01. Rodzaj publikacji artykuł, recenzja, sprawozdanie, wywiad 01.1 Język publikacji Nazwa języka, np. polski 02. Autor/autorzy publikacji

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Wielkość: px
Rozpocząć pokaz od strony:

Download "01. Rodzaj publikacji artykuł, recenzja, sprawozdanie, wywiad 01.1 Język publikacji Nazwa języka, np. polski 02. Autor/autorzy publikacji"

Transkrypt

1 Dokumentował/a: imię i nazwisko studenta Źródło cytujące: 01. Rodzaj publikacji artykuł, recenzja, sprawozdanie, wywiad 01.1 Język publikacji Nazwa języka, np. polski 02. Autor/autorzy publikacji Nazwisko/imiona/(rodzaj odpowiedzialności) jeśli inny niż autor, np.: Kowalski/Cyprian Damian Nowak-Janowa/Ewa/(oprac.) pole powtarzalne 02.1; 02.2; ) Jeśli tekst jest w formie wywiadu to jako autora traktujemy osobę przeprowadzającą wywiad. Nazwiska osób udzielających wywiadu wpisujemy jako słowa kluczowe. 03. Liczba autorów 04. Tytuł publikacji 04.1 Tytuł publikacji w j. angielskim 05. Źródło recenzowane (pole wykorzystywane jeżeli w polu 01 wpisujemy recenzja) 06. Nazwa czasopisma 07. Rok publikacji 08. Tom/Rocznik (pole nie jest wykorzystywane w przypadku kiedy dane wydaw. ciągłe nie uwzględnia tej numeracji) 09. Numer/zeszyt (pole nie jest wykorzystywane w przypadku kiedy dane wydaw. ciągłe nie uwzględnia tej numeracji) 10. Strony od-do 10.1 Adres strony WWW 11. Afiliacja autora/autorów Typ instytucji pole powtarzalne 11.1; 11.2; ) 12. Afiliacja autora/autorów Nazwa i siedziba instytucji macierzystej pole powtarzalne 12.1; 12.2; ) Jak w oryginale angielska wersja może znajdować się przy tytule właściwym, przy abstrakcie w języku angielskim, w angielskojęzycznej wersji spisu treści (nie używać wersalików) Opis bibliograficzny dok. recenzowanego (pierwszy stopień szczegółowości opisu wg normy PN-N-01152) Tytuł czasopisma (tytuł kluczowy na podstawie bazy ISSN) Czterocyfrowy, podwójną numerację łączymy łącznikiem (-) ; jeżeli występuje dodatkowe oznaczenie literowe, piszemy bez spacji, np.: C17, podwójne numery łączymy łącznikiem (-) Bez spacji z łącznikiem (-) Dotyczy artykułów z EBIBu UW (uniwersytet)//pt (politechnika)//am (akademia medyczna, uniwersytet medyczny)//ae (akademia ekonomiczna, uniwersytet ekonomiczny)//sp (szkoła pedagogiczna, uniwersytet pedagogiczny)//iu (inne uczelnie)//bn (Biblioteka Narodowa)//PAN (placówka PAN)//JBR (jednostka badawczo rozwojowa np. Główny Instytut Górnictwa, Ośrodek Przetwarzania Informacji, Naukowa i Akademicka Sieć Komputerowa, Centralny Instytut Ochrony Pracy; wykaz jbr dostępny pod adresem (samodzielna biblioteka)//so (samodzielny ośrodek informacji)//inn (inne instytucje) Bierzemy pod uwagę pierwsze miejsce zatrudnienia autora. Jeśli autor jest emerytem to pole zostaje puste, a w uwagach wpisujemy emeryt (można dodać miasto zamieszkania emeryta). Jednostka nadrzędna/jednostka podrzędna/miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska), np. Uniwersytet Śląski/Instytut Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej/Katowice; Śląski Uniwersytet Medyczny/Biblioteka Główna/Katowice; Miejska Biblioteka Publiczna w Jaworznie/Filia Bory/Jaworzno. Pisownia jak w oryginale (źródle cytującym). 1

2 13. Liczba instytucji 14. Symbol klasyfikacji tematycznej 15. Słowa kluczowe 15.1 Słowa kluczowe w j. angielskim 16. Liczba cytowań 17. Abstrakt 17.1 Abstrakt w j. angielskim Uwagi: Kod trzyliterowy wg normy PN-ISO 3166:1999 Kody nazw krajów; w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np. Medford,NJ/USA). Bierzemy pod uwagę pierwsze miejsce zatrudnienia autora. Jeśli autor jest emerytem to pole zostaje puste. Jeśli autor nie ma podanej afiliacji (np. w przypadku autorów emerytowanych), w polu liczba instytucji wpisujemy 0. Jeden symbol Zgodnie z Instrukcją indeksowania za pomocą słów kluczowych. Słowa kluczowe rozpoczynamy od wielkiej litery i oddzielamy od siebie dwoma ukośnikami (//). Zgodnie z Instrukcją indeksowania za pomocą słów kluczowych. Przekładu słów kluczowych wymienionych w polu 15 dokonujemy przy użyciu słowników i norm terminologicznych (m.in.: Tomaszczyk J.: Angielsko-polski słownik informacji naukowej i bibliotekoznawstwa. Katowice Dostępny w wersji elektronicznej w Śląskiej Bibliotece Cyfrowej: docmetadata?id=16671; PN-ISO 5127:2005 Informacja i dokumentacja. Terminologia). Słowa kluczowe rozpoczynamy od wielkiej litery i oddzielamy od siebie dwoma ukośnikami (//). Jeśli brak cytowań wpisujemy 0. W przypadku recenzji powołanie się w przypisach na publikację recenzowaną (lub jej fragment) NIE jest traktowane jako cytowanie. Analiza omawiająca, wskazująca lub abstrakt strukturalny. Jeśli w źródle zamieszczone jest streszczenie autorskie, to je przejmujemy (jeżeli jest ono bardzo krótkie, można je rozwinąć do postaci analizy omawiającej). W przypadku recenzji NIE opracowuje się pełnego abstraktu; można podać krótką informację, czy jest to omówienie publikacji czy recenzja (sensu stricto, czyli tekst zawierający oprócz omówienia także opinię o opisywanej publikacji), ewentualnie jak oceniony jest recenzowany tekst. Przejmujemy z publikacji (jeśli brak abstraktu w języku angielskim, pole zostaje puste). Źródła cytowane: dane zaczerpnięte z bibliografii załącznikowej, ew. z przypisów artykułu cytującego 2

3 WC wydawnictwo ciągłe lub artykuł z wydaw. ciągłego 22. Autor/autorzy publikacji 23. Rok publikacji wydawnictwa ciągłego 24. Tytuł wydawnictwa ciągłego 24.1 Tytuł publikacji (pole nie jest wykorzystywane, jeśli cytowany jest cały zeszyt wydaw. ciągłego) 25. Tom/rocznik wydawnictwa ciągłego (pole nie jest wykorzystywane, jeśli dane wydaw. ciągłe nie uwzględnia tej numeracji) 26. Numer/zeszyt wydawnictwa ciągłego (pole nie jest wykorzystywane, jeśli dane wydaw. ciągłe nie uwzględnia tej numeracji) 27. Strony (publikacji, od-do) (pole wykorzystywane, jeśli wykorzystujemy pole 22.1) 30.1 Dzienna data dostępu WC (wydawnictwo ciągłe lub artykuł z wydaw. ciągłego) Czterocyfrowy tytuł kluczowy/skrót/issn/typ wydaw. ciągłego/język/kraj Wszystkie dane przejmujemy za bazą ISSN, łącznie z uwzględnieniem pisowni małymi i dużymi literami, np.: Przegląd Humanistyczny/Prz. Hum./ / periodical/polski/polska (nie używać wersalików) Tytuł publikacji (jak w oryginale), podwójną numeracje łączymy łącznikiem (-), podwójną numeracje łączymy łącznikiem (-). Uwagi: Wpisujemy ew. zmianę adresu łącznie z dzienną datą odwiedzin. 3

4 22. Autor/autorzy wydawnictwa zwartego 23. Rok wydania wydawnictwa zwartego 24. Tytuł wydawnictwa zwartego 29. Miejsce wydania wydawnictwa zwartego 30.1 Dzienna data dostępu WZ wydawnictwo zwarte WZ (wydawnictwo zwarte książka, broszura, wydawnictwo poszytowe, luźnokartkowe, skoroszytowe) nie uda się ustalić daty wydania, piszemy w nawiasie Tytuł miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska) Pisownia jak w oryginale. Kod trzyliterowy wg normy PN-ISO 3166:1999 Kody nazw krajów, w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np. Medford,NJ/USA). Dwa lub więcej miejsc wydania oddzielamy dwiema kreskami ukośnymi (//), np. Moskwa/RUS//Warszawa lub Berlin/DEU//Oslo/NOR. Jeśli w źródle podano bm i w żaden sposób nie uda się ustalić miejsca wydania, piszemy w nawiasie kwadratowym [bm]. 31. ISBN wydawnictwa zwartego Jeśli podane są dwa numery ISBN oddzielamy je dwoma kreskami ukośnymi (//) Uwagi: Wpisujemy ew. zmianę adresu łącznie z dzienną datą odwiedzin. Przy starych drukach obowiązkowo podajemy: miejsce druku, nazwę drukarni i datę druku. 4

5 22. Autor/autorzy rozdziału 23. Rok wydania książki 24. Tytuł książki 24.1 Tytuł publikacji (rozdziału) 27. Strony (rozdziału, od-do) 29. Miejsce wydania książki 30.1 Dzienna data dostępu) RK rozdział w książce RK (rozdział w książce, odrębna praca w wydawnictwie zbiorowym) nie uda się ustalić daty wydania, piszemy w nawiasie Jak w oryginale miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska) Pisownia jak w oryginale, w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np. Medford,NJ/USA). Kod trzyliterowy wg normy PN-ISO 3166:1999 Kody nazw krajów. Dwa lub więcej miejsc wydania oddzielamy dwoma kreskami ukośnymi (//), np. Moskwa/RUS//Warszawa lub Berlin/DEU//Oslo/NOR. Jeśli w źródle podano bm i w żaden sposób nie uda się ustalić miejsca wydania, piszemy w nawiasie kwadratowym [bm]. 31. ISBN wydawnictwa zwartego (książki) Jeśli podane są dwa numery ISBN oddzielamy je dwoma kreskami ukośnymi (//) Uwagi: Wpisujemy ew. zmianę adresu łącznie z dzienną datą odwiedzin. 5

6 : IN inne: normy, patenty, dokumenty legislacyjne, inne dokumenty 21. Rodzaj dokumentu 22. Autor/autorzy 23. Rok wydania dokumentu lub wydaw. ciągłego 24. Tytuł dokumentu lub tytuł wydaw. ciągłego 24.1 Tytuł publikacji (pole wykorzystywane przede wszystkim w przypadku dok. opublikowanych w wydaw. ciągłych (np. legislacyjnych), ale także np. w serwisach internetowych lub blogach, które mają własny tytuł jako całość) 25. Tom/rocznik dot. wydaw. ciągłych (pole nie jest wykorzystywane, jeśli dane wydaw. nie uwzględnia tej numeracji) 26. Numer/zeszyt dot. wydaw. ciągłych (pole nie jest wykorzystywane, jeśli dane wydaw. nie uwzględnia tej numeracji) 27. Strony (od-do) (pole wykorzystywane w przypadku dok. publikowanych w wydaw. ciągłych, pole nie jest obowiązkowe w przypadku cytowanych ustaw patrz pole 28) 28. Pozycja (pole wykorzystywane w przypadku dok. legislacyjnych, np. ustaw) 29. Miejsce wydania dokumentu (nie dot. dokumentów publikowanych w wydawnictwach ciągłych) 30.1 Dzienna data dostępu (podana przez autora) IN (typ dokumentu inny niż WC, WZ, RK, MK, SL) N (norma) P (patent) L (dok. legislacyjny) I (inne) A (archiwalia i rękopisy) K (kartografia) nie uda się ustalić daty wydania, piszemy w nawiasie Tyt. dokumentu jak w oryginale Tyt. wydaw. ciągłego tytuł kluczowy/skrót/issn/typ wydaw./język/kraj. Wszystkie dane przejmujemy za bazą ISSN, łącznie z pisownią małymi i dużymi literami. Przy K po tytule podajemy określnik, np. [Mapa], [Plan] i skalę dokumentu, podwójną numerację łączymy łącznikiem (-), podwójną numerację łączymy łącznikiem (-) miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska). Pisownia jak w oryginale, w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np. Medford,NJ/USA). Kod trzyliterowy wg normy PN-ISO 3166:1999 Kody nazw krajów. Dwa lub więcej miejsc wydania oddzielamy dwoma kreskami ukośnymi (//), np. Moskwa/RUS//Warszawa lub Berlin/DEU//Oslo/NOR. Jeśli w źródle podano bm i w żaden sposób nie uda się ustalić miejsca wydania, piszemy w nawiasie kwadratowym [bm]. Jeśli akt prawny uchwalono za granicą, a przetłumaczono i wydanow Polsce, przy polu kraj piszemy Polska. W uwagach umieszczamy dane dotyczące miejsca uchwalenia. Podajemy adres dostępu (zamieszczony w cytowaniu) Uwagi: Wpisujemy ew. zmianę adresu łącznie z dzienną datą odwiedzin. Przy archiwaliach przejmuje się nazwę instytucji przechowującej rękopis i jego sygnaturę. 6

7 MK materiały konferencyjne (całość lub referat w materiałach konferencyjnych) 22. Autor/autorzy referatu 23. Rok wydania materiałów konferencyjnych 24. Tytuł materiałów konferencyjnych 24.1 Tytuł referatu (pole wykorzystywane w przypadku cytowania pojedynczego referatu) 27. Strony (referatu, od-do) (pole wykorzystywane w przypadku cytowania pojedynczego referatu) 29. Miejsce wydania mat. konferencyjnych 30.1 Dzienna data dostępu 31. ISBN wydawnictwa zwartego (materiałów konferencyjnych) 32. Nazwa konferencji 33. Rok odbycia konferencji 34. Miejsce konferencji MK (materiały konferencyjne całość lub referat w materiałach konferencyjnych) W przypadku cytowania całości materiałów konferencyjnych podajemy red. lub Anon nie uda się ustalić daty wydania, piszemy w nawiasie Tytuł publikacji materiałów konferencyjnych miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska) Pisownia jak w oryginale. Kod trzyliterowy wg normy PN- ISO 3166:1999 Kody nazw krajów, w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np.medford,nj/usa). Dwa lub więcej miejsc wydania oddzielamy dwiema kreskami ukośnymi (//), np. Moskwa/RUS//Warszawa lub Berlin/DEU//Oslo/NOR. Jeśli w źródle podano bm i w żaden sposób nie uda się ustalić miejsca wydania, piszemy w nawiasie kwadratowym [bm]. Jeśli podane są dwa numery ISBN oddzielamy je dwoma kreskami ukośnymi (//) Jak w oryginale Czterocyfrowy Uwagi: Wpisujemy ew. zmianę adresu łącznie z dzienną datą odwiedzin. miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska) Pisownia jak w oryginale. Kod trzyliterowy wg normy PN-ISO 3166:1999 Kody nazw krajów, w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np. Medford,NJ/USA). Dwa lub więcej miejsc konferencji oddzielamy dwiema kreskami ukośnymi (//). 7

8 SL szara literatura (m.in. materiały w druku) 22. Autor/autorzy dokumentu 23. Rok powstania dokumentu 24. Tytuł dokumentu 29. Miejsce powstania dokumentu 30.1 Dzienna data dostępu (podana przez autora) SL (szara literatura m. in. materiały w druku, prace nieopublikowane) nie uda się ustalić tej daty, piszemy w nawiasie. jedn. nadrzędna/jedn. podrzędna/miasto/kod kraju (jeśli inny niż Polska) Pisownia jak w oryginale. Kod trzyliterowy wg normy PN-ISO 3166:1999 Kody nazw krajów, w przypadku miast w USA po przecinku skrót nazwy stanu (np. Medford,NJ/USA). Jeśli w źródle nie podano miejsca powstania i w żaden sposób nie uda się go ustalić, piszemy w nawiasie kwadratowym [bm]. Uwagi: Wpisujemy ew. zmianę adresu łącznie z dzienną datą odwiedzin. 8

Przypisy i bibliografia załącznikowa Cz.1b. Elementy opisu i zalecana kolejność ich występowania w przypisach do drukowanych i elektronicznych

Przypisy i bibliografia załącznikowa Cz.1b. Elementy opisu i zalecana kolejność ich występowania w przypisach do drukowanych i elektronicznych Przypisy i bibliografia załącznikowa Cz.1b. Elementy opisu i zalecana kolejność ich występowania w przypisach do drukowanych i elektronicznych zasobów informacji 1 Elementy opisu bibliograficznego AUTOR

Bardziej szczegółowo

Scenariusz zajęć warsztatowych dla nauczycieli bibliotekarzy

Scenariusz zajęć warsztatowych dla nauczycieli bibliotekarzy Scenariusz zajęć warsztatowych dla nauczycieli bibliotekarzy Temat : Redagowanie bibliografii załącznikowej Czas trwania zajęć : 3 godziny dydaktyczne CELE OGÓLNE : rozwijanie umiejętności opisania źródła,

Bardziej szczegółowo

Instytut Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej Uniwersytet Śląski w Katowicach

Instytut Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej Uniwersytet Śląski w Katowicach II Konferencja naukowa Konsorcjum BazTech BIBLIOGRAFICZNE BAZY DANYCH I ICH ROLA W ROZWOJU NAUKI Poznań, 17-19 kwietnia 2013 r. Instytut Bibliotekoznawstwa i Informacji Naukowej Uniwersytet Śląski w Katowicach

Bardziej szczegółowo

Bibliografia załącznikowa do prac naukowych, dyplomowych inżynierskich i magisterskich

Bibliografia załącznikowa do prac naukowych, dyplomowych inżynierskich i magisterskich Bibliografia załącznikowa do prac naukowych, dyplomowych inżynierskich i magisterskich Każda praca naukowa i dyplomowa (inżynierska i magisterska) powinna mieć dołączony wykaz materiałów źródłowych wykorzystanych

Bardziej szczegółowo

BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA

BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA Do pracy naukowej, magisterskiej bądź licencjackiej powinna być dołączona bibliografia załącznikowa (literatura przedmiotu) będąca wykazem dokumentów wykorzystanych przez autora.

Bardziej szczegółowo

Omówienie normy PN-ISO 690-2 Informacja i dokumentacja. Przypisy bibliograficzne. Dokumenty elektroniczne i ich części

Omówienie normy PN-ISO 690-2 Informacja i dokumentacja. Przypisy bibliograficzne. Dokumenty elektroniczne i ich części Oprac. Agata Arkabus Publiczna Biblioteka Pedagogiczna RODN,,WOM w Częstochowie Omówienie normy PN-ISO 690-2 Informacja i dokumentacja. Przypisy bibliograficzne. Dokumenty elektroniczne i ich części 1.

Bardziej szczegółowo

Wymogi dotyczące przygotowania prac licencjackich i magisterskich UKŁAD PRACY

Wymogi dotyczące przygotowania prac licencjackich i magisterskich UKŁAD PRACY Radom, 13.10.2014 Wymogi dotyczące przygotowania prac licencjackich i magisterskich UKŁAD PRACY 1. Układ pracy powinien być logiczny i poprawny pod względem metodologicznym oraz odpowiadać wymaganiom stawianym

Bardziej szczegółowo

Przygotowanie tekstów do publikacji w Zeszytach Naukowych Małopolskiej WyŜszej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie

Przygotowanie tekstów do publikacji w Zeszytach Naukowych Małopolskiej WyŜszej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie Przygotowanie tekstów do publikacji w Zeszytach Naukowych Małopolskiej WyŜszej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie Szanowni Autorzy, Sprawny przebieg procesu wydawniczego uwarunkowany jest w duŝej mierze właściwym

Bardziej szczegółowo

WYMOGI REDAKCYJNE Do Działu Nauki i Wydawnictw PPWSZ w Nowym Targu należy dostarczyć:

WYMOGI REDAKCYJNE Do Działu Nauki i Wydawnictw PPWSZ w Nowym Targu należy dostarczyć: WYMOGI REDAKCYJNE Do Działu Nauki i Wydawnictw PPWSZ w Nowym Targu należy dostarczyć: 1. Ostateczną wersję pracy (z kompletem zależnych praw autorskich), czyli tekst i materiał ilustracyjny w postaci:

Bardziej szczegółowo

TYTUŁ ARTYKUŁU W JĘZYKU POLSKIM

TYTUŁ ARTYKUŁU W JĘZYKU POLSKIM TYTUŁ ARTYKUŁU W JĘZYKU POLSKIM Arial 16, wielkie litery 8 spacji IMIĘ I NAZWISKO AUTORA Miejsce zatrudnienia, adres e-mail Arial 11 pogrubiony 1 interlinia Arial 11 pogrubiony 1 interlinia Title (Tytuł

Bardziej szczegółowo

Przypisy i bibliografia załącznikowa. Cz.1a. Zasady ogólne

Przypisy i bibliografia załącznikowa. Cz.1a. Zasady ogólne Przypisy i bibliografia załącznikowa. Cz.1a. Zasady ogólne 1 Przypisy i bibliografia Rzetelnie opracowane przypisy i bibliografia: chroni przed posądzeniem o plagiat pozwala czytelnikowi dotrzeć do źródła

Bardziej szczegółowo

Instrukcja przygotowania artykułów do publikacji

Instrukcja przygotowania artykułów do publikacji Międzynarodowa Konferencja Naukowa Innowacje w nowoczesnych organizacjach Ekonomiczne i społeczne efekty Jubileusz 20-lecia Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie Instrukcja przygotowania

Bardziej szczegółowo

Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Poznań, 11.10. 2013 r. Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 1. Bibliografia Publikacji Pracowników

Bardziej szczegółowo

INFORMACJE DLA AUTORÓW

INFORMACJE DLA AUTORÓW INFORMACJE DLA AUTORÓW Problemy Zarzadzania to interdyscyplinarne pismo wydawane przez Wydział Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego. Każdy z numerów kwartalnika ma wcześniej określony temat przewodni.

Bardziej szczegółowo

REGULAMIN WYDAWNICTWA PWSZ W PŁOCKU

REGULAMIN WYDAWNICTWA PWSZ W PŁOCKU REGULAMIN WYDAWNICTWA PWSZ W PŁOCKU I. Postanowienia ogólne 1 1. Wydawnictwo Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Płocku, zwane dalej Wydawnictwem jest ogólnouczelnianą jednostką organizacyjną działającą

Bardziej szczegółowo

Imię Nazwisko, Imię Nazwisko 1 Uczelnia/Firma. Imię Nazwisko 2 Uczelnia/Firma. Tytuł artykułu

Imię Nazwisko, Imię Nazwisko 1 Uczelnia/Firma. Imię Nazwisko 2 Uczelnia/Firma. Tytuł artykułu Imię Nazwisko, Imię Nazwisko 1 Uczelnia/Firma Imię Nazwisko 2 Uczelnia/Firma Tytuł artykułu Tekst artykułu należy pisać przy użyciu edytora zgodnego z MS WORD 2003, 2007, 2010. Do pisania podstawowego

Bardziej szczegółowo

Instrukcja dla autorów Studia Geohistorica

Instrukcja dla autorów Studia Geohistorica Instrukcja dla autorów Studia Geohistorica Redakcja czasopisma przyjmuje do druku jedynie teksty oryginalne. Jeżeli tekst lub znaczna jego część była wcześniej publikowana w języku obcym lub w innej formie

Bardziej szczegółowo

Wymogi formalne dotyczące prac licencjackich i magisterskich. sformułowanie wniosków wynikających z przeprowadzonych badań.

Wymogi formalne dotyczące prac licencjackich i magisterskich. sformułowanie wniosków wynikających z przeprowadzonych badań. Wymogi formalne dotyczące prac licencjackich i magisterskich Praca powinna zawierać: określenie problemu badawczego, zdefiniowanie celu pracy, charakterystykę przedmiotu badań i opis narzędzi analitycznych

Bardziej szczegółowo

Opis bibliograficzny stosowany w bibliografii załącznikowej.

Opis bibliograficzny stosowany w bibliografii załącznikowej. Opis bibliograficzny stosowany w bibliografii załącznikowej. Co to jest bibliografia? Bibliografia załącznikowa jest to wykaz dokumentów (książki, czasopisma, artykuły, publikacje z internetu itp.), które

Bardziej szczegółowo

(Nazwisko, 2012, s ) Kolejne odsyłacze w tekście w nawiasie Nowak (2010) Nowak (2010) (Nowak, 2010) (Nowak, 2010) Nowak, Kowalski (2002)

(Nazwisko, 2012, s ) Kolejne odsyłacze w tekście w nawiasie Nowak (2010) Nowak (2010) (Nowak, 2010) (Nowak, 2010) Nowak, Kowalski (2002) Styl APA Wyróżnia się dwa rodzaje przypisów ze względu na ich funkcje. Są to: przypisy uzupełniające podstawowe informacje zawarte głównym oraz przypisy informujące o prawach autorskich. Należy do niezbędnego

Bardziej szczegółowo

Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu

Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu 1. Bibliografia Publikacji Pracowników Uniwersytetu Przyrodniczego

Bardziej szczegółowo

WSKAZÓWKI WYDAWNICZE DLA AUTORÓW

WSKAZÓWKI WYDAWNICZE DLA AUTORÓW Załącznik nr 2 do Regulaminu Wydawnictwa WSKAZÓWKI WYDAWNICZE DLA AUTORÓW 1) Komitet Redakcyjny nie przyjmuje prac (wydawnictwo zwarte lub artykuł), które zostały już opublikowane lub też zostały złożone

Bardziej szczegółowo

DO BAZY BIBLIOGRAFII PRACOWNIKÓW. Monika Curyło

DO BAZY BIBLIOGRAFII PRACOWNIKÓW. Monika Curyło INSTRUKCJA WPROWADZANIA DANYCH DO BAZY BIBLIOGRAFII PRACOWNIKÓW Monika Curyło HTTP://RUJ.UJ.EDU.PL/XMLUI/ Logowanie: login i hasło jak do poczty uniwersyteckiej W prawym górnym rogu ekranu: Moje konto

Bardziej szczegółowo

Imię i Nazwisko (Calibri Light, 10 punktów, wyrównaj do lewej; odstęp / interlinia wielokrotne

Imię i Nazwisko (Calibri Light, 10 punktów, wyrównaj do lewej; odstęp / interlinia wielokrotne ASO.A 3(1) / 2014, 120-125 (element wpisywany przez Redakcję) Imię i Nazwisko (Calibri Light, 10 punktów, wyrównaj do lewej; odstęp / interlinia wielokrotne 1,15; odstępy przed i po 3 punkty) Katedra /

Bardziej szczegółowo

Baza danych AGRO 16 lat działalności na rzecz nauki i edukacji

Baza danych AGRO 16 lat działalności na rzecz nauki i edukacji Baza danych AGRO 16 lat działalności na rzecz nauki i edukacji Mariusz Polarczyk, Renata Tomaszewska Biblioteka Główna i Centrum Informacji Naukowej Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu pol@up.poznan.pl

Bardziej szczegółowo

WSKAZÓWKI WYDAWNICZE DLA AUTORÓW

WSKAZÓWKI WYDAWNICZE DLA AUTORÓW Załącznik nr 2 Wskazówki wydawnicze dla autorów WSKAZÓWKI WYDAWNICZE DLA AUTORÓW 1) Komitet Redakcyjny nie przyjmuje prac (wydawnictwo zwarte lub artykuł), które zostały już opublikowane lub też zostały

Bardziej szczegółowo

2. Obowiązki koordynatorów określa załącznik nr 4 do niniejszego zarządzenia.

2. Obowiązki koordynatorów określa załącznik nr 4 do niniejszego zarządzenia. Zarządzenie nr 63 Rektora Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach z dnia 17 kwietnia 2015 r. w sprawie dokumentowania i upowszechniania dorobku naukowego pracowników Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach. Na

Bardziej szczegółowo

Biblioteka vs kompleksowa ocena parametryczna jednostek naukowych w 2017 roku Meandry prawne i techniczne

Biblioteka vs kompleksowa ocena parametryczna jednostek naukowych w 2017 roku Meandry prawne i techniczne Biblioteka vs kompleksowa ocena parametryczna jednostek naukowych w 2017 roku Meandry prawne i techniczne Dr Wojciech Majkowski Uniwersytet Jana Kochanowskiego w Kielcach wmaj@ujk.edu.pl 22.06.2016 r.

Bardziej szczegółowo

BIBLIOGRAFIA NARODOWA I BIBLIOGRAFIE SPECJALNE

BIBLIOGRAFIA NARODOWA I BIBLIOGRAFIE SPECJALNE BIBLIOTEKA NARODOWA W WARSZAWIE WWW.BN.ORG.PL BAZY DANYCH BIBLIOTEKI NARODOWEJ http://mak.bn.org.pl/wykaz.htm BIBLIOGRAFIA NARODOWA I BIBLIOGRAFIE SPECJALNE BIBLIOGRAFIE KSIĄŻEK POLSKICH KSIĄŻKI POLSKIE

Bardziej szczegółowo

CO TO JEST BIBLIOGRAFIA?

CO TO JEST BIBLIOGRAFIA? CO TO JEST BIBLIOGRAFIA? Bibliografia - wywodzi się od greckich słów: - biblion (biblos) - książka - graphein - pisać, opisywać BIBLIOGRAFIA - to uporządkowany (alfabetycznie, chronologicznie) spis dokumentów

Bardziej szczegółowo

Zarządzenie Nr 16 Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 6 kwietnia 2016 r.

Zarządzenie Nr 16 Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 6 kwietnia 2016 r. Zarządzenie Nr 16 Rektora Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie z dnia 6 kwietnia 2016 r. w sprawie zasad i trybu ewidencji publikacji pracowników SGGW Na podstawie 67 ust. 1 w związku z 76

Bardziej szczegółowo

kod pocztowy miejscowość województwo Telefon TEMAT PRACY (proszę wpisać drukowanymi literami) TAK NIE Rodzaj wymaganego programu do prezentacji:

kod pocztowy miejscowość województwo Telefon TEMAT PRACY (proszę wpisać drukowanymi literami) TAK NIE Rodzaj wymaganego programu do prezentacji: Zgłoszenie uczestnictwa w XI Sesji Studenckich Kół Naukowych Wyższa Szkoła Zarządzania i Administracji w Zamościu 26 maja 2011r. Dane Uczestnika Imię i nazwisko Adres e-mail Nazwa koła naukowego Opiekun

Bardziej szczegółowo

NORMY REDAKCYJNE. ReVue

NORMY REDAKCYJNE. ReVue NORMY REDAKCYJNE ReVue Wytyczne ogólne : 1. Objętość tekstu : 10 000 40 000 znaków (bez spacji) 2. Czcionka: 12 Times New Roman 3. Interlinia: 1.5 wiersza 4. Wszystkie marginesy: 2.5 cm 5. Tekst wyjustowany

Bardziej szczegółowo

Przypisy i bibliografia załącznikowa 2b. Przykłady

Przypisy i bibliografia załącznikowa 2b. Przykłady Przypisy i bibliografia załącznikowa 2b. Przykłady Wydawnictwa zwarte jednotomowe (książki) prace autorskie Wydawnictwa zwarte jednotomowe (książki) Wydawnictwa zwarte wielotomowe (książki) prace autorskie

Bardziej szczegółowo

Bibliografia załącznikowa do prezentacji maturalnej

Bibliografia załącznikowa do prezentacji maturalnej Bibliografia załącznikowa do prezentacji maturalnej Definicja bibliografii załącznikowej Bibliografia załącznikowa jest to wykaz dokumentów (książki, czasopisma, artykuły, dokumenty elektroniczne itp.),

Bardziej szczegółowo

Wytyczne dla autorów

Wytyczne dla autorów Wytyczne dla autorów 1. Informacje ogólne Zasady podstawowe 1. W czasopiśmie Ateneum Forum Filologiczne drukowane są prace naukowe w języku polskim oraz językach kongresowych z zakresu nauk humanistycznych,

Bardziej szczegółowo

BAZY (1) W menu głównym katalogu należy kliknąć na zakładkę

BAZY (1) W menu głównym katalogu należy kliknąć na zakładkę W menu głównym katalogu należy kliknąć na zakładkę BAZY () Z dostępnych baz należy wybrać BIBLIOGRAFIA PUBLIKACJI PRACOWNIKÓW AWF DO 00 r. lub BIBLIOGRAFIA PUBLIKACJI PRACOWNIKÓW AWF OD 00 r. () W puste

Bardziej szczegółowo

Zawartość i możliwości wykorzystania Bazy Edukacyjnej Scenariusz warsztatów doskonalących

Zawartość i możliwości wykorzystania Bazy Edukacyjnej Scenariusz warsztatów doskonalących Zawartość i możliwości wykorzystania Bazy Edukacyjnej Scenariusz warsztatów doskonalących Czas trwania: 2 godz. Uczestnicy: studenci pierwszego roku różnych kierunków Cele ogólne: - zapoznanie studentów

Bardziej szczegółowo

Bazy Biblioteki Narodowej

Bazy Biblioteki Narodowej Bazy Biblioteki Narodowej Wyszukiwanie i gromadzenie informacji Opracowała: Jolanta Nowakowska Biblioteka Narodowa al. Niepodległości 213 02-086 Warszawa tel. (0-22) 608 29 99 (centrala), (0-22) 452 29

Bardziej szczegółowo

Przygotowanie tekstów do publikacji w czasopiśmie Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie

Przygotowanie tekstów do publikacji w czasopiśmie Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie Przygotowanie tekstów do publikacji w czasopiśmie Zeszyty Naukowe Małopolskiej Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Tarnowie Szanowni Autorzy, Sprawny przebieg procesu wydawniczego uwarunkowany jest w dużej mierze

Bardziej szczegółowo

W stronę piękna. Prawne problemy estetyzacji przestrzeni publicznej. Ujęcie interdyscyplinarne

W stronę piękna. Prawne problemy estetyzacji przestrzeni publicznej. Ujęcie interdyscyplinarne W stronę piękna. Prawne problemy estetyzacji przestrzeni publicznej. Ujęcie interdyscyplinarne Katedra Prawa Administracyjnego WPiA UG 1. Liczba znaków Wszystkie teksty należy pisać czcionką TIMES NEW

Bardziej szczegółowo

ZASADY PISANIA PRACY DYPLOMOWEJ W KJ TSW

ZASADY PISANIA PRACY DYPLOMOWEJ W KJ TSW Załącznik do Zarządzenia Rektora KJ-TSW z dnia 12 września 2017 r. ZASADY PISANIA PRACY DYPLOMOWEJ W KJ TSW Zalecenia mają charakter ogólny. Kwestie szczegółowe specyficzne dla każdej pracy należy konsultować

Bardziej szczegółowo

Jak napisać bibliografię

Jak napisać bibliografię Spis treści: Jak napisać bibliografię 1. Informacje ogólne 1.1 Wyjaśnienie terminów 1.2. Stosowane normy 2. Opis bibliograficzny 2.1. Uwagi ogólne 2.2. Opis książki 2.3. Opis czasopisma 2.4. Opis dokumentu

Bardziej szczegółowo

ARKUSZ WYNIKÓW PRACY NAUCZYCIELA AKADEMICKIEGO

ARKUSZ WYNIKÓW PRACY NAUCZYCIELA AKADEMICKIEGO Arkusz nr 2... (jednostka organizacyjna)... (instytut / katedra)... (zakład) ARKUSZ WYNIKÓW PRACY NAUCZYCIELA AKADEMICKIEGO (pracownicy naukowo- dydaktyczni: adiunkci i asystenci) za lata 1. Imię i nazwisko,

Bardziej szczegółowo

Wytyczne redakcyjne dla autorów

Wytyczne redakcyjne dla autorów Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Kielcach Wytyczne redakcyjne dla autorów Przypisy Bibliografia załącznikowa przykłady Opracowanie Małgorzata Pronobis Dorota Parkita Kielce 2011 Redakcja techniczna

Bardziej szczegółowo

Poznań, r.

Poznań, r. Poznań, 02.02.2016 r. Wytyczne dla autorów i zasady wprowadzania danych o publikacjach do bazy Bibliografia publikacji pracowników, uczestników studiów doktoranckich i emerytowanych pracowników Uniwersytetu

Bardziej szczegółowo

ZASADY SPORZĄDZANIA BIBLIOGRAFII

ZASADY SPORZĄDZANIA BIBLIOGRAFII ZASADY SPORZĄDZANIA BIBLIOGRAFII Bibliografia uporządkowany spis dokumentów (książek, artykułów) wraz z opisem umożliwiającym identyfikację dzieła. Opis bibliograficzny podstawowe dane identyfikujące dzieło

Bardziej szczegółowo

WYMOGI EDYTORSKIE. Edytor tekstu Microsoft Word, format *.doc lub *.docx.

WYMOGI EDYTORSKIE. Edytor tekstu Microsoft Word, format *.doc lub *.docx. WYMOGI EDYTORSKIE Edytor tekstu Microsoft Word, format *.doc lub *.docx. Objętość tekstu: artykuł naukowy: do 1/2 arkusza wydawniczego wraz z rysunkami i tabelami (1/2 ark. = 20 000 znaków ze spacjami,

Bardziej szczegółowo

Opis bibliograficzny stosowany w bibliografii załącznikowej

Opis bibliograficzny stosowany w bibliografii załącznikowej Opis bibliograficzny stosowany w bibliografii załącznikowej Piszesz wypracowanie lub wygłaszasz referat? Nie zapomnij podać informacji z czego korzystasz! Wzrosną Twoje "notowania" u nauczyciela; a moŝe

Bardziej szczegółowo

ZASADY PRZYGOTOWANIA TEKSTÓW DO DRUKU W CZASOPIŚMIE NAUKOWYM MEDIA I SPOŁECZEŃSTWO"

ZASADY PRZYGOTOWANIA TEKSTÓW DO DRUKU W CZASOPIŚMIE NAUKOWYM MEDIA I SPOŁECZEŃSTWO ZASADY PRZYGOTOWANIA TEKSTÓW DO DRUKU W CZASOPIŚMIE NAUKOWYM MEDIA I SPOŁECZEŃSTWO" Adres redakcji: Akademia Techniczno-Humanistyczna, ul Willowa 2, bud. B, Sekretariat Katedry Anglistyki 43-309 Bielsko-Biała

Bardziej szczegółowo

ZASADY SPORZĄDZANIA BIBLIOGRAFII

ZASADY SPORZĄDZANIA BIBLIOGRAFII ZASADY SPORZĄDZANIA BIBLIOGRAFII Bibliografia uporządkowany spis dokumentów (książek, artykułów) wraz z opisem umożliwiającym identyfikację dzieła. Opis bibliograficzny podstawowe dane identyfikujące dzieło

Bardziej szczegółowo

Zarządzanie gromadzeniem źródeł informacji na przykładzie Biblioteki Naukowej Głównego Instytutu Górnictwa

Zarządzanie gromadzeniem źródeł informacji na przykładzie Biblioteki Naukowej Głównego Instytutu Górnictwa Zarządzanie gromadzeniem źródeł informacji na przykładzie Biblioteki Naukowej Głównego Instytutu Górnictwa Plan wystąpienia Główny Instytut Górnictwa i Biblioteka Naukowa historia i teraźniejszość Historyczny

Bardziej szczegółowo

Dziennik Ustaw 51 Poz. 2154

Dziennik Ustaw 51 Poz. 2154 Dziennik Ustaw 51 Poz. 2154 Załącznik nr 3 KRYTERIA I TRYB OCENY CZASOPISM NAUKOWYCH ORAZ SPOSÓB USTALANIA LICZBY PUNKTÓW ZA PUBLIKACJE NAUKOWE W CZASOPISMACH NAUKOWYCH I. CZĘŚĆ A WYKAZU CZASOPISM NAUKOWYCH

Bardziej szczegółowo

WSKAZÓWKI DLA AUTORÓW REFERATÓW

WSKAZÓWKI DLA AUTORÓW REFERATÓW WSKAZÓWKI DLA AUTORÓW REFERATÓW Spis treści: I. Wymogi formalne... 2 II. WZÓR... 3 III. Bibliografia... 4 IV. Streszczenie... 5 V. Cytaty i przypisy... 6 VI. Tabele, rysunki, wzory... 7 1 I. Wymogi formalne

Bardziej szczegółowo

Czynności przewodu doktorskiego DOTYCHCZASOWA PROCEDURA NOWA PROCEDURA. (obowiązuje do 30.09.2013r.) (obowiązuje od 01.10.2013r.)

Czynności przewodu doktorskiego DOTYCHCZASOWA PROCEDURA NOWA PROCEDURA. (obowiązuje do 30.09.2013r.) (obowiązuje od 01.10.2013r.) Szczegółowa procedura przeprowadzania przewodu doktorskiego w Wydziale Etnologii i Nauk o Edukacji Uniwersytetu Śląskiego na podstawie przepisów dotychczasowych i przepisów znowelizowanych obowiązujących

Bardziej szczegółowo

Program opracowały: Barbara Derewiecka, Halina Szpak Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bielsku-Białej

Program opracowały: Barbara Derewiecka, Halina Szpak Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bielsku-Białej Program opracowały: Barbara Derewiecka, Halina Szpak Pedagogiczna Biblioteka Wojewódzka w Bielsku-Białej Przysposobienie do korzystania ze zbiorów Pedagogicznej Biblioteki Wojewódzkiej w Bielsku-Białej

Bardziej szczegółowo

5-15 pkt. 5-15 pkt. 24-30 pkt. Monografia: współautorstwo Należy podać autora/redaktora, wydawcę, numer ISBN, nakład, rok wydania, objętość. 70% pkt.

5-15 pkt. 5-15 pkt. 24-30 pkt. Monografia: współautorstwo Należy podać autora/redaktora, wydawcę, numer ISBN, nakład, rok wydania, objętość. 70% pkt. Szczegółowe kryteria punktacji postępów w nauce doktorantów Studiów Doktoranckich z zakresu sztuk plastycznych w dyscyplinie Konserwacja Dzieł Sztuki Wydział Sztuk Pięknych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika

Bardziej szczegółowo

Baza PEDAGOG narzędziem edukacji informacyjnej w bibliotece

Baza PEDAGOG narzędziem edukacji informacyjnej w bibliotece Baza PEDAGOG narzędziem edukacji informacyjnej w bibliotece akademickiej Danuta Szewczyk-Kłos Biblioteka Główna Uniwersytetu Opolskiego Bibliograficzne bazy danych i ich rola w rozwoju nauki Biblioteka

Bardziej szczegółowo

Opracowanie książki w formacie MARC 21/ SOWA2

Opracowanie książki w formacie MARC 21/ SOWA2 Opracowanie książki w formacie MARC 21/ SOWA2 Materiał pomocniczy do kursu e-learningowego Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu CZĘŚĆ 1 Kurs dostępny na: www.wbp.poznan.ekursy.eu

Bardziej szczegółowo

Zasady redakcji pracy dyplomowej w Wyższej Szkole Kultury Fizycznej i Turystyki w Pruszkowie

Zasady redakcji pracy dyplomowej w Wyższej Szkole Kultury Fizycznej i Turystyki w Pruszkowie Zasady redakcji pracy dyplomowej w Wyższej Szkole Kultury Fizycznej i Turystyki w Pruszkowie Prace dyplomowe powinny być drukowane według następujących zaleceń: 1) druk jednostronny dotyczy tylko następujących

Bardziej szczegółowo

WYDZIAŁ BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO AKADEMII OBRONY NARODOWEJ ZESZYTY DOKTORANCKIE WYMOGI EDYTORSKIE

WYDZIAŁ BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO AKADEMII OBRONY NARODOWEJ ZESZYTY DOKTORANCKIE WYMOGI EDYTORSKIE WYDZIAŁ BEZPIECZEŃSTWA NARODOWEGO AKADEMII OBRONY NARODOWEJ ZESZYTY DOKTORANCKIE WYMOGI EDYTORSKIE Wymogi edytorskie publikowania w Zeszytach Doktoranckich WBN UWAGI OGÓLNE Artykuł przeznaczony do wydania

Bardziej szczegółowo

BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA ZASADY TWORZENIA. oprac. Edyta Gawin cop. 2011

BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA ZASADY TWORZENIA. oprac. Edyta Gawin cop. 2011 BIBLIOGRAFIA ZAŁĄCZNIKOWA ZASADY TWORZENIA oprac. Edyta Gawin cop. 2011 DEFINICJA Bibliografia załącznikowa - spis / wykaz dokumentów wykorzystywanych przy tworzeniu referatów, wypracowań, prezentacji

Bardziej szczegółowo

WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI I ZARZĄDZANIA W MIELCU. TECHNIKA REDAKCYJNA PRAC LICENCJACKICH Zasady przygotowania i redagowania prac licencjackich.

WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI I ZARZĄDZANIA W MIELCU. TECHNIKA REDAKCYJNA PRAC LICENCJACKICH Zasady przygotowania i redagowania prac licencjackich. WYŻSZA SZKOŁA GOSPODARKI I ZARZĄDZANIA W MIELCU TECHNIKA REDAKCYJNA PRAC LICENCJACKICH Zasady przygotowania i redagowania prac licencjackich. Mielec, październik 2004 Imię i Nazwisko Wyższa Szkoła Gospodarki

Bardziej szczegółowo

STANDARD EDYCYJNY ARTYKUŁU W JĘZYKU POLSKIM Teksty sformatowane wg innych wytycznych nie podlegają rejestracji

STANDARD EDYCYJNY ARTYKUŁU W JĘZYKU POLSKIM Teksty sformatowane wg innych wytycznych nie podlegają rejestracji STANDARD EDYCYJNY ARTYKUŁU W JĘZYKU POLSKIM Teksty sformatowane wg innych wytycznych nie podlegają rejestracji Czcionka: Times New Roman Marginesy: po 2,5 cm Interlinia: 1,5 pkt Autor: Times New Roman

Bardziej szczegółowo

Opracował: Piotr Wachowiak wykorzystując materiał Adama Wolańskiego

Opracował: Piotr Wachowiak wykorzystując materiał Adama Wolańskiego Opracował: Piotr Wachowiak wykorzystując materiał Adama Wolańskiego ZASADY EDYCJI TEKSTÓW NAUKOWYCH Wskazówki pomocne przy pisaniu pracy dyplomowej, magisterskiej i doktorskiej I. Formatowanie tekstu:

Bardziej szczegółowo

Monografia naukowa. ABC Administracji. Administracja publiczna wobec wyzwań współczesności. wersja elektroniczna z numerem ISBN- 4pkt (rozdział).

Monografia naukowa. ABC Administracji. Administracja publiczna wobec wyzwań współczesności. wersja elektroniczna z numerem ISBN- 4pkt (rozdział). Monografia naukowa ABC Administracji Administracja publiczna wobec wyzwań współczesności wersja elektroniczna z numerem ISBN- 4pkt (rozdział). Radom, 2013. Studenckie Koło Naukowe Administratywistów Uniwersytetu

Bardziej szczegółowo

DO BAZY BIBLIOGRAFII PRACOWNIKÓW. Monika Curyło

DO BAZY BIBLIOGRAFII PRACOWNIKÓW. Monika Curyło INSTRUKCJA WPROWADZANIA DANYCH DO BAZY BIBLIOGRAFII PRACOWNIKÓW Monika Curyło HTTP://RUJ.UJ.EDU.PL/XMLUI/ Logowanie: login i hasło jak do poczty uniwersyteckiej W prawym górnym rogu ekranu: Moje konto

Bardziej szczegółowo

Niektóre zasady pisania prac dyplomowych

Niektóre zasady pisania prac dyplomowych Niektóre zasady pisania prac dyplomowych Praca dyplomowa licencjacka/inżynierska Wymaga samodzielnego rozwiązania problemu zawodowego, technicznego lub badawczego w zakresie wiedzy zdobytej podczas studiów.

Bardziej szczegółowo

Regulamin Konkursu na najlepszy artykuł nt. energetyki jądrowej oraz Konkursu na najlepszy poster w ramach Akademickiego Forum Energii Jądrowej

Regulamin Konkursu na najlepszy artykuł nt. energetyki jądrowej oraz Konkursu na najlepszy poster w ramach Akademickiego Forum Energii Jądrowej Regulamin Konkursu na najlepszy artykuł nt. energetyki jądrowej oraz Konkursu na najlepszy poster w ramach Akademickiego Forum Energii Jądrowej Rozdział I Postanowienia ogólne 1. Organizatorami konkursu

Bardziej szczegółowo

POMOC DO KORZYSTANIA Z ELEKTRONICZNYCH KATALOGÓW

POMOC DO KORZYSTANIA Z ELEKTRONICZNYCH KATALOGÓW POMOC DO KORZYSTANIA Z ELEKTRONICZNYCH KATALOGÓW Uwaga! Wejście do katalogu znajduje się także w linku pod godzinami otwarcia Biblioteki na stronie głównej KATALOG ONLINE BIBLIOTEKI (katalog nieczynny

Bardziej szczegółowo

Wymogi edytorskie dla artykułów przygotowywanych do Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie

Wymogi edytorskie dla artykułów przygotowywanych do Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie Wymogi edytorskie dla artykułów przygotowywanych do Zeszytów Naukowych Wyższej Szkoły Zarządzania i Bankowości w Krakowie 1. Uwagi ogólne Artykuły publikowane w Zeszytach Naukowych WSZiB są recenzowane,

Bardziej szczegółowo

Opracowanie książki w formacie MARC 21/ SOWA2

Opracowanie książki w formacie MARC 21/ SOWA2 Opracowanie książki w formacie MARC 21/ SOWA2 Materiał pomocniczy do kursu e-learningowego Wojewódzkiej Biblioteki Publicznej i Centrum Animacji Kultury w Poznaniu CZĘŚĆ 2 Kurs dostępny na: www.wbp.poznan.ekursy.eu

Bardziej szczegółowo

KOMUNIKAT II. Jeden nocleg w Pensjonacie Orle /Sobieszewo ( w miejscu obrad konferencji) Uczestnictwo w uroczystej kolacji

KOMUNIKAT II. Jeden nocleg w Pensjonacie Orle /Sobieszewo ( w miejscu obrad konferencji) Uczestnictwo w uroczystej kolacji KOMUNIKAT II W związku z organizowaną po raz piąty Międzynarodową Konferencją, pt: Jakość życia kobiet w różnych okresach życia oraz wybranych stanach chorobowych, która odbędzie się w dniach 20-21 maja

Bardziej szczegółowo

Wzory przypisów bibliograficznych różnych typów dokumentów

Wzory przypisów bibliograficznych różnych typów dokumentów Wzory przypisów bibliograficznych różnych typów dokumentów Opracowała Bożena Sowińska Książki Wydawnictwa zwarte jednotomowe Prace autorskie Prace zbiorowe Wydawnictwa zwarte wielotomowe Prace autorskie

Bardziej szczegółowo

WSKAZÓWKI DLA AUTORÓW

WSKAZÓWKI DLA AUTORÓW WSKAZÓWKI DLA AUTORÓW Uprzejmie prosimy Autorów o zapoznanie się z poniższymi wskazówkami edytorskimi i stosowanie ich w pracy, co pozwoli usprawnić proces wydawniczy. 1. Dokument należy zapisać do pliku

Bardziej szczegółowo

Baza danych BazTech historia, twórcy, zasoby

Baza danych BazTech historia, twórcy, zasoby http://baztech.icm.edu.pl/ Baza danych BazTech historia, twórcy, zasoby Dorota Buzdygan Biblioteka Politechniki Krakowskiej VI Ogólnopolska Konferencja Naukowa Informacja w świecie cyfrowym. Technologia

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA REDAKCYJNE DOTYCZĄCE PISANIA PRAC KOŃCOWYCH

WYMAGANIA REDAKCYJNE DOTYCZĄCE PISANIA PRAC KOŃCOWYCH WYMAGANIA REDAKCYJNE DOTYCZĄCE PISANIA PRAC KOŃCOWYCH na studiach podyplomowych MECHANIZMY FUNKCJONOWANIA STREFY EURO Projekt realizowany z Narodowym Bankiem Polskim w ramach programu edukacji ekonomicznej

Bardziej szczegółowo

II. Wyszukiwanie złożone poprzez indeksy

II. Wyszukiwanie złożone poprzez indeksy II. Wyszukiwanie złożone poprzez indeksy 1. W interfejsie wyszukiwawczym domyślnie ustawione są 4 indeksy: tytułowy, słowo z tytułu, autorski, przedmiotowy. Indeksy domyślne 1. Tytuł 2. Słowo z tytułu

Bardziej szczegółowo

ZASADY NALICZANIA PUNKTÓW DO WNIOSKU O STYPENDIUM DLA NAJLEPSZYCH DOKTORANTÓW I. ZASADY PRZYZNAWANIA PUNKTÓW DLA DOKTORANTÓW I ROKU

ZASADY NALICZANIA PUNKTÓW DO WNIOSKU O STYPENDIUM DLA NAJLEPSZYCH DOKTORANTÓW I. ZASADY PRZYZNAWANIA PUNKTÓW DLA DOKTORANTÓW I ROKU Załącznik nr 2 ZASADY NALICZANIA PUNKTÓW DO WNIOSKU O STYPENDIUM DLA NAJLEPSZYCH DOKTORANTÓW I. ZASADY PRZYZNAWANIA PUNKTÓW DLA DOKTORANTÓW I ROKU. Prawo do ubiegania się o stypendium dla najlepszych doktorantów

Bardziej szczegółowo

JAK SPORZĄDZIĆ BIBLIOGRAFIĘ ZAŁĄCZNIKOWĄ DO PREZENTACJI MATURALNEJ

JAK SPORZĄDZIĆ BIBLIOGRAFIĘ ZAŁĄCZNIKOWĄ DO PREZENTACJI MATURALNEJ JAK SPORZĄDZIĆ BIBLIOGRAFIĘ ZAŁĄCZNIKOWĄ DO PREZENTACJI MATURALNEJ Prezentowany materiał stanowi pomoc dla uczniów przygotowujących się do nowej matury. Opracowany został w oparciu o nowe normy PN-ISO

Bardziej szczegółowo

Karta Osiągnięć Doktoranta Uczestnika Studium Doktoranckiego w Instytucie Maszyn Przepływowych PAN

Karta Osiągnięć Doktoranta Uczestnika Studium Doktoranckiego w Instytucie Maszyn Przepływowych PAN Karta Osiągnięć Doktoranta Uczestnika Studium Doktoranckiego w Instytucie Maszyn Przepływowych PAN Karta Osiągnięć Doktoranta dokumentuje efekty studiów, naukową i organizacyjną aktywność słuchaczy w danym

Bardziej szczegółowo

Przewodnik Użytkownika systemu PBN. przygotowanie cytowań do systemu POL-index

Przewodnik Użytkownika systemu PBN. przygotowanie cytowań do systemu POL-index Przewodnik Użytkownika systemu PBN przygotowanie cytowań do systemu POL-index Wprowadzenie danych do POL-index Niniejsza instrukcja stanowi materiał szkoleniowy zawierający podstawowe informacje w jaki

Bardziej szczegółowo

Lista ikonek stosowanych do oznaczenia róŝnych nośników:

Lista ikonek stosowanych do oznaczenia róŝnych nośników: Korzystając z przeglądarki internetowej otwórz stronę http://www.bibliotekacen.pl. Wejdź w zakładkę katalog on-line, następnie wybierz Bibliotekę Pedagogiczną w Koszalinie. Informacje o zbiorach Biblioteki

Bardziej szczegółowo

Językoznawca. Studenckie Pismo Językoznawcze. Wymogi edytorskie. Wymogi ogólne

Językoznawca. Studenckie Pismo Językoznawcze. Wymogi edytorskie. Wymogi ogólne Językoznawca. Studenckie Pismo Językoznawcze Wymogi edytorskie 1 Wymogi ogólne 1. Artykuły należy przesyłać na adres elektroniczny Redakcji: red.jezykoznawca@gmail.com 2. Artykuły powinny być zapisane

Bardziej szczegółowo

Wymagania formalne i techniczne:

Wymagania formalne i techniczne: Wymagania formalne i techniczne: 1. Teksty złożone w Wydawnictwie WSIiE TWP nie mogą być wcześniej nigdzie publikowane ani w tym samym czasie złożone w innych redakcjach. 2. Wszystkie fragmenty tekstów,

Bardziej szczegółowo

SciFinder Podstawy wyszukiwania

SciFinder Podstawy wyszukiwania SciFinder Podstawy wyszukiwania Jeżeli szukasz... literatury na zadany temat publikacji określonego autora prac pracowników danej firmy lub instytucji artykułów z wybranego tytułu czasopisma patentu o

Bardziej szczegółowo

Uwagi na temat formatowania tekstu referatów konferencji PLOUG

Uwagi na temat formatowania tekstu referatów konferencji PLOUG Uwagi na temat formatowania tekstu referatów konferencji PLOUG Imię i nazwisko autora Abstrakt. Abstrakt artykułu zamieszczanego w materiałach konferencyjnych PLOUG. Abstrakt piszemy stylem Abstract. Styl

Bardziej szczegółowo

Punktacja publikacji naukowych

Punktacja publikacji naukowych Punktacja publikacji naukowych Uwagi ogólne Przedstawiona punktacja dotyczy nauk humanistycznych i społecznych. Informacje przygotowano na podstawie Rozporządzenia Ministra Nauki i Szkolnictwa Wyższego

Bardziej szczegółowo

WYMAGANIA WOBEC PRACY LICENCJACKIEJ oraz ZASADY EGZAMINU LICENCJACKIEGO

WYMAGANIA WOBEC PRACY LICENCJACKIEJ oraz ZASADY EGZAMINU LICENCJACKIEGO WYMAGANIA WOBEC PRACY LICENCJACKIEJ oraz ZASADY EGZAMINU LICENCJACKIEGO 1) Terminy: Warunkiem przystąpienia do egzaminu licencjackiego w sesji letniej jest złożenie pracy do ostatniego dnia zajęć w semestrze

Bardziej szczegółowo

Standardy pracy licencjackiej dla Instytutu Ekonomicznego PWSZ w Głogowie

Standardy pracy licencjackiej dla Instytutu Ekonomicznego PWSZ w Głogowie Standardy pracy licencjackiej dla Instytutu Ekonomicznego PWSZ w Głogowie Trzy egzemplarze pracy + wersja elektroniczna na płycie CD (rtf. doc.) + praca w kopercie. Oprawa miękka, przeźroczysta. Strona

Bardziej szczegółowo

Ewa Lang Marzena Marcinek

Ewa Lang Marzena Marcinek Ewa Lang Marzena Marcinek Biblioteka Seminarium Politechniki Łódzkiej, Krakowskiej i Lwowskiej, Łódź, 27-28.03.2012 r. Bibliografia Publikacji Pracowników to dziedzinowa bibliograficzna baza danych obejmująca

Bardziej szczegółowo

WNIOSEK o przyznanie stypendium ministra za osiągnięcia w nauce na rok akademicki 2008/2009

WNIOSEK o przyznanie stypendium ministra za osiągnięcia w nauce na rok akademicki 2008/2009 .... pieczęć uczelni WNIOSEK o przyznanie stypendium ministra za osiągnięcia w nauce na rok akademicki 2008/2009 1. Imię i nazwisko studenta:... 2. Nazwa podstawowej jednostki organizacyjnej uczelni:......

Bardziej szczegółowo

ZARZĄDZENIE NR 53/2006 Rektora Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu z dnia 27 listopada 2006 r. w sprawie wprowadzenia

ZARZĄDZENIE NR 53/2006 Rektora Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu z dnia 27 listopada 2006 r. w sprawie wprowadzenia R /DOP-014/53/06 REKTOR ZARZĄDZENIE NR 53/2006 Rektora Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego we Wrocławiu z dnia 27 listopada 2006 r. w sprawie wprowadzenia zasad okresowej oceny nauczycieli akademickich

Bardziej szczegółowo

INSTRUKCJA DLA AUTORÓW. INFORMATION FOR AUTHORS (Tłumaczenie tytułu artykułu w języku angielskim.)

INSTRUKCJA DLA AUTORÓW. INFORMATION FOR AUTHORS (Tłumaczenie tytułu artykułu w języku angielskim.) XVII Sympozjum Modelowanie i Symulacja Systemów Pomiarowych 20-24 września 2009r., Krynica INSTRUKCJA DLA AUTORÓW Imię i nazwisko autora(-ów) 1) STRESZCZENIE Niniejsza instrukcja dotyczy sposobu przygotowania

Bardziej szczegółowo

Procedura recenzji i przyjmowania artykułów:

Procedura recenzji i przyjmowania artykułów: Procedura recenzji i przyjmowania artykułów: Artykuły są poddawane następującej procedurze recenzowania: Do dalszego etapu są kwalifikowane prace, które wpisują się w tematykę danej monografii oraz spełniają

Bardziej szczegółowo

Wskazówki dla autorów

Wskazówki dla autorów Kwartalnik Niepełnosprawność zagadnienia, problemy, rozwiązania Poniższe wskazówki obowiązują autorów publikacji od nr III/2012(3) I. Redakcja przyjmuje do recenzji i ewentualnej publikacji materiały do

Bardziej szczegółowo

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Biblioteka Główna i Centrum Informacji Naukowej Zofia Kasprzak, Mariusz Polarczyk

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Biblioteka Główna i Centrum Informacji Naukowej Zofia Kasprzak, Mariusz Polarczyk Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu Biblioteka Główna i Centrum Informacji Naukowej Zofia Kasprzak, Mariusz Polarczyk Realizacja nowych elementów bazy AGRO w ramach projektu: Rozbudowa i przekształcenie

Bardziej szczegółowo

Nowa ocena parametryczna jednostek naukowych. Weronika Kubrak

Nowa ocena parametryczna jednostek naukowych. Weronika Kubrak Nowa ocena parametryczna jednostek naukowych Weronika Kubrak 23-03-2016 Czym jest system POL-on? POL-on jest zintegrowanym systemem informacji o szkolnictwie wyższym i nauce, który wspiera pracę Ministerstwa

Bardziej szczegółowo

Opis bibliograficzny. Opis i przypisy 1

Opis bibliograficzny. Opis i przypisy 1 Opis bibliograficzny Opis i przypisy 1 Opis i przypisy Opis i przypisy 2 Opis i przypisy USTAWA z dn. 4 lutego 1994 r. O prawie autorskim i prawach pokrewnych (tekst jednolity) Dz. U. z 2006 r. nr 90 poz.

Bardziej szczegółowo

Przypisy. W. Dykcik, Wprowadzenie w przedmiot pedagogiki specjalnej jako nauki, [w:] W. Dykcik (red.), Pedagogika specjalna, Poznań 2001, s. 19.

Przypisy. W. Dykcik, Wprowadzenie w przedmiot pedagogiki specjalnej jako nauki, [w:] W. Dykcik (red.), Pedagogika specjalna, Poznań 2001, s. 19. Przypisy 1) Książka zwarta: - tytuł pracy (kursywa) - miejsce i data wydania - numer strony (lub przedział stron np. 14 16) O. Sacks, Zobaczyć głos, Poznań 2011, s. 54. 2) Praca zbiorowa: - tytuł pracy

Bardziej szczegółowo