Analiza definicji dziedzin infrastruktury jądrowej w związku z misją Integrated Nuclear Infrastructure Review w Polsce

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "Analiza definicji dziedzin infrastruktury jądrowej w związku z misją Integrated Nuclear Infrastructure Review w Polsce"

Transkrypt

1 Analiza definicji dziedzin infrastruktury jądrowej w związku z misją Integrated Nuclear Infrastructure Review w Polsce Najważniejszym krajowym aktem prawnym regulującym zagadnienia pokojowego wykorzystania energii atomowej związane z narażeniem na promieniowanie jonizujące od sztucznych źródeł promieniotwórczych, materiałów jądrowych, urządzeń wytwarzających promieniowanie jonizujące, odpadów promieniotwórczych i wypalonego paliwa jądrowego - jest ustawa - Prawo atomowe z 29 listopada 2000 r. (tekst jednolity Dz.U. Nr 42/2007 poz. 276, ze zm.). Przepisy art. 3 tej ustawy zawierają istotne definicje z tego zakresu: obiekt jądrowy - obiekt lub urządzenie przeznaczone do wytwarzania, stosowania, przetwarzania, wzbogacania izotopowego, przechowywania, składowania materiału jądrowego w ilości umożliwiającej zrealizowania samopodtrzymującej się reakcji rozszczepienia jądrowego (projekt ustawy o ej z 12 listopada 2010 r. uściśla; że chodzi o elektrownie jądrowe, przechowalniki wypalonego paliwa jądrowego, obiekty do przechowywania odpadów promieniotwórczych i ich wstępnego pzretwarzania); materiał jądrowy - rudy, materiały wyjściowe (źródłowe) lub specjalne materiały rozszczepialne, o których mowa w art. 197 Traktatu ustanawiającego Europejską Wspólnotę Energii Atomowej Euratom, zwanego Traktatem Euratom; odpady promieniotwórcze - stałe, ciekłe lub gazowe substancje promieniotwórcze, których wykorzystanie jest niecelowe lub niemożliwe, przy tym zakwalifikowane do tej kategorii w art. 47 ustawy Prawo atomowe [patrz Wspólna Konwencja bezpieczeństwa w postępowaniu z wypalonym paliwem jądrowym i bezpieczeństwa postępowaniu z odpadami promieniotwórczymi - sporządzona w Wiedniu 5 września 1997 r. (Dz.U. z 2002 r. nr 202 poz. 1704)]; postępowanie z odpadami promieniotwórczymi i wypalonym paliwem jądrowym - działania związane z przetwarzaniem, przemieszczaniem, przechowywaniem lub składowaniem tych odpadów, włącznie z usuwaniem skażeń promieniotwórczych i likwidacją obiektu jądrowego, zaś postępowanie z wypalonym paliwem jądrowym - z jego przerobem, przemieszczaniem, przechowywaniem lub składowaniem; promieniowanie jonizujące promieniowanie składające się z cząstek bezpośrednio lub pośrednio jonizujących albo z obu rodzajów tych cząstek lub fal elektromagnetycznych o długości do 100 nanometrów; źródło promieniowania jonizującego źródło promieniotwórcze (substancja promieniotwórcza przygotowana do wykorzystania jej promieniowania jonizującego), urządzenie zawierające takie źródło, urządzenie wytwarzające promieniowanie jonizujące lub urządzenie emitujące substancje promieniotwórcze (zwierające izotopy promieniotwórcze. Przewiduje się nowelizację przepisów Prawa atomowego, które wejdą w życie od 1 lipca 2011 r. Zmianie ulegnie cały rozdział IV regulujący kwestie obiektów jądrowych. Przyświecać temu będzie zasada priorytetu bezpieczeństwa. Wykonywanie działalności związanej narażeniem na promieniowanie jonizujące, polegające na budowie, rozruchu, eksploatacji lub likwidacji tego obiektu będzie dopuszczalne po spełnieniu przez inwestora/operatora wymagań bezpieczeństwa jądrowego, ochrony radiologicznej, ochrony fizycznej, zabezpieczeń i postępowania awaryjnego określonych w rozporządzeniach wykonawczych, odrębnych przepisach i zezwoleniu wydawanym przez nadzór (dawnie dozór) jądrowy. Brane pod uwagę będą zasady odpowiedzialności wymienione w art. 6 ust. 1 Dyrektywy Rady 2009/71/Euratom i art. 9 Konwencji bezpieczeństwa jądrowego NSC oraz dokumencie MAEA SF-1 Fundamentalne Zasady Bezpieczeństwa i projekcie takiego dokumentu DS W II etapie nowelizacji przepisów ustawy Prawo atomowe przewidziano

2 przekształcenie PAA w Komisję Dozoru Jądrowego, wdrożenie nowych dyrektyw: odpadowej i bezpieczeństwa jądrowego oraz uregulowanie kwestii postępowania awaryjnego w przypadku zaistnienia zdarzeń radiacyjnych. Z punktu widzenia Misji INIR zajmującej się infrastrukturą jądrową należy dodatkowo w art. 3 Ustawy Prawo atomowe wyróżnić definicje: bezpieczeństwo jądrowe - stan osiągany przez całokształt przedsięwzięć organizacyjnych i technicznych podejmowanych w celu zapobiegania powstaniu niekontrolowanej samopodtrzymującej się reakcji rozszczepienia jądrowego związanej z działalnością z materiałami jądrowymi oraz ograniczania jej skutków; ochrona radiologiczna - zapobieganie narażeniu ludzi i skażeniu środowiska, a w przypadku braku możliwości zapobieżenia takim sytuacjom ograniczenie ich skutków do poziomu tak niskiego, jak tylko jest to rozsądnie osiągalne, przy uwzględnieniu czynników ekonomicznych, społecznych i zdrowotnych; ochrona fizyczna - całokształt przedsięwzięć organizacyjnych i technicznych mających na celu skuteczne zabezpieczenie materiałów jądrowych przed kradzieżą lub aktami terroru, dywersji i sabotażu (w tym działalność planistyczna, projektowa, kontrolna itp.); zdarzenie radiacyjne - sytuacja związana z zagrożeniem (narażeniem, które może nastąpić, przy czym prawdopodobieństwo i wielkość jego wystąpienia musi być zawczasu oszacowana, jak i możliwość przekroczenia wartości granicznych dawek promieniowania jonizującego określonych w obowiązujących przepisach) - wymagająca podjęcia pilnych działań w celu ochrony pracowników lub ludności; postępowanie awaryjne - pilne działania w celu ochrony pracowników, ludności i środowiska w warunkach wystąpienia zdarzenia radiacyjnego. Dodatkowo z rozporządzeń wykonawczych do powyższej ustawy i Non Proliferation Treaty NPT wynika, że zabezpieczenia to działania na szczeblu globalnym, regionalnym i krajowym, przewidziane Traktatem o nieproliferacji broni jądrowych w celu skutecznego zabezpieczenia materiałów jądrowych w kontekście efektywnego zapobieżenia rozprzestrzenianiu się broni jądrowych. Charakteryzując poszczególne podstawowe pojęcia energetyki jądrowej i relacje między nimi należy podkreślić, iż bezpieczeństwo jako takie to pewien stan, którego akceptowany poziom należy zapewnić ludziom i środowisku, a ochrona - jeden z podstawowych czynników niezbędnych do osiągnięcia tego stanu, zaś zabezpieczenia to system (reżim) kontroli i nadzoru nad materiałami jądrowymi, by nie mogły być wykorzystane do budowy broni jądrowej lub radiologicznej. W przypadku materiałów jądrowych (uwzględniając ilość potrzebną do osiągnięcia masy krytycznej) zachodzi potrzeba zapewnienia bezpieczeństwa krytycznościowego zapobieżenia powstaniu niekontrolowanej samopodtrzymującej się reakcji rozszczepienia jądrowego. Bezpieczeństwo koncentruje się na zagrożeniach zewnętrznych dla człowieka (lub środowiska), powstałych wskutek stosowania źródeł promieniowania jonizującego, a ochrona na przestępczych lub zamierzonych szkodliwych działaniach ludzi mogących stać się zagrożeniem dla innych. Dla uzyskania zadowalającego stopnia bezpieczeństwa jądrowego nie wystarczy tylko ochrona radiologiczna, lecz trzeba jeszcze zapewnić ochronę fizyczną obiektów czy materiałów jądrowych, a ponadto: właściwą jakość materiałów i urządzeń, odpowiedni system prawny, edukację i szkolenie personelu, racjonalne użytkowanie, sprawny dozór jądrowy, zapobieganie wypadkom radiacyjnym i usuwanie ich skutków oraz trafną lokalizację i dostosowaną do potrzeb i uwarunkowań konstrukcję urządzeń i obiektów radiacyjnych (w szczególności jądrowych).

3 Ochrona fizyczna w odniesieniu do materiałów jądrowych wiąże się z zabezpieczeniami. Te z kolei wymagają pewnej dozy poufności, podczas gdy bezpieczeństwo jądrowe i ochrona radiologiczna co najmniej transparentności. Zabezpieczenia obejmują prewencję kradzieży materiału jądrowego i ryzyka sabotażu. Specyficznym elementem są dla nich zastosowane środki kontroli i ewidencji rachunkowej materiałów jądrowych, materiałów podwójnego zastosowania, wrażliwych technologii itp. Pomiędzy ochroną fizyczną obiektów i ochroną fizyczną materiałów jądrowych a bezpieczeństwem jądrowym i ochroną radiologiczną powinna zachodzić synergia wynikająca z zastosowania odpowiednich środków: nadzoru jądrowego, zasad projektowania i budowy, kategoryzacji i kontroli, systemów ochrony i zabezpieczeń, planów awaryjnych, zasad transportu, eksportu i importu materiałów i technologii jądrowych itd. Środki stosowane w zakresie ochrony w każdym powyższym znaczeniu (w tym radiologicznej) nie powinny kolidować z normami bezpieczeństwa jądrowego. Przykładowo nie można dopuścić, by ogrodzenia, podział na strefy z autoryzacją dostępu, kodowane zamki, kraty, strażnicy - nie zaważyły negatywnie na postępowaniu awaryjnym sprawności akcji ratunkowej itd. Ochrona fizyczna elektrowni jądrowej (w języku angielskim termin security stosowany w kontekście profilaktyki - protection) odnosi się do zastosowanych barier chroniących siłownię jądrową przed uwolnieniami promieniowania jonizującego, nieautoryzowanym wypływem materiałów jądrowych, profilaktykę przeciwawaryjną i zmniejszanie skutków ewentualnych zdarzeń radiacyjnych. Wysokie standardy bezpieczeństwa jądrowego elektrowni jądrowej uznano za nadrzędne od początku istnienia komercyjnej energetyki jądrowej, często za ważniejsze od względów ekonomicznych. Technika i technologia reaktorowa zostały więc ukierunkowane na maksymalizację bezpieczeństwa. Zawodność człowieka i losowe możliwości awarii instalacji i urządzeń jądrowych spowodowały w najnowszych generacjach tych siłowni wprowadzenie zasad obrony w głąb. Według nich projektuje się odpowiedni zapas bezpieczeństwa dla elementów, z których składa się elektrownia jądrowa, buduje z najlepszych materiałów i z zachowaniem najwyższej jakości typu i wykonania, wprowadza układy zapobiegające niebezpiecznym odchyleniom od nominalnych parametrów eksploatacyjnych, a w razie wystąpienia takich odchyleń - zapewnia warunki powstrzymania rozwoju awarii i samoczynnego bezpiecznego wyłączenia siłowni jądrowej. W konsekwencji ma to zapewnić najwyższy poziom bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej. Pojęcie bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej w Polsce traktowane jest jako synonim dozoru jądrowego, za który odpowiada Prezes Państwowej Agencji Atomistyki. Będzie on musiał w warunkach wdrażania Programu PEJ, zmienić diametralnie organizację i sposób funkcjonowania Agencji i nadrobić zaległości, szczególnie prawne. Bowiem aktualny stan w tej dziedzinie świadczy, że nie wierzono, by energetyka jądrowa kiedyś została wprowadzona w Polsce. Dlatego konieczna jest weryfikacja wszelkich krajowych przepisów opracowanych przez PAA i wskazanie nie wdrożonych (także nieratyfikowanych regulacji międzynarodowych) niezbędnych dla sprawnego funkcjonowania energetyki jądrowej. Z przeglądu definicji występujących w dokumentach organizacji międzynarodowych zajmujących się energetyką jądrową wynika, że często się różnią i to nie tylko z powodu możliwych różnic percepcji ludzkiej. Bezpieczeństwo jądrowe odnosi się z tych przyczyn nie tylko do materiałów jądrowych, ale w znaczeniu ogólnym do wszystkich źródeł promieniowania, podczas gdy w istocie powinno się go wówczas określać jako bezpieczeństwo radiologiczne. MAEA,w porównaniu z katalogami innych organizacji międzynarodowych, definiuje bezpieczeństwo jądrowe i ochronę radiologiczną rozdzielnie. Regulacje międzynarodowe

4 natomiast mówią o bezpieczeństwie jądrowym lub bezpieczeństwie fizycznym w sposób bardziej odpowiadający ochronie radiologicznej czy ochronie fizycznej, niż bezpieczeństwu w rozumieniu ogólnym. Standaryzacja rozumienia i zakresu każdej z issue-dziedzin przyporządkowanych krajowym koordynatorom Systemu zarządzania wdrażaniem Programu PEJ ma decydujące znaczenie w zagwarantowaniu sukcesu planowanych Misji INIR w Polsce, jak również powodzenia w budowie adekwatnej krajowej infrastruktury jądrowej. Należałoby więc w ślad za propozycjami CLOR rozumieć analizowane pojęcia następująco: 1) Bezpieczeństwo radiologiczne - stan zapewniający, że nie występują zagrożenia ze strony źródeł promieniowania jonizującego dla pracowników, ludności i środowiska, osiągany poprzez zapewnienie odpowiednich warunków pracy z tymi źródłami, zabezpieczenia przed wypadkami i odpowiednie środki usuwania ich skutków oraz ochrony fizycznej źródeł promieniowania jonizującego (w przypadku materiałów rozszczepialnych uwzględnienie także bezpieczeństwa krytycznościowego - stanu, w którym materiały rozszczepialne są zabezpieczone przed niekontrolowaną, samopodtrzymującą się łańcuchową reakcją rozszczepienia jądrowego). 2) Bezpieczeństwo jądrowe - bezpieczeństwo radiacyjne odniesione do materiałów i obiektów jądrowych - stan zapewniający bezpieczeństwo od zagrożeń stwarzanych przez materiały jądrowe. 3) Bezpieczeństwo fizyczne (w dziedzinie energetyki jądrowej) - stan, w którym materiały jądrowe oraz inne źródła promieniotwórcze oraz związane z nimi obiekty są zabezpieczone przed działaniem osób nieuprawnionych, osiągany poprzez właściwą ochronę fizyczną. 4) Ochrona przed promieniowaniem (ochrona radiologiczna) - środki zapewniające bezpieczeństwo radiacyjne poprzez ograniczenie szkodliwych skutków działania promieniowania jonizującego na ludzi i środowisko - polegająca na ograniczaniu: skażeń promieniotwórczych, napromieniowania zewnętrznego człowieka, wniknięcia nuklidów promieniotwórczych do organizmu oraz na odpowiedniej profilaktyce, ewentualnie obejmująca także zapewnienie jakości materiałów i urządzeń, odpowiedni system prawny, edukację i szkolenie personelu, bezpieczną pracę i nadzór i kontrolę nad źródłami promieniowania, zabezpieczenie przed wypadkami i usuwanie ich skutków oraz inne działania potrzebne dla zapewnienia bezpieczeństwa radiacyjnego. 5) Ochrona fizyczna (źródeł promieniotwórczych) - zabezpieczenie oraz wykrywanie i reakcja na kradzież, sabotaż, nieupoważniony dostęp i przemieszczanie oraz inne niewłaściwe działanie związane z materiałami promieniotwórczymi lub obiektami jądrowymi, w których takie materiały się znajdują. Zestawienie definicji występujących w dokumentach organizacji międzynarodowych zajmujących się energetyką jądrową Bezpieczeństwo radiacyjne: Nie znaleziono. Bezpieczeństwo jądrowe: ISO (Międzynarodowa Organizacja Normalizacyjna) [3] Działania dotyczące ochrony ludzi i mienia przed szkodliwymi skutkami skażeń promieniotwórczych, promieniowania jonizującego i stanu krytycznościowego (zgodnie zasadami krajowymi termin promieniowanie jonizujące może obejmować wytwarzane przez aparaty promieniowanie rentgenowskie). IAEA (Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej) [4]. Osiągnięcie właściwych warunków pracy, zabezpieczenie przed wypadkami i ich ewentualnymi skutkami, co daje ochronę przed niepożądanym zagrożeniem pracowników, ludności i środowiska.

5 IEC (Międzynarodowa Komisja Elektrotechniczna) [5]. Zespół środków stosowanych we wszystkich etapach projektowania, eksploatacji i w końcowej likwidacji elektrowni jądrowej w celu przeciwdziałania awarii i ograniczenia jej skutków. Bezpieczeństwo (ogólnie): ICRP (Międzynarodowa Komisja Ochrony Radiologicznej) [6]. Osiągnięcie właściwych warunków eksploatacji, zabezpieczenia przed awariami oraz likwidacji skutków tych awarii. (w znaczeniu terminu używanego w ICRP). IAEA [7] (źródeł promieniowania): Postępowanie w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa wystąpienia awarii z udziałem źródeł promieniowania oraz przygotowanie środków do likwidacji jej skutków na wypadek jej wystąpienia. (używane w dokumentach IAEA) Bezpieczeństwo fizyczne obiektów i materiałów jądrowych oraz źródeł: IAEA [4] [2] (źródeł promieniotwórczych): Środki zabezpieczające źródło promieniotwórcze przed nieuprawnionym dostępem lub zniszczeniem, oraz zagubieniem, kradzieżą i nielegalnym transferem. IAEA [7] (materiału promieniotwórczego): Środki mające na celu zabezpieczenie materiałów promieniotwórczych przed dostępem osób nieupoważnionych, oraz kradzieżą lub nieuprawnionym przemieszczeniem tych materiałów. IEC [8] (elektrowni jądrowej): Zespół środków stosowanych w celu uniknięcia nieautoryzowanego dostępu do wyposażenia, programów albo do substancji promieniotwórczych. Jądrowe bezpieczeństwo krytycznościowe: ISO [3] Bezpieczeństwo jądrowe odniesione do awaryjnego stanu krytycznościowego. Ochrona przed promieniowaniem: ISO [3] (ochrona radiologiczna): Środki związane z ograniczeniem szkodliwych skutków działania promieniowania jonizującego na człowieka. Ograniczanie napromieniowania zewnętrznego i wniknięcia nuklidów promieniotwórczych do organizmu oraz profilaktyka mająca na celu ograniczenie wszelkich szkód dla organizmu wynikających z napromienienia lub skażeń. Ochrona fizyczna: ISO [3] Metody i środki zabezpieczające materiały jądrowe przed nieuprawnionym zawładnięciem i wykrywające ten fakt, jeśli takie zawładnięcie nastąpiło. IAEA [4] (materiału jądrowego): Środki ochrony materiałów jądrowych lub uprawnionego obiektu jądrowego, zabezpieczające przed nieuprawnionym dostępem, sabotażem lub zawładnięciem materiałem rozszczepialnym, tak jak wymaga tego Konwencja o ochronie materiałów jądrowych. Ochrona i bezpieczeństwo: IAEA [9] Ochrona ludzi przed promieniowaniem jonizującym i skażeniem substancjami promieniotwórczymi, oraz bezpieczeństwo źródeł. Obejmuje to także środki, które ten stan zapewniają oraz środki zabezpieczające przed wypadkami i ich skutkami. Opracowano na podstawie materiałów CLOR i źródeł: [1] Publications Catalogue, IAEA 2009, [2] A.J.Gonzalez Radiation&Nuclear Safety, IAEA Bulletin Vol. 40 No.2, 1998, [3] Nuclear Vocabulary ISO 921,1997, [4] Safety Glossary, IAEA 2007, [5] International Standard IEC , 1996, [6] ICRP Publication 103, 2007, [7] Code of Conduct on the Safety and Security of Radioactive Sources IAEA 2000, [8] International Standard IEC Amendment 1, 2000, [9] IAEA Safety Standards Draft 3.0, January 2010.

Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 3

Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 3 OCHRONA RADIOLOGICZNA Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 3 Jakub Ośko Rozdział 4. Obiekty jądrowe 2 Rozdział 4. Art. 3. 17) elektrownia jądrowa, reaktor badawczy, zakład wzbogacania

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 13 września 2012 r. Poz. 1014 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 24 sierpnia 2012 r. w sprawie inspektorów dozoru jądrowego 1)

Warszawa, dnia 13 września 2012 r. Poz. 1014 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 24 sierpnia 2012 r. w sprawie inspektorów dozoru jądrowego 1) DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 13 września 2012 r. Poz. 1014 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 24 sierpnia 2012 r. w sprawie inspektorów dozoru jądrowego 1) Na podstawie art.

Bardziej szczegółowo

Plan Działań PAA w sprawie wdrożenia rekomendacji i sugestii IRRS

Plan Działań PAA w sprawie wdrożenia rekomendacji i sugestii IRRS Plan Działań PAA w sprawie wdrożenia rekomendacji i sugestii IRRS R/S R1 Rekomendacja/Sugestia Rząd powinien przyjąć jeden czytelny dokument określający politykę i strategię bezpieczeństwa. Działania OBOWIĄZKI

Bardziej szczegółowo

Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 1

Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 1 OCHRONA RADIOLOGICZNA Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 1 Jakub Ośko Wszelkie akty prawne dotyczące bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej (w tym Prawo Atomowe

Bardziej szczegółowo

Rodzaje stanowisk mających istotne znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej

Rodzaje stanowisk mających istotne znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej Rodzaje stanowisk mających istotne znaczenie dla zapewnienia bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej Lp. Stanowisko 1 Operator reaktora badawczego, energetyk, elektromechanik i 2 w jednostce

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 14 września 2012 r. Poz. 1022 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 10 sierpnia 2012 r.

Warszawa, dnia 14 września 2012 r. Poz. 1022 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 10 sierpnia 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 14 września 2012 r. Poz. 1022 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 10 sierpnia 2012 r. w sprawie stanowisk mających istotne znaczenie dla zapewnienia

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 27 lutego 2013 r. Poz. 270 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 11 lutego 2013 r.

Warszawa, dnia 27 lutego 2013 r. Poz. 270 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 11 lutego 2013 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 27 lutego 2013 r. Poz. 270 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 11 lutego 2013 r. w sprawie wymagań bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo atomowe 1) Rozdział 1 Przepisy ogólne

USTAWA z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo atomowe 1) Rozdział 1 Przepisy ogólne Kancelaria Sejmu s. 1/1 USTAWA z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo atomowe 1) Rozdział 1 Przepisy ogólne Opracowano na podstawie tj. Dz.U. z 2004 r. Nr 161, poz. 1689, Nr 173, poz. 1808, z 2005 r. Nr 163,

Bardziej szczegółowo

PLAN DZIAŁANIA KT NR 266 ds. Aparatury Jądrowej

PLAN DZIAŁANIA KT NR 266 ds. Aparatury Jądrowej Strona 1 PLAN DZIAŁANIA KT NR 266 ds. Aparatury Jądrowej STRESZCZENIE W oparciu o akty prawne dotyczące bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej (zast. Prawo Atomowe oraz Nuclear Safety Standards)

Bardziej szczegółowo

USTAWA z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo atomowe. Rozdział 1 Przypisy ogólne

USTAWA z dnia 29 listopada 2000 r. Prawo atomowe. Rozdział 1 Przypisy ogólne Kancelaria Sejmu s. 1/147 Dz.U. 2001 Nr 3 poz. 18 USTAWA z dnia 29 listopada 2000 r. 1), 2) Prawo atomowe Rozdział 1 Przypisy ogólne Art. 1. 1. Ustawa określa: 1) działalność w zakresie pokojowego wykorzystywania

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 13 marca 2012 r. Poz. 264 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ. z dnia 24 stycznia 2012 r.

Warszawa, dnia 13 marca 2012 r. Poz. 264 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ. z dnia 24 stycznia 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 13 marca 2012 r. Poz. 264 OBWIESZCZENIE MARSZAŁKA SEJMU RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ z dnia 24 stycznia 2012 r. w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu

Bardziej szczegółowo

Uwagi FSNT NOT i SEP

Uwagi FSNT NOT i SEP Warszawa, 30.10.2013 Uwagi FSNT NOT i SEP do projektu rozporządzenia Ministra Gospodarki w sprawie warunków technicznych dozoru technicznego dla urządzeń technicznych lub urządzeń podlegających dozorowi

Bardziej szczegółowo

Bezpieczeństwo elektroenergetyczne Polski w kontekście budowy elektrowni jądrowych.

Bezpieczeństwo elektroenergetyczne Polski w kontekście budowy elektrowni jądrowych. Bezpieczeństwo elektroenergetyczne Polski w kontekście budowy elektrowni jądrowych. Autorzy: Bartosz Marcinkowski 1, dr Bartłomiej Nowak 2 Palinka sp.k. - Domański Zakrzewski Wielowymiarowy charakter pojęcia

Bardziej szczegółowo

KOMISJA. 28.11.2006 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 330/31

KOMISJA. 28.11.2006 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 330/31 28.11.2006 Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 330/31 KOMISJA ZALECENIE KOMISJI z dnia 24 października 2006 r. w sprawie zarządzania zasobami finansowymi przeznaczonymi na likwidację instalacji jądrowych,

Bardziej szczegółowo

Działalność Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki. oraz Ocena Stanu Bezpieczeństwa Jądrowego i Ochrony Radiologicznej w Polsce w 2010 roku

Działalność Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki. oraz Ocena Stanu Bezpieczeństwa Jądrowego i Ochrony Radiologicznej w Polsce w 2010 roku Działalność Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki oraz Ocena Stanu Bezpieczeństwa Jądrowego i Ochrony Radiologicznej w Polsce w 2010 roku Państwowa Agencja Atomistyki Warszawa 2011 Wydawca: Państwowa Agencja

Bardziej szczegółowo

Państwowa Agencja Atomistyki

Państwowa Agencja Atomistyki Państwowa Agencja Atomistyki Stanisław Latek Uwaga: opracowanie zostało przygotowane w 2012 roku i zawiera informacje dotyczące statusu PAA w roku 2011. Aktualne dane o Agencji można znaleźć na stronie

Bardziej szczegółowo

Wydawca: Redakcja: ul. Krucza 36, 00-522 Warszawa. Maciej JURKOWSKI, Przewodniczący Rady Programowej. Tadeusz BIAŁKOWSKI, Redaktor naczelny

Wydawca: Redakcja: ul. Krucza 36, 00-522 Warszawa. Maciej JURKOWSKI, Przewodniczący Rady Programowej. Tadeusz BIAŁKOWSKI, Redaktor naczelny 2 (92)/2013 Wydawca: Redakcja: ul. Krucza 36, 00-522 Warszawa tel. 22 695 98 22, 629 85 93 fax 22 695 98 15 e-mail tbia@paa.gov.pl w w w. paa.gov.pl Maciej JURKOWSKI, Przewodniczący Rady Programowej Tadeusz

Bardziej szczegółowo

2. Wskazanie osoby przekazującej informacje poprzez podanie zajmowanego przez nią stanowiska.

2. Wskazanie osoby przekazującej informacje poprzez podanie zajmowanego przez nią stanowiska. Informacja o występujących zagrożeniach, przewidywanych skutkach tych zagrożeń, zastosowanych środkach zapobiegawczych i działaniach, które będą podjęte w przypadku 1. Oznaczenie prowadzącego zakład i

Bardziej szczegółowo

KONTROLA DAWEK INDYWIDUALNYCH I ŚRODOWISKA PRACY. Magdalena Łukowiak

KONTROLA DAWEK INDYWIDUALNYCH I ŚRODOWISKA PRACY. Magdalena Łukowiak KONTROLA DAWEK INDYWIDUALNYCH I ŚRODOWISKA PRACY Magdalena Łukowiak Narażenie zawodowe Narażenie proces, w którym organizm ludzki podlega działaniu promieniowania jonizującego. Wykonywanie obowiązków zawodowych,

Bardziej szczegółowo

Inspektor ochrony radiologicznej Jezierska Karolina

Inspektor ochrony radiologicznej Jezierska Karolina Inspektor ochrony radiologicznej Jezierska Karolina wymagania dotyczące uzyskania uprawnień szkolenie i egzamin obowiązki inspektora. Prawo atomowe z dnia 13 marca 2012 r. Rozporządzenie Ministra Zdrowia

Bardziej szczegółowo

DZIAŁALNOŚĆ PREZESA PAŃSTWOWEJ AGENCJI ATOMISTYKI oraz OCENA STANU BEZPIECZEŃSTWA JĄDROWEGO I OCHRONY RADIOLOGICZNEJ W POLSCE W 2009 ROKU

DZIAŁALNOŚĆ PREZESA PAŃSTWOWEJ AGENCJI ATOMISTYKI oraz OCENA STANU BEZPIECZEŃSTWA JĄDROWEGO I OCHRONY RADIOLOGICZNEJ W POLSCE W 2009 ROKU PAŃSTWOWA AGENCJA ATOMISTYKI DZIAŁALNOŚĆ PREZESA PAŃSTWOWEJ AGENCJI ATOMISTYKI oraz OCENA STANU BEZPIECZEŃSTWA JĄDROWEGO I OCHRONY RADIOLOGICZNEJ W POLSCE W 2009 ROKU WARSZAWA, czerwiec 2010 r. 1 SPIS

Bardziej szczegółowo

Lokalizacje elektrowni jądrowych

Lokalizacje elektrowni jądrowych Lokalizacje elektrowni jądrowych mgr inż. Andrzej Patrycy ENERGOPROJEKT-WARSZAWA SA W artykule omówiono podstawowe wytyczne Międzynarodowej Agencji Atomistyki (MAEA) w zakresie niezbędnej infrastruktury

Bardziej szczegółowo

Systemy bezpieczeństwa jądrowego w Polsce, Europie i na Świecie

Systemy bezpieczeństwa jądrowego w Polsce, Europie i na Świecie Piotr Grabowski Systemy bezpieczeństwa jądrowego w Polsce, Europie i na Świecie 1 Wstęp. System bezpieczeństwa jądrowego jest zespołem regulacji prawnych i rozwiązań technicznych mających na celu zapewnienie

Bardziej szczegółowo

Raport Roczny Działalność Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki oraz ocena stanu bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej w Polsce w 2013

Raport Roczny Działalność Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki oraz ocena stanu bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej w Polsce w 2013 Raport Roczny Działalność Prezesa Państwowej Agencji Atomistyki oraz ocena stanu bezpieczeństwa jądrowego i ochrony radiologicznej w Polsce w 2013 roku 2013 Raport Roczny Działalność Prezesa Państwowej

Bardziej szczegółowo

PODSTAWOWE NORMY OCHRONY PRZED PROMIENIOWANIEM JOIZUJĄCYM

PODSTAWOWE NORMY OCHRONY PRZED PROMIENIOWANIEM JOIZUJĄCYM Tadeusz Musiałowicz Dyrektywa Rady Unii ustanawiająca PODSTAWOWE NORMY OCHRONY PRZED PROMIENIOWANIEM JOIZUJĄCYM Projekt przedstawiony na podstawie Artykułu 31 Układu Euratom, do opinii Europejskiego Komitetu

Bardziej szczegółowo

System zarządzania jakością

System zarządzania jakością System zarządzania jakością mgr inż. Wioletta Korycka-Sawińska Zachodniopomorskie Centrum Onkologii Szczecin czerwiec 2013 System zarządzania jakością Zespół systematycznie planowanych i wykonywanych działań,

Bardziej szczegółowo

DZIAŁALNOŚĆ PREZESA PAŃSTWOWEJ AGENCJI ATOMISTYKI oraz OCENA STANU BEZPIECZEŃSTWA JĄDROWEGO I OCHRONY RADIOLOGICZNEJ W POLSCE W 2007 ROKU

DZIAŁALNOŚĆ PREZESA PAŃSTWOWEJ AGENCJI ATOMISTYKI oraz OCENA STANU BEZPIECZEŃSTWA JĄDROWEGO I OCHRONY RADIOLOGICZNEJ W POLSCE W 2007 ROKU PAŃSTWOWA AGENCJA ATOMISTYKI DZIAŁALNOŚĆ PREZESA PAŃSTWOWEJ AGENCJI ATOMISTYKI oraz OCENA STANU BEZPIECZEŃSTWA JĄDROWEGO I OCHRONY RADIOLOGICZNEJ W POLSCE W 2007 ROKU WARSZAWA, maj 2008 r. 1 SPIS TREŚCI

Bardziej szczegółowo

Program polskiej energetyki jądrowej (projekt) stan realizacji i perspektywy

Program polskiej energetyki jądrowej (projekt) stan realizacji i perspektywy Program polskiej energetyki jądrowej (projekt) stan realizacji i perspektywy Dyrektor Departamentu Energii Jądrowej w Ministerstwie Gospodarki Zbigniew Kubacki 2 Agenda Energetyka jądrowa na świecie i

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 31 grudnia 2012 r. Poz. 1534. Rozporządzenie. z dnia 21 grudnia 2012 r.

Warszawa, dnia 31 grudnia 2012 r. Poz. 1534. Rozporządzenie. z dnia 21 grudnia 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 31 grudnia 2012 r. Poz. 1534 Rozporządzenie Ministra Zdrowia 1) z dnia 21 grudnia 2012 r. w sprawie nadawania uprawnień inspektora ochrony radiologicznej

Bardziej szczegółowo

Dziennik Ustaw. Warszawa, dnia 21 stycznia 2013 r. Poz. 96 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 7 stycznia 2013 r.

Dziennik Ustaw. Warszawa, dnia 21 stycznia 2013 r. Poz. 96 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW. z dnia 7 stycznia 2013 r. Dziennik Ustaw Warszawa, dnia 21 stycznia 2013 r. Poz. 96 ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 7 stycznia 2013 r. w sprawie systemów wykrywania skażeń i powiadamiania o ich wystąpieniu oraz właściwości

Bardziej szczegółowo

PLAN DYSTRYBUCJI PREPARATÓW STABILNEGO JODU NA WYPADEK WYSTĄPIENIA ZAGROŻENIA RADIACYJNEGO W GMINIE TYMBARK

PLAN DYSTRYBUCJI PREPARATÓW STABILNEGO JODU NA WYPADEK WYSTĄPIENIA ZAGROŻENIA RADIACYJNEGO W GMINIE TYMBARK URZĄD GMINY W TYMBARKU GMINNE CENTRUM ZARZĄDZANIA KRYZYSOWEGO Z A T W I E R D Z A M WÓJT GMINY TYMBARK data:... PLAN DYSTRYBUCJI PREPARATÓW STABILNEGO JODU NA WYPADEK WYSTĄPIENIA ZAGROŻENIA RADIACYJNEGO

Bardziej szczegółowo

Krajowy Program Gospodarowania Wypalonym Paliwem Jądrowym i Odpadami Promieniotwórczymi (wybrane rozdziały)

Krajowy Program Gospodarowania Wypalonym Paliwem Jądrowym i Odpadami Promieniotwórczymi (wybrane rozdziały) Krajowy Program Gospodarowania Wypalonym Paliwem Jądrowym i Odpadami Promieniotwórczymi (wybrane rozdziały) 3 Usuwanie odpadów radioaktywnych 3.1 Usuwanie napromieniowanych elementów paliwowych oraz odpadów

Bardziej szczegółowo

Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 2

Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 2 OCHRONA RADIOLOGICZNA Przepisy dotyczące ochrony radiologicznej obowiązujące w Polsce 2 Jakub Ośko Prawo Atomowe Rozdział 3. Bezpieczeństwo jądrowe i ochrona radiologiczna oraz ochrona zdrowia pracowników

Bardziej szczegółowo

O TAJNYM TRANSPORCIE WYPALONEGO PALIWA JĄDROWEGO Z POLSKI DO ROSJI Jerzy Kubowski Energia atomowa jest niebezpieczna. Tak twierdził jeden z najznakomitszych znawców inżynierii reaktorów jądrowych - Hyman

Bardziej szczegółowo

PROCEDURA ALARMOWA GMINNEJ BIBLIOTEKI PUBLICZNEJ W ZAKRZÓWKU ORAZ FILII W STUDZIANKACH, SULOWIE I RUDNIKU DRUGIM

PROCEDURA ALARMOWA GMINNEJ BIBLIOTEKI PUBLICZNEJ W ZAKRZÓWKU ORAZ FILII W STUDZIANKACH, SULOWIE I RUDNIKU DRUGIM Gminna Biblioteka Publiczna w Zakrzówku ul. Żeromskiego 24 B, 23 213 Zakrzówek tel/fax: (81) 821 50 36 biblioteka@zakrzowek.gmina.pl www.gbp.zakrzowek.gmina.pl PROCEDURA ALARMOWA PROCEDURA ALARMOWA Obowiązuje

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA 1)

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA 1) ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA 1) z dnia... 2008 r. w sprawie stażu adaptacyjnego i testu umiejętności w toku postępowania o uznanie kwalifikacji zawodowych w dziedzinie bezpieczeństwa jądrowego i

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 29 kwietnia 2004 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 29 kwietnia 2004 r. Dz.U.2004.100.1024 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI 1) z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie dokumentacji przetwarzania danych osobowych oraz warunków technicznych i organizacyjnych,

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2023/2006. z dnia 22 grudnia 2006 r.

ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2023/2006. z dnia 22 grudnia 2006 r. Dz.U.UE.L.06.384.75 2008.04.17 zm. Dz.U.UE.L.2008.86.9 art. 15 ROZPORZĄDZENIE KOMISJI (WE) NR 2023/2006 z dnia 22 grudnia 2006 r. w sprawie dobrej praktyki produkcyjnej w odniesieniu do materiałów i wyrobów

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE Nr 15/13 WÓJTA GMINY ŚWIĘTAJNO z dnia 16 kwietnia 2013 r.

ZARZĄDZENIE Nr 15/13 WÓJTA GMINY ŚWIĘTAJNO z dnia 16 kwietnia 2013 r. ZARZĄDZENIE Nr 15/13 WÓJTA GMINY ŚWIĘTAJNO z dnia 16 kwietnia 2013 r. w sprawie Polityki bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych w Urzędzie Gminy Świętajno Na podstawie art. 36 ust. 2 Ustawy z dnia

Bardziej szczegółowo

2) Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim / Wojewódzkie Centrum Zarządzania Kryzysowego

2) Wydział Bezpieczeństwa i Zarządzania Kryzysowego w Wielkopolskim Urzędzie Wojewódzkim / Wojewódzkie Centrum Zarządzania Kryzysowego 1 WSTĘP Wojewódzki plan postępowania awaryjnego w przypadku zdarzeń radiacyjnych opracowany został na podstawie ustawy Prawo atomowe z dnia 29 listopada 2000 r. (Dz. U. z 2007 r. nr 42, poz. 276 z późn.

Bardziej szczegółowo

NAUKOWE I TECHNICZNE ORGANIZACJE WSPARCIA PROGRAMU JĄDROWEGO

NAUKOWE I TECHNICZNE ORGANIZACJE WSPARCIA PROGRAMU JĄDROWEGO NAUKOWE I TECHNICZNE ORGANIZACJE WSPARCIA PROGRAMU JĄDROWEGO 1 TSO co znaczy ten skrót? Akty prawne dotyczące energetyki jądrowej i bezpieczeństwa jądrowego w różnych krajach ani wytyczne organizacji międzynarodowych

Bardziej szczegółowo

Dr inż. Witold SKOMRA

Dr inż. Witold SKOMRA Slajd 2 System zarządzania kryzysowego w Polsce Slajd 3 Zarządzanie kryzysowe (cztery fazy) zapobieganie, przygotowanie, reagowanie, usuwanie skutków. Dr inż. Witold SKOMRA Slajd 4 Zespoły zarządzania

Bardziej szczegółowo

Program polskiej energetyki jądrowej

Program polskiej energetyki jądrowej 2 Podstawa prawna do przygotowania Programu PEJ Ustawa z dnia 29 lipca 2000 r. Prawo atomowe art. 108a pkt 1 Minister właściwy do spraw gospodarki opracowuje projekty planów i strategii w zakresie rozwoju

Bardziej szczegółowo

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 26 września 2005 r.

ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 26 września 2005 r. ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY 1) z dnia 26 września 2005 r. w sprawie uzyskiwania świadectwa przeszkolenia doradcy do spraw bezpieczeństwa w zakresie transportu drogowego towarów niebezpiecznych

Bardziej szczegółowo

A N A L I Z A Z A G R O Ż E Ń I R Y Z Y K A p r z y p r z e t w a r z a n i u d a n y c h o s o b o w y c h W URZĘDZIE MIASTA I GMINY ŁASIN

A N A L I Z A Z A G R O Ż E Ń I R Y Z Y K A p r z y p r z e t w a r z a n i u d a n y c h o s o b o w y c h W URZĘDZIE MIASTA I GMINY ŁASIN Dokument nadzorowany w wersji elektronicznej 8.01.2013 r. ZATWIERDZAM zał. nr 11 do PB UMiG Łasin Podpis Administratora Danych Osobowych ORA.142.1.1.2013 A N A L I Z A Z A G R O Ż E Ń I R Y Z Y K A p r

Bardziej szczegółowo

2. Uczestnicy szkolenia Szkolenie jest przeznaczone dla wszystkich osób, które rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy.

2. Uczestnicy szkolenia Szkolenie jest przeznaczone dla wszystkich osób, które rozpoczynają pracę w danym zakładzie pracy. ZAŁĄCZNIK Nr RAMOWE PROGRAMY SZKOLENIA I. Ramowy program instruktażu ogólnego. Cel szkolenia Celem szkolenia jest zaznajomienie pracownika w szczególności z: a) podstawowymi przepisami bezpieczeństwa i

Bardziej szczegółowo

ROZWÓJ ENERGETYKI JĄDROWEJ I BUDOWA PIERWSZEJ ELEKTROWNI JĄDROWEJ W POLSCE

ROZWÓJ ENERGETYKI JĄDROWEJ I BUDOWA PIERWSZEJ ELEKTROWNI JĄDROWEJ W POLSCE ROZWÓJ ENERGETYKI JĄDROWEJ I BUDOWA PIERWSZEJ ELEKTROWNI JĄDROWEJ W POLSCE ZAKRES KONIECZNYCH DZIAŁAŃ Warszawa, luty 2006 r. 1/23 TREŚĆ DOKUMENTU Wstęp 3 A. Działania inicjujące program rozwoju energetyki

Bardziej szczegółowo

Analiza ryzyka jako podstawa zabezpieczenia danych osobowych Maciej Byczkowski Janusz Zawiła-Niedźwiecki

Analiza ryzyka jako podstawa zabezpieczenia danych osobowych Maciej Byczkowski Janusz Zawiła-Niedźwiecki Analiza ryzyka jako podstawa zabezpieczenia danych osobowych Maciej Byczkowski Janusz Zawiła-Niedźwiecki Centrum Informatyzacji II Konferencja Zabezpieczenie danych osobowych Nowa rola ABI aspekty organizacyjne

Bardziej szczegółowo

Sąsiedzi: bezpieczeństwo IT w wybranych standardach niemieckich i francuskich. Maciej Kaniewski

Sąsiedzi: bezpieczeństwo IT w wybranych standardach niemieckich i francuskich. Maciej Kaniewski : bezpieczeństwo IT w wybranych standardach niemieckich i francuskich Maciej Kaniewski 1/19 IT Baseline Protection Manual IT Grundschutz = zabezpieczenie podstawowe Opracowany przez Federalny Urząd ds.

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie ryzykiem w bezpieczeństwie informacji

Zarządzanie ryzykiem w bezpieczeństwie informacji Zarządzanie ryzykiem w bezpieczeństwie informacji Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji zyskują coraz większą popularność, zarówno wśród jednostek administracji publicznej jak i firm z sektora

Bardziej szczegółowo

Polityka bezpieczeństwa. przetwarzania danych osobowych. w Urzędzie Miejskim w Węgorzewie

Polityka bezpieczeństwa. przetwarzania danych osobowych. w Urzędzie Miejskim w Węgorzewie Polityka bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych w Urzędzie Miejskim w Węgorzewie 22 marca 2011 r. Urząd Miejski w Węgorzewie 1 Spis treści Wstęp... 3 1. Definicje... 4 2. Zasady ogólne... 6 3. Zabezpieczenie

Bardziej szczegółowo

INSTRUKCJA ZARZĄDZANIA SYSTEMAMI INFORMATYCZNYMI W COLLEGIUM MAZOVIA INNOWACYJNEJ SZKOLE WYŻSZEJ

INSTRUKCJA ZARZĄDZANIA SYSTEMAMI INFORMATYCZNYMI W COLLEGIUM MAZOVIA INNOWACYJNEJ SZKOLE WYŻSZEJ Załącznik nr 3 do Zarządzenia nr 1/2013 Rektora Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej z dnia 31 stycznia 2013 r. INSTRUKCJA ZARZĄDZANIA SYSTEMAMI INFORMATYCZNYMI W COLLEGIUM MAZOVIA INNOWACYJNEJ

Bardziej szczegółowo

Spis treści Wstęp 1. Wprowadzenie 2. Zarządzanie ryzykiem systemów informacyjnych

Spis treści Wstęp 1. Wprowadzenie 2. Zarządzanie ryzykiem systemów informacyjnych Wstęp... 13 1. Wprowadzenie... 15 1.1. Co to jest bezpieczeństwo informacji?... 17 1.2. Dlaczego zapewnianie bezpieczeństwa informacji jest potrzebne?... 18 1.3. Cele, strategie i polityki w zakresie bezpieczeństwa

Bardziej szczegółowo

2.11. Monitorowanie i przegląd ryzyka 2.12. Kluczowe role w procesie zarządzania ryzykiem

2.11. Monitorowanie i przegląd ryzyka 2.12. Kluczowe role w procesie zarządzania ryzykiem Spis treści Wstęp 1. Wprowadzenie 1.1. Co to jest bezpieczeństwo informacji? 1.2. Dlaczego zapewnianie bezpieczeństwa informacji jest potrzebne? 1.3. Cele, strategie i polityki w zakresie bezpieczeństwa

Bardziej szczegółowo

P6_TA-PROV(2005)0329 Ochrona zdrowia i bezpieczeństwo pracy: narażenie pracowników na promieniowanie optyczne ***II

P6_TA-PROV(2005)0329 Ochrona zdrowia i bezpieczeństwo pracy: narażenie pracowników na promieniowanie optyczne ***II P6_TA-PROV(2005)0329 Ochrona zdrowia i bezpieczeństwo pracy: narażenie pracowników na promieniowanie optyczne ***II Rezolucja legislacyjna Parlamentu Europejskiego w sprawie wspólnego stanowiska Rady mającego

Bardziej szczegółowo

Imed El Fray Włodzimierz Chocianowicz

Imed El Fray Włodzimierz Chocianowicz Imed El Fray Włodzimierz Chocianowicz Laboratorium Certyfikacji Produktów i Systemów Informatycznych Wydział Informatyki Katedra Inżynierii Oprogramowania Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w

Bardziej szczegółowo

Powiązanie z ustawodawstwem krajowym

Powiązanie z ustawodawstwem krajowym Powiązanie z ustawodawstwem krajowym Strona 2 z 8 Powiązanie z ustawodawstwem krajowym Opracowano w Instytucie Nafty i Gazu System KZR INiG-PIB/3 2 Powiązanie z ustawodawstwem krajowym Strona 3 z 8 Spis

Bardziej szczegółowo

ISO 14000 w przedsiębiorstwie

ISO 14000 w przedsiębiorstwie ISO 14000 w przedsiębiorstwie Rodzina norm ISO 14000 TC 207 ZARZADZANIE ŚRODOWISKOWE SC1 System zarządzania środowiskowego SC2 Audity środowiskowe SC3 Ekoetykietowanie SC4 Ocena wyników ekologicznych SC5

Bardziej szczegółowo

Infrastruktura Krytyczna Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie Spółka Akcyjna

Infrastruktura Krytyczna Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie Spółka Akcyjna Infrastruktura Krytyczna Miejskiego Przedsiębiorstwa Wodociągów i Kanalizacji w m. st. Warszawie Spółka Akcyjna WARSZAWA 2013 INFRASTRUKTURA KRYTYCZNA (IK) Przez infrastrukturę krytyczną należy rozumieć

Bardziej szczegółowo

EWOLUCJA NORM I PRZEPISÓW OCHRONY RADIOLOGICZNEJ PO 2013 roku

EWOLUCJA NORM I PRZEPISÓW OCHRONY RADIOLOGICZNEJ PO 2013 roku EWOLUCJA NORM I PRZEPISÓW OCHRONY RADIOLOGICZNEJ PO 2013 roku Paweł Krajewski Centralne Laboratorium Ochrony Radiologicznej 1 EWOLUCJA NORM I PRZEPISÓW OCHRONY RADIOLOGICZNEJ PO 2013 roku Paweł Krajewski

Bardziej szczegółowo

Polityka bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych w VII L.O. im. Juliusza Słowackiego w Warszawie.

Polityka bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych w VII L.O. im. Juliusza Słowackiego w Warszawie. Polityka bezpieczeństwa przetwarzania danych osobowych w VII L.O. im. Juliusza Słowackiego w Warszawie. Podstawa prawna: 1. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 roku o ochronie danych osobowych (Dz.U. 2002 nr

Bardziej szczegółowo

WÓJT GMINY ZIELONA GÓRA

WÓJT GMINY ZIELONA GÓRA URZĄD GMINY ZIELONA GÓRA WÓJT GMINY ZIELONA GÓRA w sprawie wskazania punktów wydawania tabletek jodowych dla ludności na terenie Gminy Zielona Góra. Zielona Góra luty 2009 ZARZĄDZENIE Nr 25/09 WÓJTA GMINY

Bardziej szczegółowo

I N F O R M A C J A BIOZ do. marzec 2015 P R O J E K T U WYKONAWCZEGO. utwardzenia terenu BUDYNEK CENTARLI PKP SA

I N F O R M A C J A BIOZ do. marzec 2015 P R O J E K T U WYKONAWCZEGO. utwardzenia terenu BUDYNEK CENTARLI PKP SA p r a c o w n i a a r c h i t e k t o n i c z n a jednostka projektowania Sylwia Melon-Szypulska www.wena21.com.pl biuro@wena21.com.pl biuro, ul. Górczewska 123 lok. 18, 01-109 Warszawa pracownia, ul.

Bardziej szczegółowo

NATURALNE ŹRÓDŁA PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO W ŚWIETLE NAJNOWSZEJ DYREKTYWY RADY UNII EUROPEJSKIEJ (2013/59/EURATOM)

NATURALNE ŹRÓDŁA PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO W ŚWIETLE NAJNOWSZEJ DYREKTYWY RADY UNII EUROPEJSKIEJ (2013/59/EURATOM) NATURALNE ŹRÓDŁA PROMIENIOWANIA JONIZUJĄCEGO W ŚWIETLE NAJNOWSZEJ DYREKTYWY RADY UNII EUROPEJSKIEJ (2013/59/EURATOM) Jadwiga Mazur Seminarium IFJ PAN; 15.05.2014 O CZYM BĘDZIE SEMINARIUM... NATURALNE ŹRÓDŁA

Bardziej szczegółowo

ISO 27001. bezpieczeństwo informacji w organizacji

ISO 27001. bezpieczeństwo informacji w organizacji ISO 27001 bezpieczeństwo informacji w organizacji Czym jest INFORMACJA dla organizacji? DANE (uporządkowane, przefiltrowane, oznaczone, pogrupowane ) Składnik aktywów, które stanowią wartość i znaczenie

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie bezpieczeństwem informacji przegląd aktualnych standardów i metodyk

Zarządzanie bezpieczeństwem informacji przegląd aktualnych standardów i metodyk Zarządzanie bezpieczeństwem informacji przegląd aktualnych standardów i metodyk dr T Bartosz Kalinowski 17 19 września 2008, Wisła IV Sympozjum Klubu Paragraf 34 1 Informacja a system zarządzania Informacja

Bardziej szczegółowo

ELEKTROWNIE. Czyste energie 2014-01-20. Energetyka jądrowa. Damazy Laudyn Maciej Pawlik Franciszek Strzelczyk

ELEKTROWNIE. Czyste energie 2014-01-20. Energetyka jądrowa. Damazy Laudyn Maciej Pawlik Franciszek Strzelczyk Czyste energie wykład 11 Energetyka jądrowa dr inż. Janusz Teneta Wydział EAIiIB Katedra Automatyki i Inżynierii Biomedycznej AGH Kraków 2014 ELEKTROWNIE Damazy Laudyn Maciej Pawlik Franciszek Strzelczyk

Bardziej szczegółowo

Wytyczne dotyczące bezpiecznego wykonywania prac przez podwykonawców Szpitala Wojewódzkiego im. Prymasa Kardynała Stefana Wyszyńskiego

Wytyczne dotyczące bezpiecznego wykonywania prac przez podwykonawców Szpitala Wojewódzkiego im. Prymasa Kardynała Stefana Wyszyńskiego I. Cel dokumentu Wytyczne określają rozwiązania organizacyjne w zakresie zarządzania środowiskowego oraz bezpieczeństwa i higieny pracy w odniesieniu do Podwykonawców pracujących w imieniu lub na terenie

Bardziej szczegółowo

ROLA I ZADANIA CENTRUM DO SPRAW ZDARZEŃ RADIACYJNYCH CEZAR W ZAKRESIE REAGOWANIA NA ZDARZENIA RADIACYJNE

ROLA I ZADANIA CENTRUM DO SPRAW ZDARZEŃ RADIACYJNYCH CEZAR W ZAKRESIE REAGOWANIA NA ZDARZENIA RADIACYJNE ROLA I ZADANIA CENTRUM DO SPRAW ZDARZEŃ RADIACYJNYCH CEZAR W ZAKRESIE REAGOWANIA NA ZDARZENIA RADIACYJNE 1. Wstęp Działające od 1997 r. w strukturze Departamentu Bezpieczeństwa Jądrowego i Radiacyjnego

Bardziej szczegółowo

Politechnika Gdańska Wydział Elektrotechniki i Automatyki Katedra Automatyki

Politechnika Gdańska Wydział Elektrotechniki i Automatyki Katedra Automatyki Politechnika Gdańska Wydział Elektrotechniki i Automatyki Katedra Automatyki Kazimierz Kosmowski k.kosmowski@ely.pg.gda.pl Opracowanie metod analizy i narzędzi do komputerowo wspomaganego zarządzania bezpieczeństwem

Bardziej szczegółowo

Dz.U. 1999 Nr 57 poz. 608 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ

Dz.U. 1999 Nr 57 poz. 608 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ Kancelaria Sejmu s. 1/1 Dz.U. 1999 Nr 57 poz. 608 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA TRANSPORTU I GOSPODARKI MORSKIEJ z dnia 15 czerwca 1999 r. w sprawie przewozu drogowego materiałów niebezpiecznych. Na podstawie

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 163/2014 Szefa Obrony Cywilnej - Burmistrza Miasta i Gminy Skawina z dnia 17 września 2014r. w

ZARZĄDZENIE NR 163/2014 Szefa Obrony Cywilnej - Burmistrza Miasta i Gminy Skawina z dnia 17 września 2014r. w ZARZĄDZENIE NR 163/2014 Szefa Obrony Cywilnej - Burmistrza Miasta i Gminy Skawina z dnia 17 września 2014r. w sprawie organizacji i działania systemu wczesnego ostrzegania o zagrożeniach "SWO" w Gminie

Bardziej szczegółowo

Promotor: dr inż. Krzysztof Różanowski

Promotor: dr inż. Krzysztof Różanowski Warszawska Wyższa Szkoła Informatyki Prezentacja do obrony pracy dyplomowej: Wzorcowa polityka bezpieczeństwa informacji dla organizacji zajmującej się testowaniem oprogramowania. Promotor: dr inż. Krzysztof

Bardziej szczegółowo

------------------------------------------------------------------------------------------------ ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE W POLSCE

------------------------------------------------------------------------------------------------ ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE W POLSCE ------------------------------------------------------------------------------------------------ ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE W POLSCE ----------------------------------------------------------------------------------------------

Bardziej szczegółowo

Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji: co to jest, po co je budować i dlaczego w urzędach administracji publicznej

Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji: co to jest, po co je budować i dlaczego w urzędach administracji publicznej Systemy zarządzania bezpieczeństwem informacji: co to jest, po co je budować i dlaczego w urzędach administracji publicznej Wiesław Paluszyński Prezes zarządu TI Consulting Plan prezentacji Zdefiniujmy

Bardziej szczegółowo

Polityka energetyczna Polski do 2030 roku. Henryk Majchrzak Dyrektor Departamentu Energetyki Ministerstwo Gospodarki

Polityka energetyczna Polski do 2030 roku. Henryk Majchrzak Dyrektor Departamentu Energetyki Ministerstwo Gospodarki Polityka energetyczna Polski do 2030 roku Henryk Majchrzak Dyrektor Departamentu Energetyki Ministerstwo Gospodarki Uwarunkowania PEP do 2030 Polityka energetyczna Unii Europejskiej: Pakiet klimatyczny-

Bardziej szczegółowo

Systemy zabezpieczeń

Systemy zabezpieczeń Systemy zabezpieczeń Definicja System zabezpieczeń (safety-related system) jest to system, który implementuje funkcje bezpieczeństwa konieczne do utrzymania bezpiecznego stanu instalacji oraz jest przeznaczony

Bardziej szczegółowo

Największe katastrofy jądrowe w historii

Największe katastrofy jądrowe w historii Największe katastrofy jądrowe w historii W 1990 roku Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej opracowała siedmiostopniowy system stopniowania rodzajów awarii, gdzie poziom 0 oznacza brak albo zakłócenie

Bardziej szczegółowo

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA w zakresie ochrony danych osobowych w ramach serwisu zgloszenia24.pl

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA w zakresie ochrony danych osobowych w ramach serwisu zgloszenia24.pl POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA w zakresie ochrony danych osobowych w ramach serwisu zgloszenia24.pl SPIS TREŚCI I. POSTANOWIENIA OGÓLNE... 2 II. DEFINICJA BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI... 2 III. ZAKRES STOSOWANIA...

Bardziej szczegółowo

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA DANYCH OSOBOWYCH Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA DANYCH OSOBOWYCH Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej Załącznik nr 1 do Zarządzenia nr 1/2013 Rektora Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej z dnia 31 stycznia 2013 r. POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA DANYCH OSOBOWYCH Collegium Mazovia Innowacyjnej Szkoły Wyższej

Bardziej szczegółowo

WYTYCZNE BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI DLA KONTRAHENTÓW I OSÓB ZEWNĘTRZNYCH

WYTYCZNE BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI DLA KONTRAHENTÓW I OSÓB ZEWNĘTRZNYCH Załącznik nr 11 WYTYCZNE BEZPIECZEŃSTWA INFORMACJI DLA KONTRAHENTÓW I OSÓB ZEWNĘTRZNYCH (zbiór zasad regulujących działania kontrahentów, realizujących dostawy lub świadczących usługi na rzecz ARR oraz

Bardziej szczegółowo

Konsumpcja energii elektrycznej w Polsce 4. Korzyści dla regionu lokalizacji elektrowni jądrowej 1 3 Korzyści dla powiatu i gminy 1 3

Konsumpcja energii elektrycznej w Polsce 4. Korzyści dla regionu lokalizacji elektrowni jądrowej 1 3 Korzyści dla powiatu i gminy 1 3 Spis treści Wstęp 2 Sytuacja elektroenergetyczna Polski 2 Konsumpcja energii elektrycznej w Polsce 4 Jakie korzyści niesie energetyka jądrowa? 9 Korzyści dla regionu lokalizacji elektrowni jądrowej 1 3

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie eksploatacją w elektroenergetyce

Zarządzanie eksploatacją w elektroenergetyce Zarządzanie eksploatacją w elektroenergetyce dr inŝ. Szczepan Moskwa Energetyka jądrowa we współczesnej elektroenergetyce Studium podyplomowe, Jaworzno 2009/2010 Bezpieczeństwo energetyczne Definiuje je

Bardziej szczegółowo

Marcin Soczko. Agenda

Marcin Soczko. Agenda System ochrony danych osobowych a System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji - w kontekście normy PN-ISO 27001:2014 oraz Rozporządzenia o Krajowych Ramach Interoperacyjności Marcin Soczko Stowarzyszenie

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE OCHRONA LUDNOŚCI BEZPIECZEŃSTWO IMPREZ MASOWYCH

ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE OCHRONA LUDNOŚCI BEZPIECZEŃSTWO IMPREZ MASOWYCH ZARZĄDZANIE KRYZYSOWE OCHRONA LUDNOŚCI BEZPIECZEŃSTWO IMPREZ MASOWYCH ---------------------------------------------------------------------------------------------- WYDZIAŁ BEZPIECZEŃSTWA I ZARZĄDZANIA

Bardziej szczegółowo

Dane Inspekcji Ochrony Środowiska wykorzystywane na potrzeby zarządzania kryzysowego

Dane Inspekcji Ochrony Środowiska wykorzystywane na potrzeby zarządzania kryzysowego Konwersatorium pn. Dostęp, wymiana, integracja. Możliwości i zasady wykorzystania publicznych baz danych i zasobów informacyjnych Dane Inspekcji Ochrony Środowiska wykorzystywane na potrzeby zarządzania

Bardziej szczegółowo

Elementy wymagań Zarządzania bezpieczeństwem informacji wg ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27002 bezpieczeństwo fizyczne

Elementy wymagań Zarządzania bezpieczeństwem informacji wg ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27002 bezpieczeństwo fizyczne Elementy wymagań Zarządzania bezpieczeństwem informacji wg ISO/IEC 27001 i ISO/IEC 27002 bezpieczeństwo fizyczne dr inż. Bolesław Szomański bolkosz@wsisiz.pw.edu.pl Filozofia prezentacji wymagań i zabezpieczeń

Bardziej szczegółowo

MINISTERSTWO ADMINISTRACJI I CYFRYZACJI

MINISTERSTWO ADMINISTRACJI I CYFRYZACJI MINISTERSTWO ADMINISTRACJI I CYFRYZACJI S y s t e m Z a r z ą d z a n i a B e z p i e c z e ń s t w e m I n f o r m a c j i w u r z ę d z i e D e f i n i c j e Bezpieczeństwo informacji i systemów teleinformatycznych

Bardziej szczegółowo

10. ZAGROŻENIE POWAŻNĄ AWARIĄ

10. ZAGROŻENIE POWAŻNĄ AWARIĄ z przeprowadzeniem oceny strategicznej oddziaływania programu środowiska 10. ZAGROŻENIE POWAŻNĄ AWARIĄ Poważna awaria, wg ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. Prawo środowiska (Dz. U. z 2008 r., Nr 25, poz.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH w Szkole Muzycznej I stopnia w Dobczycach

REGULAMIN OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH w Szkole Muzycznej I stopnia w Dobczycach Załącznik nr 1 do zarządzenia Nr 10 KZ/ 2013 REGULAMIN OCHRONY DANYCH OSOBOWYCH w Szkole Muzycznej I stopnia w Dobczycach Podstawa prawna: 1. Ustawa z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych

Bardziej szczegółowo

Z a r z ą d z e n i e Nr 126 /2015 W ó j t a G m i n y K o b y l n i c a z dnia 17 czerwca 2015 roku

Z a r z ą d z e n i e Nr 126 /2015 W ó j t a G m i n y K o b y l n i c a z dnia 17 czerwca 2015 roku Z a r z ą d z e n i e Nr 126 /2015 W ó j t a G m i n y K o b y l n i c a z dnia 17 czerwca 2015 roku o zmianie Zarządzenia nr 50/2013 z dnia 24 maja 2013r. w sprawie polityki bezpieczeństwa i zarządzania

Bardziej szczegółowo

Znak CE dla akceleratorów medycznych. Jan Kopeć

Znak CE dla akceleratorów medycznych. Jan Kopeć Znak CE dla akceleratorów medycznych Szkoła Fizyki Akceleratorów Medycznych, Świerk 2007 Znaczenie znaku CE dla wyrobów medycznych Znak CE, który producent umieszcza na wyrobie medycznym oznacza spełnienie

Bardziej szczegółowo

Marek Trajdos Klub Paragraf 34 SBT

Marek Trajdos Klub Paragraf 34 SBT Marek Trajdos Klub Paragraf 34 SBT 1. Dyrektywa maszynowa, a inne dyrektywy Wymagania zasadnicze dotyczą maszyn wprowadzanych do obrotu po raz pierwszy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego. Są

Bardziej szczegółowo

Przyczyny i czynniki powodujące wypadki w radioterapii.

Przyczyny i czynniki powodujące wypadki w radioterapii. Przyczyny i czynniki powodujące wypadki w radioterapii. Na podstawie raportów opracowanych przez US Nuclear Regulary Commision i MAEA. (Poniższe tabele przedstawiają klasy i częstotliwość wypadków w radioterapii

Bardziej szczegółowo

ZESPÓŁ SZKÓŁ ELEKTRYCZNYCH w Gorzowie Wlkp. Technik energetyk Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej

ZESPÓŁ SZKÓŁ ELEKTRYCZNYCH w Gorzowie Wlkp. Technik energetyk Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej ZESPÓŁ SZKÓŁ ELEKTRYCZNYCH w Gorzowie Wlkp. Technik energetyk Technik urządzeń i systemów energetyki odnawialnej Patrząc na szybko rozwijającą się gospodarkę, ciągle rosnące zapotrzebowanie na energię

Bardziej szczegółowo

Warszawa, dnia 20 marca 2012 r. Poz. 293 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1) z dnia 8 marca 2012 r.

Warszawa, dnia 20 marca 2012 r. Poz. 293 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1) z dnia 8 marca 2012 r. DZIENNIK USTAW RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ Warszawa, dnia 20 marca 2012 r. Poz. 293 ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA 1) z dnia 8 marca 2012 r. w sprawie wydawania oraz cofania zezwoleń na wytwarzanie, przetwarzanie,

Bardziej szczegółowo

PROGRAM: PROGRAM: ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY BRANŻA TRANSPORTOWA

PROGRAM: PROGRAM: ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY ZAŚWIADCZENIA I CERTYFIKATY BRANŻA TRANSPORTOWA Konserwator wózków jezdniowych podnośnikowych Kierowca wózków jezdniowych z napędem silnikowym Celem kształcenia kursowego jest przygotowanie słuchaczy do uzyskania uprawnień (pozytywny wynik egzaminu

Bardziej szczegółowo

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA

POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA POLITYKA BEZPIECZEŃSTWA Administrator Danych... Imię i nazwisko właściciela firmy Dnia... data wdrożenia w przedsiębiorstwie o nazwie... Nazwa przedsiębiorstwa Zgodnie z ROZPORZĄDZENIEM MINISTRA SPRAW

Bardziej szczegółowo

Autor: Artur Lewandowski. Promotor: dr inż. Krzysztof Różanowski

Autor: Artur Lewandowski. Promotor: dr inż. Krzysztof Różanowski Autor: Artur Lewandowski Promotor: dr inż. Krzysztof Różanowski Przegląd oraz porównanie standardów bezpieczeństwa ISO 27001, COSO, COBIT, ITIL, ISO 20000 Przegląd normy ISO 27001 szczegółowy opis wraz

Bardziej szczegółowo

WZ PW Norma ISO/IEC 27001:2013 najnowsze zmiany w systemach zarzadzania bezpieczeństwem informacji IT security trends

WZ PW Norma ISO/IEC 27001:2013 najnowsze zmiany w systemach zarzadzania bezpieczeństwem informacji IT security trends Norma ISO/IEC 27001:2013 najnowsze zmiany w systemach zarzadzania bezpieczeństwem informacji dr inż. Bolesław Szomański Wydział Zarządzania Politechnika Warszawska b.szomański@wz.pw.edu.pl Plan Prezentacji

Bardziej szczegółowo