przemysław Mielcarski: Tanie zakupy na całym świecie 2 Przemysław Mielcarski TANIE ZAKUPY NA CAŁYM ŚWIECIE. PORADNIK SUPERKUPCA Copyright by Przemysław Mielcarski & e-bookowo 2009 Grafika i projekt okładki:

Bardziej szczegółowo

ANKIETA. do ubezpieczenia OC spedytora / OC przewoźnika. d) z działalności przewozowej w ruchu kabotażowym na terenie krajów UE z wyjątkiem Niemiec:

ANKIETA. do ubezpieczenia OC spedytora / OC przewoźnika. d) z działalności przewozowej w ruchu kabotażowym na terenie krajów UE z wyjątkiem Niemiec: ANKIETA do ubezpieczenia OC spedytora / OC przewoźnika 1. Planowany przychód, suma gwarancyjna: a) z działalności spedycyjnej (p.p.r.) dotyczy wyłącznie spedycji drogowej: wnioskowana suma gwarancyjna

Bardziej szczegółowo

Ministerstwo Infrastruktury Warszawa, 28.05.2008r..

Ministerstwo Infrastruktury Warszawa, 28.05.2008r.. Ministerstwo Infrastruktury Projekty rozporządze dzeń Ministra Infrastruktury dotyczące ce udzielania pomocy publicznej na rozwój portów lotniczych, transportu intermodalnego oraz inteligentnych systemów

Bardziej szczegółowo